NAŽIVO: Ivan Korčok vyhral prvé kolo prezidentských volieb

❚❚

Bratislava 23. marca 2024 (HSP/Foto:TASR)

 

Pozývame Vás spoločne s nami sledovať to najdôležitejšie z dnešnej volebnej noci

Na snímke Peter Pellegrini a Ivan Korčok

00:40 – Pri sčítanosti 99,5 % volebných okrskov je zrejmé, že v prvom kole Slováci rozhodli o víťazovi Ivanovi Korčokovi (42,3 %). Druhý je pred druhým kolom Peter Pellegrini (37,1 %). Do druhého kola nepostúpil tretí v poradí Štefan Harabin (11,7%)

.

 

00:35 – Video tlačovej konferencie víťaza Ivana Korčoka:

.

00:35 – Vyzerá to, že som prvé kolo volieb vyhral, komentoval neoficiálne výsledky prezidentský kandidát Ivan Korčok.

Podotkol, že je nohami pevne na zemi. V druhom kole podľa neho treba urobiť viac, aby oslovil voličov v širokom politickom spektre. Zopakoval, že chce hovoriť viac k voličom vládnej koalície.

Korčok
Na snímke kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok reaguje na predbežné neoficiálne výsledky vo svojej volebnej centrále v Bratislave v sobotu 23. marca 2024

00:30 – Výsledky neodzrkadľujú očakávania. Po zverejnení priebežných výsledkov sobotňajšieho (23. 3.) prvého kola prezidentských volieb a zrátaní drvivej väčšiny okrskov to priznal Krisztián Forró. Oceňuje na druhej strane, že prostredníctvom kampane mohol byť hlasom maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku.

“Výsledky volieb ukázali, že voliči sa rozdelili do dvoch hlavných táborov,” skonštatoval. Teší ho však napríklad víťazstvo v okrese Dunajská Streda. K otázke, koho z kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola, podporí, sa chce vyjadriť v nedeľu.

.

Po zrátaní viac ako 98 percent okrskov získal Forró 2,99 percenta hlasov.

 

00:20 – Sčítanosť 98,4 %: Vedie Ivan Korčok (41,9 %). Nasledujú Peter Pellegrini (37.4 %) a Štefan Harabin (11,8 %).

 

00:15 – Video s vyjadrením Petra Pellegriniho:

.

 

00:15 – Prezidentský kandidát Peter Pellegrini priznal, že v prvom kole volieb prezidenta SR skončil tesne na druhom mieste. Pogratuloval zároveň Ivanovi Korčokovi za postup do druhého kola.

Deklaroval, že splnil svoj základný cieľ, dostať sa do druhého kola. Pellegrini sa poďakoval všetkým občanom SR, ktorí sa zúčastnili na voľbách, ako aj svojim podporovateľom.

Pellegrini
Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini (v pozadí vpravo) reaguje na predbežné neoficiálne výsledky vo svojej volebnej centrále v Bratislave v sobotu 23. marca 2024

00:12 – Ministri Denisa Saková, Matúš Šutaj Eštok a ani Tomáš Drucker (všetci Hlas-SD) sa neobávajú o budúcnosť Hlasu-SD po prípadnom víťazstve predsedu strany Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách.

“Myslím si, že keby bol Pellegrini zvolený za prezidenta, strana si tým vie pomerne silno polepšiť. A to je iba dobré pre pokoj a stabilitu celej vládnej koalície,” povedal médiám Šutaj Eštok. Pellegrini avizoval, že sa po prípadnom víťazstve v prezidentských vzdá pozície šéfa strany.

Minister vnútra doplnil, že pre stranu je prioritou funkčná a stabilná vláda. Predpokladá, že o prezidentovi sa rozhodne v druhom kole volieb.

Saková hovorí o ambícii osloviť voličov ostatných kandidátov i ľudí, ktorí v prvom kole neprišli k volebným urnám. Cieľom kampane je podľa jej slov presvedčiť voličov, že Pellegrinimu ide o Slovensko a dôstojný život ľudí.

Šéf Hlasu-SD je podľa Druckera človek, ktorý rozumie problémom ľudí v regiónoch. “Rozumie aj tým, ktorí bývajú v mestách. Ľudia ho poznajú. Je to človek, ktorý prináša pokoj a dokáže spájať,” podotkol.

 

.

00:10 – Na Slovensku sa stále volí podľa straníckeho zaradenia, nie na základe toho, kto je aká osobnosť. Kandidát na prezidenta Ján Kubiš to uviedol po zverejnení priebežných výsledkov sobotňajšieho (23. 3.) prvého kola prezidentských volieb. Kubiš získal podľa priebežných dát po zrátaní 94 percent okrskov dve percentá hlasov.

“Stále to vyzerá tak, že voliči majú viac apetítu pre straníckych kandidátov, tým však, zdá sa, majú viac apetítu pre rozpoltenosť, ktorá v spoločnosti v súčasnosti panuje,” poznamenal prezidentský kandidát. “Verím, že v budúcnosti dospejeme k tomu, že budeme voliť podľa toho, kto je aká osobnosť, aké výsledky a reputáciu dosiahol, aký má životný príbeh,” dodal.

Kubiš ešte nechce hovoriť o tom, koho z dvoch kandidátov, ktorí sa dostanú podľa zverejnených výsledkov do druhého kola, podporí. “Poznám oboch, aj jeden aj druhý sú relatívne slušní ľudia, s určitými postojmi, s ktorými súhlasím i s tými, pri ktorých sa až tak nezhodujeme,” skonštatoval na adresu Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho.

Zopakoval, že pri vyjadrení podpory jednému a druhému chce oboch kandidátov konfrontovať so svojimi predstavami a kritériami o výkone prezidentskej funkcie. “S chladnou hlavou sa k tomu v nedeľu vyjadrím,” dodal.

 

.

00:00 – Zverejnené sú priebežné výsledky pri sčítanosti 94,1 % okrskov. Je pravdepodobné, že prvé kolo ovládne Ivan Korčok. Zatiaľ zaznamenal podporu 41,1 % hlasov. Peter Pellegrini na druhom mieste má podporu 37,8 %. Štefan Harabin zostáva tretí (11,9 %).

 

23:40 – Sčítaných máme 85,6 % okrskov. V priebežných výsledkoch začína viesť liberálny kandidát Ivan Korčok. Hlasy mu dalo 39,2 % zatiaľ spočítaných hlasov. Druhý je Peter Pellegrini (39,0 %). Tretí zostáva Harabin (12,2 %).

 

23:37 – Do druhého kola prezidentských volieb postupujú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Štatistický úrad (ŠÚ) SR už spočítal 76,54 percenta okrskových zápisníc.

.

 

23:35 – Kandidát na prezidenta Ivan Korčok sa chce v prípade postupu do druhého kola prezidentských volieb viac prihovárať voličom vládnej koalície. Myslí si, že by mohol osloviť aj voličov Štefana Harabina. Výsledky zatiaľ nekomentoval vzhľadom na nízky počet sčítaných hlasov. Uviedol to na brífingu po uzavretí volebných miestností.

 “Musím sa viac prihovárať voličom tých, ktorí volili vládne strany, lebo je úplne evidentné, aj z toho, čo som ja zažil po Slovensku, že nie sú spokojní. Nie sú spokojní s tým, akým spôsobom vláda vládne, kam ťahá Slovensko,” skonštatoval Korčok. Zároveň považuje za dôležité ďalej zostať v teréne.

Korčok si myslí, že namiesto pokoja, ktorý sľubuje jeho protikandidát Peter Pellegrini, by malo Slovensko pridať. Slovensko sa podľa neho neuberá dobrým smerom a Pellegrini sa chce z tejto situácie stiahnuť do prezidentského paláca. “A chce naďalej nad týmto nedobrým vývojom na Slovensku šíriť pokoj,” komentoval.

 

23:30 – Kandidát na prezidenta Ján Kubiš zatiaľ nechce hodnotiť priebežné výsledky a svoj zisk v sobotňajšom prvom kole volieb prezidenta SR. Chce si počkať na vyššie percento sčítaných okrskov a presnejšie čísla. “Som realista, platí však, že očakávam lepší výsledok, ako sa teraz ukazuje,” dodal vo svojej volebnej centrále, kde sleduje zverejňovanie priebežných neoficiálnych výsledkov.

Za predčasné považuje aj vyjadrovať sa k tomu, koho by podporil v druhom kole. “V každom prípade budem hľadieť na to, aké sú moje kritériá na výkon prezidentskej funkcie a porovnám si to s kandidátmi, ktorí postúpia do druhého kola, tiež ich stanoviská a postoje,” upozornil. Uistil však, že sa vyjadrí priamo. “Pretože aj ja pôjdem voliť v druhom kole a chcem vyjadriť aj svoj občiansky postoj,” dodal.

.

Po zrátaní takmer dvoch tretín okrskov získal Kubiš necelé dve percentá hlasov.

 

23:22 – V prvom kole prezidentských volieb vedie zatiaľ Peter Pellegrini so ziskom 40,39 percenta hlasov. Za ním nasleduje Ivan Korčok s 36,90 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní 63,69 percenta okrskových zápisníc.

23:10 – Sčítali už 48 % okrskov. Vedie doposiaľ stále šéf NR SR Peter Pellegrini (48,5 %). Druhý Ivan Korčok zatiaľ zaznamenáva výsledok 35 % hlasov. Tretí Štefan Harabin získal 12,8 %.

23:08 – Ďalšie aktuálne zábery z volebnej noci (zdroj TASR):

23:02 – Prezidentský kandidát a predseda hnutia Slovensko Igor Matovič očakáva volebný zisk na úrovni dvoch percent. Na sociálnej sieti poukázal na to, že jeho cieľom nebolo voľby vyhrať, pričom na kampaň minul nula eur.

“Mojím cieľom nebolo vyhrať, ale dať možnosť voliť aj mnohým z vás, ktorí ste voliť vôbec nechceli ísť. Tým, že ste prišli, cieľ sa naplnil,” podotkol Matovič.

.

Volebné moratórium sa v rámci prvého kola prezidentských volieb skončilo v sobotu o 22.30 h. O priazeň voličov sa uchádzalo deväť kandidátov.

 

23:00 – Prvé kolo prezidentských volieb bolo pokojné a zaobišlo sa bez vážnejších incidentov. Všetky volebné miestnosti na Slovensku uzavreli. Na tlačovej konferencii to potvrdili predseda štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová a riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.

“Hlasovanie sa takmer vo všetkých okrskoch skončilo o 22.00 h. V jednom sa skončilo o 22.20 a v jednom okrsku 22.30 h,” priblížil Burda. Priebeh volieb hodnotí ako pokojný. Komisia podľa jeho slov počas volieb zaznamenala viacero podnetov, ktoré sa týkali najmä moratória. “Čo sme vedeli hneď, vyriešili sme hneď. Ďalšie veci budú podliehať ďalšiemu prešetreniu presne v súlade so zákonom,” doplnil.

Chmelová potvrdila, že hlasovanie sa zaobišlo bez rušivých momentov. Infolinku, ktorú rezort zriadil pre voličov, podľa jej slov využívali najmä pre osobné záležitosti. Dodala, že infolinka naďalej ostáva k dispozícii pre volebné komisie počas sčítavania hlasov.

Polícia počas dňa zaevidovala v súvislosti s voľbami pár incidentov. Celkovo sa však podľa Hromádku hlasovanie zaobišlo bez väčšieho narušenia verejného poriadku. Všetky hliadky podľa jeho slov nahlásili pokojné uzavretie volebných miestností. Bližšie informácie k incidentom polícia poskytne v nedeľu (24. 3.).

 

.

22:57 – V okresoch Levice, Šaľa a Topoľčany v Nitrianskom kraji prebehlo prvé kolo prezidentských volieb pokojne a bez incidentov. Pre TASR to uviedli členovia okresných volebných komisií.

Podľa slov člena Okresnej volebnej komisie v Leviciach Martina Bárovského neboli ani v jednom z volebných okrskov zaznamenané žiadne incidenty. “Bolo iba zopár otázok technického charakteru. Inak šlo všetko bez akýchkoľvek problémov. Po 22.00 h už boli volebné miestnosti vo všetkých 160 okrskoch zatvorené a spočítavajú sa hlasy,” doplnil Bátovský.

Pokojný priebeh volieb bol aj v Šalianskom okrese. “Všetko prebehlo hladko, volebné miestnosti v 42 okrskoch sa po 22.00 h mohli zatvoriť a teraz sa už spočítavajú hlasy,” povedala predsedníčka okresnej volebnej komisie Henrieta Peťovská.

Bez problémov sa skončilo prvé kolo prezidentských volieb aj v Topoľčanoch, kde bolo krátko po 22.00 h zatvorených 87 z 88 volebných okrskov. Ako uviedla zapisovateľka okresnej volebnej komisie Zuzana Chudá, až do 22.30 h bola otvorená iba volebná miestnosť v obci Norovce, kde sa ráno pre administratívny problém začali voľby o polhodinu neskôr. “Voľby boli pokojné a naplno sa rozbieha sčítavanie hlasov,” doplnila Chudá.

 

22:55 – Podľa štatistického úradu je sčítaných zatiaľ 18,5 % okrskov. Vedie zatiaľ Peter Pellegrini so 43,8 % hlasov. Druhý je zatiaľ Ivan Korčok (29,9 %). Tretie miesto patrí Štefanovi Harabinovi (13,2 %). Ďalší kandidáti majú priebežne menej ako desať percent hlasov.

22:50 – Prezidentský kandidát Štefan Harabin verí, že Slovensko po voľbách hlavy štátu nedodá ani jeden náboj, ani jedného vojaka, ani jeden cent na Ukrajinu. Povedal to počas príchodu do volebnej centrály v bratislavskej Mlynskej doline.

.

“Verím, že Slovensko po prezidentských voľbách nedodá ani jeden náboj, ani jedného vojaka, ani jeden cent na Ukrajinu. Že Slovensko nebude tým štátom, ktorý by podporoval vojnu alebo teroristické útoky,” povedal prezidentský kandidát. Priblížil, že volebné dopoludnie strávil na bicykli a popoludní nepohrdol ani cigarou.

Volebné moratórium sa v rámci prvého kola prezidentských volieb skončilo v sobotu o 22.30 h. O priazeň voličov sa uchádzalo deväť kandidátov.

 

22:45 – Peter Pellegrini v rozhovore pre TV Markíza po sčítaní približne 7 % uviedol, že sa zdá, že náskok vyzerá byť sľubný. Zároveň dodáva, že je potrebné si počkať s pokorou na oficiálne výsledky, keďže v minulosti už zažil omyli prieskumných agentúr. Pellegrini dodal, že s väčšou istotou sa bude vedieť vyjadriť zhruba po 1. hodine ráno. Pellegrini doplnil, že aj v druhom kole plánuje zachovať nekonfliktnú kampaň.

 

22:41 – Predstavitelia Hlasu-SD sú pri prvom kole prezidentských volieb optimistickí. Veria, že ich šéf Peter Pellegrini bude jasným víťazom prvého kola volieb. Viacerí ho prišli osobne podporiť.

Podpredsedníčka Hlasu-SD a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková verí, že všetko dobre dopadne a Pellegrini bude víťazom už v prvom kole volieb. Ponúka podľa nej taký program, ktorý je najlepšou víziou pre budúcnosť Slovenska

.

Člen predsedníctva strany a poslanec parlamentu Ján Ferenčák očakáva volebnú účasť na úrovni 50 až 60 percent. Myslí si, že o voľby bol záujem. Pre Pellegriniho očakáva tie najlepšie výsledky. “Pevne verím aj dúfam, že to bude jednoznačný výsledok víťazstva Petra Pellegriniho,” skonštatoval pre TASR.

Poslankyňa a členka predsedníctva Ľubica Laššáková verí, že Pellegrini bude mať víťazstvo isté. Atmosféru vo volebnom štábe opisuje ako príjemnú. “Nie sú to prvé voľby, ktoré sme spolu zažili, dokonca aj na tomto mieste. Dúfame v čo najlepší výsledok pre nášho favorita,” povedala pre TASR. Laššáková sa neobáva o ďalšie fungovanie strany, pokiaľ by sa Pellegrini stal prezidentom.

 

22:38 – Prezidentského kandidáta Ivana Korčoka vítali v jeho bratislavskom volebnom štábe podporovatelia z radov politikov i osobností spoločenského a kultúrneho života. Medzi svojich priaznivcov prišiel krátko pred 22.00 h. V úvodnom slove poďakoval voličom. Priznal napätie i úľavu.

 “Mám sa dobre. Je to kombinácia dvoch protikladných pocitov. Ten prvý je, samozrejme, napätie z výsledku, lebo ten nepoznáme, a ten druhý je trošku úľava, lebo už to nie je v mojich rukách,” zhodnotil s tým, že všetko je na voličoch. K sobotnej noci vo volebnej centrále poznamenal, že nejde o párty. “Cíťte sa tu dobre. Toto nie je párty, toto je pre nás veľmi pracovná záležitosť. Sme nohami pevne na zemi,” uviedol. Verí, že tento večer nie je posledný.

.
korcok dzurinda
Na snímke kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok (vľavo) sa víta s hosťami, uprostred expremiér SR Mikuláš Dzurinda vo svojej volebnej centrále v Bratislave počas 1. kola prezidentských volieb v sobotu 23. marca 2024

Medzi hosťami bol aj predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda parlamentu Michal Šimečka. “Verím, že účasť bude vysoká a verím, že Ivan Korčok bude mať silný výsledok a dobrý základ do druhého kola,” vyhlásil. Prisľúbil, že v prípade Korčokovho postupu do druhého kola mu bude PS “pomáhať všemožne” v rámci možností zákona.

Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková prišla s optimistickou náladou. “Ja prajem Slovensku to najlepšie a myslím si, že pán Korčok je to najlepšie, a teda verím, že dnes postúpi do druhého kola a na záver to nakoniec aj vyhrá a stane sa prezidentom SR,” uviedla. Hnutie podľa jej slov plánuje naďalej povzbudzovať aj svojich voličov ku Korčokovej podpore.

Medzi hosťami vo volebnej centrále sa objavili aj ďalší politici, ako sú líder SaS Branislav Gröhling a jeho spolustraník predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ale aj expremiér Mikuláš Dzurinda, bývalý predseda vlády Eduard Heger a jeho kolegovia z mimoparlamentnej strany Demokrati vrátane bývalých ministrov či poslancov. Svojou prítomnosťou Korčoka podporili aj osobnosti spoločenského a kultúrneho života či známe tváre zo sociálnych sietí. Medzi nimi napríklad herci Kristína Tormová a Ludwig Bagin.

 

22:35 – Prezidentský kandidát a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini trávi volebnú noc spolu so straníckymi kolegami. Tieto voľby však prežíva viac osobne, dodáva, že je to úplne iný pocit, ako pri parlamentných voľbách, kde sa volia politické strany.

Pellegrini po príchode do reštaurácie na petržalskej strane Dunaja novinárom sľúbil, že “nebude zavretý hore”, ale bude sa snažiť vyhovieť im a odpovedať na otázky. “Tešme sa, čo dnes zažijeme,” odkázal. Výsledky volieb očakáva podľa svojich slov s veľkou pokorou. “Cítim to teraz viac osobne. Predtým sme to prežívali kolektívne, teraz je to čisto len a len na mne, aby som to spracoval,” povedal.

Na volebnú noc v prvom kole volieb Pellegrini neočakáva návštevy ďalších podporovateľov. Myslí si, že majú zmysel skôr v druhom kole. Odpovedal tak na otázku, či príde napríklad premiér Robert Fico, šéf strany Smer-SD, ktorá Pellegriniho vo voľbách podporuje. Pellegrini verí, že sčítavanie výsledkov nebude trvať tak dlho ako pri posledných parlamentných voľbách. “Verím, že to pôjde rýchlo,” dodal.

Na volebnú noc Petra Pellegriniho je podľa informácií zo strany Hlas-SD akreditovaných približne 110 novinárov zo Slovenska, Česka, Maďarska, ale aj ďalších krajín, napríklad z Turecka.

pellegrini
Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini prichádza do svojej volebnej centrály v Bratislave počas 1. kola prezidentských volieb v sobotu 23. marca 2024

22:32 – Všetky volebné miestnosti v Košickom kraji sa uzatvorili o 22.00 h. TASR o tom informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová s tým, že v súvislosti so sobotňajším prvým kolom prezidentských volieb nezaznamenali žiadnu mimoriadnu situáciu či incident, ktorý by narušil, prípadne prerušil pokojnú volebnú atmosféru.

Podľa jej slov počas celého dňa policajti rôznych útvarov, v uniformách i civilnom odeve, špeciálne vyškolení policajti či policajti s vycvičenými psami dohliadali na pokojný priebeh volebného dňa v blízkosti volebných miestností, ale aj na bezpečnosť obyvateľov či plynulosť cestnej premávky.

“Policajti naďalej ostávajú v teréne až do úplného ukončenia volieb, do záverečného sčítania všetkých hlasov. Zatvorením volebných miestností sa naša činnosť nekončí, chceme všetkým občanom na území Košického kraja zabezpečiť aj pokojnú povolebnú noc,” dodal krajský policajný riaditeľ Štefan Mulik.

 

22:30 – Skončilo sa volebné moratórium. Začína sa tiež tlačová konferencia Štátnej volebnej komisie. Médiá už môžu zverejňovať prvé exit polly a odhady výsledkov prvého kola.

Sledovať výsledky volieb je možné i na webe www.volbysr.sk. Štatistický úrad (ŠÚ) SR ich bude aktualizovať každých desať minút.

Definitívne výsledky budú známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 24. marca.

.

Slováci si novú hlavu štátu volili v sobotu od 7.00 h. O ich priazeň sa uchádzalo deväť kandidátov. Išlo o šieste priame voľby prezidenta v ére samostatného SR.

 

22:28 – Prvé kolo prezidentských volieb prebiehalo na Zemplíne bez mimoriadnych udalostí a narušení. Pred zatvorením volebných miestností to pre TASR potvrdili zástupcovia okresných volebných komisií v Humennom, Michalovciach a Vranove nad Topľou.

Okresná volebná komisia v Humennom krátko pred uzatvorením volebných miestností nezaznamenala podnety. Do pôsobnosti okresnej volebnej komisie v Humennom patrí aj okres Snina a Medzilaborce. Zapisovateľ Ján Sental potvrdil, že v 165 okrskoch evidovali pokojný priebeh.

Bez problémov voľby prebiehali aj v 93 okrskoch spadajúcich pod okresnú komisiu vo Vranove nad Topľou, čo potvrdila jej zapisovateľka Dominika Baníková.

Okresná volebná komisia v Michalovciach neeviduje podnety súvisiace s konaním volieb, uviedla jej predsedníčka Mária Macková. “Členovia komisie navštívili počas dňa vybrané volebné miestnosti aj v okrese Sobrance, vo Veľkých Kapušanoch či Strážskom. Zameriavali sa aj na kontrolu vybavenia volebnej miestnosti, na obálky či usmerňovanie voličov,” dodala Macková s tým, že voliči vo volebnom obvode Michalovce volili nového prezidenta v 183 okrskoch.

 

22:25 – Pozrite si fotogalériu zobrazujúcu atmosféru počas dnešného volebného dňa prvého kola prezidentských volieb:

22:17 – Spišská Nová Ves/Poprad/Stará Ľubovňa 23. marca (TASR) – V mestách a obciach na Spiši boli voľby prezidenta počas dňa bezproblémové, účasť bola rôzna. Zapisovateľ okresnej volebnej komisie v Poprade Maroš Baranec uviedol, že priebeh bol pokojný a voličov sa darilo vybavovať priebežne bez väčších zdržaní.

“Riešili sme viac-menej len informatívne záležitosti pre voličov, keď napríklad nevedeli, kam majú ísť voliť a podobne. Hlavne v Poprade bola vyššia účasť, v obciach to bolo také špecifické, niekde prišlo viac, inde menej ľudí. Viac voličov bolo zrána, niekde sa tvorili aj rady, ale priebežne ich vybavovali,” priblížil Baranec situáciu v okresoch Poprad a Levoča. Medzi najmenšie okrsky tam patria podľa neho Harakovce a Pongrácovce, predpokladá, že práve v týchto obciach hlasy sčítajú najskôr.

Rovnako pokojná situácia bola aj v okrese Stará Ľubovňa. “Všetko bolo v úplnom poriadku, problémy neboli hlásené žiadne. Podľa takých odhadov sa volebná účasť blíži k tým 50 percentám, nie je to tak v každej obci,” uviedol zapisovateľ tamojšej okresnej volebnej komisie.

V okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica taktiež žiadne vážnejšie problémy hlásené nemali, počas dňa sa volebná účasť pohybovala od 20 do 45 percent popoludní. “Bude ešte zaujímavé sledovať, aké budú konečné výsledky a koľko voličov prišlo večer. Išlo to všetko plynule, ľudia nemuseli čakať v radoch. Sme dosť veľký obvod, máme 118 okrskov a všetky zrátať je pomerne náročné, takže ťažko povedať, kedy budeme mať posledné hlasy sčítané,” priblížil člen okresnej volebnej komisie v Spišskej Novej Vsi Anton Mican.

Predsedníčka okresnej volebnej komisie v Kežmarku Veronika Havírová dodala, že účasť tam nebola príliš vysoká. “Možno v mestách to bolo o niečo viac. Čo sme mohli, sme prešli aj osobne, žiadne problémy hlásené neboli a priebeh bol pokojný,” uviedla.

 

22:15 – Priebeh prvého kola prezidentských volieb v Trnavskom kraji hodnotia okresné volebné komisie (OVK) ako pokojný. Až na jedno predĺženie moratória v okrese Senica pre kolaps člena komisie o 20 minút nezaznamenali vážnejší problém. Uviedli to predsedovia OVK.

.

V okrese Piešťany hodnotil predseda OVK Martin Hladký sobotný volebný deň pozitívne. Podľa neho celková účasť voličov bude po sčítaní skôr na nižšej úrovni. Krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová doplnila, že v obci Chtelnica pri Piešťanoch volil jeden občan v sprievode policajtov. “Muž bol krátko predtým obmedzený na osobnej slobode pre podozrenie zo spáchania trestného činu. Pred eskortovaním do cely policajného zaistenia mu policajti položili otázku, či si chce uplatniť svoje volebné právo, na čo odpovedal kladne, a tak išli spolu najskôr do volebnej miestnosti,” uviedla.

Alena Krátka, predsedníčka OVK v Trnave, ktorá zahŕňa okresy Trnava a Hlohovec, pre TASR uviedla, že účasť odhadujú relatívne vysokú. “Nemali sme nahlásené žiadne incidenty,” povedala.

OVK v Senici, zastrešujúca okresy Senica a Skalica, navštívila počas dňa viaceré volebné miestnosti. Podľa predsedníčky Anny Klempovej nezaznamenali žiadne výraznejšie problémy. “Účasť v obciach sa nám javí nižšia ako v mestách,” konštatovala.

“Pobehali sme, čo sa dalo, aj telefonicky sme z OVK zisťovali situáciu na okrskoch, vážnejšie problémy sa nevyskytli,” opísal volebný deň predseda OVK v Galante Raymond Kunštatský. Podľa neho v Galante môže byť účasť prekvapivo vysoká, na niektorých okrskoch zase netypicky nízka.

V Dunajskej Strede podľa predsedu Jozefa Báriho riešili niekoľko administratívnych problémov, volebná sobota však bola pokojná. Komisia eviduje menší voličský záujem.

 

22:10 – Vo volebnom štábe Ivana Korčoka údajne “začína cítiť nervozitu”. Uviedla to televízia Markíza s tým, že v centrále sa objavili politici ako šéf PS Michal Šimečka, expremiér Mikuláš Dzurinda, František Mikloško, Jaroslav Naď, Juraj Droba či Pavel Demeš. Aktuálne medzi hosťami prebiehajú “konštruktívny debaty”. Ivan Korčok by mal mať mediálne vystúpenie krátko po 22. hodine.

V centrále Štefana Harabina je zatiaľ tiež pomerne pokojná atmosféra. Podľa prítomných novinárov sa zatiaľ nespieva, netancuje ani výraznejšie neoslavuje.

korcok
Na snímke kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok (uprostred) prichádza do svojej volebnej centrály v Bratislave počas 1. kola prezidentských volieb v sobotu 23. marca 2024

22:00 – Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila. Komisie v nich začínajú sčítavať hlasy. Keďže v niektorých volebných okrskoch sa hlasovanie predlžuje, do 22.30 h platí stále volebné moratórium. Prvé výsledky prvého kola prezidentských volieb sa zverejnia až po tomto čase.

Dlhšie hlasujú v jednom z volebných okrskov v Senici, kde došlo k prerušeniu po tom, ako jeden z členov komisie skolaboval. Hlasovanie sa predĺžilo aj v obci Norovce v okrese Topoľčany, kde otvorili volebnú miestnosť polhodinu neskôr.

Slováci si novú hlavu štátu volili v sobotu od 7.00 h. O ich priazeň sa uchádzalo deväť kandidátov. Išlo o šieste priame voľby prezidenta v ére samostatného SR. Hlasovať mohli voliči v 5938 volebných miestnostiach. Právo voliť malo podľa odhadu Štatistického úradu SR viac ako 4,33 milióna občanov SR.

Priebežné neoficiálne výsledky bude možné po skončení moratória sledovať na webe www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 24. marca.

 

21:45 – V mainstreamových televíziách sa už začali živé prenosy v spojitosti s volebným večerom. TV Markíza po 21. hodine priniesla aktuálne informácie o atmosfére v centrálach dvoch hlavných favoritov.

V centrále Ivana Korčoka je údajne celkovo viac ako 110 novinárov vrátane významného počtu zahraničných reportérov. Korčok si podľa Markízy pozval viac ako 100 hostí z politiky a verejného života.

.

V centrále Korčoka sa vraj nachádza bar, ktorý nie je zadarmo, ale za drinky si hostia platia. Podľa novinárky Martiny Törökovej je súčasťou priestorov aj “záchytnú miestnosť”, kde sa hostia vedia schovať pred novinármi.

Na druhej strane Peter Pellegrini má centrálu na nábreží Dunaja. Redaktorka Gabriela Kajtárová tvrdí, že novinári majú stiesnenejšie podmienky ako u Ivana Korčoka. U Pellegriniho je akreditovaných 100 novinárov. Do centrály Pellegrinho prídu iba členovia strany Hlas-SD.

TV Markíza vyskúšala catering aj u Pellegriniho. Je to tam údajne “tradičnejšie” menu: rezne a šalát. Novinára z Markízy sklamali papierové tanieriky a poháre.

Denník SME priniesol informácie z centrály Štefana Harabina. Podáva sa údajne nealko, džúsy a víno Rudava. TV Markíza dodáva, že študentská reštaurácia, v ktorej sa zíde Harabinov tím, má majiteľov zo Sýrie.

 

Ako prebiehal dnešný deň si môžete pozrieť na odkaze: Volebné moratórium znova predĺžili, potrvá do 22.30. Kompetentní vysvetľujú

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:29

Židovskí osadníci vrátane ministrov vlády premiéra Benjamina Netanjahua sa v pondelok zhromaždili na konferencii pri hraniciach Pásma Gazy, kde vyzvali na obnovenie izraelských osád na území palestínskej enklávy. Tie Izraelčania opustili po stiahnutí izraelských síl z Gazy pred dvoma desaťročiami.

20:16

V pondelok sa v Kolumbii začal 16. summit Organizácie Spojených národov (OSN) o biodiverzite (COP16). Svetoví lídri v oblasti životného prostredia sa zišli, aby zhodnotili klesajúcu úroveň biodiverzity vo svete a záväzky krajín chrániť rastliny, zvieratá a kritické biotopy.

20:07

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa v pondelok dohodli na súbore nových zásad, ktoré posilnia spoluprácu medzi oboma inštitúciami. V spoločnom vyhlásení to uviedli obe predsedníčky na úvod druhého októbrového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

19:45

Vlani bolo na Slovensku zaznamenaných 186 prípadov telefonických podvodov zameraných na seniorov, pričom celková škoda presiahla 2,2 milióna eur. Na ochranu pred týmito hrozbami sú najlepšími nástrojmi informovanosť a prevencia. Informovala o tom spoločnosť Slovak Telekom.

19:44

Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR podporuje gastronomický sektor v jeho ambíciách prilákať Michelinskú hviezdu na Slovensko. Uviedol to šéf rezortu Dušan Keketi (nominant SNS) na konferencii, ktorej sa zúčastnili odborníci z oblasti cestovného ruchu a kulinárstva. Informoval o tom v pondelok odbor komunikácie rezortu.

19:43

Minulotýždňové rozhodnutie o znížení úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) sa dá označiť za “poistku” a krok, ktorý posilňuje dôveru. Nejde však o signál, že máme nad infláciou vyhraté. V aktuálnom komentári to v pondelok uviedol guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír, ktorý je aj členom Rady guvernérov ECB. Ďalšie rozhodnutie o sadzbách v decembri je podľa neho otvorené.

19:42

Maďarská protiteroristická jednotka TEK uplynulý víkend zadržala v budapeštianskej pivárni skupinu šiestich mladých ľudí, ktorá sa podľa varovania amerických tajných služieb mala pripravovať na ozbrojenú akciu na stredu 23. októbra.

19:41

Talianska polícia zadržala 13 ľudí podozrivých z členstva v zločineckej skupine, ktorá prevážala migrantov z Blízkeho východu a južnej Ázie do Talianska a Francúzska. Oznámila to v pondelok prokuratúra.

19:40

Za “absolútne neuveriteľnú politickú dohodu” označil český premiér Petr Fiala oznámenie slovenského ministerstva vnútra o tom, že s českým opozičným politikom Andrejom Babišom uzavrelo zmier a jeho evidenciu vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) považuje za neoprávnenú.

19:39

Belgické letisko Charleroi zrušilo z dôvodu štrajku bezpečnostného personálu všetky odlety naplánované na utorok. Ide už o tretí protest za menej ako dva mesiace.

19:38

Českí praktickí lekári zrušili plánovaný protest, ktorý avizovali na koniec októbra. S ministerstvom zdravotníctva sa dohodli na úprave úhradovej vyhlášky, rezort ju zmení podľa ich požiadaviek. V pondelok to oznámili zástupcovia ministerstva a lekárov.

19:37

Moldavská volebná komisia v pondelok večer zverejnila oficiálne výsledky nedeľňajšieho referenda o ústavnom ukotvení smerovania krajiny do EÚ, ako aj prvého kola prezidentských volieb. Referendum o vstupe do EÚ bolo mimoriadne tesné. Za hlasovalo 50,46 percenta zúčastnených voličov, čo je o približne 14.000 voličov viac ako tých, čo hlasovali proti.

19:32

Britského policajta Martyna Blakea porota v pondelok po trojtýždňovom súdnom pojednávaní oslobodila od obžaloby z vraždy černocha, ktorého zastrelil pred dvoma rokmi v Londýne. Jeho vražda vyvolala veľké protesty miestnej černošskej komunity.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Perzská mačka Willow je odetá za lekára počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TASR/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali