“Nebudem podliehať mediálnym tlakom.” Prezident podpísal zákon o STVR. Opozícia nešetrí kritikou

“Nebudem podliehať mediálnym tlakom.” Prezident podpísal zákon o STVR. Opozícia nešetrí kritikou

Bratislava 1. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák,Pavol Zachar)

Aktualizované 1. júla 2024 14:01

Prezident SR Peter Pellegrini v nedeľu podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Kancelárie prezidenta SR

odznak RTVS
Ilustračné foto

Pellegrini vopred avizoval, že pokiaľ v zákone nevzhliadne rozpor s ústavou alebo zásah do slobody slova, je pripravený ho podpísať. “Nebudem podliehať mediálnym tlakom ani emóciám, ktoré situácia v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) vyvoláva, a budem posudzovať výlučne text zákona,” uviedol.

Reklama

RTVS sa zmení na STVR. Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Poradným orgánom rady má byť deväťčlenná etická komisia. Zákon je účinný od 1. júla.

Dňom účinnosti zákona má zaniknúť funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

Reklama

 

SaS: Prezident podpisom zákona o STVR potvrdil, že bude predĺženou rukou vlády

Prezident Peter Pellegrini podľa strany SaS podpísaním zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) potvrdil, že bude predĺženou rukou vládnej koalície. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Branislav Gröhling
Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling

“Peter Pellegrini mal na úvod svojho pôsobenia jedinečnú šancu ukázať, že dodrží svoje sľuby a bude prezidentom všetkých. Bohužiaľ, potvrdilo sa, že sa nedokáže oprostiť od vládnej koalície a bude len jej predĺženou rukou v paláci,” skonštatoval predseda SaS Branislav Gröhling.

Potvrdil, že opozícia sa plánuje v najbližších dňoch pre zákon obrátiť na Ústavný súd SR. Zrušenie inštitúcie považuje za účelové. Jediným cieľom vlády je podľa Gröhlinga spraviť z doterajšieho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) provládne a dezinformačné médium.

 

Reklama

Ministerstvo kultúry SR: Novou verejnoprávnou inštitúciou na Slovensku je od dnešného dňa Slovenská televízia a rozhlas

Po podpise Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase prezidentom SR Petrom Pellegrinim a zverejnení v Zbierke zákonov SR dnes vstúpil do platnosti nový zákon, vďaka ktorému má Slovensko od dnešného dňa novú verejnoprávnu inštitúciu.

Martina Šimkovičová
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová

“Dnešným dňom bol zavŕšený niekoľkomesačný náročný proces. Verím, že nová inštitúcia bude spĺňať všetky atribúty verejnoprávneho média. Moje poďakovanie patrí všetkým tým, ktorí sa na príprave zákona podieľali a podporili ho,” povedala ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová.

V zmysle nového zákona vznikne Rada, v ktorej bude 4 členov menovať minister kultúry menovacím dekrétom, z toho jedného na návrh ministra financií. Zvyšných 5 členov sa bude voliť v pléne Národnej rady SR – väčšinou. Funkčné obdobie člena Rady bude 6 rokov a po novom nebudú rotovať.

Generálny riaditeľ bude po novom predkladať Koncepciu riadenia a rozvoja Slovenskej televízie a rozhlasu a jej programovej služby s dôrazom na verejný záujem. Rada bude schvaľovať uzavretie zmlúv STVR s tretím subjektom, ak výška plnenia zo zmluvného vzťahu prevyšuje sumu 1,5 milióna eur.

Zmeny sa dotknú aj spôsobu voľby a odvolávania generálneho riaditeľa. Toho bude voliť a odvolávať Rada jednoduchou väčšinou 5:4.

Reklama

Vznikne aj nový orgán Etická komisia – poradný orgán Rady. Jej úlohou bude zaujímať stanoviská k dodržiavaniu štatútu programových pracovníkov a dodržiavaniu iných etických princípov zamestnancov STVR a externých spolupracovníkov. Zložená bude z 9 členov.

V pléne Národnej rady SR boli v rámci legislatívneho procesu schválené aj pozmeňujúce návrhy poslancov, ktoré vyplynuli z diskusie v rozprave. Medzi najdôležitejšie patrí návrh, ktorým sa do zákona dostala povinnosť vysielať programy zamerané na Slovákov žijúcich v zahraničí s cieľom posilniť povedomie “krajanstva” a prispieť k udržiavaniu a rozvoju povedomia vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí.

Ďalším významným pozmeňujúcim návrhom bolo zavedenie povinnosti vysielania prostredníctvom regionálnych televíznych a rozhlasových štúdií. Tieto štúdiá budú zabezpečovať vysielanie najmenej 20 minút denne a podporovať tak rozvoj regionálnych štúdií najmä v Banskej Bystrici a v Košiciach. Umelecké súbory a telesá zriadené Slovenskou televíziou a rozhlasom budú podporovať aj pôvodnú slovenskú tvorbu, napríklad uvádzaním pôvodných slovenských hudobných diel.

Garantované bude tiež širšie poskytovanie televíznych programových služieb tým, že rozširuje povinnosť vysielania z dvoch na tri. Rovnako sa predĺžilo funkčné obdobie generálneho riaditeľa z piatich na šesť rokov, čo je potrebné pre dokončenie strednodobých projektov a aplikáciu strategických plánov.

 

RTVS sa mení na STVR, nový zákon nadobudol účinnosť

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa mení na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude po novom voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý v pondelok nadobudol účinnosť. Dňom účinnosti zákona zároveň zaniká funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

Zákon pripravilo ministerstvo kultúry. Legislatíva podľa neho nerozdeľuje verejnoprávnu inštitúciu zabezpečujúcu televízne a rozhlasové vysielanie, no vytvára podmienky na samostatný rozvoj televízie a rozhlasu. “Prináša vyššiu mieru odpolitizovania procesov pri voľbe generálneho riaditeľa inštitúcie, kreovaní Rady Slovenskej televízie a rozhlasu a zavádza nový inštitút etickej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady,” vysvetlilo.

Zmeny rezort odôvodnil negatívnymi skúsenosťami vyplývajúcimi z aplikácie zákona o RTVS i porovnania skúseností z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí. Legislatíva podľa neho reaguje aj na podnety laickej i odbornej verejnosti apelujúcich na zlepšenie súčasného stavu inštitúcie.

Orgánmi STVR budú rada a generálny riaditeľ. Mesačná odmena členov rady aj generálneho riaditeľa sa navýši. Rada bude mať tak ako doteraz deväť členov. Bude sa však meniť spôsob jej kreovania. Minister kultúry nominuje štyroch členov rady na základe výberového konania, zvyšných piatich bude voliť Národná rada SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Funkčné obdobie člena rady ostáva šesťročné.

Rada bude mať opäť kompetenciu voliť generálneho riaditeľa telerozhlasu na základe verejného vypočutia prihlásených kandidátov. V prípade naplnenia príslušných ustanovení zákona ho bude môcť aj odvolať. Funkčné obdobie riaditeľa sa predĺži zo súčasných piatich na šesť rokov.

Reklama

Poradným orgánom rady bude deväťčlenná etická komisia. Tá bude dohliadať na dodržiavanie etických noriem novinárskej práce v STVR a zároveň navrhovať opatrenia s cieľom zabezpečiť ich dodržiavanie. Členov rady má voliť predseda rady na základe nominačného návrhu subjektov zastupujúcich jednotlivé oblasti, ktoré majú mať v etickej komisii zastúpenie. Legislatíva hovorí aj o prvom kreovaní orgánov STVR.

STVR má tiež zo zákona povinnosť v televíznom i rozhlasovom vysielaní zaradiť v čase od 23.30 h do 00.30 h štátnu hymnu SR. Medzi hlavnú činnosť telerozhlasu patrí aj vysielanie najmenej troch televíznych programových služieb, doteraz bola v zákone uvedená činnosť najmenej dvoch. Medzi hlavné činnosti patrí aj vysielanie programov zameraných na Slovákov žijúcich v zahraničí. Zákon stanovuje tiež minimálny rozsah vysielania prostredníctvom regionálnych rozhlasových a televíznych štúdií. Každé má zabezpečiť vysielanie najmenej 20 minút denne.

Zmenu názvu média rezort kultúry odôvodnil tým, že ten predošlý degradoval slovenský národ na región Slovensko. “Namiesto prívlastku ‘slovenský’, ‘slovenská’ (aký) označujúci štátotvorný národ je v názve použité územné označenie verejnoprávnych médií Slovenska (koho, čoho),” podotklo ministerstvo. V prípade financovania STVR legislatíva rešpektuje doterajší stav – primárnym zdrojom má byť nárokovateľný príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta z HDP.

 

Prezident verí, že v Rade STVR budú osobnosti, za ktoré sa občania nebudú hanbiť

Prezident Peter Pellegrini zdôvodnil podpis zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) tým, že legislatíva podľa neho nezakladá dôvodné podozrenia z nesúladu s Ústavou SR a nezasahuje do slobody slova. Nevidí ani rozpor so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je viazaná SR. Zároveň verí, že napriek zmierneniu podmienok na členstvo v Rade STVR zveria príslušné ministerstvá a parlament tieto posty osobnostiam, za ktoré sa občania nebudú musieť hanbiť. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Reklama
Pellegrini v Česku
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini

“Ak sa vládna koalícia dovoláva väčšej odbornosti pri riadení verejnoprávneho média, nech k nej sama prispeje zvolením skutočných odborníkov, za ktorých hovorí ich celoživotná práca v mediálnej či ekonomickej oblasti, a nie výstrelky na sociálnych sieťach či spochybňovanie základných vedeckých faktov,” vyhlásil Pellegrini. Dobrú voľbu členov Rady STVR označil za dobrý predpoklad na zvolenie kvalitného generálneho riaditeľa a následné naplnenie cieľov, ktoré si samotná vládna koalícia v schválenom zákone stanovila.

V texte schváleného zákona Pellegrini podľa svojich slov nevzhliadol rozpor so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je Slovenská republika viazaná. Zároveň však upozornil vládnu koalíciu, že od augusta budúceho roka sa začne uplatňovať nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, ktorým sa stanovuje spoločný rámec pre mediálne služby na vnútornom trhu a mení sa smernica zvaná Európsky akt o slobode médií. “Je preto úlohou vlády a parlamentu, aby náležite posúdili súlad prijatého zákona s týmito v budúcnosti platnými európskymi smernicami a v prípade akýchkoľvek pochybností ich za nastávajúcich 13 mesiacov uviedli do súladu,” podotkol.

V prípade, že sa tento zákon stane predmetom záujmu európskych orgánov, hlava štátu verí, že voči Slovensku uplatnia rovnaký meter ako voči iným krajinám, v ktorých prišlo k zmenám vo verejnoprávnych médiách za podstatne búrlivejších okolností.

 

Matovičovci aj Remišová kritizujú prezidenta za podpis zákona o STVR

Hnutie Igora Matoviča kritizuje prezidenta SR Petra Pellegriniho za podpísanie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Tvrdí, že Pellegrini nekoná v prospech ľudí. Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová dodala, že Pellegrini “expresným podpisom” zákona potvrdil, že slúži politikom vládnej koalície.

Reklama

“Likvidáciu RTVS dokončil sluha mafie Pellegrini tým, že sa podpísal pod zákon, ktorý robí z verejnoprávneho média slúžku vládnej moci. Ficova vláda s cieľom udržať si moc za každú cenu potrebuje zrušiť objektívne médiá, ktoré pravdivo informujú o nespočetných zlyhaniach tejto vlády organizovaného zločinu,” uviedol v stanovisku predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš s tým, že vláda chce vytvoriť poslušné médiá, ktoré budú o jej krokoch informovať len v pozitívnom svetle. “Ak si niekto myslel, že Pellegrini bude v prezidentskom úrade konať v prospech ľudí a podobné pokusy o krivenie demokracie zastaví, hlboko sa mýlil,” doplnil.

Remišová si myslí, že Pellegrini svojimi prvými krokmi v úrade prezidenta len dokazuje, že nie je nezávislým prezidentom, ale len “podržtaškou” vládnej koalície.

 

Smer odmieta útoky opozície na prezidenta v súvislosti s podpisom zákona o STVR

Strana Smer-SD odmieta útoky opozície na prezidenta SR Petra Pellegriniho v súvislosti s podpisom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Podčiarkla, že prezident sa v súlade s Ústavou SR rozhodol nevyužiť právo veta a legislatívu podpísal. Stanovisko strany TASR poskytol jej tlačový odbor.

“Skončila sa éra, kedy opozícia a médiá zakričali a hlava štátu sa postavila na ich stranu bez ohľadu na záujmy verejnosti, ktorá si výslovne želá zmeny vo vysielaní verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Smer-SD nepochybuje, že prezident SR svoje právo veta využíva a bude využívať suverénne a nezávisle od vôle vládnych politických strán,” uviedla strana.

Smer-SD zároveň ocenil postoj nominantov SNS na Ministerstve kultúry SR, osobitne ministerky Martiny Šimkovičovej pri presadzovaní dôležitých mediálnych zákonov. Strana podotkla, že napriek útokom “zo strany opozície, protivládnych médií a mimovládnych organizácií”, postupujú pri plnení záväzkov z vládneho programu a predkladajú návrhy, ktoré podporuje celá koalícia.

 

Reklama

Vedením rozhlasu je poverený Roman Bomboš

Rozhlasovú zložku Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) bude od pondelka viesť Roman Bomboš. Doterajší intendant Rádia Slovensko nahradí na poste riaditeľa Slovenského rozhlasu Ľuboša Černáka. TASR o tom informoval hovorca STVR Filip Púchovský.

Roman Bomboš
Na snímke Roman Bomboš

“Ľuboš Černák sa funkcie vzdal na vlastnú žiadosť z osobných dôvodov, o čom informoval generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, ten poveril od 1. júla vedením Slovenského rozhlasu Romana Bomboša,” spresnil Púchovský.

Bomboš pracuje v Slovenskom rozhlase od polovice 90. rokov, okrem moderovania a hudobnej dramaturgie sa venuje aj tvorbe scenárov podujatí a televíznych relácií. Od januára 2023 šéfoval Bomboš rozhlasovému programu RTVS.

 

Štatutárnym zástupcom STVR bude Igor Slanina

Štatutárnym zástupcom STVR bude Igor Slanina. Bývalého šéfa Media RTVS do funkcie na obdobie do 30. septembra vymenoval v pondelok podpredseda Národnej rady (NR) SR poverený výkonom právomocí predsedu NR SR Peter Žiga (Hlas-SD). Informovala o tom Kancelária NR SR.

Pripomína, že rozhodnutie urobil Žiga na základe zákona o STVR, ktorý v pondelok nadobudol účinnosť. “Meno štatutára je výsledkom diskusie a dohody koaličných partnerov. Igor Slanina získal dôveru ako skúsený manažér a spĺňa zákonné kritériá,” dodali z Kancelárie NR SR.

Igor Slanina bol od septembra 2017 do augusta 2022 riaditeľom Media RTVS, dcérskej spoločnosti RTVS, ktorá sa zaoberala predajom vysielacieho priestoru vyhradeného pre mediálnu komerčnú komunikáciu na televíznych a rozhlasových programových službách RTVS.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v piatok v spoločnom vyhlásení vyjadrili znepokojenie z operácie izraelskej armády a evakuáciami v lokalite Chán Júnis v Pásme Gazy.

19:36

Od soboty (6. 7.) bude v Bratislave na Búdkovej ulici otvorené letné kúpalisko Mičurin. V pondelok až piatok bude otvorené od 10.00 do 19.00 h a cez víkendy od 9.00 do 19.00 h. Lístok na kúpalisko je možné si zakúpiť aj online. Primátor Bratislavy Matúš Vallo o tom informoval na sociálnej sieti. Bratislavské kultúrne a informačné stredisko organizuje 10. júla o 20.00 h na kúpalisku letné kino.

19:25

Ruské opozičné médium Meduza vyčíslilo, že od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo 120 000 ruských vojakov.

vojna
Straty v ruskej armáde
19:17

Spojené štáty zrušili cvičenie Noble Partner, ktoré sa malo konať v Gruzínsku, uviedol Pentagón.

Dôvodom boli obvinenia gruzínskej vlády, že Spojené štáty vyvíjajú nátlak na Gruzínsko, aby otvorilo druhý front proti Rusku.

Gruzínske ministerstvo obrany uviedlo, že ľutuje odklad, ale bude naďalej spolupracovať s USA.

18:58

Britsko-americký influencer Andrew Tate, ktorý je v Rumunsku obvinený z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny, môže opustiť krajinu, musí však zostať v Európskej únii. Rozhodol o tom v piatok súd v Bukurešt.

18:54

Futbalisti Spartaka Trnava prehrali v piatkovom prípravnom zápase na pražskej Letnej s domácou Spartou 0:3. Úradujúci český majster rozhodol o svojom triumfe v druhom polčase, keď postupne skórovali Tomáš Wiesner, Victor Olatunji a Tomáš Schnánělec.

18:54

V bratislavskej mestskej časti Rača na ulici Pri Šajbách je v piatok pre údržbu úplne uzavreté železničné priecestie. Obchádzka vedie po Rybničnej ulici a cez Vajnory. Zelená vlna RTVS o tom informovala na svojom webe. Cestári zároveň upozorňujú na nehodu v stúpaní na Pezinskú Babu z Pezinka, kde v zákrute havarovala motorka. Prejsť sa tam dá striedavo.

18:33

Štyria ľudia zahynuli a ďalších vyše 20 utrpelo zranenia pri ruských útokoch v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to v piatok tamojší gubernátor Vadym Filaškin.

18:06

Lídri členských krajín NATO sa budú presadzovať aktívnejšiu úlohu Severoatlantickej aliancie pri koordinácii medzinárodnej pomoci a vojenského výcviku pre Ukrajinu, avšak bez toho, aby na budúci týždeň na summite vo Washingtone stanovili konečný termín vstupu Ukrajiny do tejto organizácie. Uviedol v piatok na tlačovej konferencii generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

17:58

Britský premiér Keir Starmer v piatok predstavil mená kľúčových ministrov svojho kabinetu. Za ministra zahraničných vecí vymenoval Davida Lammyho, rezort obrany povedie John Healey. Na čele ministerstva vnútra bude stáť Yvette Cooperová.

17:27

Putin označil rokovanie s Orbánom za úprimné a užitočné a poďakoval mu za návštevu Ruska. Hovorili aj o aktuálnych aspektoch bilaterálnej spolupráce i o naliehavých medzinárodných a regionálnych otázkach. Moskva podľa neho vníma návštevu maďarského premiéra ako pokus o obnovenie dialógu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali