Najdlhšia etapa pre Grovesa, O’Connor zostal v červenom

❚❚

Villablino 31. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:X/WielerFlitsBE)

 

Austrálsky cyklista Kaden Groves triumfoval v sobotňajšej 14. etape pretekov Vuelta a Espaňa. Jazdec tímu Alpecin-Deceuninck sa na 200,4 km dlhej trase z Villafranco del Bierzo do Villablina presadil v záverečnom šprinte pred Belgičanom Woutom van Aertom (Visma–Lease a Bike), tretí finišoval Novozélanďan Corbin Strong (Israel-PremierTech). Červený dres pre lídra celkového poradia si udržal Austrálčan Ben O’Connor zo stajne Decathlon AG2R La Mondiale, na čele má pred Slovincom Primožom Rogličom (Red Bull – Bora-hansgrohe) naďalej náskok 1:21 minúty

Kaden Groves
Na snímke austrálsky cyklista Kaden Groves

Groves si pripísal druhý triumf na tohtoročnej Vuelte, predtým vyhral 2. etapu. “Je to skutočne krásny pocit. Nečakal som, že sa dnes bude rozhodovať v šprinte. Jumbo Visma však kontroloval preteky a je úžasné, že to bol nakoniec súboj jeden proti jednému s Woutom. V stúpaní som sa cítil celkom dobre, myslel som si, že to bude náročné, keď sa začnú útoky, no našťastie Jumbo išiel tvrdé tempo a nikto nezaútočil. Ďakujem mojim kolegom, že ma potiahli a mohli sme kontrolovať záver. V ňom som nezaváhal, myslím si, že som predviedol skutočne dobrý finiš. Bolo skvelé zdolať Wouta,” povedal šťastný víťaz podľa Cyclingnews.com.

.

 

Šprintérska prémia pre Meurisseho

Pelotón čakala v sobotu najdlhšia etapa tohtoročnej Vuelty. Klasifikovaná bola ako horská, no profil nebol až taký náročný, najťažšie bolo stúpanie prvej kategórie na Puerto de Leitariegos, ktorého vrchol sa nachádzal 6,5 km pred cieľom. Od úvodu nasadil pelotón veľmi rýchle tempo a po 50 km sa sformoval na čele prvý únik. Šestica v zložení Harold Tejada (Astana), Jhonnatan Narvaez (Ineos), Isaac del Toro (UAE), Xandro Meurisse (Alpecin), Marco Frigo (Israel-PremierTech) a Victor Campanaerts (Lotto) mala dobrú formu a robila si zálusk na etapový triumf. Šprintérsku prémiu vyhral bez boja Meurisse.

.

V balíku prevzal kontrolu tím Visma, približne 60 km pred cieľom držal odstup na vedúcu skupinu na úrovni dvoch minút. Na začiatku záverečného stúpania sa čelná skupinka roztrhala, silnejšia trojica Tejada, Narvaez a Frigo sa odpútala sa od druhej polovice úniku, ktorú čoskoro pohltil balík. Ten ťahal Cian Uijtdebroeks, ktorý išiel solídne tempo a postupne znižoval odstup vedúceho tria. Deväť kilometrov pred vrcholom si vystúpil Tejada, zvyšná dvojica sa však nechcela vzdať a držala sa Kolumbijčana.

Frigo postupne odpadol, naopak Narvaez sa rozhodol ísť sám. V balíku ťahal vysoké tempo Steven Kruijswijk (Visma) a netrvalo dlho a Ekvádorčana dostihol. Vrcholom stúpania prešiel ako prvý van Aert, pár metrov za ním šiel približne 50-členný balík. V klesaní mal technický problém Primož Roglič, svoj bicykel mu okamžite odovzdal Daniel Martinez, Slovinec napriek vysokému tempu v zjazde dokázal jazdcov pred ním dohnať. V dlhom cieľovom šprinte napokon o etapový vavrín zabojovali Groves a van Aert, vo finiši bol silnejší Austrálčan.

 

Výsledky 14. etapy pretekov Vuelta a Espaňa (Villafranco del Bierzo – Villablino, 200,4 km):

1. Kaden Groves (Austr./Alpecin – Deceuninck) 4:21:34 h, 2. Wout van Aert (Belg./Team Visma – Lease a Bike), 3. Corbin Strong (N.Zél./Israel – Premier Tech), 4. Mathias Vacek (ČR/Lidl – Trek), 5. Pau Miquel (Šp./Equipo Kern Pharma), 6. Filippo Baroncini (Tal./SAE Team Emirates), 7. Simon Guglielmi (Fr./Arkéa – B&B Hotels), 8. Arjen Livyns (Belg./Lotto – Dstny), 9. Xabier Berasategi (Šp./Euskaltel – Euskadi), 10. Carlos Canal (Šp./Movistar Team) všetci rovnaký čas ako víťaz

 

.

Celkové poradie po 14. etape:

1. Ben O’Connor (Austr./Decathlon – AG2R – La Mondiale Team) 56:31:49 h, 2. Primož Roglič (Slovin./Red Bull – Bora-hansgrohe) +1:21 min., 3. Enric Mas (Šp./Movistar Team) +3:01, 4. Richard Carapaz (Ekv./EF Education – EasyPost) +3:13, 5. Mikel Landa (Šp./Soudal – Quick-Step) +3:20, 6. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers) +4:12, 7. Florian Lipowitz (Nem./Red Bull – Bora-hansgrohe) +4:29, 8. Felix Gall (Rak./Decathlon – AG2R – La Mondiale Team) +4:42, 9. David Gaudu (Fr./Groupama – FDJ) +4:44, 10. Adam Yates (V.Brit./SAE Team Emirates) +5:17

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:25

Z vojenského hľadiska je opodstatnené, aby mohla Ukrajina použiť zbrane dodané Západom aj mimo svojho územia. Dáva to zmysel a krajiny by to mali povoliť. Po rokovaní Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie v Prahe to povedal jeho predseda Rob Bauer.

Bauer: Je nutné navýšiť kapacity v obrannom priemysle, vojny vyhráva ekonomika
Na snímke predseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer
19:37

Jedným z najviac povodňami postihnutých miest v Česku bude podľa najnovších odhadov metropola Opava v Moravskosliezskom kraji pri hraniciach s Poľskom. Hovorca mestskej radnice Roman Konečný pre portál Novinky.cz povedal, že situácia v Opave je vzhľadom na extrémne množstvo zrážok veľmi vážna a zrejme sa bude zhoršovať

19:20

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí uviedol, že Teherán je otvorený pre diplomatické riešenie sporov, odmieta však “hrozby a nátlak”, citovali tamojšie štátne médiá.

18:47

Vo veku 89 rokov vo Francúzsku zomrela Věra Kunderová, vdova po česko-francúzskom spisovateľovi Milanovi Kunderovi.

18:34

Lider pravicovo orientovanej poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski obvinil pred tisíckami stúpencov na mítingu vo Varšave úradujúcu proeurópsku poľskú vládu premiéra Donalda Tuska, že koná proti záujmom štátu a porušuje jeho zákony.

Na snímke stúpenci pravicovej opozičnej strany Právo a spravodlivosť počas protestu proti politike kabinetu premiéra Donalda Tuska pred ministerstvom spravodlivosti vo Varšave v Poľsku
17:59

Pri izraelských leteckých náletoch naprieč Pásmom Gazy zahynulo najmenej 19 ľudí, uviedli palestínske úrady.

17:57

Stúpajúca hladina rieky Svratka v Brne prinútila tamojšiu nemocnicu k evakuácii všetkých pacientov. Kvôli veľkej vode by totiž v zariadení mohla skratovať elektrina, čo by ohrozilo pacientov napojených na prístroje.

17:55

Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria až doteraz stavia mobilnú protipovodňovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom.

Protipovodňové opatrenia v Holíči
Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria stavia mobilnú protipovodòovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom
17:53

Klimatickí aktivisti z organizácie Extinction Rebellion zablokovali diaľnicu smerujúcu do mesta Haag, v ktorom sídli holandská vláda. Ide o ďalšiu zo série demonštrácií proti vládnym dotáciám na fosílne palivá.

17:18

Stovky ľudí, väčšinou žien, sa zhromaždili v uliciach miest po celom Francúzsku, aby vyjadrili podporu Gisele Pelicotovej, obete dlhoročného znásilňovania, ktorej príbeh šokoval krajinu.

17:12

Najmenej piati ľudia utrpeli zranenia pri ukrajinskom útoku na juhoruskú Belgorodskú oblasť, uviedol tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

16:47

Americký historik, spisovateľ a vysokoškolský pedagóg Timothy Snyder sa v Kyjeve zapojil do charitatívneho behu, ktorého cieľom bolo zvýšiť povedomie o podmienkach zadržiavania ukrajinských vojnových zajatcov v Rusku.

16:32

Len málo krajín Európskej únie pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii. To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

16:31

Zamestnanci, ktorí pracujú na trvalý pracovný pomer majú viac ako dvojnásobný vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov oproti živnostníkom. Najvýraznejší rozdiel s 2,5 násobkom vymeriavacieho základu bol v Bratislavskom kraji.

16:29

Od polovice mája do polovice augusta tohto roka narástli počty detekcií podvodov, ktoré využívajú falošné webstránky a deepfake videá. Najviac prípadov pochádza z Kanady, pričom Slovensko skončilo na druhom mieste s 15 %.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali