Nemocnica v Pezinku chce s VšZP rokovať, bez zmluvy by musela prepúšťať pacientov

❚❚

Bratislava 28. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela (PNPP) v Pezinku hrozí, že od novembra nebude mať zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). V praxi by to znamenalo prepustenie viac ako 150 pacientov uprostred začatej liečby. Nemocnica preto apeluje na VšZP na spoločné rokovanie. TASR o tom informoval riaditeľ PNPP Martin Hromádka

Martin Hromádka
Na snímke riaditeľ Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela (PNPP) v Pezinku Martin Hromádka

“S poľutovaním musíme potvrdiť piatkové (25. 10.) stanovisko VšZP, že riziko bezzmluvného vzťahu s našou nemocnicou od 1. novembra je absolútne reálne,” uviedla nemocnica. Dodala, že ich opätovná výzva na predloženie protinávrhu alebo potvrdenia toho, že poisťovňa chce byť v bezzmluvnom vzťahu, zostala bez odpovede.

.

VšZP od augusta do októbra odzmluvnila nemocnici 50 lôžok. “Dnes VšZP trvá na tomto zníženom zmluvnom objeme, čo je pre nás absolútne neprijateľné,” vysvetlili. Pre nemocnicu by to znamenalo výpadok výnosov na úrovni takmer dvoch miliónov eur, trvalé zatvorenie týchto lôžok, ale aj hromadné prepúšťanie.

Jedinou požiadavkou nemocnice na poisťovňu je podľa Hromádku vrátenie zazmluvneného počtu lôžok na pôvodnú úroveň, aby nemuseli natrvalo zatvoriť niektorú z kliník. “V čase, keď nám rastie incidencia duševných ochorení v populácii a my čelíme bezprecedentnému tlaku na lôžka, považujem odzmluvňovanie psychiatrických pracovísk za mimoriadne nebezpečný hazard,” ozrejmil.

.

Nemocnica upozornila, že VšZP porušila dohodu o zvýšení úhrad na rok 2024, ktorú uzatvorila Asociácia nemocníc Slovenska. “Nechceli sme pritom ani o cent viac, ako boli závery tejto dohody,” doplnila.

Podľa slov riaditeľa sú najväčšou psychiatrickou nemocnicou v krajine a zatvorenie špecializovaných kliník považujú za katastrofický scenár. “Šetrenie na nemocniciach absolútne odmietame, najmä v prípade, ak poskytujú takú zdravotnú starostlivosť, ktorá sa inde v SR jednoducho neposkytuje,” priblížil s tým, že preklad pacientov na iné pracoviská nie je možné realizovať.

Psychiatrická nemocnica PNPP
Na snímke busta Philippa Pinela v Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela (PNPP) v Pezinku

Štátna VšZP pripúšťa možnosť, že od novembra nebude pokračovať v zmluvnom vzťahu so Psychiatrickou nemocnicou Philippa Pinela v Pezinku. Nemocnica podľa poisťovne trvá na neprimeraných podmienkach. Pacientov by v prípade nepokračovania previezla do iných zariadení, s ktorými komunikuje. Poisťovňa podľa svojich slov vyvíja úsilie o pokračovanie zmluvy.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:28

Švajčiarska prezidentka Viola Amherdová v pondelok vyjadrila optimizmus, že do konca roka by sa mohla dosiahnuť dohoda s Európskou úniou o aktualizácii vzájomných vzťahov.

14:26

V budúcoročných českých parlamentných voľbách budú ľudia rozhodovať o tom, či krajinu povedú demokrati alebo populisti, ľavica a radikálne sily. V pondelok to vyhlásil český premiér a predseda ODS Petr Fiala. Spoločne s lídrami strán KDU-ČSL a TOP 09 predtým oznámili, že budú opäť kandidovať ako koalícia Spolu. Ak by vládu zostavili populisti a extrémisti, pre ČR by to podľa Fialu bolo najväčšie nebezpečenstvo od roku 1989.

13:58

Dvaja ľudia boli zastrelení v pondelok vo vidieckej oblasti na severe Rakúska, podozrivý strelec je na úteku. Uviedla to miestna polícia.

13:57

Izraelskí vojaci údajne zadržali približne 100 bojovníkov palestínskeho hnutia Hamas počas piatkovej razie v Nemocnici Kamála Adwána na severe Pásme Gazy. V pondelok o tom informovala izraelská armáda.

13:47

Generálny tajomník NATO Mark Rutte v pondelok potvrdil, že do Ruska boli vyslaní severokórejskí vojaci a boli nasadení v Kurskej oblasti. Zapojenie KĽDR označil za významnú eskaláciu konfliktu a znamená to “nebezpečné rozšírenie ruskej vojny”.

13:33

Odborový zväz IG Metall v pondelok odmietol najnovšie plány skupiny Volkswagen na zatváranie závodov a znižovanie počtu pracovných miest.

13:32

Maďarská vláda zatiaľ urobila všetky potrebné kroky v súvislosti s novelou slovenského zákona o štátnom jazyku a bude naďalej pracovať na tom, aby nemala negatívny vplyv na práva maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku. Podľa agentúry MTI to vyhlásil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

13:26

Japonská hora Fudži zostala aj bez snehu, čo je najneskorší dátum za uplynulých 130 rokov vedenia záznamov, oznámili tamojší meteorológovia.

13:15

Ukrajinská bezpečnostná služba zadržala Ukrajinca za údajnú pomoc ruským silám na východe krajiny. Podozrivému, ktorý bol dobrovoľníkom pre Svetový potravinový program OSN, hrozí doživotný trest odňatia slobody na základe obvinení z vlastizrady. 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke hrad Brekov (Brekovský hrad), zrúcanina hradu z 13. storočia, sa týči nad obcou Brekov v okrese Humenné

Autor: TASR-Milan Kapusta

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali