Naživo: Deň po Prigožinovej vzbure. Situácia na hraniciach s Bieloruskom je pod kontrolou

❚❚

Moskva 25. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP, Telegram)

Aktualizované 25. júna 17:33

Po vyostrenej situácii Prigožin zastavil postup na Moskvu, podľa dohody s Kremľom sa presunie do Bieloruska. Prevrat sa nateraz nekoná, čo bude ďalej sledujte spolu s nami

uzavreté Červené námestie v Moskve
Dvaja vojaci stoja na tribúne Leninovho mauzólea uzavretého z bezpečnostných dôvodov na Červenom námestí v Moskve v Rusku

17:10 – Situácia na hraniciach s Bieloruskom je stabilná a pod kontrolou.

.

Uviedol to veliteľ Zjednotených síl OS SR Sergej Najev, keď komentoval vyhlásenie britského generála Richarda Dunnata, že “wagnerovci” môžu zaútočiť na Ukrajinu z Bieloruska.

“Chcel by som všetkých ubezpečiť, že situácia v severnej operačnej zóne zostáva stabilná a pod kontrolou. Naše jednotky naďalej budujú svoje obranné kapacity. Všetky služby od prieskumu až po ženijné jednotky pracujú v zintenzívnenom režime.

.

Zatiaľ sme nezaznamenali hromadenie techniky ani živej sily nepriateľa. Štátna hranica je spoľahlivo chránená 24 hodín denne,” zdôraznil.

Najev zároveň poznamenal, že akýkoľvek pokus o prekročenie hranice by bol pre nepriateľské vojská samovraždou, pretože ozbrojené sily sú pripravené dôstojne sa brániť.

 

17:00 – Nemecká vláda sa domnieva, že Jevgenij Prigožin nezískal očakávanú domácu podporu pre svoje povstanie, a preto zastavil postup na Moskvu.

Informoval o tom Spiegel. Nemecké spolkové ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo obrany v sobotu večer informovali o aktuálnom vývoji šéfov zahraničných a obranných výborov Bundestagu.

.

Podľa novín politický riaditeľ spolkového ministerstva zahraničných vecí Terwen Bellmann a parlamentný štátny tajomník pre obranu Zimtier Möller vyjadrili názor, že Prigožin pri pokuse o prevrat nezískal podporu, v ktorú dúfal, od ruských štátnych zložiek, a preto zastavil pochod na Moskvu.

 

16:30 – Takmer 20 domácností bolo poškodených v dôsledku prestrelky, ku ktorej došlo 24. júna počas prejazdu konvoja PMC Wagner vo Voronežskej oblasti. Informoval o tom vedúci Pavlovského okresu regiónu Maksim Jancov.

 

15:03 – Vitalij Kim, vedúci úradu nikolajevského regionálneho ombudsmana, predpovedá situáciu v Rusku po neúspechu Prigožinovej vzbury: “Teraz budú v Rusku zlikvidovaní všetci, ktorí nesúhlasia s úradmi. A ďalších 10 rokov budú beztrestne zabezpečovať existenciu režimu.”

.

 

15:00 – Prigožinova vzbura ukazuje, že rokovania so súčasným ruským vedením sú zbytočné, hovorí Michail Podoljak, poradca vedúceho prezidentskej kancelárie.

 

14:57 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí uvádza, že Čína podporila Putina v súvislosti s Prigožinovou vzburou.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo správu o stretnutí svojho zástupcu Andreja Rudenka s čínskym ministrom zahraničných vecí Qin Gangom v Pekingu.

“Čínska strana vyjadrila podporu úsiliu ruského vedenia o stabilizáciu situácie v krajine v súvislosti s udalosťami z 24. júna a potvrdila svoj záujem o posilnenie súdržnosti a ďalšej prosperity Ruska,” uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí však po stretnutí vydalo vlastné komuniké, v ktorom sa o nepokojoch nehovorilo, ale len informovalo, že Qin Gang a Rudenko si vymenili “názory na čínsko-ruské vzťahy, ako aj na medzinárodné a regionálne otázky spoločného záujmu”.

 

14:55 – Americké spravodajské služby neodtajnili informácie o plánoch Jevgenija Prigožina, pretože sa obávali obvinení zo strany ruských orgánov z organizovania štátneho prevratu. Informuje o tom denník The New York Times.

Podľa jeho verzie americké spravodajské služby mlčali aj preto, že nemienili “pomôcť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyhnúť sa vážnej roztržke” a strate podpory.

.

 

14:50 – Predstavitelia NATO kontaktovali ruské ministerstvo obrany v súvislosti so situáciou okolo Prigožinovej vzbury, píše La Repubblica.

“Aliancia sa chcela uistiť, že to, čo sa stalo, nepovedie k jadrovému incidentu. Okrem iného sa Západ okamžite rozhodol dať jasne najavo, že s konaním Jevgenija Prigožina nemá nič spoločné,” píše denník.

Podľa novín sa pozornosť aliancie sústredila na 1,4 tisíca hlavíc pripravených na použitie, pretože Západ nemohol nijako predvídať dôsledky Prigožinových rozhodnutí a nebol si istý, či sa ho samého nedotknú – strach, ktorý ho zaskočil, ho prinútil začať rokovania s Ruskom.

 

.

13:45 – Jevgenij Prigožin zatiaľ nie je v kontakte, uviedla jeho tlačová služba pre RTVI.

“Všetkých pozdravuje a na otázky odpovie, keď bude v normálnom kontakte,” reagovala tlačová služba na žiadosť.

 

13:15 – Ruské mediálne blogy informujú o počte Wagnerových vozidiel, ktoré sa včera pohybovali smerom na Moskvu.

Celkovo išlo o štyri konvoje s viac ako 1 000 vozidlami: tanky, BMP, MLRS, nákladné vozidlá, autobusy a osobné autá.

.

Do Moskvy cestovali cez Voronežskú oblasť, ktorá hraničí s Luhanskou oblasťou, v niekoľkohodinových intervaloch.

– Prvý konvoj (približne 350 vozidiel) prekročil hranice Voronežskej oblasti 24. júna tesne po polnoci. V konvoji bolo deväť tankov, štyri Tigre, Grad MLRS, húfnica, desiatky nákladných áut a stovky osobných vozidiel. Nasledujúci večer zbúrala aj barikádu nákladných áut a stavebnej techniky na donskej diaľnici.

– Druhá kolóna (asi 375 vozidiel) vstúpila do Voronežskej oblasti okolo piatej hodiny ráno a presunula sa smerom k mestu Buturlinovka – k vojenskému letisku.

– Tretia kolóna prekročila ruskú hranicu o 7.00 hod. Bolo v ňom asi 100 jednotiek: 3 tanky, 2 protilietadlové delá, autobusy, nákladné a osobné autá. Kolóna sa pohybovala po diaľnici M-4 “Don”.

– Štvrtá kolóna (212 jednotiek techniky) vstúpila do RF o 9. hodine ráno.

Z toho vyplýva, že existovala minimálne jedna ďalšia kolóna, ktorá išla priamo na dobytie Rostova.

 

.

12:59 – Severná Kórea ponúkla Rusku podporu pri riešení vzbury, informovali dnes severokórejské štátne médiá.

Na stretnutí s ruským veľvyslancom v Pchjongjangu Alexandrom Matsegorom námestník severokórejského ministra zahraničných vecí Im Jong Il “vyjadril pevné presvedčenie, že nedávna ozbrojená vzbura v Rusku bude úspešne potlačená”, uviedla oficiálna Kórejská ústredná tlačová agentúra.

 

12:50 – Srbský prezident Aleksandar Vučić sa domnieva, že Prigožin a Wagner začali povstanie s “nepochybnou zahraničnou účasťou a podporou”.

“Nechcem hovoriť, kto sa na tom podieľal zvonka, ale nemali by byť ani žiadne pochybnosti. Vždy sa na nespočetnom množstve vecí podieľajú zahraničné služby. A v Rusku to určite vedeli a vybrali si tému, povedali – máme skorumpovaných ľudí na niektorých pozíciách, čo je čiastočne pravda – málokto by povedal, že to tak nie je. Ale je to dôvod na to, aby ste zaútočili na svoju krajinu a vrazili jej nôž do chrbta v tej najhoršej možnej chvíli? Samozrejme, že nie, ale urobili ste to, pretože vám pomohlo veľa ľudí zvonka, tých, ktorí mali veľké očakávania,” myslí si Vučić.

 

12:20 – Jednotky PMC Wagner opustili územie Lipeckej oblasti, uviedla tlačová služba regionálnej vlády.

.

 

12:05 – Jevgenij Prigožin môže z územia Bieloruska spustiť ofenzívu Wagnera proti Kyjevu, domnieva sa britský generál a člen Snemovne lordov Richard Dunnat.

“Skutočnosť, že odišiel do Bieloruska, vyvoláva určité obavy,” povedal pre Sky News.

Dunnat uviedol, že ak si Prigožin “okolo seba udržal bojovo pripravenú bojovú jednotku, je opäť hrozbou pre ukrajinské krídlo, ktoré je najbližšie ku Kyjevu”.

Je podľa neho “celkom možné”, že Rusko by mohlo využiť Wagnerovu PMC na to, aby opäť zaútočilo na Kyjev.

“Otrasy včerajšieho dňa budú ešte nejaký čas citeľné,” domnieva sa bývalý náčelník generálneho štábu britskej armády.

 

.

11:55 – Z Ruskej federácie naďalej prichádzajú správy o tom, že Wagnerovci sa včera stiahli z pozícií, ktorých sa zmocnili počas vzbury, do “tylových táborov”.

  1. Wagnerovci sa stiahli z letiska v Rostove.
  2. Voronežský gubernátor tvrdí, že opustili oblasť.
  3. Objavilo sa video z odchodu wagnerovských konvojov z Lipeckej oblasti.

 

11:00 – Podľa denníka La Repubblica je NATO v kontakte s ruským ministerstvom obrany v súvislosti so situáciou v PMC Wagner.

Podľa novín sa pozornosť NATO sústredila na viac ako 1,4 tisíc jadrových hlavíc pripravených na okamžité použitie. Podľa autorov publikácie chcel Západ okamžite dať najavo, že jeho “sily nehrajú žiadnu úlohu v akciách, pre ktoré sa rozhodnú povstalci”.

 

10:20 – Podľa experta CNN môže byť Prigožin zabitý v Bielorusku, kam bude vyhostený za organizovanie povstania.

“Putin neodpúšťa zradcom. Aj keď Putin povie: ‘Prigožin, choď do Bieloruska’, stále je to zradca a myslím si, že Putin mu to nikdy neodpustí,” povedala bývalá šéfka moskovskej kancelárie CNN a expertka na ruské záležitosti Jill Daughertyová.

.

Možno uvidíme, že Prigožina “zabijú v Bielorusku,” dodala, ale pre Moskvu je to ťažká dilema, pretože kým má Prigožin “nejakú podporu, je hrozbou, nech je kdekoľvek”.

 

10:05 – Jednotky PMC Wagner opúšťajú Voronežskú oblasť normálne a bez náhlenia, uviedol gubernátor regiónu Gusev.

 

08:45 – Prigožin precenil svoje sily, pretože očakával dezerciu ruskej armády. Píše o tom Inštitút pre štúdium vojny, ktorý analyzuje neúspech povstania Wagnerovej PMC.

Začínajúc povstanie si Prigožin pravdepodobne uvedomoval, že jediným spôsobom, ako udržať skupinu Wagner ako nezávislú silu, je postaviť sa proti ruskému ministerstvu obrany.

Analytici sa domnievajú, že táto vzbura bola plánovaná vzhľadom na koordináciu a rýchlosť pohybu Wagnera. Prigožinovi sa však nepodarilo zlákať na svoju stranu ďalších ruských vojakov.

.

Experti sa domnievajú, že dohoda sprostredkovaná Alexandrom Lukašenkom pravdepodobne zlikviduje Wagnerovu PMC ako nezávislého hráča na čele s Prigožinom. Niektoré zložky PMC však môžu naďalej existovať v podriadenosti ruského ministerstva obrany.

Ozbrojená vzbura pravdepodobne ešte viac oslabí podporu Wagnera, čo podnieti regionálne orgány a náborové organizácie s ním spojené, aby odsúdili Prigožinove činy, poznamenal Inštitút.

 

08:00 – Situácia v Rostove na Done dnes ráno. Wagnerovci už nie sú v centre mesta.

situácia Rostov
Situácia v Rostove

 

.

07:40 – USA píšu, že o Prigožinovej vzbure vedeli vopred, ale nechceli zasahovať do konfliktu v Rusku.

Denník Washington Post uvádza, že americké tajné služby dostali takéto signály už v polovici júna. Nemala však presnú povahu ani načasovanie príprav na vzburu.

Posledné dva týždne panovali vo vedení USA “veľké obavy”, či Putin zostane pri moci a čo by mohla akákoľvek nestabilita znamenať pre kontrolu ruského jadrového arzenálu.

Denník New York Times zasa píše, že Američania vedeli o Prigožinových zámeroch už v stredu – dva dni pred začiatkom jeho vzbury.

Vo štvrtok došlo k ďalšiemu potvrdeniu sprisahania a predstavitelia spravodajských služieb o ňom informovali skupinu vedúcich predstaviteľov Kongresu.

“Spravodajské služby však o Prigožinových plánoch mlčali. Zjavne nemali veľký záujem pomôcť Putinovi vyhnúť sa veľkej roztržke v jeho vnútornom kruhu,” uvádza sa v článku.

 

07:15 – Konvoj Wagner PMC opúšťa Rostov a smeruje do svojich poľných táborov – uviedol gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev.

 

07:10 – Vyhlásenie Peskova k situácii okolo Wagnerovcov:

  • Wagnerovci, ktorí sa zúčastnili na dnešných udalostiach, nebudú stíhaní.
  • Členovia Wagnera budú môcť podpísať zmluvu s ministerstvom obrany.
  • Putin a Lukašenko sa ráno dohodli na sprostredkovaní urovnania v Minsku: išlo o osobnú iniciatívu bieloruského lídra.
  • Konečným cieľom bolo zabrániť krviprelievaniu a vnútornej konfrontácii a Lukašenkovo úsilie bolo v mene týchto cieľov.
  • Bojovníci úspešne odrazili protiútok, operácia bude pokračovať.
  • V blízkej budúcnosti nebude žiadne nové Putinovo vystúpenie.

 

07:05 – Gubernátor Rostovskej oblasti Golubev potvrdil, že konvoj PMC Wagner opustil Rostov a “smeruje do svojich poľných táborov”.

 

07:00 – Ďalšie zaujímavé správy o Jevgenijovi Prigožinovi.

Tlačová služba vlády Tulskej oblasti poprela medializované informácie o účasti gubernátora Alexeja Djumina na rokovaniach s Prigožinom.

.

Na tejto správe je pozoruhodné to, že predtým médiá často písali o úzkom vzťahu medzi Djuminom (vplyvným človekom v Putinovom okolí) a Prigožinom. Prigožina označovali “kremelskí vedci” ako “klan Djuminovcov”. Ako však vidíme, guvernér Tuly teraz radšej drží svoje vzťahy s ním mimo centra pozornosti.

 

06:55 – Podľa Peskova je teda z troch verzií dôvodov ukončenia vzbury najreálnejšia prvá – Prigožinova kapitulácia.

  1. Prigožin podľa Peskova nedostane nič iné ako uzavretie trestného prípadu a vyhostenie do Bieloruska. “Zárukou Prigožinovho odchodu do Bieloruska je slovo ruského prezidenta,” povedal Peskov.
  2. O odvolaní Šojgua a Gerasimova sa tiež (aspoň zatiaľ) nehovorí. To znamená, že Prigožinove požiadavky v tomto smere nikto nesplnil.
  3. Wagnerovci (tí, ktorí sa nezúčastnili na vzbure) budú znovu začlenení do jednotiek ruského ministerstva obrany. Čo sa stane s ostatnými, nie je podľa Peskova jasné (povedal len, že nebudú stíhaní pre svoje “vojenské zásluhy”). Možno aj oni nakoniec prejdú na ministerstvo obrany alebo do iných bezpečnostných agentúr v Rusku. V každom prípade PMC Wagner vo svojej starej “samozvanej” podobe zrejme nebude existovať. Prinajmenšom v Rusku a na fronte na Ukrajine. Možno niekde v Afrike.

Pointa je v tom, že reparát z februára 1917 sa nekonal. Povstanie bolo v podstate potlačené. Ibaže Prigožin a Wagnerovci si to náhle rozmyslia a budú chcieť prehrať opatrenia.

Dôvod, prečo sa vzdali povstania, je v zásade tiež pochopiteľný – nedostatok podpory pre ich akcie v Rusku na všetkých úrovniach. Tak v armáde, v elitách, ako aj v spoločnosti.

 

06:45 – “Myslel som, že niektorým ľuďom sa dá veriť…”

Kadyrov nakoniec povedal, že Prigožina k vzbure podnietila skutočnosť, že petrohradské úrady “neposkytli jeho dcére pozemok, ktorý chcela”.

 

06:30 – “Zástupca šéfa” ruskej Federálnej gardovej služby v “DĽR” Oleksandr Chodakovskij navrhol, aby boli Prigožinovi odobraté všetky tituly “hrdinu” udelené v Rusku.

“Bol by som rád, keby sa Prigožinovi odňali hodnosti hrdinu,” napísal Chodakovskij.

 

Viac sa dočítate

Naživo: Prigožinovo ťaženie na Moskvu nikto nepodporil. Nariadil návrat svojich vojakov do poľných táborov

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:29

Nový iOS 18 „zabíja“ batérie iPhonu, sťažujú sa používatelia Apple.

New York Post píše, že za hodinu sa nabitie nepoužívaného smartfónu zníži z 80 % na 67 %.

Odborníci zároveň upozorňujú, že inštalácia nového operačného systému na iPhone spôsobuje množstvo procesov, ktoré budú prebiehať na pozadí, od indexovania až po rekalibráciu batérie, a to môže trvať hodiny alebo dokonca dni.

Včera 20:27

Lukašenko uviedol, že USA sa pripravujú na vyhrotenie situácie v Bielorusku.

Varoval, že útok na Bielorusko by bol začiatkom tretej svetovej vojny.

„Chcem varovať našich protivníkov, našich súperov. A tých, ktorí to ešte nepochopili. Nerobte to. Útok na Bielorusko je treťou svetovou vojnou,“ povedal bieloruský prezident.

Včera 20:25

Dvanásťročný chlapec v jednej zo škôl v Portugalsku v utorok popoludní pobodal a zranil šesť ďalších detí vo veku 11 až 14 rokov. Väčšina zo zranených sú dievčatá, jedno utrpelo ťažšie zranenia na krku a hlave, avšak je mimo ohrozenia života. Informovala o tom polícia, ktorá útočníka zadržala.

Včera 20:23

Súkromná berlínska vysoká škola Hertie School udelila v utorok 77-ročnému americkému hercovi s rakúskymi koreňmi a bývalému guvernérovi Kalifornie Arnoldovi Schwarzeneggerovi čestný doktorát za jeho boj za ochranu klímy a občiansku angažovanosť.

Včera 20:22

Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska. O vytvorení tohto miesta informoval v utorok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva pre Slovensko so sídlom vo Viedni Vilawan Manglatanakulovú štátny tajomník MZVEZ Marek Eštok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

Včera 20:11

Slovenskí futsalisti prehrali v úvodnom zápase medzinárodného turnaja v Šamoríne so Srbmi 0:3. V príprave na nadchádzajúcu kvalifikáciu ME 2026 ich ešte čaká stretnutie s Fínskom, s ktorým si zmerajú sily v stredu o 18.00 h.

Včera 19:37

Španielsky najvyšší súd v utorok oznámil, že bývalú členku už zaniknutej baskickej separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) poslal na 85 rokov do väzenia za účasť na útoku s náložou umiestnenou v aute, ktorý si pred 24 rokmi vyžiadal v Madride 11 zranených.

Včera 19:36

Mjanmarská junta zvýšila represie voči opozícii v snahe upevniť si svoju pozíciu. Podľa najnovšej správy OSN zverejnenej v utorok, ktorá pokrývala obdobie od apríla 2023 do júna 2024, bolo zabitých viac ako 2000 ľudí a zadržaných viac ako 9000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím narástol počet takýchto úmrtí o 50 percent.

Včera 19:08

Polícia upozorňuje na uzavretú cestu medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave v okrese Malacky na úrovni Lábskeho jazera. Zvyšuje sa tam hladina Zohorského kanála a dochádza tak k zaplaveniu komunikácie. “Žiadame vodičov, aby rešpektovali prenosné dopravné značenie,” podotkla Šimková.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali