NATO sa pripravuje na vojnu: už bol schválený plán presunu vojsk z USA do Európy

❚❚

Bratislava 5. júna 2024 (HSP/Telegraph/Foto:TASR/AP-Todd Pitman)

 

NATO pripravuje plány na presun amerických jednotiek do Európy v prípade vojny s Ruskom, píše The Telegraph. Moskva opakovane odmietla obvinenia z prípravy útoku na alianciu, ale zdá sa, že jej slovám nikto nevenuje pozornosť, píše Joe Barnes pre britský The Telegraph

americkí vojaci
Ilustračné foto

Vopred pripravené zásobovacie trasy pomôžu zabrániť prípadnému ruskému útoku.

.

NATO pripravuje množstvo „pozemných koridorov“ na urýchlený presun amerických vojakov a obrnených vozidiel na frontovú líniu v prípade veľkej pozemnej vojny s Ruskom v Európe.

Americkí vojaci sa vylodia v jednom z piatich prístavov a pôjdu po vopred pripravených trasách, aby odrazili prípadnú ofenzívu Moskvy, uviedli predstavitelia Severoatlantickej aliancie pre The Telegraph.

.

Najvyšší predstavitelia NATO varujú západné krajiny, aby sa pripravili na konflikt s Ruskom, ku ktorému by mohlo dôjsť v nasledujúcich 20 rokoch.

Zásobovacie trasy sa stali kľúčovou prioritou, odkedy sa lídri NATO minulý rok na summite vo Vilniuse dohodli na výcviku 300 000 vojakov, ktorí budú v stave vysokej pohotovosti na obranu aliancie.

Podľa schválených plánov sa americké jednotky vylodia v holandských prístavoch a potom budú cestovať po železnici cez Nemecko do Poľska.

V prípade ruského útoku na NATO by sa americké jednotky presunuli po mori do prístavu v Rotterdame a potom by sa prepravili na východ.

Za zatvorenými dverami sa však pracuje na ďalšom rozširovaní siete trás a využívaní ďalších prístavov, aby ruská armáda nemohla prerušiť všetky pozemné komunikačné linky.

.

Generálporučík Alexander Sollfrank, ktorý šéfuje Spoločnému logistickému veliteľstvu NATO, pre The Telegraph povedal: „Ukrajina znáša veľké škody z týchto ruských úderov raketami dlhého doletu na logistické systémy.“

Ak ruské údery zasiahnu sily NATO prichádzajúce do Holandska alebo ak budú zničené prístavy v severnej Európe, aliancia obráti svoju pozornosť na prístavy v Taliansku, Grécku a Turecku.

Z talianskych prístavov by sa americké jednotky mohli prepraviť po súši cez Slovinsko a Chorvátsko do Maďarska, ktoré hraničí s Ukrajinou

Existujú aj plány na prepravu vojsk z tureckých a gréckych prístavov cez Bulharsko a Rumunsko. Takto sa môžu dostať na východné krídlo aliancie.

Pripravujú sa plány na presun vojsk cez prístavy na Balkáne, ako aj cez Nórsko, Švédsko a Fínsko.

.

V týchto koridoroch by vojská nepodliehali miestnym pravidlám a mohli by presúvať svoje kontingenty bez obvyklých obmedzení.

Francúzska vláda sa predtým sťažovala, že jej tanky uviazli na cudzích hraniciach kvôli byrokratickým postupom pri presune do Rumunska v rámci novej schémy na odrazenie očakávanej ruskej invázie.

Za posledných päť rokov vykonalo Spoločné logistické veliteľstvo NATO v mene aliancie značnú prácu pri hľadaní rôznych ciest, ako dostať jednotky na front, aby bojovali proti postupujúcej ruskej armáde.

Prístavy v severnej Európe v krajinách ako Holandsko, Nemecko a pobaltské štáty sa považujú za najzraniteľnejšie voči ruským raketovým útokom.

Generálporučík Sollfrank povedal: „Všetko sa buduje s cieľom zabezpečiť potrebnú odolnosť. Ide o spoľahlivosť a udržateľnosť obrany, o rezervy a redundanciu.“

Keďže však NATO disponuje len piatimi percentami potrebných prostriedkov protivzdušnej obrany na pokrytie východného krídla, veliteľ Spojeného logistického veliteľstva pochybuje o schopnosti protivzdušnej obrany chrániť kľúčové logistické centrá.

„Keď pozorujeme a analyzujeme ruskú vojenskú operáciu na Ukrajine, konštatujeme, že Rusko útočí na ukrajinské tylové základne,“ povedal. – „To nás vedie k záveru, že veľké logistické základne, aké sme zriadili v Afganistane a Iraku, nemožno použiť, pretože budú zasiahnuté a zničené hneď na začiatku konfliktu.

„Pokiaľ ide o protivzdušnú obranu… Tej je vždy nedostatok. Neviem si predstaviť situáciu, že by bol dostatok protivzdušnej obrany. Platí tu stará vojenská zásada: ‘Ak chceš byť silný všade, nebudeš silný nikde.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:12

Výnos z miestneho poplatku za rozvoj by mohli obce a mestá použiť aj na stavebné úpravy, opravy, rekonštrukcie a obnovu už existujúcich stavieb. Umožniť im to chcú poslanci opozičného Progresívneho Slovenska novelou zákona o miestnom poplatku za rozvoj a zákona o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych vzťahov a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon).

14:09

Ak sa podniky rozhodnú skrátiť pracovný čas svojich zamestnancov a naďalej im budú vyplácať plnú mzdu, môže to priniesť výhody pre obe strany.

14:07

Ruská armáda oznámila obsadenie dediny Zorjane na východe Ukrajiny. Otvára sa im tak cesta k priemyselnému centru Kurachovo.

13:21

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell povedal, že prímerie na Blízkom východe je prioritou a nedávna smrť vodcu Hamasu Jahju Sinwára by mohla zvýšiť šance na jeho dosiahnutie. 

13:20

Obyvatelia Slovenska ostávajú pri spravovaní svojich financií pomerne konzervatívni a veľkú časť svojho finančného bohatstva uchovávajú v hotovosti a na svojich bežných účtoch. Zainvestovanú majú pritom výrazne nižšiu časť svojho bohatstva ako ľudia vo vyspelých západných krajinách, priblížil makroekonomický analytik zo Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

13:19

Situácia na trhu s palivovým drevom je pokojná, drevo je pre obyvateľov dostupné. Jeho cena je porovnateľná s predchádzajúcim rokom. Uviedli to pre TASR pred zimnou vykurovacou sezónou zástupcovia štátnych, neštátnych aj vojenských lesov.

13:18

Ceny masla v uplynulých mesiacoch raketovo vzrástli a v Európe dosahujú rekordné maximá. To je zlá správa pre pekárov a cukrárov, ktorí sa pripravujú na vianočné sviatky a už čelia vysokým nákladom na čokoládu a cukor.

13:17

Platnosť aktuálnej bilaterálnej dohody o pôžičke medzi Slovenskou republikou a Medzinárodným menovým fondom by sa mala predĺžiť maximálne o tri roky, teda do konca roka 2027. Vyplýva to z návrhu na uzavretie dodatku k Dohode o pôžičke medzi SR a MMF, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií SR. Dodatok upresňuje tiež postup fondu pri prípadnom čerpaní a splácaní zdrojov.

13:15

Cestovné výdavky Slovákov na zimnú dovolenku oproti minuloročnej sezóne vzrástli o 5 %. Slovenskí dovolenkári na zimnú dovolenku minú v priemere 2574 eur na osobu a preferujú osemdňové pobyty. Najobľúbenejšie sú exotické destinácie ako Maldivy, Dominikánska republika či Thajsko. 

13:14

Výskumníci bezpečnostnej spoločnosti Eset zistili, že organizovaná podvodnícka sieť Telekopye sa zameriava už aj na používateľov platforiem Booking a Airbnb. Phishingové stránky vydávajúce sa za tieto služby sú ešte vierohodnejšie ako stránky online trhovísk, na ktoré sa útočníci pôvodne zameriavali.

13:06

Vo Veľkej Británii začiatkom budúceho týždňa prepustia ďalších 1100 väzňov. Ide o súčasť snahy britskej vlády znížiť preplnenosť väzníc.

13:05

V sobotu v skorých ranných hodinách bol v rakúskom Zistersdorfe vážne zranený príslušník policajnej zásahovej jednotky Cobra. Policajnú akciu vyvolal nález mŕtveho tela 65-ročnej ženy.

12:38

Približne 15 oblastí na Ukrajine sa v skorých ranných hodinách stalo cieľmi vlny útokov ruských dronov, kĺzavých bômb a striel s plochou dráhou letu.

12:36

Pri izraelskom útoku v prístave Jouneih severne od Bejrútu zahynuli dvaja ľudia, uviedli libanonské úrady.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke štyri mláďatá tigra sumatranského v zoologickej záhrade v poľskom Vroclave

Autor: TASR/AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali