NAŽIVO: V Košiciach sa koná Národný pochod za život

❚❚

Košice 22. septembra 2024 (HSP/Facebook/Foto:Screenshot)

 

V nedeľu popoludní v Košiciach organizujú tradičný Národný pochod za život. Podujatie podporuje viacero známych politikov

pochod za zivot
Národný pochod za život

Nedeľný program odštartovali slávnostnou svätou omšou v Dóme sv. Alžbety v Košiciach. Celebrantom bol košický arcibiskup, mons. Bernard Bober, ktorý sa vo svojej homílii dotkol dôležitosti ochrany života od jeho počiatku až po prirodzenú smrť .

.

Popoludní bude pokračovať programom na Hlavnej ulici v Košiciach, kde sa uskutoční i samotný pochod mestom.

Organizátori uviedli, že očakávajú, že pochodu sa zúčastní niekoľko desiatok tisíc návštevníkov.

.

Ako informoval hovorca pochodu Patrik Daniška, jeho cieľom je presadiť ochranu života každého človeka od počatia po prirodzenú smrť.

Z politikov sa ku podujatiu prihlásila Romana Tabák zo SNS, zúčastňuje sa početná delegácia z hnutia Republika a fotografie z podujatia zverejnili aj členovia Kresťanskej únie. Na pochode sa ukázali aj Milan Majerský z KDH a takisto expremiér Eduard Heger (Demokrati).

Sledujte živý prenos a prejavy hostí:

 

 

.

Účastníkov pochodu osobitne pozdravil aj pápež František.

Podľa odhadu organizátorov sa na pochode zúčastnilo 40 000 ľudí. Podľa hovorkyne podujatia Rebeky Lukáčovej je ochrana života v prvom rade otázka lásky. Účastníci sa zišli „aby verejne vyjadrili, že chcú dobro každého človeka, vrátane nenarodených detí.“ To má vyjadrovať aj motto pochodu „Láska je pro-life“.

Požiadavkou pochodu je podľa hovorcu Patrika Danišku ochrana života každého človeka, v dnešnej dobe zvlášť nenarodených detí. Zákon legalizujúci umelý potrat označil za nespravodlivý, pretože „oberá nenarodené deti o ochranu, ktorá im právom patrí.“ Za hlavný cieľ pochodu preto označil zrušenie potratového zákona. „Ak niekoho milujeme, chceme aby bol chránený,“ dodal na vysvetlenie tejto politickej požiadavky.

Potratovosť na Slovensku kontinuálne klesala od roku 1989. To sa zmenilo v roku 2022, kedy bolo na Slovensku vykonaných viac potratov ako v predošlom roku. Zvýšená potratovosť bola podľa Štatistického úradu zaznamená aj v roku 2023. Súčasne v posledných rokoch na Slovensku výrazne poklesla pôrodnosť. Organizátori preto tému vnímajú za zvlášť urgentnú.

K téme umierania a eutanázie sa vyjadrila Renata Ocilková, ktorá spolu s rodinou dlhodobo sprevádzala ťažko chorú rodinnú priateľku. „Chceme, aby nikto z nás nebol považovaný za nepotrebného pre spoločnosť, lebo raz za nepotrebných môžu prehlásiť kohokoľvek z nás.“ Slabým a nevládnym majú podľa nej pomáhať tí, ktorí vládzu.

.

Účastníkom sa prihovorili aj predstavitelia cirkví. Košický arcibiskup Mons. Bernard Bober zdôraznil, že nenarodené deti sa sami brániť nevedia, preto potrebujú našu ochranu. „Starostlivosť o dieťa je však automaticky prepojená so starostlivosťou o matku. Ak sa postaráme o ňu, dáme príležitosť aj novému životu. Nezabúdajme preto na konkrétnu pomoc ženám a rodinám v núdzi,“ zdôraznil arcibiskup Bober.

Účastníkov pochodu osobitne pozdravil aj pápež František, pozdrav odovzdal nuncius Nicola Girasoli, ktorý zdôraznil, že pápež František sa spája so všetkým slovenskými biskupmi na Národnom pochode za život: „Pápež František dnes pochoduje s vami! Nech je to pochod radosti a entuziazmu, nech je to skutočný pochod za život. Nech je to pochod nádeje. Buďte vždy podporovateľmi života. Život je Boží dar. Buďte vždy hrdí a pripravení chrániť život. Prijmite od pápeža Františka objatie plné pokoja a nádeje.“

Pastor Miroslav Tóth upozornil, že „ak sa slobodná vôľa nemá stať anarchiou, potrebuje byť vyvážená zodpovednosťou,“ upozornil pastor Tóth.

Na obranu práv nenarodených detí vystúpil aj komisár pre deti Jozef Mikloško, ktorý sa podľa svojich slov cíti byť komisárom pre všetky deti, aj tie nenarodené. V príhovore citoval Dohovor o právach dieťaťa. Ten uvádza, že dieťa z dôvodu svojej fyzickej a duševnej nezrelosti potrebuje osobitné záruky a starostlivosť, vrátane primeranej právnej ochrany, tak po narodení, ako aj pred narodením dieťaťa.

Ukrajinkám, ktoré hľadajú pomoc v tehotenstve, sa venuje Susan Lashkay. Pochádza z Ukrajiny a na Slovensku vedie poradňu uawomen.sk. „Je to barbarské, kruté a nespravodlivé, keď klameme tehotnej žene v ťažkej životnej situácii, že potrat je pre ňu riešením. Ako to, že v našich slobodných krajinách sa pod rúškom tzv. ženských práv nielen držia, ale aj rozširujú potratové praktiky, v ktorých vynikali totalitné režimy?“

V príhovoroch opakovane zaznela aj téma uzdravenia po potrate. Pomoci ženám po umelom aj spontánnom potrate sa venuje Daniela Obšajsníková z projektu Ráchel. Podľa jej skúseností je spolu s dieťaťom žena druhou obeťou umelého potratu. V nedeľu sa účastníkom pochodu prihovorila so slovami: „Priatelia, popotratový syndróm je reálny.“ Počas jedenástich rokov v tejto službe sa osobne presvedčila, že umelý potrat spôsobuje utrpenie matkám i otcom, deformuje ich život, ich rodinné vzťahy No tam, kde iní vidia beznádejný koniec, „my vidíme nekonečnú nádej,“ uviedla.

Národné pochody za život sa konali v roku 2013 v Košiciach a v rokoch 2015 a 2019 v Bratislave. Manifest prvého Národného pochodu bol podnetom na zadefinovanie manželstva ako zväzku muža a ženy do ústavy. To sa stalo realitou v roku 2014.

V roku 2015 bola nosnou témou pochodu pomoc tehotným matkám v núdzi. Už v tom čase existovali poradne na pomoc tehotným matkám, ktorých počet sa odvtedy ešte zvýšil. Informácie o možnostiach pomoci sa dajú nájsť na stránke pochodzazivot.sk/pomoc.

So zabezpečením nedeľného podujatia pomáhalo takmer 800 dobrovoľníkov.

Organizátorom Národného pochodu za život sú pro-life združenia, záštitu nad podujatím prevzala Konferencia biskupov Slovenska. Podujatie je apolitické a je otvorené všetkým ľuďom, ktorých spája túžba po ochrane života každého človeka.

.

Redakciu informovali Patrik Daniška; Rebeka Lukáčová – hovorcovia Národného pochodu za život.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:00

Dunaj začal na úseku nad Budapešťou rýchlo klesať a pripravujú sa tam už sanačné práce. Podľa servera infostart.hu vodohospodári po nedávnej kulminácii oznámili v nedeľu pri Nagybajcsi takmer 250-centimetrový pokles hladiny, čo má vplyv aj na nižšie úseky toku.

16:37

Britská princezná Catherine sa v nedeľu prvýkrát objavila na verejnosti odvtedy, čo oznámila, že ukončila liečbu chemoterapiou a vráti sa k svojim verejným povinnostiam.

16:20

Predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber vyzval, aby sa v súvislosti s plánovaným sprísnením noriem o emisiách oxidu uhličitého (CO2) v Európskej únii (EÚ) pozastavila hrozba pokút pre výrobcov automobilov.

16:20

Medzi koaličnými stranami SNS a Hlas-SD vznikol spor o to, kto inicioval výrazné zmeny v tzv. rodičovskom dôchodku v rámci konsolidačného balíka na budúci rok. Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že na jeho zrušenie tlačil minister práce a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš. Ten jeho vyjadrenia v reakcii označil za klamstvo. Išlo podľa neho o návrh koaličného konsolidačného tímu, v ktorom mala nominanta aj SNS a ktorá s celým balíkom súhlasila.

16:19

Vládna koalícia sa pri príprave konsolidačných opatrení snažila nájsť opatrenia, ktoré budú mať čo najmenší dosah na ľudí, no bez zmeny sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) by sa konsolidovať verejné financie, vzhľadom na ich stav, nedalo. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii STVR O 5 minút 12 minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

16:18

Britská princezná Anna a takmer dve tisícky detí si v nedeľu položením kvetov pripomenuli účastníkov vojenskej operácie Market Garden počas 2. svetovej vojny.

15:34

Británia posúdi možné nové sankcie voči izraelským osadníkom na Západnom brehu Jordánu a bude konať, ak to bude nevyhnutné. Vyhlásil to v nedeľu britský minister zahraničných vecí David Lammy.

15:32

Švajčiarski voliči podľa predbežných výsledkov odmietli v nedeľu v dvoch referendách návrhy na posilnenie ochrany biodiverzity a vládnu dôchodkovú reformu. Návrh ochrancov prírody a odborníkov podľa zverejnených prognóz inštitútu pre prieskum verejnej mienky gfs.bern podporilo 37 percent účastníkov referenda.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali