Nezhody vo veci vedenia STVR – že by sa nakoniec povestný “koaličný valec” predsa len zasekol?

❚❚

Bratislava 21. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Aby mohla mať STVR riadneho generálneho riaditeľa, potrebuje najprv riadnu Radu, aby ho zvolila. „Koaličný valec“ sa však niekde zasekol, a už to trvá akosi podozrivo dlho…

RTVS
Ilustračné foto

Kde je tým nezhodám koniec? Veď ľudia z rezortu kultúry začali tak sľubne, efektívne a rýchlo. A odrazu sa blíži zima, a STVR stále nemá riaditeľa, radu, ale ani logo či webstránku. Dokonca na facebookových profiloch figuruje stále ako RTVS (TU) – to tam nikto nie je schopný aktualizovať aspoň štvorpísmenkový názov verejnoprávneho média?

.

Štyria z deviatich členov Rady už boli nominovaní (ministerstvami kultúry a financií), zvyšných päť má zvoliť parlament. Kameň úrazu je však (opäť) v spore medzi Hlasom a SNS. Kým Hlas by súhlasil s Danielom Krajcerom (ex-Markíza), SNS ho odmieta. Darmo, nová Rada bude mať široké kompetencie, vrátane možnosti odvolať generálneho riaditeľa, a tak treba členov dvakrát zvážiť…

Pravda, liberáli by tam najradšej videli Strižinca alebo Leška.

.

Podľa Michelka, Danka, či Tarabu brzdí celý proces predovšetkým práve Hlas. Proti Krajcerovmu členstvu je aj Dušan Jarjabek zo SMERu, ktorý vysvetľuje svoj postoj tak, že bývalý novinár už mal možnosť sa vo verejnoprávnom médiu realizovať, ale nevyšlo to podľa predstáv.

Napriek tomuto odsúvaniu voľby členov Rady môžeme oceniť aspoň fakt, že pokiaľ ide o výrobu, STVR nezakopla, práve naopak – mohli sme byť svedkami fenomenálne spracovaných osláv výročia príchodu Cyrila a Metoda, ako aj veľmi decentného vydania relácie O 5 minút 12 k výročiu duklianskej operácie.

Darmo liberáli kritizujú tieto dve relácie ako „provládne“ – ony neboli „provládne“, ony boli pronárodné (za účasti vlády a bývalých prezidentov, s výnimkou Čaputovej a tuším ešte Kisku…). Obidve výročia si totiž zasluhujú náležitú úctu. Viete si predstaviť, čo by stvárali v ten sviatočný deň na moderátorskej stoličke Jančkárová alebo Makara…

Súčasný poverený riaditeľ STVR Juraj Slanina ostáva v kresle do konca roka. Podarí sa dovtedy prelomiť patovú situáciu s poslednými piatimi nominantmi? Aktuálne je v súťaži štyridsaťštyri kandidátov s rozličnou expertízou (právo, ekonomika, IT a vysielanie televízie a rozhlasu). Niektoré zaujímavé mená záujemcov sú napríklad herec Igor Adamec, riaditeľka SND Zuzana Ťapáková, či Michal Albert zo Slobodného vysielača.

 

.

O záujemcov teda núdza nie je – napokon, ide o pomerne lukratívne miesto, ktoré môže pre niekoho znamenať zavŕšenie celoživotnej kariéry.

Podotknime, že existuje aj „núdzová“ alternatíva: Že budú zvolení len traja členovia Rady. Tým by ich dokopy bolo sedem a Rada by sa stala uznášaniaschopnou. V praxi to znamená, že by mohla vyhlásiť výzvu na voľbu generálneho riaditeľa. Aj keď teda iba v akomsi „provizóriu“. Čo je škoda, lebo týmto vydáva koalícia svojim neprajníkom ďalší signál o vnútornej nezhode…

Aj keď sa to môže javiť ako malichernosť, opozícia má schopnosť dravo zneužiť čokoľvek, a občana uviesť do predstavy, akoby sa republika zmietala v chaose.

Čo je podstatné pre nás (ak odhliadneme od hospodárskych a ekonomických otázok STVR): Rada STVR bude schvaľovať aj štatút plánovanej Etickej rady. Ako chápať tento orgán?

Existuje tzv. Etický kódex novinára, zhrnutý na stránkach stavovskej organizácie Slovenský syndikát novinárov (viac TU). Pokiaľ by ste sa mu venovali veľmi pozorne a dopodrobna, určite by ste dokázali vymenovať nie jeden, nie dva, ale X prehreškov voči týmto pravidlám, akých sa dopustili verejnoprávne médiá za posledných vlád od Matoviča až po Ódora. Menujme len taký základ, že počas pandémie si do relácií volali zástupcov jedného jediného „správneho“ názoru, že očkovať treba a basta…

.

Podobne sa chovali aj pri debatách o vojne na Ukrajine. Zastúpený bol v drvivej väčšine jeden jediný, opäť „správny“ názor. Žiadne analýzy, len číre moralizovanie. A pokiaľ niekto v štúdiu počas politickej debatnej relácie skúsil prejaviť nesúhlas, bol moderátormi „umravnený“.

Na podobné lapsusy má dozerať práve orgán, akým je Etická rada. Má kontrolovať, či sú dodržiavané princípy slobodnej žurnalistiky, postavenej na pluralite názorov a férového zastúpenia rôznych strán konfliktu. Práve v tomto RTVS dlhodobo zlyhávala, veď spomeňme len hrôzostrašne neobjektívne, nepozerateľné večery s Havranom. Ten si bol schopný do jednej relácie pozvať Kňažka s Káčerom a Demešom, a riešiť, či Slovensku „hrozí“ zmena orientácie v zahraničnej politike…

Rada pre mediálne služby (predtým Rada pre vysielanie a retransmisiu) očividne nestíhala dostatočne kontrolovať dodržiavanie novinárskych princípov plurality či vyváženosti, a preto je vznik Etickej komisie krok vpred.

Ozaj…

Postrehli ste, že EÚ nám schválila ďalšiu multimiliónovú dotáciu z plánu obnovy? Zmeny v kultúre, nová STVR, či novelizácia trestného zákona teda očividne nie sú v rozpore s európskou legislatívou – hoci naše médiá a opozičníci maľovali v tejto veci čerta na stenu prakticky dennodenne…

Ako sa hovorí u Shakespeara: Veľa kriku pre nič!

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:49

Hokejisti Winnipegu zvíťazili v noci na pondelok v NHL nad Pittsburghom 6:3. Sezónu tak odštartovali piatimi výhrami, čo sa im nikdy v histórii klubu nepodarilo.

Winnipeg Jets - Pittsburgh Penguins
Na snímke hráč Adam Lowry (17) z Winnipegu Jets strieľa gól brankárovi Alexovi Nedeljkovicovi z Pittsburghu Penguins počas zápasu zámorskej NHL Winnipeg Jets – Pittsburgh Penguins
07:36

Austrálska domorodá senátorka Lidia Thorpeová zvýšila hlas na britského kráľa Karola III., čím šokovala zhromaždených zákonodarcov a ďalších hodnostárov v pléne austrálskeho parlamentu v Canberre.

Britský kráľovský pár na návšteve Austrálie
Na snímke britský kráľ Karol III.
07:07

V Moldavsku má po sčítaní takmer 98 % hlasov prezidentka Sanduová 41,83 %, zatiaľ čo jej najbližší súper Stoianoglo 26,36 %.

Prezidentské voľby a referendum v Moldavsku
Na snímke moldavská prezidentka Maia Sanduová
06:48

Osemposchodová obytná budova sa zrútila v kenskej metropole Nairobi. Zástupcovia úradov a záchranárov sa obávajú, že pod troskami zostali uväznení ľudia.

06:47

Dvaja piloti amerického námorníctva, ktorí boli nezvestní od utorka, boli nájdení mŕtvi. Oznámilo americké námorníctvo.

06:45

Nedávne vyhlásenia administratívy amerického prezidenta Joea Bidena, že Washington je pripravený na jadrové rokovania s Ruskom, Čínou a Severnou Kóreou bez predbežných podmienok, sú “klamstvom”, povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

06:43

Nový indonézsky prezident Prabowo Subianto, ktorý bol vymenovaný do funkcie, ohlásil iba niekoľko hodín po svojej inaugurácii najväčšiu vládu v histórii svojej krajiny; má 109 členov.

Nový indonézsky prezident ohlásil historicky najväčšiu vládu krajiny
Na snímke indonézsky prezident Prabowo Subianto
06:41

Stranícka skupina Európska ľudová strana poslala v priebehu týždňa už druhý kritický odkaz týkajúci sa predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána.

06:40

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že vojenská spolupráca medzi Ruskom a Severnou Kóreou predstavuje novú eskaláciu agresívnej vojny Moskvy proti Ukrajine.

06:38

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva zrušil cestu do Ruska na summit organizácie BRICS, hospodárskeho zoskupenia krajín Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika. Dôvodom prezidentovho rozhodnutia je jeho poranenie hlavy, oznámil jeho úrad.

06:37

Je prvým izraelským premiérom, ktorý sa narodil po vytvorení židovského štátu, patrí medzi najpravicovejších a najkontroverznejších lídrov v histórii Izraela a v roku 1996 sa stal najmladším z dovtedajších predsedov vlády. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bude mať v pondelok 21. októbra 75 rokov.

06:33

Moldavsko v referende hlasovalo proti vstupu tejto bývalej sovietskej republiky do Európskej únie. Vyplýva to z čiastkových výsledkov, ktoré zverejnila volebná komisia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Perzská mačka Willow je odetá za lekára počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TASR/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali