“Neobmedzené pôžičky: Merkelová zachraňuje Nemecko pred kolapsom

❚❚

Berlín 15. marca 2020 (HSP/Foto:SITA/AP-Markus Schreiber)

 

Vláda Angely Merkelovej v piatok oznámila radikálne opatrenie. V snahe chrániť svoje hospodárstvo pred kolapsom ponúka vláda všetkým nemeckým spoločnostiam postihnutým koronavírusom „neobmedzené” pôžičky

Na snímke Angela Merkelová

Pre všetky spoločnosti, ktoré majú záujem, nemecká vláda ponúka pôžičky neobmedzenej veľkosti. Nemecko chce týmto radikálnym krokom udržať hospodárstvo krajiny pred rastúcou krízou spôsobenou koronavírusom.

.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová začiatkom tohto týždňa varovala, že až 70% 85 miliónovej populácie sa môže nakaziť koronavírusom. “Ak sa nachádza vírus v krajine kde obyvateľstvo nemá imunitu a neexistuje žiadna terapia, bude infikovaných 60 až 70% populácie,” uviedla Merkelová na tlačovej konferencii v stredu.

„Náš proces sa musí zamerať na spomalenie šírenia vírusu tak, aby nezaťažoval zdravotný systém Je to o hra o čas.”

.

Avšak vyhlásenie Merkelovej, že 70% Nemcov by sa mohlo nakaziť vírusom COVID-19, spôsobilo v spoločnosti značnú paniku.

Nemecká vláda preto v piatok oznámila rozhodnutie firmám pomôcť. Chce tým upokojiť situáciu a ubezpečiť súkromný sektor, že vírus COVID-19 nebude mať za následok kolaps firiem a stratu pracovných miest.

“Neexistuje horná hranica výšky pôžičiek, ktoré môže štátna rozvojová banka poskytnúť,” uviedol podľa Financial Times minister financií Olaf Scholz. Pôžičky budú „neobmedzené.”

Malým aj veľkým podnikom budú poskytnuté nielen pôžičky, ale aj možnosť odložiť platby daní. Nemecko, rovnako ako niekoľko ďalších európskych krajín, podniklo niekoľko krokov v snahe bojovať proti šíreniu koronavírusu. V niekoľkých nemeckých štátoch boli zatvorené školy, zatiaľ čo veľké športové podujatia sa konajú za zatvorenými dverami.

V hlavnom meste Berlín sa odložil začiatok letného semestra, pričom lektori a študenti, ktorí navštívili vysokorizikové oblasti, boli poslaní na dva týždne do karantény.

.

Nemecko v súčasnosti má približne 3634 infikovaných, 8 osôb vírusu podľahlo.

Nemecké úrady vydali vyhlásenie, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou vírus dostal do Nemecka z Talianska a to prostredníctvom 67-ročného muža z Mníchova, ktorý vírusu aj podľahol.

Andrea Lopatková

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:41

Štvorročný návštevník múzea v severoizraelskom meste Haifa nešťastnou náhodou rozbil 3500-ročný džbán z doby bronzovej. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice BBC.

Múzeum uviedlo, že po incidente, ktorý sa stal pred niekoľkými dňami, chlapca spolu s jeho rodinou pozvalo na organizovanú prehliadku danej expozície.

09:41

Rusko chce, aby Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) zaujala “objektívnejšie a jasnejšie stanovisko“ k bezpečnosti Kurskej jadrovej elektrárne, ktorú v utorok navštívila jej delegácia vedená generálnym riaditeľom MAAE Rafaelom Grossim. Uviedla to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informovala v stredu agentúra Reuters.

09:39

Na letisku v Kazani v ruskej Tatárskej republike pozastavili v stredu skoro ráno z bezpečnostných dôvodov až do odvolania všetky prílety aj odlety. Oznámil to ruský federálny úrad pre dohľad nad bezpečnosťou leteckej dopravy (Rosaviacija). TASR o tom informuje na základe agentúry Reuters odvolávajúcej sa na ruské médiá.

09:36

Počet cestujúcich v osobnej doprave v 2. štvrťroku 2024 medziročne vzrástol o 4,1 %. Počet prepravených osôb dosiahol 182,1 milióna, čo bolo najviac za posledných päť rokov. Oproti predpandemickému 2. štvrťroku 2019 boli tak hodnoty vyššie o 2,7 %. Najväčšia položka, cestná doprava, dosiahla medziročný rast takmer 2 %, výrazne si polepšila MHD. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

08:56

Ceny ropy v stredu ráno po stratách z predchádzajúceho dňa mierne posilnili. K rastu prispeli najmä pokračujúce obavy z narušenia dodávok z oblasti Blízkeho východu, čo prevážilo nad signálmi o spomaľovaní globálneho dopytu po komodite. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri dosiahla do 7.01 h SELČ 79,58 USD (71,30 eura) za barel (159 litrov).

08:10

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) žiada Európsku úniu o zbrojné embargo a ďalšie opatrenia voči Izraelu. TASR informuje podľa stredajšej správy agentúry DPA.

AI navrhuje zákaz obchodovania s izraelskými osídleniami na okupovaných palestínskych územiach či investície na týchto územiach. Malo by sa to vzťahovať aj na východný Jeruzalem.

08:08

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa utorok v rámci úsilia o vytvorenie novej vlády stretol s menšími politickými stranami. Spravil tak deň po tom, ako vylúčil vymenovanie vlády vedenej ľavicovým Národným ľudovým frontom (NFP). Informovala agentúra DPA.

Macronovo pondelkové rozhodnutie nevymenovať novú vládu vedenú NFP vyvolalo ostrú kritiku ľavice.

Paríž si pripomína 80. výročie oslobodenia spod nacistickej okupácie
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron
08:07

Spojené štáty sú naďalej odhodlané brániť Izrael v prípade iránskeho útoku, uviedol v utorok hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Vyjadril taktiež nádej, že dohoda o prímerí medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas je stále možná. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters a televízie CNN.

08:05

Poradca prezidenta USA Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan a čínsky minister zahraničných vecí Wang I v utorok v Pekingu uviedli, že očakávajú prínosné rokovania. Hovoriť majú o napätí v juhovýchodnej Ázii i vzájomných vzťahoch. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia pádlujú po rieke Mohan v nemeckom Frankfurte nad Mohanom pri západe slnka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

René Pavlík

Pavel Jacz

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali