Napätie v KDH okolo poslankyne Holečkovej stúpa

❚❚

Bratislava 12. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Tento týždeň sme písali o kritike lídra KDH Milana Majerského do vlastných radov. Majerskému sa nepozdával návrh nového Trestného poriadku z dielne poslaneckej kolegyne Martiny Holečkovej

Martina Holečková
Na snímke Martina Holečková (KDH)

Milan Majerský použil na adresu poslankyne KDH Holečkovej pomerne silné slová, keď uviedol, že jej návrh sa nezdá byť odborným a kompetentným. Holečková okrem toho pravdepodobne konala svojvoľne a podanie vlastnej novely Trestného poriadku nekonzultovala s poslaneckým klubom.

.

Potvrdil to člen predsedníctva KDH Martin Smilňák. “Kolegyňa Holečková úplne obišla diskusiu v klube, pravidlá klubu a návrh podala poza chrbát všetkých príslušných štruktúr,“ uviedol Smilňák po nedávnom rokovaní predsedníctva a poslancov NR SR za KDH.

Na stretnutí poslancov KDH s vedením mala byť podľa medializovaných informácií prítomná aj Martina Holečková. Rokovanie v Spišskej Kapitule však mala údajne opustiť skôr ako ostatní poslanci. Holečková bola v minulosti šéfkou poslaneckého klubu KDH, no bola odvolaná a stratila tak zároveň miesto v predsedníctve strany.

.

Celý spor vo vnútri KDH sa týka toho, že Holečková vo svojej novele navrhla, aby návrh na prerušenie trestu odňatia slobody po mimoriadnom návrhu ministra spravodlivosti ešte preveroval súd. Chcela tak zabrániť podobnému prípadu, ako nastal s exšpeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Tomu po iniciatíve ministra Borisa Suska (Smer-SSD) prerušili trest až do vyriešenie prípadu na súde. Vedenie KDH má ale na túto právnu úpravu iný názor a chce zachovať súčasnú právomoc ministra. Líder kresťanských demokratov Majerský sa pre médiá viackrát vyjadril, že právomoc ministra vníma ako nástroj na predchádzania justičným omylom.

 

Na obranu Holečkovej sa postavil bývalý europoslanec

Poslankyňa Holečková chce o svojom návrhu naďalej presviedčať kolegov. Svoju novelu naďalej považuje za “dobrú”.

“Keď som počula, čo k môjmu návrhu zákona povedal predseda Majerský, je zjavné, že ho nepochopil. Ja nenavrhujem nikomu zobrať žiadnu právomoc. Navrhujem, že v prípade, ak by chceli minister spravodlivosti alebo generálny prokurátor nejakému právoplatne odsúdenému zločincovi prerušiť výkon trestu a prepustiť ho na slobodu, tak by tento ich návrh musel schváliť dovolací súd,” vysvetlila poslankyňa opozičného KDH pre TASR.

Vyjadrila sa, že napriek sporu zostáva v poslaneckom klube kresťanských demokratov.

.

Holečkovej sa prostredníctvom sociálnej siete zastal bývalý poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec. “Obrovská hanba, ak je pre predsedu opozičnej strany prednejší smerácky minister ako nezávislé súdy,“ podotkol Štefanec.

 

Liberálne krídlo KDH

Kresťansko-demokratické hnutie je mnohými kritizované, že jeho reálna politika nemá nič spoločné s názvom strany a skôr sa približuje ku ultraliberálnym silám ako Progresívne Slovensko či SaS. Práve takúto líniu razí poslankyňa Holečková, okolo ktorej sa rozvíril súčasný interný spor.

Počas tohto volebného obdobia sa prezentovala otvorenou podporou liberálnych médiá ako Denník N či SME. Vyjadrila sa, že KDH nebude predkladať novelu ohľadom sprísnenia potratovej politiky.

Holečková je tiež zrejme najaktívnejšou poslankyňou KDH čo sa týka politických útokov na predstaviteľou súčasnej vládnej koalície. Bola autorkou výzvy určenej ministerke kultúry Šimkovičovej, aby zverejnila rozpis položiek, na ktoré ministerstvo kultúry minulo 400-tisíc eur na cyrilo-metodské slávnosti. Prišla takisto s kritikou premiéra Fica a jeho syna kvôli tomu, že v krajskej kancelárii strany zamestnal ako vrátnika muža s telesným postihnutím a na toto chránené pracovné miesto bola pridelená dotácia.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:49

Európska komisia (EK) v utorok prijala odporúčanie zamerané na lepšiu ochranu ľudí pred účinkami fajčiarskeho dymu a aerosólov. Komisia v novej iniciatíve odporúča členským štátom EÚ, aby rozšírili opatrenia na ochranu nefajčiarov aj na kľúčové vonkajšie oblasti s cieľom lepšie chrániť ľudí, najmä deti a mladých ľudí.

17:47

Štát v rámci konsolidácie verejných financií na rok 2025 zavádza 10-percentné viazanie personálnych výdavkov na štátnych úradníkov a zamestnancov vo verejnej službe, čo by malo priniesť 124 miliónov eur. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) za účasti vyjednávačov pre konsolidáciu za koaličné strany Tomáša Druckera (Hlas-SD) a Tomáša Tarabu (nominant SNS). Zavedenie troch sadzieb dane z pridanej hodnoty (DPH) (23 %, 19 % a 5 %) podľa Kamenického by malo štátu priniesť 1,019 miliardy eur.

Koalícia
Na snímke zľava minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD), minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) a podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas tlačovej konferencie na tému Konsolidácia verejných financií – splácanie účtu za bývalú vládu
17:46

Hnutie Igora Matoviča kritizuje zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 %. Štát tak zinkasuje od priemernej rodiny za celý rok 570 eur, a to len na DPH. Uviedol to v utorok poslanec Národnej rady (NR) SR a líder opozičného hnutia Igor Matovič na tlačovej konferencii.

17:45

Zástupcovia štátu a Konfederácia odborových zväzov (KOZ) sa v štvrtom kole kolektívneho vyjednávania dohodli na valorizácii platov v štátnej a verejnej službe o 5 % od 1. januára 2026. V budúcom roku dostanú zamestnanci v štátnej a verejnej službe odmenu 800 eur. V utorok o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

17:44

Štát vyberie po zavedení nových konsolidačných opatrení menej, ako naplánoval. Najviac by pritom mali zaplatiť občania Slovenska, ktorí budú novými opatreniami postihnutí najviac. Uviedol to v utorok podpredseda opozičnej strany SaS Marián Viskupič.

17:42

Za posledný rok zmenilo prácu na Slovensku 14 % ľudí. Fluktuácia tak nie je v porovnaní s európskymi krajinami, kde sa pohybuje na úrovni 20 %, až taká bežná. Hlavným dôvodom je, že si ľudia nemôžu dovoliť zostať bez príjmu. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu JobsIndex personálnej spoločnosti Alma Career.

17:37

Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v thajskom meste Hua Hin. V úvodnom kole zdolala domácu kvalifikantku Mananchayu Sawangkaewovú po trojsetovom boji 6:2, 2:6 a 6:4. Finalistka turnaja v tuniskom Monastire sa v ďalšom kole stretne so štvrtou nasadenou Poľkou Magdou Linetteovou.

17:37

Vyše 1000 ľudí vrátane militantov z hnutia Hizballáh a zdravotníkov utrpelo v celom Libanone v utorok zranenia, keď vybuchli malé vreckové zariadenia, tzv. pagery, ktoré využívali na komunikáciu. Medzi zranenými je údajne aj iránsky veľvyslanec v Libanone.

17:36

Najmenej na sedem stúpol v utorok počet obetí požiarov, ktoré sužujú stredné a severné Portugalsko. Zranenia v ich dôsledku utrpelo vyše 40 ľudí, pričom úrady museli v noci evakuovať ďalšie obce.

17:28

Konsolidačný balíček, ktorý dnes predstavila vláda Roberta Fica, sa dotkne aj motoristov. Ako uviedol na tlačovej konferencii minister financií Ladislav Kamenický, vláda navrhuje zvýšiť cenu ročnej diaľničnej známky, teda 365-dňovej známky pre osobné vozidlá s hmotnosťou do 3,5 tony, zo súčasných 60 eur na 90 eur.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali