Nasralláhova vražda by mohla vyvolať americko-iránsku vojnu

❚❚

Bejrút 30. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Hassan Ammar)

 

Izraelská invázia do Libanonu by USA stála deväť miliárd dolárov, cituje Defense News Konstantin Olšanskij na stránkach ruských novín Svobodnaja Pressa

Libanon Izrael Hizballáh Nasralláh
Na snímke vlajka hnutia Hizzbaláh na mieste atentátu na vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha na južnom predmestí Bejrútu v nedeľu 29. septembra 2024

V predvečer zavraždenia vedenia Hizballáhu dostal Izrael od USA vojenskú pomoc vo výške takmer 8,7 miliardy dolárov, uvádza americká publikácia Defense News. Izraelčania tieto peniaze vynaložia na núdzovú modernizáciu ozbrojených síl. 3,5 miliardy dolárov pôjde na nákup útočných zbraní a 5,2 miliardy dolárov – na systémy protivzdušnej obrany vrátane „Železnej kupoly“ a „Dávidovho praku“.

.

Izraelské ministerstvo obrany potvrdilo prijatie americkej tranže.

Oznámenie prišlo po tom, ako palestínsky prezident Mahmúd Abbás kritizoval USA vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku na „summite budúcnosti“. Štáty obvinil z toho, že Izraelu poskytli „smrtiace zbrane, ktoré použil na zabitie tisícov nevinných civilistov, detí a žien“.

.

Tel Aviv dostal balík vojenskej pomoci práve v čase začiatku pozemnej operácie proti Libanonu. Defence News píše, že tajná dohoda bola uzavretá po sérii stretnutí izraelských a amerických predstaviteľov na vysokej úrovni vo Washingtone za zatvorenými dverami. Američania veľmi dlho odrádzali svojho spojenca od začatia vojny na druhom – severnom fronte. Nakoniec však zrejme ustúpili.

Britský vojenský expert Urban Coningham z Royal United Services Institute (RUSI) tvrdí, že Izrael úplne presunul svoje vojenské úsilie z juhu na sever. Dôvodom je pokrok vo vojenskom spravodajstve, vďaka ktorému získal údaje o systéme velenia a riadenia Hizballáhu.

 

Spočiatku sa pripravoval na obvyklé metódy vedenia vojny IDF: tvrdé údery bezpilotných lietadiel a rakiet a pozemnú inváziu. Izrael však oklamal očakávania Hizballáhu tým, že sa zameral na jeho vedenie pomocou nastražených pagerov. To umožnilo na jednej strane eliminovať niekoľko vysokopostavených vodcov skupiny (ako aj iránskych dôstojníkov, ktorí v nej boli nasadení) a na druhej strane ju zbaviť komunikačných prostriedkov, hovorí Coningham.

Operáciu proti Libanonu osobne schválil premiér Benjamin Netanjahu. Hneď po odpálení pagerov Izrael presunul 98. výsadkovú divíziu z pásma Gazy k severnej hranici. Potom, bez toho, aby sa Hizballáh zamyslel, Izrael spustil raketovú kampaň proti Hizballáhu, pričom takmer denne zasahoval južný Libanon a najmä Bejrút. Len za jeden deň, 23. septembra, bolo pri útokoch v hlavnom meste zabitých viac ako pol tisícky civilistov.

.

Izrael používa v Libanone stratégiu, ktorú predtým použil v Palestíne – „šok a hrôza“, hovorí britský expert. Požiadavky Tel Avivu spočívali pôvodne v tom, aby Hizballáh stiahol svoje jednotky a raketové silá za rieku Litani (takmer 40 kilometrov od hraníc), ako to predpisuje rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN č. 1701. Potom sa však podmienky sprísnili: Izrael má teraz rovnaký cieľ ako v prípade Hamasu – úplné zničenie skupiny.

„Netanjahu verí, že teraz má najlepšiu šancu dosiahnuť víťazstvo nad Hizballáhom ďalšími raketovými útokmi a atentátmi,“ komentuje Coningham.

Tvrdosť Netanjahuovho postupu sa vysvetľuje jeho politickými cieľmi. Po tom, ako v októbri minulého roka spustil špeciálnu operáciu proti Hamasu, nedosiahol žiadny zo svojich cieľov: neboli prepustení všetci rukojemníci (a viac ako 70 z nich bolo zabitých), skupina pokračuje vo svojich protiútokoch.

Zároveň v pozemnej operácii proti Hamasu dosiahli straty izraelskej armády takmer 10 tisíc ľudí, píše vplyvný denník Yedioth Ahronoth. Ide o celkový počet zabitých, zranených a nezvestných. Straty obrnených vozidiel IDF presiahli 750 kusov, informovali noviny Maariv.

Za týchto okolností Netanjahu a jeho generáli naliehavo potrebovali nové vojenské a politické víťazstvo, ktoré by mohli prezentovať verejnosti unavenej nekonečnou vojnou. A práve USA budú financovať pozemnú operáciu proti Libanonu.

.

 

Pre Hizballáh bola strata vojenského vedenia najvýznamnejším neúspechom od vojny v roku 2006. Izraelské spravodajské služby len za niekoľko dní jasne preukázali svoju schopnosť infiltrovať sa do veliteľských štruktúr hnutia a zničiť ich.

Ako píše Coningham, úspešný výsledok izraelskej špeciálnej operácie proti vedeniu Hizballáhu odhalil základné nedostatky proiránskych zástupcov. Izraelčania zaplavili susedné krajiny sledovacím softvérom Pegasus.

Po druhé, úspešné útoky spochybnili legitimitu Hizballáhu. Prakticky dekapitovaná skupina by prirodzene stratila popularitu medzi stúpencami. Jej neschopnosť zabrániť útokom a brániť Libanon (ako tvrdí) jej situáciu mimoriadne sťažuje.

Situáciu ešte zhoršuje nedostatok dôveryhodných možností reakcie hnutia. „Hizballáh si nemôže dovoliť plnohodnotný pozemný konflikt s Izraelom. Jedinou reálnou pákou, ktorú má k dispozícii na nátlak na židovský štát, je využitie celej „osi odporu“, ktorá zahŕňa skupiny v Jemene, Sýrii, Iraku, Afganistane, Bahrajne a ďalších krajinách Blízkeho východu.

V súčasnej realite by to mohlo viesť k plnohodnotnej iránsko-americkej vojne, v ktorej budú strany konať prostredníctvom svojich satelitov.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:30

Mníchovská dohoda je príkladom, ako sa pod zámienkou ustupovania agresorovi v snahe zachrániť mier k mieru nedospelo. Naopak, vyústilo to do najväčšieho vojnového konfliktu 20. storočia. V súvislosti s výročím podpisu tohto dokumentu to uviedol vedúci oddelenia pre zahraničnú spoluprácu na českom ministerstve zahraničných vecí Ivan Dubovický. Podľa českého rezortu diplomacie ústupky nefungovali v roku 1938 a nefungovali by ani teraz na Ukrajine.

08:26

Ceny ropy sa v pondelok ráno zvýšili. Dôvodom sú obavy z eskalácie konfliktu na Blízkom východe, ktorý je kľúčovým dodávateľom komodity na trhy vo svete. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v novembri sa v pondelok o 7.28 h SELČ predával po 68,63 USD (61,51 eura). To bolo o 45 centov alebo 0,66 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

08:17

Na diaľnici D1 na vjazde do Bratislavy od Senca hlásia vodiči v pondelok nehody. V kolóne od Senca treba počítať s vyše 40-minútovým zdržaním. Zelená vlna STVR o tom informovala na svojom webe. Kolónu hlásia aj na bratislavskej diaľnici D1 na úseku od križovatky Gagarinova smerom na Prístavný most do Petržalky, kde sa vodiči zdržia sedem až desať minút.

07:37

Počet potvrdených obetí v dôsledku monzúnových dažďov, záplav a zosuvov pôdy v Nepále narástol na 193, zatiaľ čo 96 ľudí je zranených a 31 stále nezvestných.

06:51

Americký prezident Joe Biden tento týždeň navštívi oblasti Spojených štátov, postihnuté vyčíňaním hurikánu Helene, ktorý si už vyžiadal niekoľko desiatok mŕtvych.

06:50

Raketa Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX, ktorá má priviesť domov astronautov Butcha Wilmora a Suni Willamsovú, ktorí uviazli na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), v nedeľu úspešne dorazila na ISS.

06:49

Rusko zaútočilo v pondelok nadránom dronmi na ciele v Kyjeve, nálety odrážala ukrajinská protivzdušná obrana.

06:47

V uliciach Lisabonu sa v nedeľu zhromaždili tisíce protestujúcich, aby vyjadrili svoj hnev voči “ilegálnej” a “nekontrolovanej” imigrácii. Protest zorganizovala krajne pravicová Chega, ktorá je treťou najväčšou politickou stranou v krajine. Demonštranti držali v rukách portugalské vlajky a spievali národnú hymnu. Transparenty v dave požadovali “koniec masovej imigrácie” a vyhostenie imigrantov vinných zo zločinov.

06:46

Hnutie Ľudový front za oslobodenie Palestíny (PFLP) informovalo, že v izraelskom útoku na obytnú budovu v centre Bejrútu v pondelok nadránom zahynuli traja z jeho veliteľov.

06:45

Sídlo veľvyslanca Spojených arabských emirátov (SAE) v Sudáne sa stalo terčom útoku sudánskeho vojenského lietadla.

06:44

Kultová talianska herečka Monica Bellucciová má 60 rokov. Talentovanú Talianku mohlonpublikum obdivovať vo filmoch ako Dracula, Podozrenie, Bratstvo vlka, Asterix a Obelix: Misia Kleopatra i v dobrodružstvách Jamesa Bonda s názvom Spectre. 

06:42

Truman Capote, autor románu Chladnokrvne, sa narodil pred 100 rokmi. Výrazný úspech zaznamenal novelou Raňajky u Tiffanyho, ktorú preslávila aj jej rovnomenná filmová adaptácia s Audrey Hepburnovou v hlavnej úlohe.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nosorožec indický (Rhinoceros unicornis) s mláďaťom v prírodnej rezervácii Pobitora

Autor: TASR/AP-Anupam Nath

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali