Nicholsonová napísala premiérovi list: “Igor, ľudia sa začínajú báť viac ako Covidu rozhodnutí vlády. Igor, píšu mi mladí aj starí ľudia, ktorí chcú spáchať samovraždu”

❚❚

Bratislava 3. februára 2021 (HSP/Foto:SITA-Jakub Julény, Alexandra Čunderlíková)

 

Strana SaS pôsobí dlhodobo ako opozícia vo vlastnej vláde, no napokon schváli takmer všetky návrhy z dielne ostatných troch strán. Ku mediálnej kritike premiéra Igora Matoviča sa pridala aj poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá v utorok adresovala otvorený list premiérovi Igorovi Matovičovi.

Nicholsonová, Matovič
Na snímke Lucia Ďuriš Nicholsonová a Igor Matovič

Europoslankyňa Nicholsonová nazvala svoj posledný blog na portáli denníka SME “List Igorovi M.”. Kritizuje v ňom komunikáciu a štýl vládnutia kabinetu na čele s Igorom Matovičom. V úvode napísala, že ľudia sa podľa nej začínajú báť viac ako ochorenia covid-19 rozhodnutí vlády. “Je potrebné so zodpovednosťou štátnika načrieť na dno vlastných schopností a napraviť vlastné chyby,” píše zástupkyňa vládnej SaS.

.

“Milý Igor, zvykli sme spolu z prvej línie bojovať proti mafiánskym aj politickým gaunerom a mňa občas nazývali Matovičom v sukni, tak som sa rozhodla, že ti napíšem ako Matovič Matovičovi. Posielam to ako otvorený list a neber to ako útok na tvoju osobu, ani ako podraz. Robím to preto, že sa domnievam, že si v tom svojom akváriu obklopený ľuďmi, ktorí ti hovoria len to, čo unesieš a čo chceš počuť, nie to, čo by si počuť mal.”

Nicholsonová uviedla, že z prostredia EÚ má k dispozícii dáta, na základe ktorých vidí, kde Matovič ako hlava vlády robí chyby, ktoré sú podľa nej “zničujúce pre ľudí na Slovensku”. “Začnem schémami štátnej pomoci. Sú deravé. Až doposiaľ patrila naša štátna pomoc k tým najnižším v EÚ, predovšetkým voči fyzickým osobám – živnostníkom a zamestnancom. Z 315 eur paušálnej mesačnej dávky pre SZČO, ktorú štát zodvodoval, pričom naše odvodové zaťaženie patrí k najvyšším v EÚ, sa nedalo vyžiť,” kritizuje v blogu poslankyňa EP.

.

Dodala, že ľudia, ktorí sa celé roky držali svojimi malými biznismi nad hladinou bez akejkoľvek pomoci štátu, hodil tento štát v kríze cez palubu. “Lebo sa na nich, ako na žiadateľov pomoci, pozeral ako na potenciálnych podvodníkov. Veľa byrokracie za príliš málo peňazí. Tých peňazí je pritom v EU fondoch viac ako dosť, Komisia povolila štátom dočerpať prakticky bez akýchkoľvek podmienok nevyčerpané zdroje z minulého rozpočtu. Všetky mali ísť na pomoc jednotlivcom a firmám…”

Europoslankyňa za SaS argumentuje aj tým, že Všeobecná zdravotná poisťovňa eviduje viac ako 220-tisíc neplatičov FO – SZČO a samoplatiteľov a takmer 45-tisíc zamestnávateľov. “To je len jedna, aj keď najväčšia zdravotná poisťovňa. Igor, vieš koľkí z nich uzavreli splátkové kalendáre s VŠZP, aby tak splnili v zmysle zákona podmienku získania štátnej pomoci? 1,81%… Z toho FO (SZČO plus samoplatitelia) 1,99% a zamestnávatelia 0,97%. Čo bude s tými desaťtisícami ľudí, ktorí teraz majú nulový príjem, nemajú z čoho platiť nájmy bytov, teplo, elektrinu? Čo bude s tými, ktorí nemajú čo jesť? Z čoho a ako majú teraz splácať svoje dlžoby z minulosti?”

 

Jeden príbeh za všetky

Nicholsonová vo svojom otvorenom liste Matovičovi spomenula jeden z príbehov ľudí, ktoré jej denne prichádzajú do mailovej schránky. Tvrdí, že premiér by si mal uvedomiť situáciu napríklad 52-ročnej pani Beáty. “Je to rozvedená kaderníčka,” píše Nicholsonová a cituje správu, ktorú nedávno dostala:

“Dobrý deň pani poslankyňa, ja som SZČO mám prevádzku služieb pracujem sama, a podľa nariadenia vlády prevádzku mám zatvorenú. Od 19. decembra 2020 nemám žiadny príjem, požiadala som o štátnu pomoc, ktorá mi bola zamietnutá, som si vedomá že mám dlžoby v zdravotnej a sociálnej poisťovni, pani mi povedala vyplaťte dlžoby a dostanete pomoc od štátu.”

.

“Nemám peniaze na bežný jednoduchý život, nie to na dlžoby. Momentálne žijem tak, že si požičiam peniaze na stravu, bývanie a zdravotné poistenie od dcéry, ktorá žije a stará sa o svoju dcéru lebo je s ňou sama, a od mamy, ktorá poberá starobný dôchodok. Situácia ktorá sa mení na Slovensku z hodiny na hodinu, a neviem kedy budem môcť znovu pracovať, sa pýtam z čoho mám ďalej žiť, aké mám možnosti? Žiť ako bezdomovec? Vziať si dobrovoľne život? Poraďte mi prosím vás. Viem, že nie som jediná, ale ako nám pokračovať ďalej?” Znejú otázky zúfalej pani Beaty.

Lucia Ďuriš Nicholsonová aj na tomto prípade upozornila, že vládne schémy pomoci nie sú deravé len kvôli podmienke nulových dlhov na daniach a odvodoch, ale aj kvôli podmienke, že neexistuje súbeh niektorých sociálnych dávok so štátnou pomocou pre podnikateľov, či fyzické osoby.

“Aj v chudobe sa musíš najprv naučiť žiť a hospodáriť, Igor, nejde to zo dňa na deň a ani náklady na život nezmiznú zo dňa na deň ako ten príjem počas krízy. Ona svoje povinnosti plnila, len aby ju štát pri najbližšej príležitosti hodil cez palubu,” píše premiérovi Nicholsonová a uvádza ďalšie príklady ľudí, ktorí prepadli cez sito sociálnej pomoci.

“Zo všetkých analýz je zrejmé, že ak sa ľudia prepadnú do začarovaného kruhu chudoby, je extrémne ťažké sa z neho dostať. Preto by zodpovednému štátu najmä počas tejto ťažkej krízy malo záležať na to, aby tam neskončila napr. pani Beata. Od toho tam tie peniaze v tých EÚ fondoch sú.”

Premiérovi v blogu odkázala: “Igor, píšu mi mladí aj starí ľudia, ktorí chcú spáchať samovraždu. Dolieha na nich nielen sociálna deprivácia, depresie z osamelosti, ale aj absolútna neistota z lepších zajtrajškov, ktorá pramení z neistoty, z komunikácie tvojej vlády, z neustálych hádok v koalícii, z toho, že ani v čase, kedy ľudia potrebujú mať elementárnu dôveru vo vládu, nedokážeš zmierniť svoje meniace sa nálady a nálady vo vláde, ktorú vedieš.”

.

Dodala, že sleduje vládu Dánska, Fínska, ale aj nemeckú kancelárku, ako komunikuje s občanmi. “Ide o vecnú argumentáciu. Hovoria o tých istých opatreniach, ale ich komunikácia má celkom odlišnú formu od tvojej. Ľudí na meniace sa opatrenia pripravujú dlhodobo a trpezlivo a nie ako na húsenkovej dráhe.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 19:44

Bývalá dánska panovníčka Margaréta II., ktorá v januári abdikovala, si začiatkom týždňa pri páde poranila krk a zlomila ruku, pričom ju nakrátko hospitalizovali. Oznámil to v piatok kráľovský palác, informuje agentúra AFP.

Včera 19:35

Na pohreb bývalého talianskeho futbalového reprezentanta Salvatoreho “Tota” Schillaciho prišli tisíce fanúšikov. Niekdajší útočník zomrel v stredu vo veku 59 rokov po boji s rakovinou hrubého čreva.

Salvatore "Toto" Schillaci
Rakva s pozostatkami bývalého talianskeho futbalistu Salvatoreho Schillaciho je vystavená v katedrále počas pohrebného obradu v Palerme v piatok 20. septemra 2024
Včera 19:33

Ministri srbskej vlády v piatok odsúhlasili plán na opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby, ktorú v krajine zrušili pred 14 rokmi. Podľa agentúry Reuters, citovanej TASR, o tom v piatok informoval srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorý tento súhlas privítal ako dôležitý krok k zlepšeniu pripravenosti krajiny na obranu.

Včera 19:25

Vedúci ekonomický index v USA pokračoval v auguste v poklese, tempo poklesu sa však v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zmiernilo. Navyše, pokles bol miernejší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov.

Včera 19:25

Mestský úrad v Klagenfurte, metropole rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko, v piatok oznámil, že pitná voda bola na niektorých miestach kontaminovaná enterokokmi. Zdravotný úrad preto preventívne odporúča piť v celom meste len prevarenú vodu.

Včera 19:25

Portugalsko dostalo pod kontrolu už aj posledné lesné požiare vyčíňajúce na severe krajiny. Oznámili to v piatok tamojší hasiči, informuje agentúra AFP.

Včera 18:58

Venezuelský opozičný líder Edmundo González Urrutia, ktorý kandidoval v júlových prezidentských voľbách, v piatok uviedol, že hľadal diplomatický azyl po tom, ako ho varovali, že venezuelské bezpečnostné zložky prezidenta Nicolása Madura “po ňom idú”.

Včera 18:58

Mladého muža zadržaného po útoku nožom v holandskom meste Rotterdam, pri ktorom prišla o život jedna osoba a ďalšia utrpela vážne zranenia, podozrievajú z vraždy s teroristickým motívom. V piatok to oznámila holandská prokuratúra.

Včera 18:56

Poľská centrálna banka pokračuje vo výraznom zvyšovaní zlatých rezerv. Uviedla to banka s tým, že ku koncu augusta dosiahli jej zlaté rezervy v prepočte zhruba 29 miliárd eur.

Včera 18:55

Ruská vláda zvažuje výrazné zvýšenie jednorazového príspevku, ktorý musia zahraničné podniky, opúšťajúce ruský trh, zaplatiť do štátneho rozpočtu. Takzvanú daň z odchodu plánuje vláda zvýšiť oproti súčasnej hodnote takmer trojnásobne na 40 %. Uviedol to v piatok denník RBC, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

Včera 18:55

Financovanie nových jadrových zdrojov v krajinách OECD a v rozvojových krajinách, pripravenosť jadrového dodávateľského reťazca, rozvoj kvalifikovanej pracovnej sily či výstavba malých modulárnych reaktorov boli témami ministerskej konferencie Roadmaps to New Nuclear v Paríži. Slovensko na konferencii zastupoval štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Kamil Šaško. V piatok o tom informoval tlačový odbor MH SR.

Včera 18:53

Ak obce vytvárajú neúčinný systém kontroly, porušujú tým zákon o obecnom zriadení. Výkon dozoru nad dodržiavaním zákonov obcami patrí prokuratúre. Uviedol to pre TASR tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR, v reakcii na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali