Načo je Ficovi Putinova jachta? A ako to súvisí s kauzu Danko vs. Huliak

❚❚

Bratislava 3. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Zdá sa, že vnútrokoaličná superbúrka, ktorú rozpútali národniari v posledných dňoch, sa len tak neutíši – na to zašli zúčastnené strany sporu príliš ďaleko…

Fico Dako Šutaj Eštok
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas-SD)

Padajú reči o vyhrážaní sa, o hádzaní sa na zem, o pomste a zrade – zápletka takmer ako z Dostojevského románu. Bohužiaľ sa však týka našej parlamentnej reality…

.

Rudolfovi Huliakovi ušla v rozhovore s Ankou Žitnou nenápadná, ale o to viac významná poznámka: Uviedol, že v poslaneckom klube SNS sa stretli dvaja predsedovia strán. On, a Andrej Danko. A než sa pustíme do dnešného analytického dobrodružstva ďalej, pokúsme sa vychádzať z predpokladu, že práve tu narazila kosa na kameň.

Stretli sa totiž dve silné, dominantné, zásadové, neústupčivé individuality na mieste, kde je – z hľadiska dlhodobej trvanlivosti dobrých a korektných vzťahov – priestor len pre jednu.

.

A teraz k tomu, prečo som zvolil pre článok titulok, aký som zvolil:

Spomínate si na dávnejšiu udalosť, keď sa prezidenti Putin a Lukašenko (aj so synom) spoločne vybrali na jachtu? Len čo sa z výletu vrátili, boli vzájomné vzťahy očividne ešte viac utužené, a čo viac, predtým prisľúbená pôžička – nejakých päťsto miliónov dolárov – pre Bielorusko uvoľnená…

Presný popis toho, čo sa na jachte dialo, vrátane detailného obsahu rozhovorov sa nikdy nedozvieme (v každom prípade sme videli pár romantických ilustračných záberov na štátnikov pobavene sledujúcich spoza zábradlia ryby šantiace vo vlnách…), ale o to teraz nejde. Ide o to, aby silní chlapi ostali v očiach svojich ľudí (národa či strany, alebo aj obce, ktorú riadia) silní – a to nielen ako dvaja politickí partneri, ale aj každý zvlášť.

V našom kultúrno-civilizačnom okruhu, ktorý má bližšie k slovanstvu, než k západu (aj keď mnohí odmietajú prijať), je pevné postavenie lídra stále významnou ceninou. Nemôžete ustúpiť – ukážete tým slabosť. Ja to – povedané jazykom poľovníkov – ako boj dvoch samcov, jeleňov v čase ruje.

 

.

Čo teraz s našou národniarskou dvojicou?

Obaja protagonisti sporu sú si vedomí, že jeden bez druhého by dnes v parlamente vôbec nesedeli. Lenže to je patová situácia, nie páka na vyjednávanie. Ako z toho vyjsť so cťou tak, aby nikomu nebolo priveľa ubraté na úkor toho druhého? Lebo nejakým spôsobom sa tento stav bude musieť uzavrieť…

Tu by mal nastúpiť v úlohe udobrovača jediný, kto môže rozťať gordický uzol, teda Robert Fico. Či už na Putinovej jachte (odľahčene povedané), alebo na inom dôvernom mieste, v osobnom rozhovore, chlapsky, medzi šiestimi očami.

Uznajte, zašlo to už priďaleko: Danko nevzal Huliaka na koaličnú radu (doteraz ho mal vždy po boku), a údajne začal proti jeho nominantom malú križiacku výpravu. V inštitúciách patriacich pod ministerstvo životného prostredia mali dostať výpovede už dvaja jeho ľudia…

Je za tým azda Tomáš Taraba, ktorému tento rezort patrí, a ktorý takto dáva z diaľky (po operácii je PN) najavo, na koho strane stojí?

.

Huliak sa logicky domnieva, že ide o pomstu. Andrej Danko sa zas domnieva, že Huliak ho zradil. A takto sa mocú v špirále, a búrka sa nie a nie utíšiť. A to sme možno len na začiatku rozvíjajúcej sa drámy!

Preto sa nedá Huliakovi čudovať, že teraz požaduje osobné stretnutie s Robertom Ficom – to je práve to, o čom som písal v súvislosti s udobrovaním na metaforickej jachte. Budú sa však musieť stretnúť všetci traja, a vyrovnať vzájomné mocenské „hodnoty v tabuľke“ takým spôsobom, aby to navonok pôsobilo ako férové riešenie pre obe strany – aby obaja vyšli zo sporu ako chlapi, ktorí si vedia veci otvorene povedať a vyjasniť.

V prospech svojich voličov a Slovenskej republiky.

A bude sa to musieť udiať rýchlo, pretože liberálne médiá využívajú tento vnútroklubový spor na ďalšie hecovanie. S titulkami a výrokmi ako „Huliak zradil“, „spáchal neveru“, Dankovi sa vymyká z rúk vlastný klub“, „Ficov zlepenec sa začína droliť“…

To sa všetko veľmi hodí opozičným silám – netreba zabúdať, že Demokrati, hoci s percentuálnym výtlakom polotučného mlieka, iniciujú zber podpisov za predčasné ukončenie tohto volebného obdobia…

 

A do toho sa hlási Korčok s ambíciou predsa len vstúpiť do straníckej politiky.

Toto chýba národným a konzervatívnym prúdom? Aby sa opozícia spojila do silného politického telesa, a ohrozila stabilitu aktuálnej vlády?

Úrad vlády pritom vydal stanovisko, že „predsedovia koaličných strán garantovali vládnu väčšinu a spôsobilosť prijímať vo vláde a v Národnej rade dôležité rozhodnutia.“ To by nám malo postačiť, avšak spôsob komunikácie konkrétnych politikov smerom von už tak jednoznačne a upokojujúco nepôsobí…

A ešte ťaživé slová na záver: Podpredseda Národnej koalície Pavol Ľupták sa vyjadril, že pokiaľ vyhadzovanie ich nominantov neskončí, prestane platiť prísľub o zachovaní poslaneckého klubu SNS. Potrebujete mať totiž aspoň osem členov, aby ste podľa platnej legislatívy mohli mať klub – avšak bez Huliaka, Ľuptáka a Ševčíka by ich mala SNS už len sedem.

.

Takto, „spoločnými silami“, sa triešti národný front.

S povzdychom musíme konštatovať, priatelia, že taká Putinova jachta, to vám nie je žiadna blbosť…

PS: Odkaz všetkým klávesnicovým kovbojom, ktorí šíria uniknuté zábery STVR s Huliakovým pádom v diskusnej relácii, a robia si z nich posmech. Toto je ten slávny charakter „slušných“ ľudí? Vysmiať druhého za nešťastie, ktoré si ani len sám nespôsobil? Dobre mu tak? Veď mal šťastie, ak si neodnesie trvalé následky!

A ešte jeden drobný postreh – liberáli sú často, aspoň z mojej osobnej skúsenosti, neveriaci. Kresťanstvu sa dokonca smelo vysmievajú. Odrazu sú z nich však kovaní hinduisti? Veď píšu o tom, ako je „karma zdarma“, tak ja už tomu nerozumiem…

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:52

V sklade pohonných hmôt v Permskom kraji na východe európskej časti Ruskej federácie vypukol rozsiahly požiar. Podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie sa nikto nezranil, príčiny vzniku požiaru sú však nateraz neznáme.

06:50

Belgický premiér Alexander De Croo si predvolal veľvyslanca Vatikánu, aby mu tlmočil nespokojnosť belgickej vlády s výrokmi pápeža Františka počas jeho minulotýždňovej návštevy v Belgicku, keď tamojšie interrupčné zákony označil za “zločinné”.

06:49

Akreditačné oddelenie OSN obmedzilo prístupové oprávnenia pre spravodajcu Prvého kanálu ruskej štátnej televízie. Dôvodom je minulotýždňový incident s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

06:48

Americký prezident Joe Biden si myslí, že totálnej vojne na Blízkom východe sa dá stále zabrániť, avšak bude na to potrebné vyvinúť ešte veľa úsilia. Povedal to novinárom v Bielom dome.

06:46

Spojené štáty mexické sa pred 200 rokmi stali republikou s ústavou federatívneho štátu podľa vzoru Spojených štátov amerických. Federácia bola formálne a právne založená 4. októbra 1824, keď vstúpila do platnosti Federálna ústava Spojených štátov mexických. Nemala však dlhé trvanie. Federácia sa skončila v roku 1835, keď ju konzervatívci pod vedením Antonia Lópeza de Santa Annu premenili na unitárny štát, Mexickú centralistickú republiku.

06:45

Tisíce ľudí v Berlíne protestovali proti poskytovaniu nemeckej vojenskej pomoci Ukrajine, brániacej sa invázii ruských síl. Protest v deň 34. výročia zjednotenia Nemecka podľa agentúry zvolali skupiny.

06:43

Prevrátenie a potopenie lode na jazere Kivu na východe Konžskej demokratickej republiky si vyžiadalo najmenej 126 obetí. Zachrániť sa nateraz podarilo 45 cestujúcich,

06:41

Severná Kórea by bez váhania použila všetky dostupné kapacity vrátane jadrových zbraní, ak by na jej územie zaútočila Južná Kórea a jej spojenec, Spojené štáty, varoval podľa štátnych médií severokórejský vodca Kim Čong-un.

06:40

Spojené štáty oznámili zablokovanie 41 internetových domén, ktoré údajne používali ruskí agenti v snahe získať prístup k počítačom a e-mailovým účtom Pentagónu, ministerstva zahraničných vecí a ďalších vládnych inštitúcií v USA.

06:38

Izraelská armáda tvrdí, že pri jej údere na mesto Túlkarm na Západnom brehu Jordánu zabila miestneho vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas. Palestínske úrady z tejto oblasti predtým hlásili najmenej 18 obetí.

06:36

 Izraelské letecké útoky v Libanone si za posledných 24 hodín vyžiadali 37 mŕtvych a 151 zranených. 

Včera 19:44

Séria vyhrážok nastražením bomby na železničných staniciach v Rakúsku pokračovala aj vo štvrtok. Podvečer polícia pre takúto vyhrážku uzatvorila železničnú stanicu v Bregenzi, hlavnom meste spolkovej krajiny Vorarlbersko.

Včera 19:44

Spoločné zasadnutie českej a poľskej vlády sa uskutoční na budúci týždeň v Prahe. Kabinety spolu budú rokovať o energetickej bezpečnosti, migrácii či povodňovej ochrane. Vo štvrtok to oznámil český úrad vlády.

Včera 19:43

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR aj tento rok odovzdalo ocenenia za Sociálny čin roka 2023 v sociálnej oblasti a starostlivosti o deti. Na štvrtkovom podujatí ocenil šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD) 21 jednotlivcov a kolektív, ktorí sa podieľajú na zlepšení sociálnych podmienok znevýhodnených skupín na Slovensku.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Zádielska tiesňava v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali