Nemecký vojenský analytik je sklamaný zo Zelenského: Kursk zlyhal, Donbas stratil, žiadna obranná stratégia

❚❚

Bratislava 14. októbra 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP)

 

Ruská armáda zintenzívni ofenzívu na Donbase s cieľom oslobodiť čo najväčšie územie skôr, ako sa zhoršia poveternostné podmienky. Takúto prognózu vyslovili americkí experti z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone. Názory západných komentátorov a analytikov pre ruské noviny Svobodnaja Pressa zhrnul Konstantin Olšanskij

Kurská oblasť vojna
Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v sobotu 10. augusta 2024, tanky ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska

V nasledujúcich mesiacoch je potrebné dosiahnuť výrazný taktický pokrok, pretože neskorá jesenná razputica na cestách veľmi obmedzí mechanizované manévre.

.

Ťažké poveternostné podmienky na konci jesene tohto roka a začiatkom zimy pravdepodobne skomplikujú a obmedzia mechanizované aj pechotné manévre. Ruské sily sa však budú snažiť udržiavať stály ofenzívny tlak aj napriek ťažkostiam s počasím.

Hovorca ukrajinskej Národnej gardy Ruslan Mužičuk pre ISW uviedol, že ruské sily na bojisku (najmä v Charkovskej a Pokrovskej oblasti) zvyšujú používanie obrnených vozidiel, aby využili suché počasie skôr, ako príde obdobie dažďov, ktoré povedie k razputici.

.

Od konca júla vedú ruské sily v západnej časti DĽR mechanizované útoky vo vysokej miere a uskutočnili najmenej štyri veľké mechanizované útoky veľkosti práporu. Ruské ozbrojené sily tiež od konca septembra 2024 obnovili pomerne veľké mechanizované útoky pozdĺž operačnej línie Kupjansk – Svatovo – Kreminna.

Ruskí vojenskí velitelia sa podľa amerických expertov snažia zintenzívniť mechanizované ofenzívy, aby umožnili útočným jednotkám postupovať cez otvorené polia a získať oporu v blízkych frontových dedinách.

Tieto dediny by potom ruská armáda mohla využiť ako odrazový mostík pre novú vlnu útočných operácií na jar 2025. Medzi hlavné scenáre podľa prognóz ISW patrí oslobodenie Kurachova a Pokrovska.

Zároveň je dôležité poznamenať, že v Kurskej oblasti sa už začala sezónna razputica, ktorá obmedzuje manévrovanie kolesových (ale zatiaľ nie pásových) obrnených vozidiel.

Známy nemecký vojenský analytik Julian Röpcke uviedol, že ukrajinský vpád do Kurskej oblasti zlyhal. Zelenského vojská nedosiahli rieku Seim, ani nezískali Gluškovo, Tetkino a Korenevo, ktoré by potom Ukrajinci mohli využiť na vytvorenie obranných predmostí. Z taktického hľadiska teda Röpcke odhaduje, že operácia AFU nedosiahla po počiatočnom dobytí Sudže žiadny zo svojich cieľov.

.

„Rusko získa späť väčšinu stratených oblastí,“ píše Röpcke. „Možno rýchlosť protiofenzívy nebude taká vysoká ako začiatkom jesene práve kvôli obmedzeniam pohybu obrnenej techniky; Zelenskyj má len takúto malú nádej.“

„Jesenné poveternostné podmienky totiž obmedzia manévrovanie ruskej aj ukrajinskej pechoty,“ uzatvárajú analytici ISW. Taktika ruskej armády však spočíva v tom, že kladie dôraz na mechanizovaný postup: ten obmedzí počet otvorených polí, ktoré bude vedieť pechota prekonať po zhoršení poveternostných podmienok.

Ruské sily sa teraz spoliehajú na malé skupiny pechoty, ktoré postupujú pod krytím stromov a krovín vetrolamov na otvorených poliach od dediny k dedine. Takáto taktika je účinná najmä na smere Avdejevka – Pokrovsk, kde Ukrajinci aktívne používajú bezpilotné lietadlá. Kamikadze drony však jednoducho nedokážu sledovať rýchlo sa pohybujúce ruské buginy, pickupy a terénne motorky.

Jesenné počasie približne o mesiac spôsobí, že mnohé zalesnené oblasti s listnatými stromami stratia väčšinu lístia a ruské pechotné tímy budú menej kryté. To by mohlo spôsobiť, že ruskí pešiaci budú zraniteľnejší voči rozsiahlemu prieskumu ukrajinskými bezpilotnými lietadlami.

V snahe udržať si iniciatívu vynakladajú ruské sily spoločné úsilie v oboch oblastiach operácií. Rovnako to bolo aj v roku 2023, keď ruská armáda získala začiatkom jesene silnú oporu severozápadne od Donecka, čo jej následne umožnilo rýchlo obsadiť Avdejevku a Marinku.

.

Ruský prezident Vladimir Putin a ruskí vojenskí velitelia presadzujú stratégiu, ktorej cieľom je zabrániť Ukrajine zhromaždiť ľudské zdroje a vybavenie na to, aby mohla bojovať o iniciatívu v sektoroch operácií, konštatuje ISW. – Pokračuje sa v ofenzívnom tlaku na ukrajinské sily pozdĺž celej frontovej línie.

Pokračujúca ruská ofenzíva pravdepodobne vyvrcholí v nasledujúcich mesiacoch.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:42

Prebytok zahraničného obchodu Číny sa v septembri zvýšil. Prispel k tomu výraznejší rast exportu ako importu, čo poukazuje na stále slabý domáci dopyt. Analytici očakávali lepšie výsledky druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

11:41

Európska únia odsudzuje všetky útoky na misie OSN, uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Reagoval tak na minulotýždňové bojové akcie izraelských síl, pri ktorých utrpeli zranenia príslušníci mierových síl OSN (UNIFIL) v Libanone.

11:41

Ak spoločnosť podľahne “falošným prorokom”, ktorí ponúkajú jednoduché riešenia, môže to byť podľa českého prezidenta Petra Pavla veľmi nebezpečné. Na ochranu demokracie sú podľa neho potrebné silné inštitúcie a vládny sektor a tiež spolupráca demokratických krajín po celom svete. Povedal to v pondelok na 28. ročníku konferencie Forum 2000 v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

11:17

Belgický kráľ Filip a kráľovná Mathilde odcestovali v pondelok ráno vlakom do Paríža na oficiálnu trojdňovú štátnu návštevu Francúzska. Cieľom tejto návštevy je posilniť silné puto medzi Belgickom a Francúzskom, uviedlo v správe pre médiá belgické federálne ministerstvo zahraničných vecí.

11:17

Členské krajiny EÚ (Rada EÚ) v pondelok v Luxemburgu prijali dve nové smernice, ktoré uľahčia osobám so zdravotným postihnutím (ZŤP) cestovanie v rámci EÚ. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Smernica zriaďuje európsky preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím a európsky parkovací preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím. Tým zabezpečí rovnaký prístup k osobitným podmienkam alebo preferenčné zaobchádzanie pre osoby so zdravotným postihnutím počas ich krátkodobých pobytov v celej EÚ. Zahŕňa to znížené alebo nulové vstupné, prednostný prístup, asistenciu a vyhradené parkovacie miesta.

11:16

Členské krajiny EÚ (Rada EÚ) v pondelok v Luxemburgu prijali nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pre viac ako 28 miliónov ľudí pracujúcich prostredníctvom digitálnych platforiem v celej EÚ.

11:10

Verejné obstarávanie na prvý z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 stále prebieha. Pôvodne chcela Národná diaľničná spoločnosť (NDS) predkladané ponuky týkajúce sa úseku Oščadnica – Čadca, Bukov, II. profil otvárať 3. septembra, ale podľa aktuálneho oznámenia vo vestníku verejného obstarávania je termín otvárania ponúk posunutý na 30. októbra.

11:10

Izraelské útoky na mierovú misiu OSN v Libanone (UNIFIL) sú neprijateľné a v rozpore s pravidlami OSN. Uviedol to v pondelok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke pohľad na jazero v tvare srdca v Rodgau neďaleko Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Peter Lipták

Andrej Valihora

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali