Na východe Slovenska sa sformovala supercela

Na východe Slovenska sa sformovala supercela

Bratislava 1. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Na východe Slovenska sa sformovala supercela. Studený front v pondelok prináša búrky najmä na Gemer a východ. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti. Dodal, že supercela postupuje ďalej na severovýchod smerom na Šariš

počasie oblačno
Ilustračné foto

“Neďaleko Levoče sa sformovala prvá supercela so zreteľným hákovitým echom a ďalšími supercelárnymi črtami,” uviedol SHMÚ. Priblížil, že nad touto oblasťou sú vysoké hodnoty odrazivosti, ktoré poukazujú na prítomnosť krúp.

Reklama

“Ďalšie intenzívne búrky sa formujú na Zemplíne a Gemeri, niektoré už začínajú taktiež vykazovať supercelárne črty s postupom na severovýchod,” dodal s tým, že sa supercely budú viac odkláňať na východ. Keďže línia je podľa neho orientovaná paralelne s prúdením, lokálne prinesie aj vysoké úhrny zrážok.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Krátko pred očakávaným nadobudnutím platnosti predbežných sankčných ciel Európskej únie (EÚ) na čínske elektromobily nemecké automobilky upozorňujú na riziká pre domáce hospodárstvo. Prípadné protiopatrenia zo strany Pekingu by mohli spôsobiť obrovské škody, vyhlásilo v stredu nemecké Združenie automobilového priemyslu (VDA).

16:32

V americkom súkromnom sektore vzniklo v júni o niečo menej pracovných miest, ako sa očakávalo. Údaje, ktoré zverejnil v stredu inštitút ADP, prinášajú ďalší signál o spomaľujúcej sa dynamike na trhu práce.

16:18

Predaj áut v Rusku bude v tomto roku pravdepodobne vyšší, než sa pôvodne predpokladalo. Uviedla to v stredu Asociácia európskych podnikov (AEB). Reagovala tak na výrazný rast predaja za prvých šesť mesiacov roka.

16:17

Do 15. júla musia dôchodcovia žijúci mimo EÚ, respektíve Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Švajčiarska poslať do Sociálnej poisťovne (SP) Potvrdenie o žití. V stredu o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

16:16

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa získala súhlas Európskej komisie na prevzatie viac než 40-percentného podielu v talianskych aerolíniách ITA Airways. Brusel tak urobil po tom, ako Lufthansa ponúkla ústupky s cieľom zmierniť obavy EK z možného narušenia hospodárskej súťaže.

16:15

Bratislava má prvú mestskú čerpaciu stanicu, kde si môžu ľudia nabíjať svoje elektromobily. Na Landererovej ulici je k dispozícii šesť nabíjacích bodov, každý s výkonom až do 400 kilowattov (kW). V stredu o tom na tlačovej konferencii informovali zástupcovia Západoslovenskej energetiky (ZSE).

16:14

Reakcia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR na zámer obmedzovať dávky ľuďom, ktorí odmietnu vhodnú pracovnú ponuku, svedčí o jeho nepochopení. Nejde o žiaden mýtus, ale realitu, ktorá už dlhodobo trápi viaceré regióny Slovenska. Uviedol to v stredu minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) v reakcii na vyjadrenie KOZ SR.

“Nikto nehovoril o ‘vysokých sociálnych dávkach, ktoré odrádzajú ľudí od práce’, ale o nespochybniteľnom fakte, že medzi nezamestnanými je mnoho ľudí, ktorí môžu pracovať, ale nechcú pracovať, pričom im sociálne dávky na tento spôsob života stačia. Takto nastavený systém absolútne nemotivuje túto skupinu ľudí hľadať si zamestnanie,” uviedol Tomáš.

16:11

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne pokračovali v máji v poklese, tempo poklesu sa však v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom výrazne spomalilo. Vývoj cien producentov ovplyvnili najmä ceny energií, ktoré síce opäť klesli najvýraznejšie, tempo ich poklesu však bolo omnoho miernejšie. Uviedol to v stredu štatistický úrad Európskej únie (EÚ) Eurostat, ktorý zverejnil rýchly odhad.

16:11

Okresné úrady ročne dostanú približne 300.000 oznámení o neuzatvorení povinného zmluvného poistenia (PZP). Pokutu za nesplnenie si povinnosti dostane len minimálna časť majiteľov týchto vozidiel. Dôvodom je zle nastavený kontrolný a sankčný systém, ktorý Slovensko technicky drží v minulom storočí. Vyplýva to z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, ktorý sa pozrel, ako pri tejto problematike v rokoch 2018 až 2023 postupovalo 28 vybraných okresných úradov.

15:56

Vo viacerých oblastiach ekonomiky a finančného trhu v súčasnosti pribúdajú pozitívne signály. Okrem čiastočného zlepšenia finančnej situácie podnikov a rastu reálnych miezd domácností ide najmä o postupný pokles inflácie a s tým spojené očakávania znižovania úrokových sadzieb. Konštatovala to Národná banka Slovenska (NBS) v Správe o finančnej stabilite k máju 2024, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda.

15:56

Bývalá vojenská ubytovňa Hviezda v Bratislave, známa ako Kukurica, bude po rekonštrukcii spĺňať všetky požiadavky na energetickú hospodárnosť. Primárna energia sa zrealizovaní opatrení zníži minimálne o 30 percent. Uhlíková stopa sa tiež zníži na minimum. Vyplýva to z návrhu zámeru obnovy tejto historickej budovy, ktorý v stredu schválila vláda.

15:55

Stavy ošípaných boli na Slovensku k 31. máju 2024 na úrovni 438.551 kusov (ks). Vyplýva to z informácie o aktuálnej situácii so šírením afrického moru ošípaných (AMO) z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorú v stredu vzala na svojom výjazdovom rokovaní na vedomie vláda.

15:54

Guvernér írskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Gabriel Makhlouf počíta po júni s ďalším znížením úrokových sadzieb v eurozóne v tomto roku, predpokladá však, že redukcia bude iba jedna. Podľa neho je potrebný dlhší čas na to, aby bolo isté, že inflácia smeruje k inflačnému cieľu ECB.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali