Nesprávny kalkul Západu a Ukrajiny

❚❚

Kyjev 22. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

 

Podľa denníka Svobodnaja pressa do ofenzívy v Kurskej oblasti Ukrajina nasadila pravdepodobne takmer 30 000 bojovníkov. Navyše ide o najlepšie jednotky ukrajinských ozbrojených síl, ktoré boli presunuté z iných častí frontu. Podporujú ich špeciálne jednotky NATO, ktoré bojujú pod falošnou vlajkou, a americké súkromné vojenské spoločnosti. Napríklad súkromná vojenská spoločnosť (Private Military company – PMC) Forward Observation Group zverejnila na Instagrame fotografiu svojich členov, ktorí sa údajne podieľajú na útoku OSU na Kurskú oblasť

Vojenské vozidlá v Sumskej oblasti na Ukrajine
Na snímke tabuľa s nápisom Kursk

Na fotografii sú rangeri vo vojenskej výstroji so zbraňami a modrými páskami na rukách, ktorí pózujú pred obrneným vozidlom. „Chlapi v Kursku,“ znie popiska k fotografii, pričom geolokačné údaje naznačujú, že foto bolo nasnímané z Kurskej oblasti.

.

Spoločnosť Forward Observation Group založil bývalý americký vojak a veterán afganskej kampane Derrick Bales. Spočiatku organizácia predávala taktické vybavenie, ale potom sa zmenila na plnohodnotnú PMC. Žoldnieri Forward Observation Group sa zúčastňujú na bojoch na strane ukrajinských formácií od začiatku ŠVO. PMC zo Spojených štátov opakovane zverejnila na sociálnych sieťach zábery potvrdzujúce jej prítomnosť vo vojnovej zóne na Ukrajine. Napríklad pred necelým rokom zverejnila videá z Donbasu. Forward Observation Group sa predtým údajne podieľala na príprave provokácií s toxickými chemikáliami na Ukrajine. Americká PMC koordinovala dodávku a skladovanie nebezpečného nákladu.

Súkromná vojenská spoločnosť Forward Observation Group zo Spojených štátov amerických odmietla ruským novinárom komentovať svoju účasť na útoku v Kurskej oblasti s odvolaním sa na zákaz Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU).

.

20.augusta si ruské ministerstvo zahraničných vecí predvolalo chargé d’affaires USA v Rusku Stephanie Holmesovú v súvislosti s objavujúcimi sa dôkazmi o účasti americkej PMC na strane OSU pri invázii na územie Ruskej federácie, ako aj kvôli provokatívnym akciám amerických reportérov, ktorí nelegálne vstúpili do Kurskej oblasti.

„Zdôrazňujeme, že takéto akcie, ktoré sú v rozpore s tvrdeniami administratívy J. Bidena o jej údajnej nezúčastnenosti na útoku ukrajinských neonacistov na Rusko, jasne dokazujú účasť Spojených štátov ako priameho účastníka konfliktu na zlomyseľných zámeroch Vladimíra Zelenského,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

„Okrem toho jasne dávame najavo, že všetci zahraniční „špecialisti“ a žoldnieri, ktorí nelegálne prekračujú hranice našej krajiny, sa automaticky stávajú legitímnym vojenským cieľom ozbrojených síl Ruskej federácie,“ zdôraznilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Napriek útoku najlepších proxy-sil NATO sa však inváznym jednotkám nepodarilo vyriešiť jednu z hlavných úloh kurského dobrodružstva – odkloniť ruské sily z ukrajinského divadla vojenských operácií, uvádzajú vojenskí analytici.

Ukazuje sa, že podľa západných odhadov ruské ozbrojené sily presunuli z frontu do Kurskej oblasti približne 5 000 vojakov. „To je menej ako 1 % veľkosti celého zoskupenia vojsk na Ukrajine. Udalosti na fronte v Doneckej oblasti, kde ruská armáda postupuje rýchlosťou nevídanou od jari 2022, potvrdzujú, že nápor neoslabil,“ sumarizuje väčšina analýz.

.

Tieto závery sú v súlade s hodnotením proruského ukrajinského analytika Jurija Podoljaka, ktorý píše: „Koncentrácia OSU, s výnimkou miesta, kde už došlo k prieniku, začína slabnúť. To znamená, že nepriateľ nemá veľa rezerv a musí zvýšiť svoje úsilie v Kurskej oblasti nie na úkor nových jednotiek presunutých na tento smer, ale hlavne na úkor ich vnútorného preskupenia… V priemere má teraz OSU za dva dni v Kurskej oblasti zničený alebo poškodený celý prápor a do 30 – 40 jednotiek obrnenej techniky (nepočítajúc vozidlá)“. Nejde však len o neosobnú vojenskú štatistiku ako uvádza analytik: „V kurskom dobrodružstve sa posledná elita ukrajinskej armády, ktorú nemá kto nahradiť, násobí nulou“.

Podľa dostupných údajov Zahraničnej spravodajskej služby RF (SVR) bola operácia OSU v Kurskej oblasti pripravená za účasti špeciálnych služieb Spojených štátov, Veľkej Británie a Poľska. „Jednotky, ktoré sa na nej podieľali, absolvovali bojový výcvik vo výcvikových strediskách v Spojenom kráľovstve a Nemecku. Vojenskí poradcovia z krajín NATO poskytujú pomoc pri riadení jednotiek OSU, ktoré vtrhli na ruské územie, a pri používaní západných modelov vojenskej techniky Ukrajincami. Krajiny aliancie tiež poskytujú ukrajinskej armáde údaje zo satelitného prieskumu o rozmiestnení ruských jednotiek v oblasti operácie,“ uviedla SVR.  Celkovo OSU a ich spojenci podľa Ministerstva obrany RF počas bojov na kurskom smere stratili už viac ako 4 100 vojakov.

Zahraničná spravodajská služba má údajne spoľahlivé informácie o účasti krajín NATO na príprave a uskutočnení teroristického útoku Ozbrojených síl Ukrajiny na pohraničné oblasti Kurskej oblasti. Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu ukrajinských vojsk na viacerých úsekoch línie kontaktu v zóne špeciálnej vojenskej operácie (ŠVO) západné krajiny v posledných mesiacoch aktívne tlačia Kyjev k presunu vojenských operácií hlboko na ruské územie, a to aj s cieľom vyvolať vlnu protivládnych nálad a rozkolísať vnútropolitickú situáciu v Rusku.

Pochopiteľne, že americká prezidentská administratíva nedávno uviedla, že Washington sa údajne nepodieľal na plánovaní ani príprave útoku OSU v Kurskej oblasti. Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová dokonca uviedla, že k ofenzíve by sa mal vyjadriť samotný Kyjev. USA a Nemecko pritom v skutočnosti útok Ukrajiny podporili. Pentagón uviedol, že akcie Kyjeva na ruskom území a použitie amerických zbraní na ňom neporušili pravidlá, na základe ktorých Washington podporuje Ukrajinu. Nemecké ministerstvo obrany spresnilo, že neexistujú žiadne principiálne dôvody, ktoré by bránili použitiu zbraní dodaných Nemeckom v Kurskej oblasti.

SRN je zjavne pod vážnym tlakom zo strany USA. Videli sme to už v prípade dodávok tankov Leopard, ktoré Berlín pôvodne nechcel dodať do vojnovej zóny. Washington si uvedomuje, že Nemecko zohráva dôležitú úlohu v tomto konflikte a pri zachovaní bojaschopnosti OSU. Okrem toho sa v odborných kruhoch stále diskutuje napríklad o možnosti dodávok rakiet Taurus, hoci Scholzova vláda dala jasne najavo, že na takéto rozhodnutie nie je pripravená. Podľa expertov OSU jednoducho nebola technicky a logisticky schopná pripraviť a uskutočniť takúto operáciu bez podpory západných krajín.

.

„Ukrajina by sa na ňu sama neodvážila vzhľadom na závažnosť operácie. Napokon, invázia na suverénne ruské územie je aktom agresie. Nemohla by sa uskutočniť bez konzultácie s Američanmi,“ uviedol Vladimir Brovkin, americký historik a bývalý profesor Harvardovej univerzity. „Američania monitorujú všetko, čo sa deje na línii kontaktu, nepretržite, 24 hodín denne. Majú satelitný dohľad, ľudí na mieste, obrovský personál na veľvyslanectve a vojenských poradcov.“

„Je úplne zrejmé, že do útoku OSU sú zapojené krajiny NATO“, súhlasí taliansky politológ Giuseppe Maiello. Podľa neho je zároveň samotná operácia strategickým prepočtom Západu a Kyjeva. Predpoklad, že takéto akcie posilnia ukrajinskú pozíciu počas prípadných rokovaní, je úplne mylný. „Zároveň nie je prekvapujúce zapojenie Spojeného kráľovstva, keďže táto krajina v súčasnosti zostáva jedným z hlavných kurátorov bojov na Ukrajine na strane OSU“, dodáva.

„To isté možno povedať aj o USA. Poľsko je tiež na zozname krajín, ktoré aktívne podporujú Kyjev od samého začiatku konfliktu. Napríklad v júli jeho minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski povedal, že Varšava zvažuje možnosť zostreľovať ruské rakety nad Ukrajinou. Predtým sa čoraz častejšie hovorilo o možnosti rokovaní medzi stranami konfliktu. Teraz sa situácia zmenila a Moskva nepristúpi na dialóg s Kyjevom, ktorý nie je schopný uspieť na bojisku. V dôsledku toho budú všetky ukrajinské jednotky vytlačené z ruského územia. A Západ nebude schopný dlhodobo pumpovať na Ukrajinu potrebné množstvo zbraní. Okrem toho OSU pociťuje nedostatok vojakov,“ pokračoval expert.

Podľa Volodymyra Brovkina by sa logika krokov USA mala teraz posudzovať predovšetkým z hľadiska predvolebnej situácie v krajine.

„Viceprezidentka Kamala Harrisová a demokrati, ktorí sú teraz pri moci, chcú zvíťaziť. A chcú úspech. Neustále hovoria o tom, že vraj Ukrajinci vyhrávajú, že predmostie sa rozširuje, že prichádzajú vojská. V západných médiách tento útok prezentujú ako veľké víťazstvo Ukrajincov, a teda aj Američanov. Vytvárajú ilúziu úspechu. Ich hlavným omylom však je, že neočakávali takú silnú a vlasteneckú reakciu zo strany ruského vedenia,“ dodal.

„Pokiaľ ide o prípadné rokovania, teraz ich podľa neho rozhodne nemá zmysel očakávať. Vyjadril sa tak najmä ruský líder Vladimir Putin. Kvôli týmto krokom Kyjeva stratil jeho návrh, ktorý predložil v polovici júna pred konferenciou vo Švajčiarsku, na aktuálnosti.“ Návrh predpokladal úplné stiahnutie ukrajinských vojsk z územia LNR, DNR, Chersonskej a Záporožskej oblasti a v ich administratívnych hraniciach, ktoré existovali v čase ich začlenenia do Ukrajiny. Okrem toho bola Moskva pripravená začať mierové rokovania s Kyjevom, ak oficiálne oznámi, že sa vzdáva svojich ambícií vstúpiť do NATO. Ruská strana predpokladala, že základom mierového urovnania by sa mohli stať Istanbulské dohody, na ktorých sa na jar 2022 dohodli ruská a ukrajinská strana a ktoré sprostredkovalo Turecko. Parafoval ich Kyjev, ktorý okrem iného súhlasil s neutrálnym štatútom. Neskôr však Ukrajina odmietla pokračovať v dialógu. A k takémuto kroku pristúpila, ako predtým spresnil líder frakcie Sluha ľudu v Najvyššej rade David Arahamija, najmä na naliehanie Borisa Johnsona, ktorý bol v tom čase premiérom Veľkej Británie.

„O akých rokovaniach môžeme vôbec hovoriť s ľuďmi, ktorí bez rozdielu útočia na civilistov, civilnú infraštruktúru alebo sa snažia vytvoriť hrozbu pre jadrové zariadenia? O čom s nimi vôbec môžeme hovoriť?“ povedal Putin 12. augusta počas operatívneho stretnutia o situácii v pohraničných regiónoch Ruska.

Keďže operácia v Kurskej oblasti zjavne nevyvolala destabilizáciu v Ruskej federácii, Západ zrejme zaujme vyčkávací postoj a pokúsi sa od útoku dištancovať. V súčasnosti Nemecká spolková republika a ďalšie krajiny predovšetkým sledujú, aká bude nakoniec reakcia Ruska. Akcie v Kurskej oblasti však dokazujú, že Západ sa nemieni zmieriť s porážkou Kyjeva a snaží sa s pomocou Ukrajiny spôsobiť Rusku čo najväčšie škody.

Pritom útok na Kurskú oblasť nie je prvým precedensom priameho zapojenia USA do konfliktu s ruskými ozbrojenými silami. Koncom júna Moskva obvinila Washington z účasti na teroristickom útoku na Sevastopol. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že zbrane dlhého doletu vyrobené v USA „nemožno použiť bez priamej účasti americkej armády vrátane satelitných kapacít“. Veľvyslankyňa USA v Moskve Lynn Tracyová bol v tejto súvislosti predvolaná na ruské ministerstvo zahraničných vecí. Ako novinárom povedal námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, americká diplomatka odmietla obvinenia Washingtonu z účasti na usmrtení civilného obyvateľstva v Sevastopole.

Koncom mája ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore s novinármi uviedol, že presné zbrane dlhého dosahu, ktoré Západ dodáva OSU, nemožno použiť bez informácií zo satelitov. Okrem toho konečný výber cieľa a načítanie letovej úlohy do rakiet NATO môžu vykonávať „len vysoko kvalifikovaní špecialisti“, pripomenul. A tieto úlohy, ako poznamenal ruský líder, sú zverené predstaviteľom Severoatlantickej aliancie.

.

Treba poznamenať, že pri útoku na Kurskú oblasť sa v súčasnosti vo veľkej miere taktiež používajú západné zbrane. Ukrajinské formácie používajú aj americké obrnené vozidlá. Tento postup musel schváliť Pentagón napriek tomu, že Washington predtým povolil údery svojimi zbraňami len na potlačenie postupu ruských ozbrojených síl v Charkovskej oblasti.

Odpoveďou na tieto kroky Ministerstvo obrany RF už oznámilo vytvorenie nových zoskupení, ktoré treba vnímať ako skutočné posilnenie pohraničných vojsk. Kyjevský režim a zahraniční žoldnieri urobili veľmi riskantný krok. Ich útek a fyzická likvidácia, rovnako ako ťažké porážky OSU v iných oblastiach sú aj podľa mnohých západných podľa analytikov nevyhnutné.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:20

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo štvrtok prijal predsedu vlády Luxemburska Luca Friedena, s ktorým sa podľa agentúry MTI zhodli poklese konkurencieschopnosti Európskej únie.

16:19

Hlavná jordánska opozičná strana Islamský akčný front (IAF) získala 31 zo 138 kresiel v parlamente a strojnásobila tým svoje doterajšie zastúpenie. Oficiálne výsledky volieb potvrdili predbežné výsledky zverejnené v stredu.

16:18

Katarálna horúčka oviec (choroba modrého jazyka) nebola doposiaľ napriek výskytu v Európe aj v ČR potvrdená. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

16:18

Jediná škótska ropná rafinéria Grangemouth sa na budúci rok zatvorí, výsledkom čoho bude zrušenie približne 400 pracovných miest. Uviedla to vo štvrtok spoločnosť Petroineos, ktorá Grangemouth prevádzkuje a podľa ktorej ukončenie činnosti storočnej rafinérie je súčasťou plánu zmeniť ju na terminál na dovoz palív.

16:16

Počet Američanov, ktorí minulý týždeň požiadali o podporu v nezamestnanosti, mierne vzrástol. Ale prepúšťanie zostáva na historicky nízkej úrovni, napriek vysokým úrokovým sadzbám centrálnej banky Fed. Ukázali to vo štvrtok údaje amerického ministerstva práce.

16:15

Poľská vláda navrhla na budúci rok výraznejšie zvýšenie minimálnej mzdy, než prezentovala ešte pred tromi mesiacmi. Zatiaľ čo vtedy plánovala v roku 2025 zvýšenie minimálnej mzdy na v prepočte zhruba 1070 eur, na ostatnom stretnutí s odborármi a so zamestnávateľmi navrhla minimálnu mzdu, ktorá v prepočte presahuje 1080 eur.

16:15

Slovensko vykazuje vysoký podiel pri využívaní fiktívnych živnostníkov v rámci takzvaného švarcsystému, ktorý ročne predstavuje stratu 648 miliónov eur pre štátny rozpočet. Firmy, ktoré zamestnávajú fiktívnych živnostníkov, pritom čelia riziku vo forme pokút a iných sankcií, ktoré sa pohybujú vo výške 2000 až 200.000 eur.

15:40

Prezident SR Peter Pellegrini prijal na spoločnom obede lídrov koaličných strán Roberta Fica (Smer-SD), Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a Andreja Danka (SNS).

Pellegrini
Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas – SD)
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali