Nahotinky v Moyzesovej sieni skončili, teraz sa búria spolu s liberálnymi médiami

❚❚

Bratislava 20. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

A zase tu máme splašené výkriky liberálov zo sféry umenia telesnosti: Filozofická fakulta Univerzity Komenského totiž odmietla vystúpenie „bratislavskej burlesky“ v Moyzesovej sieni. Oheň už je, samozrejme, na streche…

Univerzita Komenského
Na snímke budova Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave

Fakulta mala predbežne potvrdiť umeleckému zoskupeniu Bratislava Burlesque, že tam môže programom osláviť svoje desiate narodeniny, neskôr však akciu odmietla. Len tak orientačne: Organizátorka Šárka Nohelová (pseudonym Lotta Love) sa mala v rámci vystúpenia v istom okamihu okúpať v obrovskom pohári Martini…

.

Ide o tú istú osobu, ktorá mala v minulosti pozývať študentstvo na kurzy „kvír-začiatočníctva“ o „umení“ odhaľovania sa a zvádzania…

Toto je nový akademický kultúrny štandard? Naozaj? Vedenie fakulty urobilo veľmi správny krok, že sa rozhodlo od podujatia tohto charakteru dištancovať. Aj keď je pochopiteľné, že nejaké dva týždne pred premiérou prísť o priestory, s ktorými ste rátali, je pre organizátora bolestivé (akcia bola preto zrušená, kým jej nenájdu náhradné riešenie).

.

Ale nebojte sa o nich, dekadentní umelci v tom neostali sami! Usilovné včeličky z denníka SME totiž opäť preukázali talent na zavádzanie, dezinformovanie verejnosti. Vyjadrili sa k celej kauze v samostatnom článku s týmito slovami:

„Niektoré médiá však už o Nohelovej písali. Keď v septembri 2023 zorganizovala v spolupráci so študentským LGBTI spolkom Univerzity Komenského tanečný workshop, konzervatívne médium Štandard zaradené na zoznam konšpirátorov a bulvárny Nový Čas o aktivite písali ako o „kurze striptízu”, ktorý je hradený “Európskou úniou”. Burleska však nie je súčasťou práce v sexbiznise, ale samostatným umeleckým žánrom tanca.“

Pre čitateľa, ktorý nie je zorientovaný v problematika, je to geniálna návnada, akú musí okamžite prehltnúť: Ako prvé sa vyjadria diskreditujúc o tých médiách, ktoré akciu kritizovali – Štandard je konšpiračný, Nový Čas bulvárny, a teda sa automaticky diskvalifikujú zo seriózneho diskurzu. Čitateľ SME chápe…

A potom príde čerešnička na torte: Burleska nemá nič spoločné so sexbiznisom, je to samostatný umelecký žáner tanca.

Kto aspoň trochu ovláda logiku a argumentačné techniky, práve vybuchol smiechom. Isteže, burleska nie je pohlavný akt za peniaze ani platená pornografia. To však ani nikto netvrdil! Pokiaľ ide o druhú časť vety, je zavádzanie ešte horšie. „Samostatný žáner tanca“ je predsa aj tanec na tyči (poledance) alebo striptíz, alebo striptíz „v lone“ sediaceho muža (lapdance), alebo go-go, ale aj kankán, na ktorý sme si akosi „zvykli“, hoci tam devy ukazujú spodnú bielizeň…

.

Vari si redakcia v SME myslí, že ľudia sú úplní idioti? Keď sa dopustí argumentačného prešľapu, že stotožní burlesku s tancom vo všeobecnosti, akoby mala byť vznešený umelecký žáner stojaci na jednej rovine, povedzme, s valčíkom?

Nuž nie, milí elévi! Nate, lekcia zo základov estetiky zdarma od Hlavných správ: Každý umelecký druh (literatúra, film, hudba…) má svoje žánre a subžánre. Pokiaľ ide o tanec, celkom samostatný „chlievik“ tvoria subžánre erotického charakteru. To sú tie vyššie menované, s cieľom rozrušiť, či priam vzrušiť obecenstvo. Prítomný môže byť samozrejme aj smiech, môžeme hovoriť aj o tom, ako sa žena „vyjadruje“ svojimi pohybmi, ale v konečnom dôsledku je vždy prítomná buď nahota, alebo snaha o vyvolanie rozruchu, vzruchu, či menšieho-väčšieho spoločenského škandálu.

Hovoríme tu o poodhaľovaní ženského tela a zámernom predvádzaní jeho kriviek – tento aspekt burlesky predčí fakt, že ide o pohybové divadlo, a robí z tanečných schopností samotných umelkýň sekundárnu záležitosť.

Preto treba jasne pomenovať, aké druhy umenia patria a aké nepatria na akademickú pôdu, resp. do priestorov, ktoré sú pod správou tej-ktorej univerzity.

Chce niekto hovoriť o cenzúre? Nech sa len slobodne vyjadrí, má na to právo, o tom je demokracia. Avšak si treba uvedomiť – ak chceme viesť seriózny dialóg – že hovoríme o prominentnom mieste, akým Moyzesova sieň FF UK bezpochyby je. Kto tvrdí, že na miesto vážnej kultúry (s občasným „uvoľnením“ v repertoári v podobe komerčnej, avšak mládeži prístupnej šou) je vhodné púšťať – s prepáčením – nahotinky, tak ten sa z debaty sám diskvalifikoval.

.

A bodka.

PS: Na instagramovom profile bratislavskej burlesky pod statusom k zrušeniu podujatia už v komentároch vyskočila osoba, ktorá ponúka organizátorom priestor na rozhovor pre médium „Slovak Spectator“. Asi aby mohli agilní „slobodomyseľní novinári“ expresne o „cenzúre“ u nás informovať aj západné kruhy…

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:36

Dva izraelské letecké útoky v nedeľu zasiahli južné predmestie Bejrútu. Krátko predtým izraelská armáda vyzvala civilistov, aby opustili okolie budov, ktoré využíva libanonské šíítske hnutie Hizballáh.

09:00

Si Ťin-pching pri návšteve základne čínskych raketových síl vyzval na „posilnenie výcviku a prípravy na vojnu“.

Čínsky líder „zdôraznil, že je potrebné posilniť zmysel pre nebezpečenstvo, krízu a vojnu, komplexne posilniť výcvik a prípravu na vojnu, posilniť bojaschopnosť vojsk a účinne chrániť strategickú bezpečnosť a základné záujmy krajiny“, citovala predsedu tlačová agentúra Sinchua.

Si vykonal inšpekciu 611. raketovej brigády, ktorá je vyzbrojená raketami stredného doletu Dong Feng-26 (do 4 000 km).

08:50

Telo vodcu palestínskej militantnej skupiny Hamas Jahju Sinwára by Izrael mohol vymeniť za izraelských rukojemníkov zadržiavaných už vyše roka v palestínskom Pásme Gazy.

08:12

Severná Kórea od sobotňajšej noci vypustila smerom do Južnej Kórey asi 20 balónov s nákladom odpadkov. V nedeľu to uviedla juhokórejská armáda.

08:09

Ruskí výtvarníci, kritici a pracovníci múzeí vyzvali vedenie Tretiakovskej galérie, aby nezatváralo oddelenie najnovších trendov vo výtvarnom umení, ktoré je naplánované na 22. októbra, informovala v sobotu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

08:09

Prabowo Subianto bol v nedeľu inaugurovaný za ôsmeho prezidenta Indonézie – najľudnatejšej moslimskej krajiny na svete -, čím sa zavŕšila jeho cesta od bývalého generála obvineného z porušovania ľudských práv počas vojenskej diktatúry až do prezidentského paláca.

Prabowo Subianto
Novoindonézsky inaugurovaný indonézsky prezident Prabowo Subianto vystúpil s prejavom počas prezidentskej inauguračnej ceremónie v budove parlamentu v Jakarte
08:08

Najmenej sedem ľudí zahynulo, keď sa v sobotu na ostrove Sapelo v americkom štáte Georgia zrútila časť prístaviska pre lode.

08:05

Agentúra civilnej obrany v Pásme Gazy v nedeľu uviedla, že pri izraelskom leteckom útoku na jednu zo štvrtí v meste Bajt Lahíja na severe enklávy zahynulo najmenej 73 ľudí. Izrael spochybnil počet obetí uvádzaný palestínskymi úradmi.

08:05

Stovky žien a mužov v sobotu vo viacerých mestách Francúzska demonštrovali proti sexuálnemu násiliu. Pozornosť na túto problematiku upriamil súdny proces s exmanželom Gisele Pelicotovej a desiatkami ďalších mužov, ktorí sú stíhaní za jej znásilňovanie, keď bola v bezvedomí.

07:47

Vo veku 98 rokov zomrel v piatok v Jeruzaleme izraelský historik českého pôvodu Jehuda Bauer, ktorý sa špecializoval na moderné dejiny, najmä na problematiku spojenú s históriou holokaustu, genocídy a antisemitizmu. Podľa agentúry DPA to v sobotu oznámil Medzinárodný osvienčimský výbor (IAK), ktorý združuje ľudí preživších holokaust.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pes menom Luna je odetý v kostýme Draculu počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TARS/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali