Nadal ukončí v novembri kariéru: “Všetko má svoj začiatok a koniec”

❚❚

Madrid 10. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Hamish Blair)

Aktualizované 10. októbra 13:50

Španielsky tenista Rafael Nadal ukončí v novembri kariéru vo veku 38 rokov. Stane sa tak po finálovom turnaji Davisovho pohára v Malage. Dvadsaťdvanásobný grandslamový šampión to oznámil vo štvrtok na sociálnych sieťach

Tennis Nadal Rafael
Na snímke španielsky tenista Rafael Nadal

Nadal naznačil, že za jeho rozhodnutie súvisí s pretrvávajúcimi zdravotnými problémami. “Končím s profesionálnym tenisom. Skutočnosť je taká, že boli aj ťažké roky, najmä uplynulé dva. Nemyslím si, že som bol schopný hrať bez obmedzení. Samozrejme, je to náročné rozhodnutie, ktoré mi trvalo nejaký čas. Ale v tomto živote má všetko svoj začiatok a koniec,” uviedol španielsky tenisový velikán. “Je čas uzavrieť moju kariéru, ktorá bola oveľa dlhšia a úspešnejšia, než by som si kedy predstavoval.”

.

Na dvorci sa neobjavil od augustových OH v Paríži, kde sa spolu s Carlosom Alcarazom prebojovali do štvrťfinále štvorhry. Následne sa odhlásil zo záverečného grandslamu sezóny US Open a nepredstavil sa ani vo štvorhre na Laver Cupe v Berlíne. Pre zranenie bedrového kĺbu vynechal prakticky celú minulú sezónu a od januára sa predstavil iba na siedmich turnajoch vrátane toho olympijského. Jeho najväčším úspechom v tejto sezóne bola účasť vo finále turnaja ATP v Bastade, kde prehral s Portugalčanom Nunom Borgesom.

Svoju viac ako dve desaťročia trvajúcu kariéru zakončí na domácej pôde v Malage v boji o Davisov pohár. Finále podujatie Davis Cupu sa uskutoční od 19. do 24. novembra, pričom domácich Španielov čaká vo štvrťfinále súboj s Holandskom. “Som nadšený, že to bude práve tam,” vyhlásil Nadal, ktorý ešte ako tínedžer pomohol v roku 2004 v Seville národnému tímu k finálovému triumfu v DC nad USA 3:2. “Teším sa, že na záver budem reprezentovať svoju krajinu. Uzavrie sa tak kruh od jednej z mojich prvých veľkých radostí v profesionálnom tenise,” dodal v súvislosti s niekdajším úspechom v Seville.

.

Vo svojej výnimočnej kariére nazbieral 92 titulov na okruhu ATP. Štrnásťkrát triumfoval na svojom najobľúbenejšom antukovom turnaji Roland Garros, čo je najviac spomedzi všetkých hráčov. Štyrikrát vyhral US Open a po dvakrát sa tešil z o singlového prvenstva na Australian Open a vo Wimbledone. Nadal má na konte dve zlaté olympijské medaily – v Pekingu 2008 zdolal vo finále singlu Čiľana Fernanda Gonzaleza a v Riu de Janeiro 2016 sa tešil z výhry v debli s Marcom Lopezom.

Na vrchole svetového rebríčka strávil 209 týždňov, päťkrát ukončil na rok na poste jednotky. V najlepšej desiatke figuroval nepretržite od roku 2005 do marca tohto roka. Štyrikrát triumfoval v drese svojej krajiny v Davisovom pohári. Problémy s členkom, zápästím, kolenom, lakťom a bruchom spôsobili, že vynechal 16 grandslamových turnajov a päťkrát na majoroch odstúpil v priebehu turnaja, pripomenula agentúra AFP.

 

Federer: “Úžasná kariéra, Rafa!”

Ohlasy športových osobností na oznámenie Rafaela Nadala o novembrovom ukončení jeho profesionálnej tenistovej kariéry.

Roger Fededer, bývalý švajčiarsky tenista a veľký rival Nadala: “Úžasná kariéra, Rafa! Dúfal som, že tento deň nikdy nepríde. Ďakujem ti za nezabudnuteľné spomienky a všetky tvoje neuveriteľné úspechy v hre, ktorú milujeme. Bola to pre mňa česť.”

.

Jannik Sinner, taliansky tenista a súčasný líder rebríčka ATP: “Mal som neuveriteľné šťastie, že som ho mohol spoznať aj po ľudskej stránke, je to neuveriteľný človek. Dával nám neoceniteľné lekcie ako zvládať ťažké situácie na kurte. Všetko má svoj začiatok a koniec. Je to smutná správa, ale len on vie, ako sa cíti.”

Cristiano Ronaldo, portugalský futbalista: “Rafa, máš za sebou neuveriteľnú kariéru. Tvoje odhodlanie, vášeň a neuveriteľný talent inšpirovali milióny ľudí na celom svete. Bolo mi cťou byť svedkom tvojej športovej cesty. Gratulujem k neuveriteľnej kariére! Uži si svoj odchod do športového dôchodku.”

Španielska kráľovská futbalová federácia (RFEF): “Rafael je jeden z nás a jeden z najlepších športovcov, akých naša krajina kedy vychovala. Ďakujeme ti, Rafa, za tvoje tituly a úspechy, ktoré si dosiahol. Vamos, Rafa!”

Marc Marquez, španielsky motocyklový pretekár a šesťnásobný víťaz seriálu MotoGP: “Ďakujeme ti, Rafa, že si bol pre nás všetkých inšpiráciou.”

Nick Kyrgios, austrálsky tenista: “Rafa, neodchádzaj do športového dôchodku, chcem si s tebou ešte naposledy zahrať. Mali sme nezhody, ale bol si skvelý bojovník na kurte. Prajem ti len to najlepšie v novej kapitole tvojho života.”

.

Coco Gauffová, americká tenistka: “Si úžasný! Bolo to neuveriteľné byť svedkom tvojej veľkosti a pracovnej etiky. Ďakujem, že som sa mohla od teba učiť. Prajem ti len to najlepšie v tvojej ďalšej životnej kapitole.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:49

Prvá emisia štátnych dlhopisov určených pre bežných občanov by mala byť k dispozícii na jar budúceho roka. Dlhopis sa bude dať kúpiť za 1000 eur a násobky tejto sumy a príjmy z neho by mali byť oslobodené od daní aj odvodov. V súčasnej situácii by jeho úročenie mohlo byť okolo 3 %, konkrétne podmienky však budú nastavené až pred začiatkom ich predaja. Na štvrtkovej konferencii televízie TA3 venovanej tejto téme o tom informovali minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniel Bytčánek.

13:32

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok poprel tvrdenia juhokórejského ministra obrany Kima Jong-hjuna, ktorý v utorok uviedol, že severokórejskí vojaci bojujú na strane ruských jednotiek na Ukrajine.

13:24

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2024 získala Juhokórejčanka Han Kchang “za intenzívnu poetickú prózu konfrontujúcu historické traumy a odhaľujúcu krehkosť ľudského života”. Oznámila to vo štvrtok popoludní Švédska akadémia.

Han Kchang
Na archívnej snímke z 24. mája 2016 juhokórejská spisovateľka Han Kchang pózuje počas tlačovej konferencie v Soule
13:22

Švédska polícia vyšetruje okolnosti streľby, ku ktorej došlo vo štvrtok ráno v Göteborgu v blízkosti kancelárie izraelskej vojenskej technologickej spoločnosti Elbit Systems. Domnelého mladistvého strelca na mieste zadržali. Zranenia hlásené neboli.

13:22

Čína sa podľa šéfa českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michala Koudelku navonok snaží pôsobiť ako priateľ a atraktívny partner západných krajín, usiluje sa však o úpadok demokracií a svetový poriadok založený na úspechu totalitných štátov. Povedal to vo štvrtok na konferencii o rizikách ekonomickej a technologickej závislosti na Číne v Poslaneckej snemovni. Zdôraznil tiež, že zariadenia čínskej značky Huawei stále predstavujú riziko.

12:56

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že prijala plán rastu pre Moldavsko v hodnote 1,8 miliardy eur, ktorý sa opiera o nástroj na reformy a rast na obdobie rokov 2025 – 2027. Oznámenie prišlo v deň, keď sa predsedníčka EK Ursula von der Leyenová stretla s prezidentkou Moldavska Maiou Sanduovou v Kišiňove, aby jej vyjadrila podporu pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami a referendom o EÚ.

12:51

Viceguvernér maďarskej centrálnej banky Barnabás Virág vo štvrtok naznačil pravdepodobnú prestávku v znižovaní úrokových sadzieb po tom, ako sa maďarská mena forint prepadla na najnižšiu úroveň za 18 mesiacov.

12:47

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR uložil pokutu podnikateľovi pôsobiacemu v oblasti hostingových a doménových služieb vo výške viac ako 60.000 eur. Dôvodom je, že odmietol poskytnúť kľúčový zdroj informácií v prešetrovaní kartelovej dohody. PMÚ o tom informoval vo štvrtok s tým, že rozhodnutie ešte nie je právoplatné.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Islandské poníky moknú a kŕmia sa v počas lejaku v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali