Nemecko sa prepadá – už nie je v prvej dvadsiatke

❚❚

Bratislava 16. septembra 2024 (HSP/ Bild/ Manager Magazin /Foto:TASR/AP-Michael Probst)

 

Tretia najväčšia ekonomika sveta je v zúfalej situácii a jej rast sa drží blízko nuly. Nemecko už nepatrí medzi 20 krajín s najvyšším podielom pridanej hodnoty na obyvateľa – aspoň podľa rebríčka Manager Magazin, píše Bild

Germany Daily Life pádlovanie na rieke Mohan
Na snímke ľudia pádlujú po rieke Mohan v nemeckom Frankfurte nad Mohanom pri západe slnka

Paralyzované svetové hospodárstvo

Svet je v dôsledku viacerých kríz v napätí. Vojna na Ukrajine, vojna v Gaze, konflikt medzi Čínou a Taiwanom a prepady v Suezskom prieplave vyvolávajú stav neistoty. Okrem toho inflácia a vysoké úrokové sadzby v niektorých prípadoch naďalej paralyzujú svetové hospodárstvo.

.

Vysoké náklady na energie, inflácia, presun utečencov, obilná, dopravná a zásobovacia kríza až po vysoké úrokové sadzby – krajiny zápasia s mnohými problémami.

Napriek všetkým týmto krízam sa však jednotlivým krajinám darí zvyšovať blahobyt svojich obyvateľov, ako ukazujú nové údaje zo Svetového hospodárskeho výhľadu (WEO) Medzinárodného menového fondu (MMF).

.

 

Kúpna sila obyvateľstva

Ekonomický časopis Manager Magazin porovnal pridanú hodnotu na obyvateľa v mnohých krajinách , ktorá je vyjadrená hrubým domácim produktom a upravil ju podľa kúpnej sily.

Ukazovateľ “upravený o kúpnu silu“ znamená, že rebríček zohľadňuje odlišnú kúpnu silu v jednotlivých krajinách. Inými slovami, porovnanie zohľadňuje skutočnosť, že rovnaké množstvo peňazí nevyjadruje všade rovnaké bohatstvo, pretože ceny a životné náklady sa v jednotlivých regiónoch líšia. Za rovnaký objem peňazí si ľudia v rôznych krajinách nemôžu kúpiť rovnaké množstvo tovarov alebo služieb.

„V krajine s veľmi vysokým HDP môže byť životná úroveň mnohých ľudí stále nízka,“ hovorí profesor ekonómie z Mannheimu Tom Krebs.

Aby sme sa priblížili skutočnej kúpnej sile, Manager Magazin konkrétne použil menu vypočítanú štatistikmi, ktorá sa nazýva “medzinárodný dolár“. Ten je podobný americkému doláru (aj keď reálne neexistuje), ale zabezpečuje väčšiu mieru porovnateľnosti.

.

 

Najbohatšie krajiny sveta a rozdelenie príjmov

Nemecko aj naďalej patrí medzi najsilnejšie ekonomiky na svete. Prvým ukazovateľom bohatstva krajiny je zvyčajne hrubý domáci produkt- HDP, t. j. súčet všetkých príjmov vytvorených v krajine. Najbohatšími krajinami sú aktuálne USA a Čína, za ktorými nasledujú Nemecko a Japonsko.

Priemerný HDP však nevypovedá nič o rozdelení príjmov. Napríklad v minulom roku mali USA výrazne vyšší HDP na obyvateľa (upravený o kúpnu silu) 66 762 USD ako Nemecko s 53 638 USD – ale rozdiely v príjmoch (viac miliardárov, ale aj viac chudobných ľudí) sú v USA väčšie.

S HDP na obyvateľa vo výške 53 638 (tzv.“medzinárodných“) dolárov v roku 2023 sa Nemecko posunulo z 19. na 21. miesto.

Nemecko v tomto rebríčku však stále predbieha niekoľko veľkých európskych krajín, ako napríklad Francúzsko (47 964 dolárov), Taliansko (45 100 dolárov) a Spojené kráľovstvo (47 020 dolárov).

.

 

Blahobyt

Ak je HDP na obyvateľa upravený podľa kúpnej sily vysoký, predpokladá sa, že je vyšší aj blahobyt celej populácie. Aj keď nie je možné úplne odstrániť konečné neistoty z hľadiska zmysluplnosti, ekonómovia sa zhodujú, že tento typ výpočtu umožňuje porovnať ekonomický blahobyt alebo absolútnu chudobu v medzinárodnom meradle.

A čo je dôležité, na rozdiel od rebríčka, ktorý zohľadňuje len HDP danej krajiny, rebríček 20 najbohatších krajín sveta podľa HDP na obyvateľa upraveného o kúpnu silu zahŕňa na popredných miestach aj menšie krajiny s menším počtom obyvateľov.

Tieto krajiny za svoje popredné pozície často vďačia finančným spoločnostiam alebo špeciálnemu prírodnému bohatstvu. V druhom prípade je bohatstvo zvyčajne založené na ťažbe najmä ropných ložísk, diamantov alebo vzácnych surovín a v týchto krajinách sa často vyskytujú autoritárske štruktúry.

Pozrite si rebríček najbohatších krajín sveta na základe HDP upraveného podľa kúpnej sily v medzinárodných dolároch v roku 2023.

 

Medzi najbohatšie krajiny sveta podľa Manager Magazine patria :

1. miesto: Luxembursko (115 626 dolárov)
2. miesto: Írsko (107 068 dolárov)
3. miesto: Singapur (104 969 dolárov)
4. miesto: Macao (95 562 dolárov)
5. miesto: Katar (88 793 dolárov)
6. miesto: Spojené arabské emiráty (75 302 dolárov)
7. miesto: Švajčiarsko (72 987 dolárov)
8. miesto: San Maríno (68 786 dolárov)
9. miesto: USA (66 762 dolárov)
10. miesto: Nórsko (65 545 dolárov)
11. miesto: Dánsko (60 984 dolárov)
12. miesto: Brunej (60 475 dolárov)
13. miesto: Taiwan (59 548 dolárov)
14. miesto: Holandsko (59 214 dolárov)
15. miesto: Island (58 859 dolárov)
16. miesto: Hongkong (58 729 dolárov)
17. miesto: Švédsko (55 613 dolárov)
18. miesto: Rakúsko (55 399 dolárov)
19. miesto: Andorra (55 317 dolárov)
20. miesto: Belgicko (53 995 dolárov)

Na 21. mieste nasleduje Nemecko s 53 638 dolármi.

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:06

Vodca Hizballáhu označil udalosti s elektronickými zariadeniami v Libanone za masový teroristický čin, genocídu, ktorá viedla k vyhláseniu vojny.

16:44

Sedem týždňov pred prezidentskými voľbami v USA získala kandidátka demokratov Kamala Harrisová v prieskumoch v štátoch Pensylvánia a Michigan mierny náskok – najmenej päť percentuálnych bodov – pred svojím republikánskym súperom Donaldom Trumpom. Podľa TASR citujúcej agentúru Reuters to vyplýva z prieskumu Quinnipiac University, súkromnej vysokej školy zo štátu Connecticut, zverejneného v stredu.

16:35

Turecko vo štvrtok obvinilo Izrael, že prostredníctvom vlny výbuchov, ktoré v utorok a stredu zasiahli príslušníkov libanonského hnutia Hizballáh, sa snaží vojnu v Pásme Gazy rozšíriť aj do Libanonu.

16:33

Zvýšené ceny plynu a tepla sa dotknú niektorých domácností. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR preto pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to najviac potrebujú. Taktiež sa snaží zabezpečiť cenovo výhodný plyn z východu. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík.

16:29

Vláda by nemala trestať zdanením finančných transakcií drobných podnikateľov. Toto opatrenie predstavila vláda v utorok (17. 9.) v rámci konsolidačného balíčka. Zároveň je jej cieľom znížiť počet fiktívnych živností. Nová daň sa však podľa Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS) dotkne všetkých živnostníkov, nielen tých fiktívnych.

15:57

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) za ubytovanie zo súčasných 10 na 23 % zničí domáce hotelierstvo, zahraničných návštevníkov presmeruje do susedných krajín, obmedzí domácu spotrebu a okreše počet pracovných miest. Upozornila na to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) v súvislosti s konsolidačným opatrením vlády. Vo štvrtok o tom informoval generálny manažér AHRS Martin Novotný.

15:56

Európsky priemysel nebol pripravený na Green Deal, elektromobilitu alebo rôzne záväzky, ktoré sa vo svete neprijímali a poškodzujú konkurencieschopnosť. Uviedol to na sociálnych sieťach podpredseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej (SOPK) komory Vladimír Slezák.

15:55

Česko dostane na likvidáciu škôd po ničivých záplavách vysúšače nielen zo Slovinska, ale aj z Belgicka. Po zasadnutí ústredného krízového štábu o tom vo štvrtok v Prahe informoval vicepremiér a minister vnútra ČR Vít Rakušan.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali