Nadácia hovorí o nižšej efektivite polície po vykonaných zmenách, tá to vidí opačne

❚❚

Bratislava 30. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube/Nadácia Zastavme korupciu)

 

Polícia je po zrušení Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) menej efektívna. Pomer riadiacich pracovníkov k policajtom je podľa Nadácie Zastavme korupciu po zrušení elitného útvaru vyšší, ako bol predtým. Prezídium Policajného zboru naopak tvrdí, že jedným z cieľov reorganizácie polície bolo zvýšenie efektivity, čo sa prejavilo znížením celkového počtu riadiacich pracovníkov

Zuzana Petková
Na snímke riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková

“Novovzniknuté útvary – Úrad boja proti organizovanej kriminalite, Protiteroristická centrála a Národná protidrogová jednotka – majú v súčasnosti 406 tabuľkových miest policajtov a 58 riadiacich pracovníkov. To je síce celkovo menej ako na zrušenej NAKA, ale pomer riadiacich pracovníkov na jedného policajta sa zvýšil,” vyhlásila riaditeľka nadácie Zuzana Petková. Na nových policajných útvaroch pripadá podľa nadácie na jedného šéfa iba sedem policajtov. Na NAKA to bolo približne desať.

.

Polícia argumentuje, že reorganizácia polície znížila počet riadiacich pracovníkov. “Pri organizačných a systemizačných zmenách sa prihliadalo na hospodárne, efektívne a účelné nakladanie s verejnými prostriedkami pri nastavovaní jednotlivých systemizačných parametrov v rámci organizačných zmien,” vyhlásila. Dodala, že pri vytvorení samostatnej Národnej protidrogovej jednotky musela pristúpiť k upraveniu riadiacich vzťahov.

Nadácia Zastavme korupciu zopakovala, že pri reorganizácii polície mohol byť porušený zákon, pretože personálne rozkazy vopred neprerokovali policajné odbory. Na Národnej protidrogovej jednotke podľa nadácie chýbajú miesta finančných vyšetrovateľov a analytikov, ktoré boli vytvorené z plánu obnovy. Ako Zastavme korupciu tvrdí, môže to ohroziť čerpanie eurofondov, keďže Slovensko nedodržiava záväzky voči Európskej únii.

.

NAKA v rámci reorganizácie zanikla k 1. septembru. Nahradili ju tri novovzniknuté útvary. Súčasťou zmien bolo aj prevelenie asi 100 policajtov na iné oddelenia polície.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:14

Mesto neďaleko východného pobrežia Argentíny bojuje s papagájmi, ktoré sa do mesta nasťahovali z dôvodu odlesňovania okolitých vrchov. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Tisíce žlto-zeleno-červených dlhochvostov patagónskych (Cyanoliseus patagonus) sa podľa biológov uchýlilo do mesta z dôvodu straty prirodzeného životného prostredia. Obhrýzaním elektrického vedenia spôsobujú výpadky dodávok elektrickej energie, obyvateľov však obťažujú aj neustálym hlasným škriekaním a všadeprítomnými výkalmi.

19:55

Členské štáty Európskej únie (EÚ) nedokážu samostatne konkurovať ekonomickým mocnostiam, ako sú Čína a USA, a potrebujú oveľa integrovanejší jednotný trh s podnikmi globálneho rozsahu, vyhlásil v pondelok bývalý šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rast podľa neho brzdia cezhraničné prekážky a množstvo vnútroštátnych predpisov, zatiaľ čo podniky v EÚ čelia konkurencii z Číny a USA, ktorú poháňajú inovácie a masívne dotácie.

Mario Draghi
Na snímke Mario Draghi

 

19:53

Podpredseda Národnej rady (NR) SR a predseda koaličnej strany SNS Andrej Danko súhlasil s podmienkou strany Hlas-SD, aby sa na súčasné rokovanie parlamentu zaradila novela zákona o minimálnej mzde z dielne ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD). Prerokovanie novely bolo jednou z podmienok Hlasu na podporu konsolidačných opatrení vlády.

Danko chce však zároveň otvoriť debatu o vyplácaní 13. dôchodkov.

19:51

Podiel príjmov z ropy a plynu na štátnom rozpočte Ruska bude v roku 2025 predstavovať 27 %, uviedol v pondelok minister financií Anton Siluanov v rozhovore pre televíznu stanicu Rossija 24. TASR o tom informuje na základe správy agentúry TASS.

“Podiel príjmov z ropy a plynu bude v budúcom roku menej ako 30 %, presnejšie 27 % podľa našich výpočtov. To je menej ako vo všetkých predchádzajúcich rokoch. A to je dobré. V našich rozpočtových príjmoch sa vzďaľujeme od závislosti od ropy a plynu, to vytvára väčšiu stabilitu pre štruktúru rozpočtu,” povedal minister a dodal, že podiel príjmov získaných z ropného a plynárenského sektora bude naďalej postupne klesať.

19:48

Český prezident Petr Pavel vyhovel návrhu premiéra Petra Fialu na odvolanie odchádzajúceho predsedu strany Piráti Ivana Bartoša z funkcie vicepremiéra a ministra pre miestny rozvoj. O ministerstvo zahraničných vecí má záujem koaličná TOP 09. TASR o tom informuje podľa správy portálu iDNES.cz.

Pavel postupne prijal na Pražskom hrade predsedov všetkých piatich koaličných strán – ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátov.

19:46

Viacero nemeckých poslancov naprieč politickým spektrom zvažuje podporiť predloženie návrhu na Spolkový ústavný súd, v ktorom poslanci žiadajú zákaz činnosti strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). TASR píše podľa agentúry DPA a webstránky nemeckého Spolkového ústavného súdu.

Nemecký ústavný súd má právomoc posúdiť, či niektorá z politických strán ohrozuje demokratický poriadok a právny štát.

19:43

Ničivé júnové povodne na juhu Nemecka spôsobili v spolkových krajinách Bavorsko a Bádensko-Württembersko škody v celkovej výške viac ako 4,1 miliardy eur. Podľa predbežných odhadov poisťovní škody za približne dve miliardy eur neboli poistené. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

18:59

Ruský prezident Vladimir Putin vymenoval svojho bývalého osobného strážcu Alexeja Ďumina za člena Bezpečnostnej rady. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že v máji Putin vymenoval Ďumina za tajomníka poradného zboru Štátna rada, čo vyvolalo špekulácie o Ďuminových prezidentských ambíciách, píše TASR.

18:55

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot sa v pondelok stretol s patriarchom maronitskej cirkvi Bišárom Ráím. Na stretnutí v patriarchovej rezidencii v meste Bkirkí obaja predstavitelia podporili diplomatické snahy vedúce k uzavretiu prímeria v konflikte medzi Izraelom a proiránskym šiitským hnutím Hizballáh. Informovali o tom spravodajské weby France Info a Liban News, uvádza TASR.

Cieľom Barrotovej návštevy, ktorá sa začala počas uplynulého víkendu, je oboznámiť sa so situáciou a ponúknuť Libanonu pomoc Francúzska, najmä humanitárnu. 

Stretnutie libanonského premiéra a šéfa francúzskej diplomacie
Na snímke francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot (vľavo) a libanonský premiér Nadžíb Míkátí diskutujú počas stretnutia v Libanone
16:29

Členovia NATO by sa nemali nechať odstrašiť od poskytovania ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine vyhrážkami použitím jadrových zbraní zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina, povedal v pondelok odchádzajúci generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Stoltenberg zdôraznil, že najväčším rizikom pre NATO by bolo víťazstvo Putina na Ukrajine.

16:26

Zdravotný turizmus v kúpeľoch sa pomaly blíži k číslam spred pandémie. V minulom roku sa v slovenských kúpeľoch liečilo vyše 167.000 ľudí, približne 60 % z nich si kúpeľný pobyt plne hradilo. Zvyšní pacienti mali liečbu hradenú zo zdravotnej poisťovne. S odvolaním sa na štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií to po pondelkovej konferencii Vízia slovenského kúpeľníctva v kontexte cestovného ruchu zhodnotilo Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR.

16:24

Finančná správa (FS) v rámci letnej kontrolnej akcie “Horúce leto 3” uložila pokuty vo výške 270.350 eur. Porušenie zákona finanční kontrolóri v rámci akcie zistili v 41,3 % prípadov, najčastejšie išlo o neevidovanie tržby. V pondelok o tom informoval hovorca finančnej správy Daniel Súkup.

Kontrola podľa FS mala pozitívny vplyv na zvýšenie tržieb u podnikateľov, ktorí si dovtedy neplnili svoje povinnosti. “U týchto podnikateľov došlo k nárastu tržieb za obdobie 15 dní pred a po kontrole o 610.199 eur, čo predstavuje priemerný nárast o 760 eur na pokladnicu,” upozornil Súkup.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nosorožec indický (Rhinoceros unicornis) s mláďaťom v prírodnej rezervácii Pobitora

Autor: TASR/AP-Anupam Nath

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali