Napriek globálnym sankciám a vojne dosahuje Rusko hospodársky rast

❚❚

Bratislava 4. júna 2024 (HSP/ Modern Diplomacy/ Foto: Pixabay )

 

„Veľmoci niekedy čelia okolnostiam, keď sú pravdepodobné náklady na dobytie vysoké, zatiaľ čo očakávané prínosy sú minimálne. V takýchto prípadoch nemá zmysel začať vojnu. Všeobecné tvrdenie, že dobývanie takmer vždy zruinuje agresora a neprináša mu žiadne hmatateľné výhody, však neobstojí,“ píše A.A. Gichki pre Modern Diplomacy

rubeľ
Ilustračné foto

„Vojny môžu byť špinavé a nečestné, niekedy sa však používajú na zabezpečenie suverenity krajiny, čo v konečnom dôsledku možno považovať za prospešné. Existuje mnoho príkladov, keď štáty viedli vojny na svoju ochranu. Rusko je jedným z posledných príkladov takýchto krajín. Napadlo Ukrajinu, aby sa ochránilo, za prijateľné náklady,“ píše autor článku A.A. Gichki.

.

 

Na pokraji krachu

Ukrajinská armáda je po dvoch rokoch neustálych vojnových konfliktov s Ruskom na pokraji kolapsu. Ukrajina utrpela v dôsledku vojny s Ruskom hospodárske škody vo výške 150 miliárd dolárov. Vojna mala ďalekosiahle hospodárske dôsledky. Vyžiadala si životy státisícov mladých ukrajinských vojakov. Rusi považujú Ukrajinu za existenčnú hrozbu a prezident Putin vyhlásil, že musí prijať opatrenia na ochranu ruskej suverenity a ruskojazyčného obyvateľstva na Ukrajine. Čím dlhšie bude vojna trvať, tým väčšie budú náklady pre Ukrajinu.

.

Okrem toho v roku 2022 americký prezident Joe Biden prisľúbil, že sankcie budú pre ruskú ekonomiku znamenať okamžité a dlhodobo neúnosné náklady. Podobne aj Boris Johnson, vtedajší premiér Spojeného kráľovstva, prisľúbil, že “vytlačí Rusko z globálnej ekonomiky kúsok po kúsku, deň po dni a týždeň po týždni”. Až do dnešného dňa sa tieto vážne varovania nikdy nenaplnili. Ruské hospodárstvo preukázalo odolnosť voči globálnym sankciám.

A.A. Gichki sa odvoláva na svoj článok z roku 2022, v ktorom spomenul, že západné sankcie nemôžu zastaviť Rusko pred útokom na Ukrajinu a nebudú mať vplyv na ruskú ekonomiku. Pozrel sa na to, ako darí ruskej ekonomike po dvoch rokoch vojny s Ukrajinou?

 

Odolnosť ruského hospodárstva

Na rozdiel od prevládajúceho rozprávania v západných médiách ruská ekonomika vykazuje prekvapivú odolnosť a naďalej rastie. Hoci mnohí predpovedali dramatický hospodársky pokles v dôsledku sankcií a geopolitických obáv, súčasné údaje a analýzy vykresľujú komplexnejší a pozitívnejší obraz.

Ruské hospodárstvo vlani vzrástlo o 3,6 %, čím prekonalo všetky krajiny G7, a podľa prognóz vzrastie tento rok o ďalších 2,6 %. Tento nárast možno čiastočne pripísať ruskému prechodu na vojnové hospodárstvo, ktorý sa uskutočnil po prvýkrát v modernej histórii. Rusko plánuje vynakladať 6 % svojho HDP na armádu, pričom výdavky na obranu v roku 2024 prekročia sociálne výdavky. Vojna na Ukrajine sa stala hlavnou prioritou Kremľa a hlavným motorom ruského hospodárskeho rastu. Ukrajinský prezident Zelenskyj sa zatiaľ snaží získať zbrane, finančné prostriedky a vojakov.

.

Putin sa naopak zdá byť presvedčený, že môže vyhrať vojnu za svojich podmienok. Významné americké geopolitické hlasy začínajú nahlas hovoriť tvrdé slová. Stephen Martin Walt, profesor medzinárodných vzťahov na Harvarde, nedávno v článku pre Foreign Policy obhajoval názor, že NATO by nemalo prijať Ukrajinu len “kvôli Ukrajine “.

Napriek tomu, že Rusko čelí rozsiahlym sankciám, jeho HDP sa v roku 2023 zvýšil približne o 3,6 %, čo svedčí o ekonomickej adaptácii a odolnosti. Silný výkon v kritických oblastiach, ako je vojensko-priemyselný komplex (MIC), energetika, poľnohospodárstvo a technológie, len podporuje túto expanziu. Flexibilita Moskvy pri reštrukturalizácii obchodných vzťahov a domáceho dopytu jej umožnila prekonať nepriaznivé podmienky.

 

Ruský obranný priemysel

Ruský vojensko-priemyselný komplex, ktorý zahŕňa takmer 6 000 spoločností, v minulosti fungoval s nízkou ziskovosťou. Napriek tomu sa jeho rozsiahle kapacity a prispôsobivosť ukázali ako výhodné, keďže ruská vláda v roku 2022 výrazne zvýšila obrannú výrobu. Richard Connolly, expert na ruskú armádu a ekonomiku, to označil za ” ekonomiku kalašnikova “, ktorá je podľa neho odolná a vhodná na rozsiahle konflikty.

Napriek tomu, že pred rokom 2022 bola ekonomicky neefektívna, náhly nárast obrannej výroby akoby potvrdzoval roky vládnych investícií a dotácií v rámci príprav na potenciálnu eskaláciu. Prezident Putin navyše prisľúbil vytvorenie 520 000 nových pracovných miest v obrannom sektore, čím sa celkový počet týchto pracovníkov zvýšil na 3,5 milióna, zatiaľ čo ukrajinská strana stráca pracovné príležitosti.

.

Začiatkom roka 2023 ruská vláda presunula množstvo závodov vrátane tovární na výrobu pušného prachu do spoločnosti Rostec, aby zefektívnila výrobu pre svoje vojnové úsilie. Kazaňský závod na výrobu pušného prachu zaznamenal rozšírenie pracovnej sily o viac ako 500 zamestnancov. A ich priemerné mesačné platy sa strojnásobili z 25 000 na 90 000 rubľov (približne 255 až 920€). Pozoruhodné je, že konkurencia na trhu práce niekedy vznikala zo strany armády, ktorá ponúkala odvedencom na vojnovú službu platy presahujúce 200 000 rubľov (2 000€) mesačne.

Napriek poklesu vývozu zbraní sa Rusko rýchlo snaží vyrovnať stratu príjmov využívaním iných odvetví, ako je napríklad energetika a poľnohospodárstvo, a presmerovaním svojich zásobovacích liniek.

 

Ruský energetický sektor

Energetický sektor zostáva základným kameňom ruskej hospodárskej sily. Napriek západným sankciám zameraným na vývoz ruskej ropy a plynu sa krajina účinne orientuje na nové trhy „predovšetkým v Ázii“.

Vývoz do Číny a Indie prudko vzrástol, pričom Rusko predstavuje významný podiel na ich energetickom dovoze. Tento posun zmierňuje vplyv sankcií a zabezpečuje dlhodobé zdroje príjmov. Podľa ruského ministerstva energetiky sa vývoz ropy do Číny v roku 2023 zvýšil o 10 %. Čína bola v marci 2024 najväčším odberateľom ruských fosílnych palív, pričom jej podiel na celkovom ruskom mesačnom vývoze predstavoval 49 % v hodnote 8,2 miliardy eur. Zatiaľ čo vývoz plynu zaznamenal podobnú rastúcu trajektóriu.

 

Ruský poľnohospodársky sektor

V oblasti poľnohospodárstva dosiahlo Rusko pokrok – je jedným z popredných producentov pšenice a obilia. V roku 2023 dosiahlo Rusko rekordnú hodnotu poľnohospodárskeho vývozu vo výške 43,5 miliardy amerických dolárov vďaka zvýšenej produkcii a priaznivým poveternostným podmienkam. Toto odvetvie podporuje hospodárstvo a posilňuje postavenie Ruska na medzinárodných trhoch s potravinami.

Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sa vývoz pšenice z Ruska v roku 2023 zvýšil o 15 %, rovnako ako celková produkcia, čím si Rusko upevnilo svoje miesto významného účastníka vo svete poľnohospodárstva.

Na druhej strane Ukrajina zaznamenala pokles, pričom jej HDP sa v roku 2022 v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížil o neuveriteľných 29 %. To spôsobilo obrovskú stratu podielu poľnohospodárstva na HDP Ukrajiny v rokoch 2021 až 2022.

 

.

Technologické odvetvia

Ruský technologický sektor rovnako výrazne rastie. Vláda výrazne investuje do vytvárania silnej digitálnej ekonomiky, podporuje inovácie a pomáha technologickým podnikom. Spoločnosti ako Yandex a Kaspersky sú globálnymi účastníkmi, čo poukazuje na technologický potenciál a dosah Ruska. Okrem toho analytici predpovedajú, že príjmy z trhu IT služieb dosiahnu do roku 2024 7,94 miliardy USD. Predpokladá sa, že príjmy z IT služieb budú rásť tempom 3,12 % ročne a do roku 2029 dosiahnu objem trhu 9,26 miliardy USD. Rusko sa vďaka svojmu úsiliu o digitalizáciu a technologickú sebestačnosť dobre pripravilo na medzinárodné sankcie a konkurenciu.

Dnešné ruské hospodárstvo sa výrazne líši od hospodárstva Sovietskeho zväzu. Môže sa pochváliť rezervami, diverzifikovanejšou hospodárskou štruktúrou a väčšou otvorenosťou voči globálnym trhom.

Hoci sa Rusko odklonilo od Západu, jeho obchodné vzťahy so štátmi sa naďalej posilňujú. Ruské hospodárske stratégie zohrali úlohu pri podpore stability a podpore rastu. Ruská centrálna banka účinne riadi politiky na kontrolu inflácie a udržanie stability. Výsledky priniesli aj fiškálne opatrenia zamerané na rozšírenie hospodárstva a podporu investícií. Podľa Svetovej banky Rusko úspešne znížilo mieru inflácie na 4,3 % v roku 2023, čo dokazuje vplyv týchto realizovaných opatrení.

 

Záver ?

Na záver podľa autora  A.A. Gichkiho možno konštatovať, že príbeh o upadajúcom ruskom hospodárstve je nepresný a prehliada výrazný rast a odolnosť, ktoré sa prejavujú v rôznych odvetviach. Hospodársku expanziu poháňajú sektory MIC, energetika, poľnohospodárstvo a technológie, ktoré sú podporované obozretnými politikami a strategickými trhovými obratmi.

.

„Keďže Rusko pokračuje v riešení globálnych výziev, jeho hospodárstvo nevykazuje známky úpadku, ale silnú schopnosť prispôsobiť sa a rásť. Budúcnosť ruskej ekonomiky je preto prísľubom a potenciálom, ktorý popiera predpovede kritikov a ukazuje príbeh odolnosti a sily,“ zhrnul autor na záver.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali