NCZI: Na Slovensku sa minulý rok spotrebovali lieky za vyše 2,2 miliardy eur

NCZI: Na Slovensku sa minulý rok spotrebovali lieky za vyše 2,2 miliardy eur

Bratislava 2. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/DPA-Bernd Weißbrod/dpa-Bildfunk)

 

Na Slovensku sa v minulom roku spotrebovalo 161 miliónov balení liekov. Finančná úhrada za ne predstavovala viac ako 2,2 miliardy eur. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). TASR o tom informovala vedúca oddelenia komunikácie a marketingu centra Alena Krčová

Ilustračné foto

“V roku 2023 bol zaznamenaný medziročný nárast spotreby humánnych liekov v úhradách, kým pri spotrebe vyjadrenej počtom balení evidujeme pokles. Celková finančná úhrada medziročne stúpla o 6,6 percenta,” priblížilo NCZI.

Reklama

Za lieky sa vlani celkovo zaplatilo viac ako 2,2 miliardy eur. Zdravotné poisťovne z toho uhradili vyše 1,6 miliardy eur a pacienti viac ako 556 miliónov eur.

Najväčší podiel vydaných balení v minulom roku tvorili lieky plne alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia (58,3 percenta) a voľnopredajné lieky (27,1 percenta). Najčastejšie predpisovanými liekmi boli lieky na kardiovaskulárny systém. Spomedzi voľnopredajných pacienti kupovali najmä lieky na ochorenia respiračného systému.

Reklama

Na Slovensku sa v minulom roku vydalo aj 4,5 milióna balení dietetických potravín. Úhrada zdravotných poisťovní predstavovala 39,1 milióna eur a občanov 6,3 milióna eur. Spotrebovalo sa tiež 221,8 milióna balení zdravotníckych pomôcok. “Celková úhrada v sume 728,8 milióna eur predstavuje medziročný nárast o 16,1 percenta,” dodalo NCZI.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:37

Do júna budúceho roka by mohla Európska centrálna banka (ECB) postupne znížiť svoju depozitnú sadzbu zo súčasných 3,75 % na úroveň 2,5 %. V tom čase by mohlo ísť o tzv. neutrálnu úrokovú sadzbu, ktorá ekonomiku nebrzdí ani umelo nepodporuje. V aktuálnej analýze to predpokladajú ekonómovia VÚB banky. Zároveň však upozornili, že tento odhad je v súčasnosti veľmi neistý.

13:37

Bitcoin pokračuje v prepade tretí deň po sebe a jeho cena sa približuje úrovniam, na ktorých sa naposledy pohybovala vo februári. Dôvodom je neistota týkajúca sa politického vývoja v USA, ako aj signály, že tokeny zhabané nemeckou vládou sa presúvajú na burzy.

13:36

Jedným z hlavných ťahúňov maloobchodu sú nákupy na internete, kde možno vidieť silné medziročné rasty. Uviedol to Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne, v komentári k údajom o májových maloobchodných tržbách, ktoré vo štvrtok zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:35

Až 48 % ľudí na Slovensku robí prácu, ktorá ich baví a napĺňa. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Slovenského národného panelu, ktorý sa uskutočnil v máji tohto roka na vzorke 1027 respondentov. Viac ako polovica oslovených zároveň považuje svoje pracovné prostredie za priateľské a s kolegami dobre vychádza.

13:35

Slovensko predloží aktualizáciu Integrovaného národného energetického a klimatického plánu (INEKP) Európskej komisii (EK) s oneskorením. Pre TASR to uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, ktoré očakáva, že po prerokovaní vládou predloží plán Komisii v priebehu jesene.

13:34

Európska komisia (EK) vo štvrtok, deväť mesiacov po začatí antisubvenčného vyšetrovania, uvalila dočasné vyrovnávacie clá na dovoz elektrických vozidiel na batérie z Číny.

13:33

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok na 24. summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v kazašskej Astane vyzval členské štáty, aby odolali vonkajším vplyvom.

13:33

Francúzski predstavitelia a európski a americkí experti na kybernetickú bezpečnosť varujú pred vplyvom ruských dezinformačných kampaní, ktoré sa v súčasnosti zameriavajú hlavne na nadchádzajúce voľby, obzvlášť na podkopávanie prezidenta Emmanuela Macrona, a tiež na blížiace sa olympijské hry. Väčšinou sa šíria cez falošné účty na sociálnych sieťach.

13:32

Minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó vo štvrtok telefonicky hovoril s dočasným ministrom zahraničných vecí Iránu Alím Bágherím Kaním. Zhodli sa na potrebe zintenzívniť dialóg medzi EÚ a Iránom, ktorý by podľa maďarského ministra mohol pomôcť odvrátiť ďalšiu eskaláciu na Blízkom východe.

13:06

Libanonské hnutie Hizballáh oznámilo, že vo štvrtok vypálilo viac ako 200 rakiet na izraelské vojenské pozície. Útok bol odpoveďou na stredajší izraelský zásah, pri ktorom zahynul vysokopostavený veliteľ tejto Iránom podporovanej teroristickej skupiny. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a AP.

12:53

Moskovský súd zamietol vo štvrtok žiadosť francúzskeho vedeckého pracovníka Laurenta Vinatiera o presun z väzby do domáceho väzenia. Vo vyšetrovacej väzbe tak zostane prinajmenšom do 5. augusta, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Jeho právni zástupcovia poskytli predtým súdu zoznam miest, na ktoré by ho mohli premiestniť do domáceho väzenia.

Vinatierovi (47) hrozí až päť rokov väzenia za to, že sa nezaregistroval ako tzv. zahraničný agent a zhromažďoval informácie o ruskej armáde.

11:52

Slovensku v súvislosti s transpozíciou európskej smernice o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov RED II nehrozí finančný postih zo strany Európskej únie (EÚ). Ministerstvo hospodárstva (MH) SR tak reagovalo na stredajšiu (3. 7.) tlačovú správu Klimatickej koalície. Dôvod na sankcie nevidí ani Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. MH s EÚ spolupracuje a smernicu RED II transponovalo do slovenskej legislatívy, informovala o tom hovorkyňa Mária Pavlusík.

11:51

Inflačná a energetická kríza spôsobená vojnou na Ukrajine zvýšila rizikové prirážky na dlhopisy členov Európskej únie (EÚ). Slovensko má síce jednu z najvyšších prirážok v eurozóne, jej zvýšenie však oveľa výraznejšie pocítili okolité krajiny Vyšehradskej štvorky (V4). Upozornil na to Inštitút stratégií a analýz (ISA) s tým, že krajina za to vďačí práve členstvu v eurozóne.

Z krajín V4 má lepší rating ako Slovensko iba Česká republika.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Škorec sedí na chrbte koňa a iný sa na neho pozerá v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali