Na zdieľaných kolobežkách ľudia v lete najazdili tisícky kilometrov

❚❚

Liptovský Mikuláš 11. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Veronika Mihaliková)

 

Používatelia zdieľaných kolobežiek najazdili v Liptovskom Mikuláši počas letných prázdnin dokopy takmer 26.000 kilometrov. Po zavedení nových pravidiel sa počet nesprávne zaparkovaných kolobežiek výrazne znížil. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Perďoch Čapčíková

Ilustračné foto

Zdieľané kolobežky fungujú v meste od júna. Zamestnanci odboru dopravy na mestskom úrade v spolupráci s prevádzkovateľom nastavujú systém tak, aby kolobežky nikoho neobmedzovali. Najnovšie pripravujú zmenu parkovania v mestských častiach. “Rovnako ako v centre mesta budú môcť používatelia kolobežku zaparkovať len na vyhradených stojiskách,” priblížila hovorkyňa.

.

Ešte pred samotným zavedením systému zdieľaných kolobežiek v Liptovskom Mikuláši predložila radnica prevádzkovateľovi niekoľko požiadaviek. Mesto napríklad určilo lokality, v ktorých nie je možný pohyb na nich. Tiež požadovalo reguláciu rýchlosti jazdy alebo parkovanie kolobežiek v centre len na vyhradených stojiskách.

“Pár týždňov po spustení služby sme zaviedli aj ďalšie bezpečnostné pravidlá, ktoré vyplynuli z praxe. Asi najzásadnejším je povinnosť odfotografovať kolobežku po ukončení jazdy, aby sme zabránili ich bezohľadnému ponechávaniu na uliciach. Tiež sme znemožnili ich odstavovanie na celom úseku cyklochodníka, aby nebránili v pohybe ostatým cyklistom,” vymenoval vedúci odboru dopravy Gabriel Lengyel.

.

Priemerná prejdená vzdialenosť na jednu jazdu bola v meste v letných mesiacoch približne dva kilometre. V júli kolobežky využilo takmer 2400 jazdcov, ktorí urobili vyše 6400 jázd. V auguste to bolo 1700 používateľov a približne 6000 jázd. Aj počet kilometrov, ktoré najazdili, bol vyšší v prvom prázdninovom mesiaci. Prevádzkovateľ eviduje 14.150 prejdených kilometrov v júli a 11.685 v auguste.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:33

Svetový fond na ochranu prírody (WWF) vydal Správu o stave planéty 2024, podľa ktorej môže byť nasledujúcich päť rokov kľúčových pre život na Zemi.

14:32

Prvovýrobcovia a spracovatelia majú záujem na prenesení zníženej päťpercentnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) do cien potravín. Vyhlásil to v piatok premiér SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii po stretnutí so zástupcami prvovýrobcov.

14:31

Na podporu cestovného ruchu pôjde v budúcom roku 69,7 milióna eur. Rozpočet počíta s vytvorením Fondu na podporu cestovného ruchu vo výške 20 miliónov eur i s dotáciami v rámci novely zákona o podpore cestovného ruchu vo výške 10 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 – 2027, ktorý na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) predložilo Ministerstvo financií SR.

14:30

Výdavky verejnej správy na oblasť financií by mali v budúcom roku vzrásť na 9,931 miliardy eur z tohtoročných plánovaných 8,835 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na nasledujúce tri roky, ktorý na rokovanie tripartity predkladá Ministerstvo financií (MF) SR. Najviac z tejto sumy tvoria prostriedky kapitoly Všeobecná pokladničná správa (VPS) s rozpočtom na úrovni 7,828 miliardy eur, ktoré vzrastú z tohtoročných 6,867 miliardy eur.

14:25

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že Európsky investičný fond (EIF), podporovaný programom InvestEU, pomôže s bývaním pre 3500 študentov v krajinách strednej a východnej Európy vrátane Slovenska.

14:15

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková ukončila svoje pôsobenie na turnaji WTA 1000 v čínskom Wu-chane vo štvrťfinále štvorhry. Spoločne s Britkou Oliviou Nichollsovou ich zdolal rusko-český pár Jekaterina Alexandrovová, Kateřina Siniaková 7:5, 6:4.

14:10

Veliteľ proiránskeho militantného hnutia Hizballáh Wafík Safá utrpel pri štvrtkovom izraelskom nálete na centrum Bejrútu vážne zranenie a jeho stav je kritický. V piatok o tom informovala spravodajská televízia Sky News Arabia, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje. Jej informáciu zatiaľ nikto iný nepotvrdil.

14:10

Iránom podporované militantné hnutie Hizballáh má nové velenie a pripravuje sa na dlhú opotrebovaciu vojnu na juhu Libanonu, uviedli pre agentúru Reuters dva nemenované zdroje oboznámené s jeho operáciami. Podľa ďalších štyroch zdrojov má Hizballáh napriek izraelským útokom stále k dispozícii značné zásoby zbraní vrátane najsilnejších presných rakiet, ktoré ešte nepoužil.

14:09

V roku 2023 v celej EÚ približne 4,9 percenta ľudí vo veku 16 a viac rokov uviedlo, že počas svojho života mali problémy s bývaním. Spomedzi 27 členských krajín EÚ bolo Slovensko v poradí siedmou krajinou s najnižšou mierou problémov s bývaním.

14:09

Na palube nemeckého tankera s vykurovacím olejom vypukol v piatok ráno požiar. Tanker kotví v Meklenburskom zálive pri pobreží Baltského mora na severovýchode Nemecka. Všetkých sedem členov jeho posádky previezli do bezpečia.

14:08

Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok v turkménskej metropole Ašchabad stretol s iránskym prezidentom Masúdom Pezeškijánom. Ide o ich prvé stretnutie, ktoré sa konalo v rámci regionálneho summitu. Kremeľ uviedol, že témou ich diskusie boli bilaterálne vzťahy, ale aj situácia na Blízkom východe.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dvojica jazdcov vedie pár ťažných koní, míňajúc stromy jesenných farieb, pred Billingsovou farmou vo Woodstocku

Autor: TASR/AP-Charles Krupa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali