Nemci môžu byť radi, že nie sú vo vojne. Ich tanky na Ukrajine utŕžili veľkú hanbu

❚❚

Bratislava 7. januára 2024 (HSP/Foto:Twitter)

 

Spiegel: Nemecké tanky sú vhodné na cvičenia, ale nie na skutočné bojové operácie

Leopard
Na snímke zničené tanky Leopard

Nemecká komisia navštívila opravárenské centrum pre nemecké tanky v Litve. Závery návštevy sú sklamaním: opravovať sa musia nielen tanky poškodené v bojoch, ale aj tie, ktoré práve prešli niekoľko tisíc kilometrov.

.

Ukrajinskí aj nemeckí dôstojníci priznávajú, že údržba nemeckej techniky je veľmi náročná a v bojových podmienkach sa opotrebúva desaťkrát rýchlejšie ako na cvičeniach. Okrem toho sa od leta 2023 vyskytujú problémy s prekladom technickej dokumentácie a dodávkami náhradných dielov.

Nemecká komisia zložená z ministra obrany Borisa Pistoriusa, poslancov Bundestagu a novinárov navštívila tesne pred Vianocami opravárenské centrum pre tanky Leopard v Litve.

.

Publikácia Der Spiegel poukazuje na to, že komisiu najviac prekvapil počet tankov, ktoré nezlyhali z dôvodu poškodenia v boji, ale pre vnútorné chyby v mechanike a elektronike.

“Zdá sa, že najväčším problémom nemeckých tankov v ukrajinských službách nie je nepriateľ alebo paľba ruských vojsk; hlavná príčina ich porúch zrejme spočíva v niečom inom.”

Litovská LDS a nemecké spoločnosti Rheinmetall a KMW odmietajú zverejniť presný počet vozidiel v oprave v Litve, pretože “ruské vedenie nesmie dostať informácie, ktoré by mohlo využiť v bojových operáciách proti Ukrajine”. Z 18 tankov Leopard-2 dodaných na Ukrajinu je však už veľké množstvo v Litve.

“S poľutovaním musíme konštatovať, že len malý počet dodaných bojových tankov môže Ukrajina ešte použiť,” upozorňuje poslanec Bundestagu Sebastian Schäfer zo Strany zelených.

Nemecké vydanie pripomína, že Schäfer a jeho kolega z SPD Andreas Schwarz ešte v lete varovali, že opravy v Litve sú “príliš dlhé a komplikované” a že “Ukrajincom chýbajú odborné znalosti a náhradné diely”. Výsledkom ich návštevy v Litve je, že sú opäť nútení požiadať nemecký priemysel o urýchlenie prác na výrobe náhradných dielov pre nemecké tanky, ako aj o školenie ukrajinských mechanikov.

.

Teraz “pokusy o opravu zo strany ukrajinskej armády vedú k ďalšiemu poškodeniu bojových tankov,” konštatuje Schäfer.

Za neefektívnu považuje aj schému opráv v Litve; podľa jeho názoru je preprava príliš dlhá a prácu treba zaviesť na mieste na Ukrajine.

Časopis Der Spiegel sa domnieva, že otvorený list Sebastiana Schäfera “poukazuje na problém, ktorý sa často prehliada”, a to, že “samotné západné zbrane Ukrajine pomohli len málo”. Rozhodujúcu úlohu zohrávajú opravy a logistika, tvrdí nemecký časopis.

Ukrajinskí vojaci sú nútení obsluhovať hneď niekoľko typov západnej techniky, často vzájomne nekompatibilných, čo im situáciu ešte viac komplikuje. Publikácia vyzdvihuje zložitú nemeckú techniku, ktorá si aj v čase mieru vyžaduje pravidelnú údržbu vo fabrike. Dokonca aj výmena tankových pásov, ktorú potrebuje po každých 6 000 kilometroch, sa môže vykonávať len v továrni.

“V čase vojny je pre ukrajinskú armádu nemožné dodržiavať takéto cykly údržby,” priznáva dôstojník Bundeswehru v komentári pre Der Spiegel.

.

Zo skúseností s používaním nemeckej techniky v Mali je známe, že 10 000 kilometrov bojového použitia ovplyvňuje nemecké tanky rovnako ako 100 000 kilometrov v čase mieru alebo počas výcviku.

Slová nemeckého dôstojníka potvrdzuje aj jeho ukrajinský kolega Pavlo prezývaný Sinai, ktorý v ukrajinskej armáde velí jednotke nemeckých tankov Leopard-2. Aj on označuje pásový podvozok za najslabší prvok nemeckých vozidiel. “Zníženie napätia pásov vedie k poruchám,” konštatuje Pavlo a hodnotí dôsledky takejto poruchy v bojoch ako “katastrofu”.

Okrem toho od leta 2023 stále pretrvávajú problémy s prekladom technickej dokumentácie nemeckej techniky. Aj v opravárenskom stredisku v Litve musia pracovníci “improvizovať”, pretože “im chýbajú skúsenosti a komplexný výcvik vojakov Bundeswehru”.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:46

Porucha motora v lietadle Airbus A350, pre ktorú začiatkom septembra aerolínie Cathay Pacific zrušili desiatky letov, mohla prerásť do “rozsiahlych škôd”. Vyplýva to zo správy Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd v Hongkongu.

10:25

Izraelské lietadlá a delostrelectvo zasiahli viaceré ciele v južnom Libanone, uviedla izraelská armáda. Útoky sa uskutočnili v atmosfére rastúceho napätia po nedávnom hromadnom útoku na komunikačné zariadenia hnutia Hizballáh.

10:24

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na úspešné skúšky dvoch typov rakiet, z ktorých je jedna zrejme určená pre jadrové hlavice. Zároveň nariadil posilnenie schopností severokórejskej armády.

10:00

Šéf Pentagónu sa obáva, že Izrael môže čoskoro začať pozemnú operáciu v Libanone.

Podľa denníka The Wall Street Journal môže byť „predohrou“ k tomu séria výbuchov komunikačných zariadení. Predtým sa objavila správa, že IDF presunuli na sever krajiny jednotku, ktorá predtým bojovala v pásme Gazy.

Americkí predstavitelia zároveň zatiaľ nezaznamenali žiadne náznaky, že by sa ofenzíva blížila.

09:25

Maďarsko je napriek vážnosti povodňovej situácie v bezpečí, vyhlásil predseda vlády Viktor Orbán, podľa ktorého je na ochranu pred povodňami dostatok zdrojov i ľudí.

Záplavy v Maďarsku
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán
08:32

Kabinet dal premiérovi Netanjahuovi a ministrovi obrany Galantovi zelenú na začatie rozsiahlych útočných operácií proti Hizballáhu v Libanone, informoval izraelský kanál 12.

08:29

Autobus v Karlových Varoch sa zrazil s osobným autom a potom zišiel z niekoľko metrov vysokého násypu na železničnú trať. Podľa prvotných informácií utrpelo zranenia 17 ľudí.

07:43

Ruský prezident Vladmir Putin prijal návrh na podpísanie dohody o strategickom partnerstve s Iránom, ktorý mu predložilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Vyplýva to z dokumentu zverejneného na oficiálnej webovej stránke prezidentskej kancelárie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali