Najzaujímavejšie momenty volieb v zahraničí: Macron v koncoch, AfD prekvapila

Najzaujímavejšie momenty volieb v zahraničí: Macron v koncoch, AfD prekvapila

Bratislava 10. júna 2024 (HSP/ Remix News/ Foto: TASR/AP-Michael Probst))

 

Vo Francúzsku a Rakúsku zvíťazili v eurovoľbách pravicoví populisti, prezident Macron rozpustil parlament a nemecká AfD sa dostala na druhé miesto. Redakcia Remix News prináša krátky súhrn toho, ako volili občania v týchto európskych krajinách a čo to znamená pre európsku politiku

Nemecko EÚ voľby deň po voľbyEP24
Na snímke zničený plagát nemeckého kancelára a kandidáta Sociálnodemokratickej strany (SPD) Olafa Scholza po voľbách do Európskeho parlamentu v nemeckom Frankfurte

Francúzsko

Azda najväčšou novinkou po skončení hlasovania vo Voľbách do Európskeho parlamentu boli výsledky z Francúzska – na prvé miesto sa prebojovalo francúzske Národné zhromaždenie s 31 percentami hlasov, čím suverénne porazilo stranu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorá dosiahla menej ako 14 percent. Emmanuel Macron po katastrofálnej porážke svojej strany vypísal nové voľby. Líderka strany Národné zhromaždenie Marine Le Penová na šokujúcu správu reagovala odkazom, že jej strana v nadchádzajúcich voľbách zvíťazí.

Reklama

„Prezident republiky práve oznámil, že o niekoľko týždňov rozpustí parlament. Sme na to pripravení. Vyzývam Francúzov, aby prišli a pridali sa k nám, aby sme vytvorili väčšinu okolo RN (strana Národné zhromaždenie) v službe jedinej veci, ktorá vedie naše kroky: Francúzsko,“ napísala na X. O silnom postavení Národného zhromaždenia svedčí aj volebná mapa, ktorá zvýrazňuje, kde sa jej strana umiestnila na prvom mieste.

Prvé kolo francúzskych parlamentných volieb sa uskutoční 30. júna a druhé kolo je naplánované na 7. júla.

Reklama

Aj  predseda bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Markus Söder v reakcii na výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) v Nemecku vyzval v pondelok po vzore Francúzska na čo najskoršie vypísanie predčasných parlamentných volieb.

“Táto vláda v podstate skončila. A teraz to musí byť ako vo Francúzsku,” uviedol Söder s odkazom na francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý v nedeľu po zverejnení predbežných výsledkov eurovolieb oznámil termín predčasných volieb. “Naša krajina potrebuje nový začiatok… Preto by sa mali čo najskôr konať nové voľby,” povedal bavorský premiér pre nemeckú televíziu n-tv. Nemecká vláda ale v pondelok informovala, že predčasné voľby v súvislosti s výsledkom eurovolieb nezvažuje

 

Rakúsko

Do histórie sa zapísala aj pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá zaznamenala svoje vôbec prvé víťazstvo v celoštátnych voľbách. Podľa exit pollov sa v nedeľňajších voľbách do Európskeho parlamentu pravicoví populisti prebojovali na prvé miesto a získali viac ako 26 % hlasov.

Líder strany Herbert Kick vystúpil na oslavnom večierku po voľbách. Povedal: „Sme pokorní a vďační za veľkú dôveru, ktorú nám dnes, v nedeľu, počas volieb do EÚ dali slobodní ľudia. Tento volebný výsledok neznamená nič iné, ako to, že Rakúšania sa dnes zapísali do histórie. Pretože tento silný hlas pre nás slobodných ľudí s Haraldom Vilimským a jeho tímom bol možný len vďaka solidarite s obyvateľstvom.“

Reklama

„Každý hlas pre FPÖ je hlasom za posilnenie národných štátov,“ povedal podpredseda spolkového snemu Manfred Haimbuchner, „FPÖ sa zasadzuje za Európu samostatných otcovských krajín. Spoločne teraz musíme určiť smer, aby sa EÚ mohla vrátiť k politike, ktorá zodpovedá potrebám a realite života ľudí,“ uviedol.

 

Nemecko

Nemeckej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa podarilo stať druhou najúspešnejšou stranou v Nemecku so ziskom 16,5% hlasov.

Strana dosiahla lepšie výsledky na východe Nemecka, kde je teraz najpopulárnejšou stranou. Výrazne sa presadila aj u mladých voličov, kde sa medzi ľuďmi do 24 rokov teraz delí o prvé miesto s Kresťanskými demokratmi (CDU), pričom obe strany si pripísali u mladých voličov po 17 percent hlasov.

Hlavný kandidát, poslanec Európskeho parlamentu Maximilian Krah, oslávil volebný výsledok AfD na sociálnej sieti X. „Som hlboko vďačný všetkým voličom a podporovateľom. Druhá najsilnejšia sila v Nemecku, najsilnejšia sila na východe a najlepší výsledok AfD v histórii – úžasné! Najviac ma však teší výsledok medzi mladými voličmi: plus celkovo 12 percent medzi mladými do 24 rokov – tam som chcel byť; a to je len začiatok. Napriek všetkým očierňujúcim kampaniam sme otvorili úplne nové možnosti pre vlasteneckú politiku.”

Reklama

AfD čelila pred eurovoľbami vyčerpávajúcej kampani, v rámci ktorej jej popularita klesla z vyše 20%, ktoré dosahovala len pred pár mesiacmi. AfD okrem toho zradilo viacero pravicových strán, najmä Le Penovej Národné zhromaždenie, ktoré krátko pred voľbami zorganizovalo snahu o vyradenie AfD z frakcie Identita a demokracia(ID).

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:02

V utorok sa uskutoční zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s pondelkovým raketovým útokom, pri ktorom bola zasiahnutá detská nemocnica v Kyjeve. Stretnutie sa uskutoční na žiadosť Británie, Francúzska, Ekvádoru, Slovinska a Spojených Štátov. S odvolaním sa na diplomatické zdroje o tom informuje agentúra Reuters.

19:00

Prinajmenšom šesť ľudí utrpelo v pondelok zranenia počas druhého tohtoročného tradičného behu s býkmi v španielskej Pamplone. Oznámila to hovorkyňa miestnej nemocnice.

19:00

Francúzska ľavica, ktorá vyšla z predčasných volieb ako subjekt s najvyšším počtom poslancov, chce zostavovať vládu, ale pripúšťa, že povolebné rokovania budú náročné a vyžiadajú si čas. “Nebude to jednoduché a bude to chvíľu trvať,” priznala Marine Tondelierová, líderka Strany zelených, ktorá je súčasťou ľavicového bloku Nový ľudový front (NFP).

18:53

Pri obci Katovice v Juhočeskom kraji narazila vodička osobného auta do skupiny cyklistov idúcich pred ňou. Po zrážke sú štyria zranení, z toho tri deti. Na mieste zasahoval aj vrtuľník. V pondelok to na sociálnej sieti X uviedla česká polícia.

18:25

Patrioti pre Európu sa v pondelok oficiálne stali novou politickou frakciou v Európskom parlamente a zatiaľ s 84 členmi obsadili tretiu pozíciu – po konzervatívcoch z Európskej ľudovej strany (EPP) a socialistoch a demokratoch (SD). Informuje o tom spravodajca TASR, ktorý cituje portál Politico s tým, patrioti budú výzvou pre takzvané proeurópske trio strán ľudovcov, socialistov a liberálov.

18:09

Strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa nepridá k novej politickej frakcii v Európskom parlamente Patrioti pre Európu. V pondelok to oznámil hovorca maďarskej vlády.

18:07

Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v pondelok vyhlásil, že výzvy na okamžité prímerie v už 28 mesiacov trvajúcej vojne Ruska proti Ukrajine by Moskvu len podnietili k ďalším útokom.

18:06

Americký prezident Joe Biden sa v pondelok v liste adresovanom demokratom v Kongrese postavil proti výzvam, aby sa vzdal svojej kandidatúry v novembrových prezidentských voľbách.

18:04

Nová frakcia v Európskom parlamente Patrioti pre Európu bude kľúčovým hráčom a jej členovia sú pripravení zásadne sa podieľať na rozhodovaní o budúcnosti Európskej únie. V pondelok to krátko po oficiálnom ustanovení frakcie povedal predseda českého opozičného hnutia ANO Andrej Babiš, ktorý jej vznik spolu s ďalšími politikmi inicioval. Počet členov a zapojených krajín považuje za veľký úspech.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstup lanovkou na Solisko počas letnej turistickej sezóny na Solisku vo Vysokých Tatrách

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Jackson Robert

René Pavlík

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali