Na Západe panika: Orbánov „trójsky kôň“ útočí!

❚❚

Bratislava 19. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/DUNA/MTI/Hungarian PM’s Press Office/Vivien Cher Benko)

 

Tak, ako si washingtonskí lobisti rozťahujú chápadlá do stredoeurópskych vzdelávacích inštitúcií, existuje aj opačné garde. Maďarskí konzervativisti totiž šíria svoje vlastné hodnoty, a to rovno na nemeckej akademickej pôde…

Viktor Orbán v rozhovore
Na snímke maďarský premiér a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán

Mathias Corvinus Collegium (MCC), označované neprajníkmi tiež „vzdelávacie centrum pre budúce elity Fideszu“, má problém. Inštitúcia dotovaná maďarským štátom (a ropným koncernom MOL) má svoje pobočky napríklad na Ukrajine či v Rumunsku. Vychováva vraj „orbánových“ ľudí. A to vadí niektorým elitám na západe – pretože MCC funguje aj v Berlíne…

.

Akadémia podporuje u študentov hodnoty ako kritické myslenie, vlastenectvo, názorová suverenita, či pravicový konzervativizmus. To sú, prirodzene, hodnoty nezlučiteľné s predstavami prozápadných globalistov. Tí teraz spustili koordinovanú snahu zdiskreditovať MCC, či už prostredníctvom „sorošovských“ zahraničných médií, alebo priamo cez politické elity.

Maďarský portál Mandiner v predmetnej veci informuje, že Julia Grossová, nemecká veľvyslankyňa v Budapešti, sa nechala počuť, že MCC je „propagandistická škola“ a „továreň na kádre Fideszu“…

.

Tento výrok má pochádzať z uniknutej emailovej komunikácie, ktorá sa dostala do rúk exkluzívne nemeckému portálu correctiv.org. Ten sa otvorene stavia do úlohy Orbánovho protivníka, keď uvádza, že politikove výroky „zraňujú“ EÚ. Ste dojatí?

Podľa portálu Spiegel je však Correctiv spolufinancovaný Sorošom, od ktorého nadácií mal dostať okolo stotisíc eur na tzv. „overovanie faktov“ na Facebooku…

Dobre vieme, že podobní „overovatelia faktov“ pôsobia aj v iných krajinách, vrátane Slovenska… A vieme aj to, ako to ich „overovanie“ vyzerá – čo sa nehodí do obrazu Veľkého brata a jeho hodnôt, spadá do kategórie hoaxov, poloprávd, či úplných bludov. Bez debaty sú schopní vás znemožniť.

Nemcom tiež vadí, že MCC podporuje pôvodnú nemeckú, súkromnú vysokú školu ESMT. Lebo tam vraj ide aj o peniaze z ropných kšeftov s Ruskom. Údajne státisíce ročne. Dovedna už mohli tadiaľ pretiecť milióny. Domáci politici to vnímajú tak, že Maďarsko takto investuje do indoktrinácie mladých Nemcov.

Nuž, trpko chutí vlastná medicína!

.

Prekáža im konkrétne, že na pôde MCC prednášajú napríklad klimatologickí skeptici, či vedci s konzervatívnym postojom k gender-problematike, alebo že sa propaguje význam národnej identity s poukazovaním na riziká nekontrolovanej migrácie. Odkazujú aj na prepojenie s pro-trumpovskými americkými odborníkmi. Toto sa vraj nehodí k „slobodnému Berlínu“.

Berlín je teda slobodný, ale keď máte na veci vlastný svetonázor, tak pre vás slobodný nie je…

Škola ESMT sa bráni, že je sponzorovaná aj firmami ako BMW či Lufthansa. Za svoj cieľ považuje demokratické vzdelávanie, spojené so „spájaním mostov“ s krajinami, aké sa od Nemecka výrazne odlišujú.

Nemecká veľvyslankyňa vyslovila vo veci nádej, že školy v jej domovine môžu ponúknuť študujúcim aj „iné perspektívy a možnosti“, než len zotrvanie v „komunikačnej bubline Fideszu“, v rámci ktorej vystupujú na pôde MCC rečníci z pravicového, až z „krajne pravicového spektra“.

Nervózni z exportovaného maďarského systému vzdelávania sú aj Rakúšania. Tamojší liberálny denník Der Standard vytkol MCC, že nezavesila na svoju budovu dúhovú vlajku v požadovaný deň. Dostalo sa im odpovede, že univerzita nie je priestorom na propagáciu genderovej politiky. Bum-tss, poprosím tuš!

.

No najviac si dovoľuje iné médium, Die Presse. Tam venovali MCC celú stránku. Pointa spočívala vo výzve, že treba z Rakúska dostať preč tohto „trójskeho koňa“ Viktora Orbána…

Nuž a predstavte si, že MCC nemá na ružiach ustlané dokonca ani doma. Mandiner uvádza, že je pod sústavnou paľbou kritiky neziskoviek (financovaných, ako ináč, zahraničím a liberálnou ľavicou – vrátane podpory jej lídra, Petera Magyara). A tie sú akosi podozrivo zladené vo svojich snahách. Samé náhodičky.

Na takú „drobnosť“, že v rámci svojich aktivít majú MCC nielen osobité výskumné, výmenné či kariérne projekty, ale dokonca aj špeciálny vzdelávací program pre talentovaných mladých Rómov, však kritici akosi zabúdajú poukázať…

Boj hodnôt očividne naďalej prebieha v celej Európe, na všetkých frontoch, dokonca vrátane akademickej pôdy. Poznáme aj príklon našich vlastných univerzít k liberálnej ideológii. Človek dnes musí dať veľký pozor, kam vlastne pošle svoje deti…

Aby sa mu z internátu nevrátili s odznakom slniečka na chlopni kabáta a so sójovým laté v ruke.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali