Najviac nelegálnych migrantov v Európe má Británia

❚❚

Bratislava 10. októbra 2024 (HSP/ The European Conservative / Foto:SITA/AP/PA-Gareth Fuller)

 

Po rokoch sľubov konzervatívcov aj labouristov o tom, že sa im podarí zvládnuť nelegálnu migráciu, sa v rámci novej analýzy zistilo, že v Británii žije viac nelegálnych migrantov ako v ktorejkoľvek inej európskej krajine. Správu prináša The European Conservative

migranti britania
Na snímke migranti v Dungeness v anglickom Kente

V Spojenom kráľovstve nemá čo robiť až jedno percento obyvateľov.

.

Podľa výskumu odborníkov z Oxfordskej univerzity je v Spojenom kráľovstve necelých trištvrte milióna (celkovo približne 745 000) migrantov nelegálne – čo predstavuje jedno percento britskej populácie.

To je viac ako horný odhad v Nemecku, kde sa hovorí o približne 700 000 nelegálnych prisťahovalcoch a viac ako dvojnásobok o ktorých sa predpokladá, že sa nachádzajú vo Francúzsku – 300 000.

.

 

Európske hlavné mesto nelegálnej migrácie

Napriek občasným výčitkám, že Veľká Británia si “neberie svoj spravodlivý podiel“(migrantov), údaje skutočne naznačujú, že v nej žije 23 až 29 % všetkých nelegálnych prisťahovalcov v Európe.

Výskumník v oblasti národnostných menšín Guy Dampier v denníku The Daily Telegraph reagoval, že hoci je Británia ostrovným štátom – čo znamená, že by malo byť podstatne ťažšie dostať sa sem ako kamkoľvek inam na európskom kontinente – titul “hlavného mesta nelegálnej migrácie Európy“ získala vďaka svojmu liberálnemu trhu práce a neschopnosti úradov strážiť svoje hranice“.

Jeho slová len potvrdili fakt, že v sobotu – ešte pred zverejnením tejto štúdie – sa cez Lamanšský prieliv dostalo na malých plavidlách takmer 1 000 migrantov len za jeden deň – čo je v tomto roku rekordný počet. Na každej zo 17 lodí, ktoré prielivom preplávali, bolo v priemere 57 ilegálnych migrantov. Štyria migranti prišli pri tejto nebezpečnej ceste o život.

No a v ten istý deň, keď sa tieto údaje objavili v médiách, vyšlo tiež najavo, že istý albánsky migrant, ktorý bol deportovaný zo Spojeného kráľovstva po prepustení z dvaapolročného trestu odňatia slobody, sa neskôr vkradol späť do krajiny a vďaka Európskemu dohovoru o ľudských právach (EDĽP) tam získal právo na pobyt.

.

Predchádzajúca britská konzervatívna vláda predstierala záujem o vystúpenie z Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, aby tak pomohla riešiť problém nelegálnej migrácie. Líder reformistov a poslanec Nigel Farage vo svojom prvom prejave v parlamente uviedol, že dohovor “úplne stratil svoju opodstatnenosť“ a bráni Británii zaujať v otázke migrácie rozhodný postup – čo utvrdzuje, že by od neho mala krajina upustiť.

Súčasná labouristická vláda však dala jasne najavo, že od dohovoru “nikdy neustúpi“.

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:35

Tímu dokumentaristov sa na hore Mount Everest podarilo objaviť ľudské pozostatky patriace zrejme britskému horolezcovi Andrewovi Irvineovi, ktorý sa stratil pri pokuse zdolať najvyšší vrchol sveta pred 100 rokmi, uviedol v piatok časopis National Geographic.

07:50

Zamestnankyňu ruského závodu na výrobu tankov obžalovali z vlastizrady a odsúdili na 12 a pol roka väzenia v trestaneckej kolónii za predaj vojenských informácií Ukrajine.

07:31

Územie Brazílie veľké zhruba ako Bielorusko bolo od januára do septembra 2024 zničené požiarmi. Uvádza sa to v správe, ktorú na základe satelitných záberov a ďalších podkladov zverejnila iniciatíva MapBiomas, združujúca univerzity, mimovládne organizácie a technologické spoločnosti.

07:30

Nikaragua prerušuje diplomatické styky s Izraelom, označiac izraelskú vládu za fašistickú a genocídnu.

07:29

Libanonské militantné hnutie Hizballáh varovalo Izraelčanov, aby sa v obytných oblastiach na severe krajiny držali ďalej od izraelskej armády.

07:28

Viceprezidentka a demokratická kandidátka na post prezidenta USA Kamala Harrisová v prípade svojho zvolenia vo voľbách 5. novembra vytvorila radu poradcov z oboch politických strán, ktorí by jej poskytovali spätnú väzbu k politike. 

07:27

Spojené štáty rozšírili sankcie proti iránskemu ropnému a petrochemickému sektoru v reakcii na raketový útok Iránu na Izrael, uviedla administratíva prezidenta Joea Bidena.

07:26

Európska aliancia tlačových agentúr vyjadrila hlboké poľutovanie nad smrťou novinára agentúry Anadolu Ajans, Hasana Hamada, ktorý bol zabitý pri nedávnych izraelských náletoch na Gazu.

07:25

V Kolíne nad Rýnom na západe Nemecka úspešne zavŕšili najzložitejšiu operáciu spojenú so zneškodňovaním bomby od druhej svetovej vojny. Tonovú bombu zneškodnili kontrolovanou detonáciou, uviedla mestská radnica.

07:06

V utečeneckom tábore Džabalíja na severe Pásma Gazy uviazli tisícky ľudí po začiatku izraelskej vojenskej operácie v tejto oblasti.

07:04

Americký prezident Joe Biden naliehal na Izrael, aby v konflikte s hnutím Hizballáh neútočil na príslušníkov Dočasných síl OSN v Libanone. Minister obrany USA Lloyd Austin zasa vyzval svoj izraelský náprotivok Joava Galanta, aby zabezpečil ochranu pracovníkom mierových síl po tom, čo dvaja utrpeli zranenia pri útoku izraelskej armády. 

07:02

Hurikán Milton spôsobil v americkom štáte Florida škody v odhadovanej výške 50 miliárd dolárov. Uviedol to prezident USA Joe Biden, ktorý podľa Bieleho domu navštívi postihnutú oblasť.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke objekt Zuzana a starci počas Festivalu Biela noc 2024 v rámci Festivalu súčasného umenia v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali