Návrh zrušenia IC vlakov z Bratislavy do Košíc považuje Greenpeace za absurditu

❚❚

Bratislava 15. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)

 

Návrh zrušiť IC vlaky na trati Bratislava – Košice považuje organizácia Greenpeace Slovensko za absurditu. Vyzýva Železničnú spoločnosť Slovensko, aby nezhoršovala už tak slabú mobilitu občanov rušením najrýchlejších vlakov. TASR o tom informovala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová

vlak
Ilustračné foto

Vlaky sú podľa environmentalistov najekologickejším spôsobom dopravy. Aby ich ako spôsob dopravy využívalo viac ľudí, musia byť lacné, dostupné, pohodlné a zároveň musia jazdiť často a bez meškania. “Do vlakovej dopravy potrebujeme investovať, nie rušiť najrýchlejšie vlaky. Minister dopravy namiesto toho, aby hľadal zdroje, ako zlepšiť fungovanie železníc, plánuje navyše obnoviť letecké spojenie medzi Bratislavou a Košicami a ešte ho aj dotovať zo štátnych peňazí,” skonštatovala Ábelová.

.

Organizácia zároveň vyzýva vládu k zvýšeniu daňovej záťaže pre znečisťujúce spôsoby dopravy, ako sú lety, zníženie daňovej záťaže pre ekologickú dopravu, akou sú vlaky. Taktiež apeluje na zavedenie klimatických lístkov, čo sú cenovo dostupné, dlhodobé lístky na verejnú dopravu, ktoré sú platné vo všetkých prostriedkoch verejnej dopravy v danej krajine či regióne.

Analýza Greenpeace ukazuje, že Slovensko je na chvoste v oblasti verejnej dopravy. Tá musí byť podľa environmentalistov dostupná pre všetkých, pretože len vtedy môžu ľudia presadnúť z áut na ekologickejšie formy mobility.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:18

Vládou schválený návrh štátneho rozpočtu na rok 2025 ničí ekonomiku, prehlbuje chudobu slovenských rodín a zvyšuje mocenskú kultúru vládnych štruktúr. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí a opozičná poslankyňa Veronika Remišová.

17:17

Ruský súd v utorok zamietol odvolanie Juhokórejčana Päk Won-suna proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Juhokórejský občan obvinený zo špionáže zostane vo väzbe najmenej do 15. novembra.

17:16

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti v utorok v Luxemburgu schválila deklaráciu o podpore židovského života a boji proti antisemitizmu.

16:41

Zástupca vodcu libanonského proiránskeho hnutia Hizballáh Naím Kásim v utorok Izraelu odkázal, že jediným riešením súčasnej vojny je prímerie. Keďže však Izrael útočí na celý Libanon, Hizballáh má právo brániť sa a zaútočiť na akékoľvek miesto v Izraeli, “či už je to stred, sever alebo juh”. Dodal, že Hizballáh prijal novú taktiku, aby Izraelu “spôsobil bolesť”.

16:35

Nadácia Transparency International Maďarsko (TIH) v utorok označila správu maďarského Úradu na ochranu suverenity, podľa ktorej táto mimovládna organizácia vykonáva aktivity smerujúce k ovplyvňovaniu verejnosti založené na dezinformáciách, za protiprávnu.

16:19

Počet migrantov, ktorých môže Poľsko prijať, sa blíži k bodu zlomu, tvrdí námestník poľského ministra vnútra Maciej Duszczyk, ktorý pracoval na najnovšej migračnej stratégii Poľska na roky 2025 – 2030.

16:18

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v utorok vyhlásil, že Libanon je po dosiahnutí prípadného prímeria medzi Izraelom a proiránskym hnutím Hizballáh pripravený posilniť prítomnosť svojej armády na juhu svojho územia.

16:17

Každoročnú súťaž o najväčšiu tekvicu, ktorú organizujú na severe štátu Kalifornia, vyhral v pondelok už štvrtý raz po sebe Travis Gienger z Minnesoty. Víťazný kus vážil úctyhodných 1121 kilogramov.

16:17

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v utorok oznámila, že navštívi Libanon, kde sa nachádzajú talianske jednotky ako súčasť dočasných mierových síl OSN (UNIFIL), ktoré obvinili izraelskú armádu zo zámerných útokov na svoje pozície.

16:16

Maďarská vláda rokuje s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o novom termíne stretnutia s delegáciou, ktorá mala pôvodne v utorok a v stredu rokovať v Budapešti o protikorupčných opatreniach. Pre server telex.hu to uviedlo v utorok Vládne informačné centrum (KTK).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali