NAŽIVO: V Bratislave sa konal ďalší protivládny protest. Na jeho konci zasahovala polícia. Šeliga len krúti hlavou

❚❚

Bratislava 12. decembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

V Bratislave sa v sobotu koná ďalší protivládny protest. Ľudia sa zhromaždili pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí. Protest s názvom Nedajme si zobrať Vianoce! sa začal o 12:00. „Reštaurácie opäť zavreté. Testovanie pendlerov a školákov nariadené. Ústava znásilnená. Sudcovia zosmiešnení. Ľudia zotročení zas o kus viac,“ pozýval na protest týmito slovami šéf opozičnej strany ĽSNS Marián Kotleba

protest
Účastníci počas protestu organizovaného stranou Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) proti vláde Igora Matoviča a protiepidemiologickým opatreniam v súvislosti s ochorením COVID-19 pred Prezidentským palácom. Bratislava, 12. december 2020

Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestovali proti opatreniam vlády tisíce ľudí aj v utorok 17. novembra. Pripojili sa k nim aj protestujúci spred Úradu vlády SR či futbaloví fanúšikovia Slovana.

.
protest
Na snímke zľava poslanec NR SR za stranu ĽSNS Milan Mazurek, predseda ĽSNS Marian Kotleba, poslanec EP Milan Uhrík a poslanec NR SR Peter Marček počas protestu organizovaného stranou Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) proti vláde Igora Matoviča a protiepidemiologickým opatreniam v súvislosti s COVID-19 pred Prezidentským palácom. Bratislava, 12. december 2020

Medzi rečníkmi vystúpili poslanci Národnej rady SR (NR SR) Marian Kotleba a Milan Mazurek (obaja ĽSNS), bývalý predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Čarnogurský či predseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) Jozef Hrdlička. V ten istý deň sa niekoľko sto ľudí zišlo pri buste Alexandra Dubčeka pred budovou NR SR, ktorú zvolali a sa na nej aj zúčastnili aj predstavitelia opozičnej strany Smer – sociálna demokracia.

Rečníci spochybňovali protipandemické opatrenia, testovanie ľudí na ochorenie COVID-19, ochranné rúška, vakcínu i očkovanie.

.

“Myslia si, že sme otroci, pokusné králiky a že nás budú testovať novou vakcínou,” povedal Mazurek. COVID-19 nazval chorobou, ktorá je pre väčšinu ľudí takmer neškodná. “Keď prídu s nejakými lockdownami, tak to nebudeme rešpektovať, lebo sme slobodní ľudia,” povedal na námestí poslanec NR SR. Ak sa ľudia nepostavia za svoju slobodu a neprestanú rešpektovať nariadenia, tak budú podľa neho pripravení o posledné zvyšky práv.

Protestujúci kričali protivládne heslá. Kotleba vyhlásil, že vízie premiéra Igora Matoviča (OĽANO) rozkladajú vlasť. Vládna koalícia si podľa neho spravila z Ústavy SR trhací kalendár a núdzový stav chce vyhlasovať, ako len chce.

 

Šeliga: “Žiadne riešenia, len ohrozovanie života a zdravia ľudí na námestiach”

Podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí) označil za vrchol nezodpovednosti zvolávať protest v situácii, keď je Slovensko na pokraji zrútenia sa nemocníc. Predstaviteľom ĽSNS, ktorí rečnili na námestí, je podľa neho zdravie ľudí ukradnuté. Takéto zhromaždenia podľa podpredsedu parlamentu pomáhajú zapĺňať nemocnice pacientmi s ochorením COVID-19.

“Nemajú radi túto vládu, premiéra a vlastne každého politika, ktorý nie je v ĽSNS. V poriadku, je to ich politický postoj. Ale sú im ľahostajní aj lekári, sestry, záchranári a všetci, ktorí budú pracovať v nemocniciach,” poznamenal Šeliga. Sobotné konanie zástupcov ĽSNS v Bratislave preto považuje za hlúpe, nezodpovedné a zbabelé. “V parlamente žiadne riešenia, pri boji s pandémiou žiadne riešenia, len ohrozovanie života a zdravia ľudí na námestiach,” skonštatoval podpredseda NR SR.

.

Protest monitorovala aj polícia. Na mieste boli i ťažkoodenci, ktorí po skončení sa akcie mali podľa medializovaných informácií zasahovať a zadržať pritom niekoľko osôb. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave ešte pred protestom pre TASR uviedlo, že pripravilo bezpečnostné opatrenie, ktoré je zamerané na ochranu života, zdravia, majetku občanov a verejného poriadku. “Do bezpečnostného opatrenia bol vyčlenený dostatočný počet policajtov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície. Policajti situáciu monitorujú, priebežne vyhodnocujú a budú postupovať v zmysle zákona,” uviedla hovorkyňa KR PZ v Bratislave Veronika Martiniaková.

 

Polícia predviedla 12 ľudí

Polícia musela počas sobotného protestu proti vláde a pandemickým opatreniam na Hodžovom námestí v Bratislave viackrát zasahovať. Celkovo predviedla 12 ľudí, pričom v troch prípadoch ide o podozrenie z trestného činu drogovej trestnej činnosti, nebezpečného vyhrážania a prejavov extrémizmu. Ostatné osoby sa dopustili priestupku zo zákona o zhromažďovacom práve. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Veronika Martiniaková.

Polícia zároveň vyhodnocuje viaceré audiovizuálne záznamy vyhotovené v priebehu zhromaždení, aby zadokumentovala protiprávne konania. “Stotožnené osoby z verejných zhromaždení, ktoré sa pohybovali bez rúška, budú pre podozrenie z priestupku oznámené Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý je príslušný na prejedanie takéhoto priestupku,” uviedla Martiniaková. V otázkach zhromažďovacieho práva budú podľa jej slov stotožnené osoby oznámené príslušnému okresnému úradu na prejedanie priestupku.

V Bratislave polícia evidovala napriek vyhlásenému núdzovému stavu a s tým súvisiacemu zákazu zhromažďovania sa viac ako šiestich osôb konanie piatich verejných zhromaždení. Z toho dve boli podľa polície oficiálne oznámené bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. KR PZ v Bratislave podľa Martiniakovej pripravilo bezpečnostné opatrenie zamerané na ochranu života, zdravia, majetku občanov a verejného poriadku. “Do bezpečnostného opatrenia bol vyčlenený dostatočný počet policajtov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície,” uviedla hovorkyňa.

.

Polícia avizovala, že v prípade spáchania priestupku v súvislosti s porušením opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR môže príslušný regionálny úrad sankcionovať osobu do výšky 1659 eur a v blokovom konaní do 1000 eur. “Ak sa na tomto zhromaždení zúčastní osoba pozitívne testovaná na ochorenie COVID-19, ktorá nedodržiava karanténu, dopúšťa sa trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby (trestná sadzba štyri až desať rokov),” uviedla Martiniaková.

 

Video naživo z protestu:

 

13:20 Oficiálna časť protestu sa skončila. V dave však došlo k potýčke, zasahuje polícia. Zadržali viacero osôb. 

 

13:05 Po príhovoroch bývalého poslanca Petra Marčeka, lekára Petra Liptáka či poslanca Milana Mazureka prevzal mikrofón predseda ĽSNS Marian Kotleba.

 

13:00 Z protestu sa ľuďom na sociálnej sieti ohlásil aj europoslanec Milan Uhrík (ĽSNS). Práve šéf strany Marián Kotleba tento protest zvolával

.

 

12:55 Počet ľudí sa zatiaľ počíta na stovky. Veľké množstvo z nich nemá rúška

 

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali