Nebezpečenstvá trendu vegánstva

❚❚

Bratislava 10. septembra 2024 (HSP/The Telegraph/ Foto: Šalát ovocie zelenina jedlo vegán vegetarián)

 

Vegánstvo je v dnešnej dobe akýsi módny trend. Vegánska strava sa často opisuje v súvislosti s jej prínosom pre chudnutie a zdravie srdca, vedeli ste však, že sa spája s mŕtvicou, depresiou, neurologickými problémami a komplikáciami v tehotenstve? The Telegraph pripravil pár informácií, ktoré by ste rozhodne mali vedieť

Šalát ovocie zelenina jedlo vegán vegetarián
Šalát ovocie zelenina jedlo vegán vegetarián

Kultové dokumentárne filmy, ako napríklad The Game Changers od Netflixu, pomohli presadiť názor, že rastlinná strava je nielen najlepšia pre planétu, ale aj pre naše vlastné zdravie.

.

The Telegraph uvádza, že v súčasnosti je v Spojenom kráľovstve približne 2,5 milióna vegánov, pričom len za posledných 12 mesiacov sa ich počet takmer zdvojnásobil. To výrazne pomohlo “nabaliť sa“ vegánskym potravinárskym spoločnostiam, pričom trh s náhradami mäsa má iba v Spojenom kráľovstve hodnotu viac ako 800 miliónov libier. Tým sa vegánsky trh v Spojnom kráľovstve dostáva v rámci Európy na druhé miesto, prvenstvo má Nemecko.

 

.

Podstata trendu

Zároveň sa však hromadia štúdie, ktoré naznačujú, že metabolické výhody vegánstva sú sprevádzané množstvom zdravotných rizík. Riziká vyplývajú z obmedzení prameniacich z podstaty tejto stravy, ktorá zahŕňa vyhýbanie sa všetkým živočíšnym produktom vrátane mäsa, rýb, morských plodov, vajec, mliečnych výrobkov a medu.

Objavujú sa obavy zo zvýšeného rizika ochorení týkajúcich sa kostí a nervového systému až po ochorenia, ako je napríklad hemoragická mozgová príhoda.

„V podstate nie sme stvorení na to, aby sme boli vegánmi,“ hovorí doktor Geoff Mullan, odborník na funkčnú medicínu.

„Ak sa stravujete len vegánsky, chýbajú vám niektoré významné makroživiny a mikroživiny. Pri vegánskej strave môžete získať dostatok bielkovín, ale existuje obava, že nedostávate dostatok správneho typu bielkovín. Bielkoviny rastlinného pôvodu nie sú rovnaké ako bielkoviny živočíšneho pôvodu alebo mliečne výrobky a naše telo ich nespracúva rovnakým spôsobom,“ vysvetlil.

Dokonca aj niektoré z najväčších obhajcov tejto diéty sa nakoniec vrátili k “všežravému životu” po tom, ako ich omrzel obmedzujúci charakter vegánstva v kombinácii s niektorými znepokojujúcimi zdravotnými problémami.

.

 

Krok späť

Svetoznáma speváčka Miley Cyrus v jednom podcaste povedala : „Veľmi dlho som bola vegánkou a musela som do svojho života zaviesť ryby a omega-3 mastné kyseliny, pretože môj mozog nefungoval správne. Teraz som oveľa bystrejšia, ako som v tom období bola, a myslím si, že istý čas som bola dosť podvyživená.“

Hollywoodska herečka Anne Hathawayová tiež opísala, že počas doby, keď sa stravovala ako vegánka sa “jednoducho necítila dobre ani zdravo“. Spomína, že po tom, ako po niekoľkých rokoch vegánstva zjedla kúsok lososa, sa jej “mozog cítil ako počítač pri reštarte.“

Prečo teda môže vegánstvo viesť k zdravotným problémom a čo si o tom myslia vedci zaoberajúci sa výživou?

 

.

Zdravotné riziká trendu vegánstva

Bielkoviny v potrave síce môžu pochádzať z rastlín, ale tie sú o 50 až 70 % menej stráviteľné ako živočíšne. To však nie je všetko – podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa živočíšne bielkoviny považujú za tzv. kompletné bielkoviny, čo znamená, že majú vyššiu biologickú hodnotu.

Jedna nedávna štúdia skúmala primeranosť vegánskej stravy z hľadiska makroživín prostredníctvom prieskumu výživového príjmu vegánov v Európe a zistila, že vegáni prijímajú minimálne množstvo(!) kompletných bielkovín.

Clare Collinsová, profesorka výživy a dietetiky na univerzite v Newcastli v Austrálii hovorí, že problém je v tom, že ľudia začnú s vegánstvom alebo dokonca vegetariánstvom preto, že je to moderné. „Tento módny výstrelok nezabezpečí, že to, čo jedia, spĺňa všetky ich nutričné požiadavky,“ uviedla.

„Myslím si, že hlavné nebezpečenstvo spočíva v tom, či sa tomu naozaj venujete, alebo je to len tak, že vás napadne, že tento týždeň som vegán a budem to robiť niekoľko mesiacov,“ hovorí.

 

Nedostatok vitamínov

Jedným z najznámejších rizík je nedostatok vitamínu B12, ktorý sa spája s neurologickými problémami a ochoreniami krvi. Vitamín B12 sa nachádza v potravinách, ako je mäso, hydina a vajcia. Iné štúdie naznačujú, že nedostatočná konzumácia vitamínu B12 môže dokonca zvyšovať riziko rakoviny. Niektorí epidemiológovia zistili, že pacientky po menopauze s nízkou hladinou vitamínu B12 majú zvýšené riziko rakoviny prsníka. Znížená hladina vitamínu B12 sa spája aj s rizikom vzniku rakovinových nádorov krčka maternice a tráviaceho traktu.

Aj keď je známe, že pre vegánov je nevyhnutná suplementácia vitamínu B12, Dr. Mullan hovorí, že väčšina vegánov, ktorých vo svojej praxi stretáva, má nižšiu ako optimálnu hladinu vitamínu B12 a železa, ako aj nedostatok ďalšej dôležitej živiny, Omega-3.

Omega-3 sú nevyhnutné pre zdravie a fungovanie mozgu, pretože sa koncentrujú v obzvlášť vysokom množstve v mozgových bunkách.

„Robíme pomerne veľa krvných testov. Keď vidím krvný obraz, vždy viem hneď povedať, že ide o vegána – pretože hladina lipidov (tukov v krvi) je zvyčajne naozaj dobrá, ale hladina vitamínu B12 a železa je vždy na bode mrazu,“ hovorí doktor Mullan. „A hodnoty omega-3 sú vždy veľmi nízke,“ dodal.

Doktor Mullan to vysvetľuje tým, že omega-3 existujú v dvoch formách. Takzvané omega-3 s dlhým reťazcom, ako sú EPA a DHA, zvyčajne získavame konzumáciou tučných rýb alebo vajec obohatených o omega-3. Avšak omega-3, ktoré sa nachádzajú v rastlinných zdrojoch, ako sú chia a ľanové semienka, sú omega-3 s kratším reťazcom, ktoré sa nám nedarí tak efektívne spracovať.

.

„V najlepšom prípade sa len 5 až 10 % omega-3 s kratším reťazcom môže premeniť na formu, ktorú môžeme skutočne využiť,“ hovorí Dr. Mullan.

 

Škodí vašim kostiam

Hoci konzumácia zeleniny bohatej na vápnik, ako je kapusta a brokolica, môže chrániť kosti, dve z najväčších populačných štúdií, ktoré dlhodobo sledovali vegánov – (jedna, ktorá sledovala adventistov siedmeho dňa v Spojených štátoch a Kanade, a štúdia EPIC-Oxford, ktorá sledovala zdravie približne 65 000 ľudí konzumujúcich mäso, vegetariánov a vegánov v Spojenom kráľovstve ) – ukázali, že mnohí vegáni v skutočnosti nenapĺňajú svoju potrebu vápnika.

V dôsledku toho sa zistilo, že u vegánov je vyššie riziko zlomeniny kostí ako u ľudí, ktorí jedia mäso.

Predpokladá sa, že je to spôsobené tým, že vápnik sa z rastlinných potravín vstrebáva horšie ako z mliečnych výrobkov. Rôzne štúdie tiež ukázali, že vegáni neprijímajú dostatočné množstvo vitamínu D, čo zhoršuje nedostatok vápnika.

.

„Dlhodobé pozorovacie štúdie vegánov zistili nepriaznivý vplyv na hustotu kostí, ktorý je pravdepodobne spôsobený veľmi nízkym príjmom vápnika a nedostatočným príjmom bielkovín,“ hovorí Thomas Sanders, čestný profesor nutričných vied na King’s College London.

„Hoci vegánska strava môže mať priaznivý vplyv na zdravie pre osoby v strednom veku, napríklad nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. typu, neplatí to pre starších vegánov, ktorí zrejme častejšie trpia úbytkom svalovej hmoty, nízkou hustotou kostí a neurologickými poruchami, ktoré majú výrazný vplyv na kvalitu života,“ dodal profesor Sanders.

 

Väčšie riziko mozgovej príhody

Jedným z obzvlášť alarmujúcich zistení štúdie EPIC-Oxford bolo, že vegetariáni a vegáni mali o 20 % vyššie riziko mozgovej mŕtvice v porovnaní s konzumentmi mäsa.

Toto zistenie potvrdilo niekoľko štúdií v Japonsku, ktoré naznačujú, že osoby s veľmi nízkym príjmom živočíšnych produktov majú zvýšené riziko mozgovej príhody. Kľúčové živiny živočíšneho pôvodu, ako sú vitamín B12, základné aminokyseliny a omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom, majú ochranný účinok voči mozgovej príhode.
Tehotenstvo

.

Začiatkom tohto roka malá štúdia vedcov z Dánska naznačila, že vegánske matky môžu mať horší stav prenatálnej výživy, čo môže viesť k horším podmienkam vývoja plodu a bábätka.

Konkrétne sa zistilo, že u týchto matiek bolo vyššie riziko vzniku preeklampsie, tehotenskej komplikácie, ktorá spôsobuje nebezpečne vysoký krvný tlak. Ich deti mali nižšiu pôrodnú hmotnosť v porovnaní s deťmi žien, ktoré konzumovali mäso.

Dr. Duane Mellor, registrovaný dietológ, poukazuje na to, že hoci štúdia bola malá a sledovala len 18 vegániek, problémy so zabezpečením plnohodnotnej vegánskej stravy môžu mať zdravotné dôsledky. „Môže tu byť riziko nižšieho príjmu železa, jódu a vitamínov B12 a D, čo môže ovplyvniť zdravie matky aj vývoj dieťaťa,“ hovorí Dr. Mellor.

 

Depresia a duševné zdravie

Všeobecnou obavou v súvislosti s prísnymi diétami je, že môžu viesť k narušeným stravovacím návykom a odrážať stav nazývaný ortorexia nervosa, ktorý je definovaný ako fixácia na zdraviu škodlivé stravovacie správanie.

Ortorexia nervosa zahŕňa obsedantné rozhodovanie o jedle, sebaobviňovanie a sebatrestanie aj za činnosti súvisiace s prípravou jedla. Výskumom sa zistilo, že vegetariáni aj vegáni, najmä ženy, sú náchylnejší na ochorenie ortorexia nervosa.

Niektorí vegáni, ktorí sa následne vrátili ku konzumácii mäsa, sa sťažovali na nízku hladinu energie počas obdobia, kedy sa stravovali ako vegáni. Podobne ako speváčka Miley Cyrus, aj jej vtedajší partner Liam Hemsworth opísal, že sa počas diéty cítil „ slabý a letargický“.

.

V jednom vedeckom prehľade výskumníkov z King’s College London a University of Nicosia na Cypre sa našlo 11 štúdií, ktoré naznačujú, že vegetariánska alebo vegánska strava je spojená s vyšším výskytom depresie. Vedci uvádzajú, že to môže byť spôsobené nedostatkom omega-3 a vitamínu B12. Znížená koncentrácia omega-3 mastných kyselín v mozgu môže spôsobiť významné zmeny vo funkcii mozgu vrátane zmien vo veľkosti neurónov, schopnosti učiť sa a pamäte. Omega-3 aj vitamín B12 sa podieľajú na prenose kľúčových chemických látok v mozgu.

„Je tu aj jód, ktorý je nevyhnutný na tvorbu hormónov štítnej žľazy, ktoré sú nevyhnutné pre energiu a duševné zdravie,“ hovorí doktor Mullan.

„Jód je jedným z najčastejších nedostatkov u vegánov, pretože je veľmi ťažké získať ho z rastlinných zdrojov – teda ak nejete veľké množstvo morských rias,“ poznamenal.

 

Riziká pre deti

Generácia Z je obzvlášť v popredí prechodu na rastlinnú stravu. Ešte v roku 2021 sa 8 percent britských detí označovalo za vegánov a 13 percent za vegetariánov. Niektoré súčasné prieskumy naznačujú, že do roku 2025 sa viac ako polovica príslušníkov generácie Z môže rozhodnúť pre bezmäsitú stravu.

Existujú však najmä obavy z dôsledkov nedostatku živočíšnych bielkovín u detí. Odborníci spomínajú spomalený rast, nižší obsah a hustota minerálov v kostiach a horšie podmienky pre vývoj.

Vedci z Great Ormond Street Institute of Child Health na UCL v prehľadovej štúdii zistili, že takmer tretina vegetariánskych a vegánskych detí neužíva vitamínové doplnky. To vedie k nedostatku vitamínu B13 v kombinácii s nižšími zásobami železa, väčším rizikom nedostatku vitamínu D a nedostatočným príjmom jódu.

.

 

Problémy s vegánskym mäsom

Ďalším problémom pri prechode na rastlinnú stravu je, že mnohé v obchodoch kupované rastlinné alternatívy mäsa alebo mliečnych výrobkov sú mimoriadne technologicky spracované potraviny.

Richard Hoffman, výskumný pracovník z University of Hertfordshire, hovorí, že namiesto toho, aby sa rastlinné mäso vyrábalo zo zložiek, ako je napríklad šošovica, sa zvyčajne vyrába s použitím vysoko rafinovaných chemických zlúčenín v kombinácii so zložkami, ako sú emulgátory a stabilizátory chuti.

„Mäso na rastlinnej báze by sa naozaj malo nazývať umelým mäsom, pretože je navrhnuté tak, aby napodobňovalo mäso bez toho, aby v skutočnosti obsahovalo čokoľvek, čo by sa mäsu podobalo ,“ hovorí.

„Všetky tieto spoločnosti robia všetko pre to, aby bol výrobok na nerozoznanie od mäsa, ale na to musia používať všetky tieto vysoko rafinované prísady,“ uviedol

 

Nemusíte sa stať úplným “mäsožravcom”

Dr. Mullan nakoniec tvrdí, že najlepším prístupom je kombinovať hlavné výhody vegánskej stravy (t. j. vysoký príjem ovocia a zeleniny) s určitým množstvom bielkovín v mäse, rybách a vajciach.

.

„Vždy hovorím, že väčšina vašej stravy by mala byť ako vegánska strava s vyšším príjmom zeleniny, ale s pridaním vajec, rýb a príležitostne červeného mäsa,“ hovorí.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:22

V dôsledku tornáda vyvolaného hurikánom Helene prišli v americkom štáte Georgia o život dvaja ľudia. Jednu obeť predtým hlásili aj z Floridy.

11:21

Srbský prezident verí, že vojna na Ukrajine bude trvať ďalších 10 rokov a skončí sa podľa kórejského scenára – mierovým urovnaním na existujúcej frontovej línii.

„Na konci bude mier, zapíšte si to, prvýkrát to hovorím verejne, na základe línie dosiahnutej podľa kórejského scenára,“ povedal Aleksandar Vučič v rozhovore pre televíziu Informer.

Dovtedy budú podľa neho Ukrajina aj Rusko „bojovať o každú dedinu, každé mesto“.

11:14

Počas nočného útoku na ukrajinskú infraštruktúru v delte Dunaja ruský dron pravdepodobne na krátky čas narušil vzdušný priestor Rumunska. Útok ruských síl neďaleko rumunských hraníc monitorovali štyri stíhačky NATO.

11:13

V dôsledku slabého jesenného oživenia na trhu práce sa počet nezamestnaných v Nemecku v septembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížil len mierne, a to o 66.000 na 2,806 milióna osôb. V porovnaní so septembrom minulého roka bol počet vyšší o 179.000, oznámil v piatok Spolkový úrad práce.

11:12

Fínsko zaznamenalo v uplynulých rokoch zvýšené ohrozenie podmorskej infraštruktúry v oblasti Baltského mora. Uviedol to v piatok minister životného prostredia a klímy severskej krajiny Kai Mykkanen.

11:12

Obrovský verejný dlh Francúzska v druhom štvrťroku ďalej rástol. Nové pôžičky v objeme 68,9 miliardy eur zvýšili dlh na takmer 3,23 bilióna eur, čo predstavuje 112 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.

11:11

Konsolidovať verejné financie je potrebné, ale nie takým spôsobom, ako v súčasnosti navrhuje vláda. Začať by mala šetrením na sebe, a to ešte v tomto roku. Vyzvali ju k tomu predstavitelia opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v piatok na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

11:11

Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastrosektor a ubytovacie zariadenia umožní, že sektor cestovného ruchu zostane naďalej konkurencieschopný. Uviedol to na štvrtkovom (26. 9.) brífingu v súvislosti so znížením DPH pre gastrosektor a ubytovacie služby viceprezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Roman Berkes. Vládny návrh pôvodne počítal so sadzbou 23 %.

10:45

Väčšina elektriny vyrobenej v Holandsku pochádza tento rok po prvý raz z obnoviteľných zdrojov. A veterná energia má na tom významný podiel. Oznámil to v piatok holandský štatistický úrad (CBS).

10:44

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) naďalej monitoruje situáciu na poliach po septembrových povodniach. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK. Podľa doterajších hlásení poľnohospodárov sa podľa nej škody týkajú najmä regiónov Senica, Bratislava, Komárno, Vranov nad Topľou či Bardejov.

10:26

Aj neistota spojená s konkrétnou podobou konsolidačných opatrení vlády a meniace sa vyjadrenia sa čiastočne podpísali pod rastúce obavy v ekonomike. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k údajom o septembrovom ekonomickom sentimente, ktoré v piatok zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali