V Malackách zasadol krízový štáb. Taraba avizuje vyhlásenie druhého stupňa povodňovej aktivity

❚❚

Malacky 12. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

Aktualizované 12. septembra 14:01

Prípadné záplavy hrozia počas najbližších dní najmä na západe Slovenska a v povodí rieky Morava. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizuje pripravenosť Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) i polície. V Malackách sa zhromažďuje potrebná technika. Informoval o tom po štvrtkovom zasadnutí krízového štábu v priestoroch Záchrannej brigády HaZZ v Malackách

Zasadnutie krízového štábu
Na snímke zľava prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD)

“Musíme prijať preventívne opatrenia, aby sme čo najviac eliminovali riziká a po skončení zrážok sme pripravení s odčerpávaním vody,” priblížil minister s tým, že sekcia krízového riadenia rezortu vnútra je v kontakte so starostami dotknutých obcí. “Budú informovaní o priebežných opatreniach aj o možnostiach využitia techniky,” podotkol. V pohotovosti sú aj dobrovoľní hasiči.

.

Prezident HaZZ Adrián Mifkovič doplnil, že budú vytypované lokality a miesta, kde preventívne osadia mobilné hrádze.

“Mobilné hrádze máme v dĺžke šesť a päť kilometrov,” spresnil.

.

Pri výbere lokalít podľa neho zohľadnia aj informácie zo Slovenského hydrometeorologického ústavu a Slovenského vodohospodárskeho

 

Taraba avizuje vyhlásenie druhého stupňa povodňovej aktivity

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou vo štvrtok vyhlásia druhý stupeň povodňovej aktivity. Najviac ohrozené sú oblasti povodia rieky Morava na Záhorí a jej sútok s Dunajom. V piatok (13. 9.) by mohol zasadnúť aj ústredný povodňový štáb. Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) o tom informoval po štvrtkovom zasadnutí krízového štábu v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Malackách.

Zasadnutie krízového štábu
Na snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS)

Hoci je v súčasnosti situácia na rieke Morava relatívne pokojná, onedlho sa to má podľa Tarabu zmeniť. “Očakávame, že najväčší problém nastane v sobotu (14. 9.) večer,” podotkol. Vodné dielo Gabčíkovo má napomôcť tomu, aby mal Dunaj čo najmenej vody vo svojom prietoku, čiže, aby čo najmenej blokoval Moravu.

Taraba poukázal tiež na to, že okrem intenzívnych zrážok bude situáciu komplikovať silný vietor. Hovoril o možnosti preventívnej evakuácie najmä starších ľudí. Najmä pri stavaní hrádzí by mala byť pripravená pomôcť armáda. V súvislosti s poveternostnou situáciou je Taraba v kontakte aj s predstaviteľmi Českej republiky.

.

 

Na západe a severozápade SR môže byť celkový úhrn zrážok 100 až 170 mm

Na západe a severozápade Slovenska môže byť vytrvalý a silný dážď s celkovým úhrnom zrážok od štvrtka do nedele (15. 9.) 100 až 170 milimetrov (mm). Na náveterných oblastiach ojedinele až 200 mm, podľa najextrémnejších výpočtov aj viac. Na svojom webe o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

SHMÚ očakáva aj silný severozápadný vietor a úhrny zrážok tak budú silno ovplyvnené aj náveterným a záveterným efektom.

“Práve na severozápadných návetriach hôr a v hrebeňových polohách očakávame vôbec najvyššie úhrny zrážok. Smerom na východ bude zrážok ubúdať, na východe spadne väčšinou 20 až 50 mm,” priblížili meteorológovia.

Viac naprší na Morave, v priľahlom Poľsku a vo východnej polovici Rakúska, väčšinou 150 až 250 mm, v horských oblastiach ojedinele aj viac ako 300 až 400 mm.

.

“To sú pre našu oblasť extrémne vysoké úhrny zrážok,” podotkli.

Takto výdatný dážď podľa SHMÚ ukončí suché obdobie v celom regióne a spôsobí aj výrazný vzostup vodných hladín s dosahovaním povodňových stupňov so zvýšeným rizikom povodní.

“Zrážky budú navyše padať pri nízkej teplote, čo výrazne zníži ich výpar, naopak, podporí udržanie spadnutej vody v krajine a odtok,” vysvetlil.

Teplota vzduchu bude v piatok (13. 9.) spočiatku na západe, postupne aj na ostatnom území, deväť až 15 stupňov Celzia. Vzhľadom na ročnú dobu ide podľa SHMÚ o mimoriadne až extrémne nízku maximálnu dennú teplotu na úrovni dlhodobých teplotných rekordov.

“Pocit chladu bude znásobovať aj severozápadný vietor, ktorého nárazy môžu najmä na juhozápade presahovať 80 kilometrov za hodinu, čo pri výdatnom daždi a nízkej teplote povedie k veľmi nepriaznivým podmienkam,” poznamenali meteorológovia.

Dodali, že na podmáčanom povrchu je pri silnom vetre vyššie riziko pádu stromov. Ide o zvýšené nebezpečenstvo najmä v horách západného a severozápadného Slovenska.

Na Morave, vo východnej polovici Rakúska, na krajnom juhozápade Poľska a na západnom Slovensku sa podľa SHMÚ budú vyskytovať takmer nepretržité zrážky až do pondelka (16. 9.) len s krátkymi prerušeniami v závislosti od jednotlivých vplyvov synoptických štruktúr. Deklaruje, že situáciu bude aj naďalej monitorovať a bude aktualizovať svoje predpovede a výstrahy.

 

Polícia monitoruje povodňovú situáciu na miestach so zvýšeným rizikom záplav

V súvislosti s očakávaným zhoršením počasia polícia monitoruje povodňovú situáciu na miestach so zvýšeným rizikom záplav. Informuje o tom na sociálnej sieti.

“Poriečna polícia je v pohotovosti a pripravená okamžite pomôcť pri záchranárskych prácach. Zároveň monitorujeme aj pozemné komunikácie a aktívne komunikujeme s ich správcami, aby sme včas dokázali predísť problémom v cestnej premávke,” vysvetľuje polícia.

.

Zároveň upozorňuje ľudí, aby v oblastiach so zvýšeným rizikom záplav situáciu nepodceňovali a dbali na svoju bezpečnosť.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:33

Izraelská armáda v utorok informovala, že pri útoku v humanitárnej zóne v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy zabila vysokopostaveného predstaviteľa militantnej organizácie Palestínsky islamský džihád.

15:12

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v utorok uviedla, že zastrelila ukrajinského agenta, ktorý sa pokúšal nastražiť explozíva pod vozidlo vysokopostaveného predstaviteľa obranného priemyslu.

15:11

Turecko a Švédsko v stredu uskutočnia prvé stretnutie v rámci bezpečnostného paktu, ktorého vznik bol podmienkou Ankary na schválenie vstupu Švédska do NATO.

14:40

Slovenskí in-line hokejisti vstúpili víťazstvom do bojov na Svetových korčuliarskych hrách v talianskom Abruzze. Aj vďaka spoľahlivému výkonu brankára Richarda Pončáka zdolali domáci tím 4:2. Mužstvo tvoria hokejisti so skúsenosťami z extraligy, doplnení hráčmi 1. ligy. V utorok nastúpia v ďalšom stretnutí proti Česku (od 18.10 h).

14:39

Nemecko poskytne 100 miliónov eur na pomoc Ukrajine počas nadchádzajúcej zimy, keď bude čeliť ruským útokom na energetickú infraštruktúru. Oznámilo to v utorok ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne.

14:38

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že mobilizovala osem protipožiarnych lietadiel, ktoré pomôžu Portugalsku hasiť silné lesné požiare v severnej časti krajiny.

14:37

Viacero stredoázijských lídrov v utorok vyzvalo Nemecko na normalizáciu vzťahov s režimom Talibanu v Afganistane. Scholz je v kazašskom hlavnom meste Astana na summite stredoázijských krajín.

14:34

Poľské mesto Vroclav varuje svojich občanov pred dezinformáciami o povodniach, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali