Nadácia Pro Patria na Bratislavskom hrade udeľovala ceny

❚❚

Bratislava 21. septembra 2024 (HSP/Foto:Daniela Suchá)

 

Nadácia Pro Patria 19.9.2024 pri príležitosti 176. výročia vzniku Slovenskej národnej rady a 32. výročia vzniku Slovenskej republiky udeľovala už štvrtýkrát osobnostiam, ktoré svojou dlhodobou činnosťou priniesli významný vklad do života našej spoločnosti v oblasti vedy, politiky či kultúry, Cenu nadácie Pro Patria. V jednotlivých kategóriách bolo nominovaných dvanásť osobností, ktoré si v reprezentačných priestoroch západného krídla Bratislavského hradu prevzali z rúk zakladateľa nadácie Antona Hrnku striebornú medailu Pro Patria 2024

Na snímke Anton Hrnko a Anton Gábrik

Slávnostný akt odovzdávania výročných ocenení úvodným i záverečným príhovorom sprevádzal teoretik a historik umenia Ľuboslav Moza a sviatočnú atmosféru hrou na fujare dotváral Štefan Suchý z občianskeho združenia CYRILOMETODIADA.

.

Zakladateľ nadácie Igor Laciak privítal prítomných a vo svojom príhovore sa krátko zamyslel nad skutočnosťou, že napriek trom desaťročiam existencie vlastnej republiky a politickej slobody stále nie sú sformulované naše národno-štátne záujmy, absentuje vízia celonárodného konsenzu a časť národa necíti zodpovednosť, ba ani úctu voči vlastnému štátu. Či je príčina v rodinnej výchove, nekvalitnom školskom vzdelávaní, vnútropolitickej atmosfére a akú úlohu zohrávajú médiá sú otázky legitímne, ale  pre iné fórum. Preto sa nadácia rozhodla vyhľadávať a predstavovať ľudí, ktorí svojou činnosťou prispievali a prispievajú k formovaniu a rozvoju slovenskej národnej identity v rozličných oblastiach života našej spoločnosti a zaslúžia si náš rešpekt a úctu.

Na snímke Igor Laciak, Anton Hrnko a Š. Suchý

Zakladateľ nadácie Anton Hrnko hovoril o potrebe kultúry v živote človeka, o tom, aké je dôležité vážiť si sám seba, aby si nás vážili aj iní. Rovnako to platí i pre národ. Len ten národ, ktorý si váži sám seba, bude požívať úctu iných národov. Jedna z myšlienok, ktoré ovplyvnili vznik nadácie, bola spomienka na výrok Jána Kollára, ktorý si pri úteku z Pešti povzdychol: „Práca pre slovenský národ je čistá obeta. Nikto to neocení a nepriatelia ťa budú preklínať až do troch generácií.“ Podobná situácia je i v súčasnosti. Ak si všimneme správanie našich kvázi národných elít k vlastným ľuďom, ktorí sa z nejakého dôvodu ocitli mimo, vidíme, že hydra progresivizmu, hoci je malá, vyhráva, pretože si nevieme zastať svojich ľudí, zomknúť sa, vytvoriť hrádzu a jasne dať najavo, že tadiaľto cesta nevedie. Preto sa nadácia rozhodla oceniť niektorých ľudí aspoň morálne. Medaila je teda symbolom morálneho ocenenia človeka, ktorý svojou činnosťou prispel k rozvoju  a upevňovaniu národného povedomia, k poznaniu, pestovaniu, ochrane a šíreniu slovenskej  vedy, kultúry, umenia či jazyka. Je dôležité si uvedomiť, že nielen veľké osobnosti prispeli a prispievajú k rozvoju národa, ale sú to často aj neznámi ľudia, ktorí pracujú „na roli národa dedičnej“, a zaslúžia si aspoň morálne ocenenie a vedomie toho, že sa vie o nich i o ich práci pre národ. Preto sa nadácia rozhodla oceniť širšie spektrum osobností, aby každý vedel, že práca pre národ sa oplatí.

.

 

Dr. Hrnko potom odovzdal pamätnú medailu dvanástim oceneným osobnostiam:

Ivan Mrva, slovenský historik, vysokoškolský pedagóg a publicista

Vo svojom výskume sa zaoberá slovenskými a stredoeurópskymi novovekými a modernými dejinami. Je autorom viac ako troch desiatok monografií a množstva štúdií, článkov či recenzií. Je tiež členom viacerých vedeckých a redakčných rád. Venuje sa aj popularizovaniu histórie, v rámci ktorého vytvoril množstvo televíznych scenárov

 

Marián Servátka, filológ, pedagóg, publicista a diplomat

.

Odborne sa venoval výskumu slovenského jazyka na Spiši v Poľsku a aktívne spolupracoval s predstaviteľmi tamojšej slovenskej menšiny. Založil lektorát slovenského jazyka na Varšavskej univerzite. Veľvyslanec v Poľsku, Bielorusku a vo Svätej stolici. Je nositeľom viacerých zahraničných vyznamenaní a rádov.

 

Jana Blublová, pedagogička, dlhoročná aktívna členka Matice slovenskej

Celý profesijný život sa zapájala do spoločenskej činnosti, pripravovala žiakov na

rôzne literárne súťaže a viedla ich k vnímaniu krásy nášho jazyka,  láske

.

k vlasti a k hrdosti na našu kultúru a tradície. Organizovala prednášky a

besedy s významnými osobnosťami nášho národa.

 

Ján Doruľa, jazykovedec, slavista, organizátor zjazdov slavistov

Vo funkcii predsedu Slovenského komitétu slavistov vypracoval koncepciu dlhodobých slavistických výskumov. Venuje sa otázkam vývinu slovenského jazyka a

vzťahom slovenčiny a iných slovanských aj neslovanských jazykov na pozadí

historického vývinu slovenského etnika. Osobitnú pozornosť venuje jazyku

ľudovej slovesnosti a staršieho slovenského písomníctva. Zaoberal sa otázkami vývinu spisovného jazyka.

 

Štefan Zelník, lekár, dlhoročný poslanec Národnej rady Slovenskej republiky

.

Už roku 1990 sa zapojil do emancipačného procesu slovenského národa a prispel k vzniku jeho štátnosti. Angažoval sa v komunálnej politike, bol roky poslancom

Žilinského samosprávneho kraja. Ako člen Stálej delegácie Parlamentného

zhromaždenia Rady Európy roku 2006 – 2010 a vedúci Stálej delegácie NR SR

v Stredoeurópskej iniciatíve sa významne pričinil o nadväzovanie politických, obchodných a priateľských vzťahov s  európskymi krajinami.

 

.

Lenka Mayerová, novinárka a vydavateľka

Venuje sa žurnalistike, vo svojej publicistike prispieva k popularizácii slovenských národných a historických tém. V januári 2020 jej Únia slovenských novinárov udelila Cenu Gabriela Zelenaya za 20-ročnú tvorivú novinársku prácu v prospech zvyšovania úrovne slovenskej žurnalistiky, šírenia objektívnych informácií a posilňovania

postavenia Slovenska doma i v zahraničí.

 

Pavol Stano, vydavateľ, redaktor, bibliograf

.

Založil vydavateľstvo Post Scriptum, ktoré sa venuje vydávaniu kníh so zameraním na národnú, historickú, náboženskú a všeobecne kultúrnu problematiku. Je predsedom Spoločnosti Andreja Hlinku, ktorá prispieva k pestovaniu pamäti o tomto velikánovi slovenských dejín najmä organizovaním spomienkových podujatí a sprítomňovaním  jeho odkazu v širšej verejnosti.

 

Margaréta Vyšná, kulturologička, redaktorka, dlhoročná pracovníčka Matice slovenskej

V Matici slovenskej pracovala ako výskumno-vývojová pracovníčka v Stredisku

národnostných vzťahov. Viac ako dvadsať rokov sa venuje slovensko-maďarským vzťahom a skúmaniu národnej identity Slovákov na južnom Slovensku. V tejto oblasti vytvorila niekoľko definícií a koncepcií.

 

Anton Gábrik, akademický sochár, medailér, ilustrátor, laureát Ceny Martina Benku

.

Absolvent figurálneho a reliéfneho sochárstva, študoval pod vedením profesora Snopeka a profesora Kulicha. Je autorom mincí, sôch a súsoší, portrétov, medailí, plakiet. Venoval sa aj ilustrácii kníh. Je tvorcom trojsúsošia svätých Cyrila, Metoda a Gorazda, ktoré bolo slávnostne nainštalované v lete tohto roku na bratislavskom hradnom návrší.

 

Marián Polonský, sochár, medailér, keramikár

Dlhé roky sa venoval umeniu realizovanému v keramike, neskôr drobnej plastike a medailérstvu. Začiatkom osemdesiatych rokov sa začal intenzívnejšie venovať medailérskej tvorbe, v ktorej našiel nové impulzy pre svoju umeleckú činnosť. Jeho medaily patria k umeleckým skvostom a bývajú oceňované v mnohých odvetviach kultúry, vedy, ale aj spoločenského diania medzinárodného významu.

 

Michal Zoldy, novinár, prekladateľ, tlmočník

Prekladal vedeckú literatúru i vedecké práce do angličtiny. Publikoval v renomovaných časopisoch. Po roku 1991 i po vzniku Slovenskej republiky pravidelne monitoroval zahraničnú tlač a snažil sa reagovať na neobjektívne a skreslené informácie a články v zahraničných médiách. Pravidelne adresoval otvorené listy o stave našej spoločnosti v anglickom jazyku americkým a európskym médiám, tlačovým agentúram a inštitúciám pôsobiacim v Bruseli, ako aj zastupiteľským úradom pôsobiacim v Slovenskej republike.

.

 

Gustáv Valach, herec, dlhoročný člen SND v Bratislave

Patril do éry zlatej generácie hercov na Slovensku. Počas kariéry stvárnil desiatky nezabudnuteľných divadelných a filmových postáv. Vynikol v rázovitých, psychologicky zložitých a životom poznačených rolách. Majster Gustáv Valach, veľký klenot slovenskej kultúry, sa ani počas obdobia socializmu netajil svojím hlbokým mravným a kresťanským  presvedčením.

Oceneným srdečne blahoželáme.

Slávnostnú atmosféru odovzdávania cien dotvárali umelecké diela slovenského výtvarníka a sochára Petra Žanónyho a českého výtvarníka Yara Pružinca.

Jana Blublová, o. z. CYRILOMETODIADA

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:48

Somálsko obvinilo susednú Etiópiu z dodávok zbraní do svojho severovýchodného regiónu Puntland, ktorý tento rok napriek protestom ústrednej vlády jednostranne vyhlásil, že bude fungovať ako nezávislý štát.

16:32

Výskumníci z Tomskej polytechnickej univerzity (TPU), ktorí doteraz spolupracovali s Európskym laboratóriom časticovej fyziky (CERN), sa už doma pripojili k ruským projektom. Uviedla to v sobotu ich univerzita.

16:14

V obci Korytárky v Detvianskom okrese sa po roku opäť stretli heligonkári. Pod Poľanou sa v sobotu zišli fanúšikovia folklóru a ľudových tradícií na 30. ročníku celoslovenskej prehliadky heligonkárov.

heligonkári Korytárky
Na snímke heligonkári, ktorí sa stretli na 30. ročníku celoslovenskej prehliadky heligonkárov v obci Korytárky v Detvianskom okrese v sobotu 21. septembra 2024
16:11

Po júlovom medziročnom poklese sa daňové príjmy Nemecka minulý mesiac vrátili k rastu, pričom ich hodnota dosiahla takmer 62 miliárd eur. Uviedlo to koncom tohto týždňa nemecké ministerstvo financií, ktorého informácie zverejnila agentúra Reuters.

16:11

V Českej republike sa uzavreli v sobotu o 14.00 h volebné miestnosti. Skončili sa tak krajské a senátne voľby a začalo sa sčítavanie hlasov.

14:57

Právny tím, ktorý zastupuje ženy v prípadoch údajného znásilnenia a sexuálnych útokov zosnulého egyptského miliardára Mohameda Al-Fayeda v sobotu uviedol, že dostal viac ako 150 nových dopytov v tomto prípade.

Mohamed Al-Fayed
Na archívnej snímke z 27. júna 2016 egyptský podnikateľ a majiteľ hotela Ritz Mohamed Al-Fayed pózuje so zamestnancami hotela v Paríži
14:55

Pri atómovej elektrárni v juhomaďarskom Paksi vyhlásili v sobotu druhý stupeň povodňovej pohotovosti. Ministerstvo energetiky pre agentúru MTI uviedlo, že prichádzajúca záplavová vlna na Dunaji neohrozuje bezpečnosť dodávok energie.

14:55

Pôvodom austrálska speváčka Kylie Minogue ohlásila na budúci rok svoje koncertné turné. Kylie Minogue turné odštartuje vo februári v domovskej Austrálii a potom sa presunie cez Áziu do Veľkej Británie. “Nemôžem sa dočkať, ako sa podelím o krásne a divoké momenty s fanúšikmi po celom svete”, uviedla vo vyhlásení.

14:55

Pri izraelskom leteckom útoku vo východnej časti Gazy zahynulo v sobotu najmenej 17 ľudí. Útok zasiahol školu, kde sa ukrývali desiatky vysídlených rodín, tvrdia tamojšie úrady.

14:53

Taliansko by sa tento rok malo vrátiť na pozíciu najväčšieho producenta vína na svete a vytlačiť z nej Francúzsko. Poukázali na to najnovšie údaje od poľnohospodárskych organizácií z obidvoch krajín, ktoré zverejnila agentúra AFP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali