Našim deťom hrozí ohlupovanie – pomôže mediálna výchova?

❚❚

Bratislava 7. júla 2024 (HSP/Foto:Pexels)

 

Slovenská mládež trpí na tzv. digitálnu demenciu, čiže – ako by povedal klasik – otupieva. Naznačuje to slovník, ktorý používajú násťroční v dôsledku nekonečných hodín strávených na webe. Veď si len prečítajte tento výrok: Hey bro riadne flexíš na tom instáči LOL! To je taká bežná veta mladého Slováka v online komunikácii…

Ilustračné foto

Posledných asi päť rokov som sa pohyboval medzi rôznymi komunitami mladých. Diskutovali sme o populárnej kultúre, raperoch, filmoch… Takže pre objasnenie, s čím máme dočinenia, nasleduje malá ilustračná ukážka. Zoberte si, ako rozprávajú vzory dnešných teenagerov:

.

„Všechno co dělám je fresh… Yzo-Yzo pussy killer… Bujaka bujaka, zežer mi mojho bujaka… Freeky, fraky, streamy, trapy, striky, paky, secret, prachy…“

To je len pár veršov z piesne Rick nebo Raf Remix, kde popri českom interpretovi Yzomandiasovi rapuje aj náš, dobre známy, Ego. Aj ďalšia česko-slovenská spolupráca v tomto žánri sa vyznačuje podobným slovníkom…

.

Jeho dominantou sú anglikanizmy, resp. amerikanizmy. Taký je trend: čokoľvek pochádza z USA, je „in“ a „cool“. A nepreniká to do hláv našich detí len prostredníctvom hudby. Zdrojom nie je len youtube a jeho videoknižnica. Jazyková kolonizácia funguje naprieč online priestorom: zoberte si len slová ako „follower“ a „influencer“…

Každý druhý mladý človek dnes otvára na Instagrame a TikToku účet, aby sa „ukázal“ – aby sa z neho, možno raz, stal influencer s množstvom sledovateľov. A tak preberajú všetko, čo vidia u svojich úspešných vzorov: nielen spôsob, akým sa fotiť, ale aj výrazivo…

Nejde však o gramaticky správnu angličtinu. Gro nového „jazyka“ tvorí znôška skratiek, resp. akronymov typu „LOL“ (laughing out loud – smejem sa nahlas). Takto sa z myslenia vytrácajú slovenské termíny a nahradzujú ich angloamerické neologizmy, akési patvary.

Orwell tejto dystopickej vízii lingvistiky varovne hovoril newspeak.

Podľa neurovedy takáto zjednodušená (do skrátených výrazov skomprimovaná) forma vyjadrovania vedie – predovšetkým u mladého človeka, kde sú kognitívne funkcie ešte vo vývoji – k značným negatívnym efektom. Podrobnejšiu medicínsku správu ponúka napríklad Neurologické centrum pre epilepsiu a záchvaty.

.

Z odborných výskumov vyplýva, že nadmerné používanie digitálnych zariadení (smartfóny, tablety, počítače…) vedie v priebehu času k úpadku kognitívnych funkcií. Sem patrí napríklad častejšie zabúdanie, roztržitosť, či ťažkosti so sústredením. Zároveň sa prehlbuje riziko závislosti na „svetoch za obrazovkou“.

Jedinec, u ktorého sa spája tzv. „digitálna demencia“ so závislosťou na digitálnych technológiách, je potom náchylnejší podliehať výkyvom nálad, úzkostiam, či stresu – pokiaľ sa mu nedostane jeho „drogy“ v adekvátnej miere.

Veď len skúste dieťaťu vziať z ruky mobil, keď sa s ním hrá, že ako zareaguje…

Samotný problém má, prirodzene, širšie spoločenské implikácie. Na jednej strane ide o „ohlupovanie“ človečenstva, no to nie je všetko. Opäť sa vráťme k zdroju, z ktorého pochádzajú všetky trendy: je ním západná kultúra s anglickým jazykom ako prezentačnou lingvistickou jednotkou par excellence.

Prostredníctvom technológií – ktoré samy o sebe pôsobia ako kultové predmety akéhosi digitálneho novopohanstva, a sú apriori „cool“, sa realizuje mentálna kolonizácia ľudstva. Adolescenti nielen, že nedosiahnu komplexný intelektuálny rozvoj a naplnenie potenciálu svojej individuálnej a unikátnej mozgovej kapacity – oni zároveň budú dospievať v samozrejmom presvedčení, že to, čo nám prináša západ, je jednoducho pokrokové, progresívne, a hodné nasledovania. Tento názor sa už teraz v značnej miere zautomatizoval – nie je náhoda, že volebné prieskumy ukazujú, že práve stredoškoláci by boli hlavnými voličmi Progresívneho Slovenska…

.

Manipulácia, mentálna kolonizácia, a zotročenie ľudstva teda nebude prebiehať pod hlavňami pušiek, ale za potlesku naivných detí, ktoré budú nadšene híkať nad každým novým modelom i-phonu až do úplného zbláznenia…

Riešenie? To už dávno nemajú v rukách rodičia – tí majú dnes čo robiť, aby vôbec uživili rodinu. Preventívne opatrenia by však mohli byť rukách zásadných spoločenských inštitúcií. Mám na mysli cirkvi, a potom dva kľúčové vládne rezorty, pokiaľ ide o mladých ľudí: ministerstvo kultúry a ministerstvo školstva.

Zavedenie nových osnov v rámci predmetu mediálna výchova je určite možné vnímať ako krok vpred. Snáď sa ich dočkáme už čoskoro…

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:03

Americký prezident Joe Biden v piatok telefonicky zablahoželal Claudii Sheinbaumovej k jej nástupu do funkcie mexickej prezidentky.

19:01

Európske akciové trhy ukončili slabý týždeň miernym oživením. V piatok (4. 10.) podporila náladu investorov pozitívna správa z amerického trhu práce, ktorá ukázala, že ekonomika USA zostáva odolná.

18:59

Ruská armáda si v sobotu omylom zostrelila svoje vlastné bojové lietadlo Suchoj Su-25, tvrdí ukrajinské letectvo.

18:57

Odchádzajúci generálny tajomník medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Jürgen Stock varoval pred operáciami medzinárodných gangov. Podľa jeho slov hrozí, že svet prehrá boj proti nadnárodnému organizovanému zločinu.

18:56

Maďarsko úspešne ukončilo evakuačnú operáciu s pomocou “svojich slovenských priateľov”, uviedol v sobotu popoludní tamojší minister zahraničných vecí Peter Szijjártó.

18:54

Izraelská armáda nevylúčila, že v predvečer výročia útoku Hamasu 7. októbra podnikne „významný a vážny“ úder proti Iránu.

Píše o tom denník Guardian.

Armáda nevylučuje ani aktiváciu na iných frontoch. IDF tak nariadila palestínskym občanom v niektorých oblastiach pásma Gazy, kde sa nachádzajú veľké tábory vnútorne vysídlených osôb, aby sa evakuovali, pričom uviedla, že Izraelské obranné sily plánujú proti tam operujúcemu Hamasu zakročiť „s veľkou silou“.

18:46

Messenger Telegram bude mať čoskoro vlastnú obdobu hostingu videí YouTube. Vývojári platformy vyhlásili súťaž na vytvorenie nového prehrávača videí v aplikácii. Tvorca najlepšieho prehrávača získa 50 000 dolárov.

17:31

Kanadský premiér Justin Trudeau v sobotu vyzval občanov Kanady, ktorí sa ešte nachádzajú v Libanone, aby sa prostredníctvom špeciálnych letov evakuovali pre zhoršujúcu sa situáciu v krajine.

17:30

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že zabila dvoch bojovníkov z krídla palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré pôsobí v Libanone.

17:29

Úrady v Konžskej demokratickej republike (KDR) začali v sobotu s očkovaním proti ochoreniu mpox, známemu aj ako opičie kiahne. Ide o kľúčový krok v úsilí zastaviť šírenie vírusovej choroby, ktorá sa tento rok z epicentra v KDR dostala do ďalších 13 afrických štátov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Ľudia so psom sa prechádzajú na pláži pri východe slnka v pobrežnom meste Tynemouth na severovýchode Anglicka

Autor: TASR/AP/PA-Owen Humphreys

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Zdeno Drdol

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali