(Ne)prekvapivé Zelenského vyhlásenie. Čo znamená?

(Ne)prekvapivé Zelenského vyhlásenie. Čo znamená?

Kyjev 28. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Geert Vanden Wijngaert)

 

Volodymyr Zelenskyj urobil ďalšie vyhlásenie, že chce začať rokovania o ukončení vojny v blízkej budúcnosti

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

“Ukrajina nechce predlžovať vojnu, nechceme, aby trvala roky. Musíme predložiť plán urovnania v priebehu niekoľkých mesiacov,” povedal Zelenskyj.

Reklama

Predtým o tom, že Ukrajina očakáva dosiahnutie dohôd o ukončení vojny na druhom “mierovom summite” s Ruskom, ktorý sa má uskutočniť do konca roka, informoval minister zahraničných vecí Kuleba aj vedúci prezidentskej kancelárie Jermak.

Ak to stručne zhrnieme, jedinou podmienkou, za ktorej by sa tieto zámery mohli teoreticky uskutočniť, je, že Ukrajina odmietne požadovať stiahnutie ruských vojsk k hraniciam z roku 1991 a bude súhlasiť s ukončením vojny na frontovej línii a prípadne s neutrálnym štatútom. V takom prípade existuje možnosť, že s pomocou Číny a ďalších krajín “globálneho juhu” bude možné presvedčiť Kremeľ, aby sa vzdal svojich požiadaviek na presun celého územia Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti a súhlasil s možnosťou zastavenia vojny pozdĺž frontovej línie.

Reklama

Zároveň zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by Kyjev bol pripravený vzdať sa Zelenského “mierového vzorca”, ktorý predpokladá vojnu až do dosiahnutia hraníc z roku 1991. A nikto z predstaviteľov ukrajinských orgánov verejne nepripustil, že by Ukrajina mohla súhlasiť so zastavením vojny pozdĺž frontovej línie (naopak, stále sa objavujú vyhlásenia o neprípustnosti takéhoto postupu).

 

 

V tejto súvislosti existuje aj alternatívna verzia, že vyhlásenia o rýchlych mierových dohodách na druhom samite nie sú spôsobené snahou o ich dosiahnutie, ale PR zámermi: ukázať medzinárodnému spoločenstvu aj ukrajinskej spoločnosti (v ktorej rastie podpora skorého ukončenia vojny), že “Ukrajina je pripravená na mier, ale Rusko chce pokračovať v boji a naďalej kladie zjavne neprijateľné podmienky na rokovania”.

Aby však tento plán fungoval, je potrebné, aby Kyjev vyjadril súhlas s niektorými kompromismi s Ruskom. V opačnom prípade jednoducho nastane situácia, keď každá strana bude stáť na svojom a nebude sa chcieť pohnúť smerom k sebe s cieľom ukončiť vojnu.

Reklama

Zároveň sa diskutuje o inom scenári: pred údajným druhým “mierovým summitom” sa Ukrajina pokúsi uskutočniť veľkú ofenzívu (napríklad po prijatí stíhačiek F-16) s cieľom zmeniť situáciu na bojisku vo svoj prospech a ďalej prezentovať mierové podmienky zo silnejšej pozície ako teraz. Či sa však táto ofenzíva skutočne uskutoční a nakoľko bude úspešná, nie je veľmi jasné. Píšu o nej len ruské vojenské blogy.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:27

Nemecká polícia vyšetruje sobotňajší incident z mesta Essen, pri ktorom delegát nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) pohrýzol do nohy demonštranta. Tvrdí, že konal v sebaobrane.

16:26

Španielske úrady v nedeľu oznámili, že odvolali pátranie po britskom tínedžerovi Jayovi Slaterovi, ktorý je od 17. júna nezvestný na kanárskom ostrove Tenerife. Prípad je však stále otvorený.

14:39

Posilnenie európskej konkurencieschopnosti bude hlavným zámerom maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie, uviedol v nedeľu maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka. Jeho krajina sa chce zamerať aj na bezpečnostnú a obrannú politiku.

14:22

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu hlásilo dobytie ďalších dvoch dedín v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

13:48

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu odovzdal svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách, ktoré vyhlásil pred tromi týždňami. Odvolili aj ďalší poprední francúzski politici.

13:48

Americký raper Kanye West pricestoval v sobotu do Moskvy, informovali v nedeľu ruské médiá s odvolaním sa na ruskú producentku Janu Rudkovskú.

13:47

Dvaja muži boli vzatí do väzby v súvislosti s incidentom pred izraelským veľvyslanectvom v Belehrade, pri ktorom policajt v sebaobrane usmrtil muža, ktorý naňho vystrelil z kuše a spôsobil mu zranenia v rámci “cieleného teroristického útoku”. Oznámil to srbský minister vnútra Ivica Dačič.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anna Imrišková z obce Drahovce kosí počas 1. ročníka podujatia Kosenie trávy pod Zbojníckym hradom

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali