“Nerozumiem”. Zelenského kancelária reaguje na zaujímavý článok v západnej tlači, ktorý vyvolal rozruch

“Nerozumiem”. Zelenského kancelária reaguje na zaujímavý článok v západnej tlači, ktorý vyvolal rozruch

Kyjev 31. októbra 2023 (HSP/Foto:Twitter)

Aktualizované 31. októbra 2023

Kancelária ukrajinského prezidenta komentovala článok časopisu TIME, v ktorom sa uvádza, že Zelenskyj sa cíti byť zradený západnými spojencami a píše o nezhodách prezidenta s jeho okolím a s velením AFU

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke Volodymyr Zelenskyj

“Nezabúdajte, že ide o subjektívny pohľad konkrétneho novinára, ktorý má vlastné videnie toho, čo sa deje. Po druhé, vôbec nerozumiem, čo sú to stále anonymné zdroje. Pretože keď sa s niekým rozprávam v mene kancelárie prezidenta, dávam si záležať na tom, aby som povedal, že hovorím ja ….. niekde tieto anonymné zdroje sú ľudia, ktorí nemajú prístup k určitým informáciám, ale sú niekde vonku a chcú zvýšiť svoju váhu a svoje vízie vydávajú za axiomatické poznatky,” povedal poradca vedúceho OP Podoljak.

Reklama

Nemyslí si, že “existuje nejaké podráždenie alebo že by sme našich partnerov považovali za zradcov”. Tvrdí, že Kyjev vyjadruje svoje sťažnosti na pomalé dodávky otvorene a verejne.

“Dnes, po 600 dňoch, vidíme veľa ďalších bodov, ktorým globálni politici venujú pozornosť. A to trochu nemôže nevyvolať určité reakcie negatívneho plánu. Ale opäť – ide o objektívny proces. Je to niečo, s čím sa jednoducho musí pracovať. A preto povedať, že prezident je rozzúrený. Áno, prezident chce efektívnejšiu komunikáciu, efektívnejšie plnenie funkčných povinností, jasnejšie pochopenie toho, aká je naša stratégia a ako sa realizuje. A aby sa deklarované zámery plnili aspoň na 70 – 80 %. Preto určite existuje určitá psychologická únava. Teda nie pre prezidenta. Ale vo všeobecnosti, ak hovoríme o okolnostiach toho, čo sa dnes deje na Ukrajine,” povedal Podoljak.

Reklama

 

Arestovič komentuje článkov bez súcitu s Zelenským 

Oleksij Arestovič porovnal dve obálky časopisu Time – jednu s veľkým portrétom Zelenského z mája 2022 a poslednú s malou postavou ukrajinského prezidenta otočeného chrbtom, ktorá ilustrovala všeobecne negatívny článok v časopise o situácii na Ukrajine.

Podľa bývalého poradcu Bankovej za to, ako sa zmenil tón a ilustračný obrázok v časopise Time, môže samotný Zelenskyj.

obálka časopisu Time
Obálka časopisu Time

“Najprv sa niekto správa ako diktátor a namiesto toho, aby sa vydal normálnou cestou zrýchleného rozvoja, volí stagnáciu. Potom niekto plodí masovú korupciu. Potom niekto plodí nenávisť voči každému názoru odlišnému od jeho vlastného. A potom – o rok a pol neskôr – príde jeseň, a to vo vzťahoch so Západom aj s vlastnými ľuďmi. A bez ohľadu na to, ako veľmi popierate realitu, nikam to nevedie,” napísal Arestovič.

“Jednou z etáp tohto popierania reality je snaha zvaliť všetko na prekliatych Šustrov. Namiesto toho, aby sa pozreli sami sebe do očí. Simon Shuster (autor článku Tim – pozn. red.) je umelec, ktorý má vynikajúci zmysel pre moment pravdy,” dodal.

Reklama
obálka časopisu Time
Obálka časopisu Time

Pokiaľ ide o samotný článok Time, Arestovič ho charakterizoval takto: “Simon Shuster vo svojom článku v Time majstrovsky vykresľuje nepríjemný a nejasne známy obraz: všetkými opustený diktátor, ktorý sa potuluje v zákutiach bunkra, nechce čeliť realite a hystericky vykrikuje o rýchlom víťazstve, ktoré však nie je schopný dosiahnuť. Autoritársky vodca, ktorému sa jeho okolie bojí povedať pravdu. Nie, nie je to priama paralela s Hitlerom. Niekoľkokrát som so Simonom osobne hovoril, nikdy by takúto paralelu nevytiahol.”

Už skôr sme informovali, že Arestovič odišiel do zahraničia, po čom sa jeho vyjadrenia na adresu ukrajinských orgánov stali veľmi ostrými.

 

Danylova rozčuľuje anonymita tých, ktorí neveria vo víťazstvo 

Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danylov povedal, že špeciálne služby by mali zistiť, kto konkrétne z prezidentovho okolia neverí vo víťazstvo Ukrajiny.

Takto komentoval článok časopisu Time, v ktorom zdroj zo Zelenského okolia uviedol, že vo víťazstvo verí len prezident.

Reklama

“Nechápem, odkiaľ autor berie tieto veci. Táto anonymita (zdrojov vyjadrení z OP) vo mne vyvoláva veľa otázok. Ak máte takýto postoj, ak veríte, že naša krajina nemôže zvíťaziť, nemáte právo byť v úrade nášho prezidenta. Toto anonymné zákulisie spôsobuje obrovské škody predovšetkým našej krajine. Myslím si, že naše orgány by mali dať odpoveď, čo sú to za anonymy, ktoré neveria v naše víťazstvo, ale sú vedľa prezidenta,” povedal Danylov v komentári pre ukrajinské médiá.

Zároveň poprel informácie TIME, že mobilizácia sa skutočne zastavila kvôli otrasom vo vojenských komisiách. Povedal tiež, že informácie o 100 000 stratách ukrajinských ozbrojených síl nezodpovedajú skutočnosti.

 

O spomínanom článku

Notoricky známy článok v časopise Time o Zelenskom a veľkých vojenských (nielen) problémoch Ukrajiny nie je v poslednom čase prvým svojho druhu v západných médiách.

Je v ňom však dôležitý moment, ktorý sa takto jasne zdôrazňuje azda po prvýkrát – nezhoda v tom, ako postupovať medzi Zelenským a jeho najbližšími spolupracovníkmi. Niektorí pomocníci ukrajinského prezidenta (mimochodom, je zaujímavé sledovať, kto z nich je taký zhovorčivý) povedali novinárovi z časopisu Time, že mnohí zo Zelenského okolia neveria v úplné a konečné víťazstvo nad Ruskom, ale že samotný prezident je “neochvejný”, čo jeho spolupracovníkov znepokojuje.

Čo je však ešte dôležitejšie, súdiac podľa článku, so Zelenským nesúhlasí ani armáda. Zvesti (na oficiálnej úrovni však pravidelne popierané) o nezhodách v prístupoch k bojovým operáciám medzi prezidentom a velením AFU, ktoré zastupuje Zalužnyj, sa objavili už skôr. Len nedávno o tom písali britské Times, ktoré uviedli, že hlavný veliteľ ukrajinskej armády navrhol prejsť na opatrnejšiu taktiku a sústrediť sa na obranu. Zatiaľ čo Zelenskyj trvá na pokračovaní ofenzívy.

V podaní časopisu Time sa však nezhody medzi vojenským a politickým vedením Ukrajiny javia ako bezprecedentné.

Ako krikľavý príklad sa uvádza odmietnutie armády začať ofenzívu na Horlivku napriek priamej požiadavke politického vedenia krajiny. Hovorí sa tiež, že velitelia by chceli “sedieť v zákopoch a udržiavať obranu”, s čím však Zelenskyj nesúhlasí. A navyše chce z jedného z “najvyšších generálov” urobiť extrém za nedostatok úspechov na fronte.

 

Prečo sa tento článok objavil a o čom môžu svedčiť trendy, ktoré sú v ňom opísané?

Prinajmenšom môže naznačovať, že armáda a časť Zelenského okolia chcú zmeniť taktiku vedenia vojny z útočnej na strategickú obranu s cieľom vyčerpať sily nepriateľa a ušetriť si sily na budúce kampane. A prostredníctvom článkov vo vplyvných západných médiách sa zástancovia tohto prístupu snažia vyvíjať tlak na Zelenského, ako aj sprostredkovať tento názor kľúčovým západným spojencom, aby aj oni zo svojej strany zmenili prezidentovo myslenie. A možno aj preto, aby ho uchránili pred plánovanými rezignáciami v radoch armády.

Reklama

Môže to byť nanajvýš signál, že časť ukrajinského vojensko-politického vedenia je pripravená zmraziť vojnu na frontovej línii v presvedčení, že vojenské víťazstvo na bojisku je nemožné. Zatiaľ však na takýto záver nie sú dostatočné dôvody. Navyše, ďalšia stratégia vojny priamo závisí od postoja Spojených štátov. A ak Washington povie, že “kórejský scenár” je neprijateľný, je nepravdepodobné, že by potom diskusie pokračovali.

Celkovo je však zrejmé, že objavenie sa takýchto článkov neposilňuje vieru západných spojencov vo víťazstvo Ukrajiny, a teda ani ich vôľu zvýšiť (alebo aspoň pokračovať v rovnakej výške) vojenskú pomoc. V skutočnosti si takýto problém, ako vyplýva z článku Time, uvedomuje aj Zelenskyj.

Ak bude tento trend pokračovať, možno bude potrebné prehodnotiť prístupy nielen k vedeniu vojny, ale aj k podmienkam jej ukončenia.

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:21

Dánska ľudová strana (DF) sa pripojí do novovznikajúcej frakcie v Európskom parlamente (EP) Patrioti pre Európu, ktorú zakladá český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. V sobotu to oznámil na sociálnej sieti X europoslanec a člen DF Anders Vistisen. Aliancia tak má v súčasnosti dostatok národných delegácií na vytvorenie politickej skupiny v EP, píše TASR.

19:20

Japonsko a Kambodža budú spolupracovať na odstraňovaní nášľapných mín z územia Ukrajiny a ďalších vojnou zasiahnutých krajín. V kambodžskej metropole Phnom Penh to v sobotu uviedla japonská ministerka zahraničných vecí Joko Kamikawová, informuje agentúra AFP.

19:15

Pri dopravnej nehode nákladného auta s minibusom zahynulo v sobotu na severozápade Ukrajiny najmenej 14 ľudí, uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší minister vnútra Ihor Klymenko.

K incidentu došlo podľa úradov pri obci Verkhiv v Rivnenskej oblasti na severozápade krajiny. Medzi obeťami je aj šesťročné dieťa, píše agentúra Reuters.

nehoda autobus - cisterna
Na snímke havarovaný minibus po zrážke s cisternovým vozidlom v regióne Rivne na Ukrajine
18:35

Slovenská kajakárka Karolína Abrahámová obsadila na MSJ vo vodnom slalome siedme miesto v K1. Pätnásťročná pretekárka mala bezchybnú jazdu a za víťazkou Klárou Mrázkovou z Česka zaostala o 8,26 sekundy.

17:52

Českí policajti zasahovali v sobotu dopoludnia v pražskej štvrti Řepy, kde bola nahlásená streľba. Podľa prvotných informácií išlo zrejme o streľbu z pištole na stlačený plyn, informuje TASR podľa spravodajského portálu Novinky.cz.

Policajti po príchode zistili, že boli poškodené hodiny na stĺpe verejného osvetlenia, uviedol policajný hovorca Jan Daněk.

17:20

Početné poranenia utrel poľský turista, ktorý v sobotu popoludní spadol v masíve Gerlachovského štítu. Na pomoc mu prišli horskí aj leteckí záchranári. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali