Na Západnej Ukrajine odhalili pomník nacistickým zločincom z obdobia druhej svetovej vojny, príslušníkom bataliónu Nachtigall

❚❚

Ivano-Frankovsk 21. marca 2019 (HSP/novorosinform.org/Foto: Facebook)

 

Na Západnej Ukrajine, v obci Bogorodčany Ivano-Frankovskej oblasti, odhalili predstavitelia miestnej samosprávy pomník Hymencovi a Šimanskému vojenským zločincom z obdobia druhej svetovej vojny, príslušníkom bataliónu Nachtigall. Táto správa vyvolala veľmi protirečivé ohlasy v médiách a na sociálnych sieťach. Väčšina ľudí však odsúdila pomníka nacistickým zločincom odsúdila

Na snímke odhalenie pomníka

Ako prvý túto správu na svojej facebookovej stránke zverejnil predseda Ukrajinského židovského výboru Eduard Dolinskij. Na margo životopisu „ukrajinských hrdinov“ iba lakonicky poznamenal: „Životopis „hrdinov“ je jednoduchý a typický: Nachtigall, 201. batalión pomocnej polície, následne bežná ukrajinská pomocná polícia, trestné operácie proti civilistom, holokaust, etnické čistky Poliakov, prestup do Ukrajinskej povstaleckej armády, nakoniec ich zlikvidovali sovietski bezpečnostné orgány,“ uzavrel Dolinskij.

.

Ukrajinské médiá v tejto súvislosti pripomenuli, že batalión Nachtigall (tiež známy ako nemecký Bataillon Ukrainische Gruppe Nachtigall) bol súčasťou jednotky zvláštneho určenia Lehrregiment „Brandenburg“ z.b.V. 800. Spolu s bataliónom Roland bol jedným z dvoch útvarov sformovaných 25. februára 1941 náčelníkom Abwehru Wilhelmom Canarisom, ktorý schválil zriadenie ukrajinskej  jednotky pod nemeckým velením. Bol zložený z ukrajinských dobrovoľníkov, ktorí podliehali príkazom Banderovho krídla OUN.

Jednotka bola v novembri 1941 v Nemecku reorganizovaná na 201. policajný pluk (Schutzmannschaft Bataillon 201), v ktorom bolo 650 vojakov a dôstojníkov, ktorí pred rozpustením pluku slúžili jeden rok v Bielorusku. Mnohí príslušníci tohto pluku, hlavne veliaci dôstojníci, sa na jar 1943 pridali k UPA a štrnásť príslušníkov pluku vstúpilo do 14. granátnickej divízie SS.

.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:05

Futbalisti kazašského tímu FK Astana postúpili do hlavnej fázy Európskej konferenčnej ligy. Vo štvrtkovej odvete play off triumfovali nad nórskym Brannom Bergen 3:0 a zmazali dvojgólové manko z úvodného stretnutia.

17:34

Ukrajinská stíhačka F-16 americkej výroby bola v pondelok zničená pri havárii. Uviedol to vo štvrtok denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním na nemenovaného amerického predstaviteľa.

17:33

Súd v Tunisku vo štvrtok povolil bývalému ministrovi zdravotníctva Mondherovi Zenaidimu kandidovať v októbrových prezidentských voľbách. Zvrátil tak rozhodnutie volebnej komisie ISIE, ktorá politikovi pôvodne kandidatúru zamietla pre údajný nedostatočný počet podpisov na volebných lístkoch.

17:28

Dánsky súd vo štvrtok zamietol žiadosť Indie o vydanie dánskeho občana v súvislosti s prípadom pašovania zbraní z roku 1995. Naí Dillí sa už roky usiluje o vydanie Dána Nielsa Holcka, ktorý je jedným z podozrivých v prípade dodania približne štyroch ton zbraní revolučnému hnutiu v indickom štáte Západné Bengálsko.

17:16

Dôvera v ekonomiku eurozóny sa tento mesiac výrazne zlepšila, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za viac než rok. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje Európskej komisie, podľa ktorej vývoj nálady v ekonomike menovej únie do veľkej miery podporili Letné olympijské hry vo Francúzsku.

16:30

Čína nateraz nezavedie clá na dovoz koňaku z Európskej únie (EÚ), napriek tomu, že vyšetrovanie ukázalo poškodzovanie domácich výrobcov liehovín. Uviedlo to vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu, ktoré tak vytvorilo priestor na riešenie napätých obchodných sporov.

16:26

Európska únia vo štvrtok vyzvala na humanitárne prestávky vo vojne v Pásme Gazy, aby sa tam mohlo spustiť očkovanie proti detskej obrne.

16:22

Archeológovia v Nemecku našli bohato zdobený japonský meč zo 17. storočia. Zbraň vykopali z ruín pivnice zničenej počas druhej svetovej vojny, nie je však známe, ako sa tam dostala.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke chlapec skáče do jazera počas teplého slnečného dňa pri Vilniuse

Autor: TASR/AP-Mindaugas Kulbis

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali