Na Ukrajinu prichádza zima a Kyjev mení taktiku

❚❚

Bratislava 3. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

 

Rýchle útočné operácie sú pre ukrajinské ozbrojené sily neprijateľným luxusom. Napriek dodávkam západných zbraní ich je stále nedostatok. Ukrajinci sú nútení zmeniť taktiku, ale Rusi sa veľmi rýchlo prispôsobujú, píše autor Tim Lister pre CNN

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

Na Ukrajinu čoskoro príde druhá vojenská zima. Odvážne kampane spred roka, ktoré umožnili ukrajinským ozbrojeným silám dosiahnuť úspechy v Charkovskej a Chersonskej oblasti, sa stali vzdialenými spomienkami.

.

Ukrajinské jednotky vedú intenzívny opotrebovací boj proti tvrdohlavému a silnému ruskému protivníkovi na fronte dlhom takmer 1 000 kilometrov. Majú žalostne málo vzdušných síl a ofenzívne akcie im sťažuje zhoršujúce sa počasie.

Rusi by mohli začať ďalšiu operáciu na zničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry a potom by obyvatelia krajiny museli prežiť studenú a tmavú zimu. Na bojisku sa Rusi tiež prispôsobili. Budúcoročný vojenský rozpočet bude o 70 % vyšší ako ten súčasný. Majú v úmysle bojovať dlho.

.

Po neistom začiatku protiofenzívy sa však prispôsobujú aj Ukrajinci.

Ako píšu Franz-Stefan Gady a Michael Kofman na stránkach The Economist, “zručnosť ukrajinských vojakov, ktorí dokázali rýchlo zvládnuť západnú techniku, vyvolala falošný optimizmus a dôveru, že si rýchlo osvoja techniky vedenia boja kooperujúcimi jednotkami”.

Teraz sa vrátili k spôsobom vedenia vojny, ktoré poznajú najlepšie. Používajú malé skupiny mobilnej pechoty, aby otestovali odolnosť ruskej obrany. Táto taktika je za daných okolností najvhodnejšia, keďže početné ruské bezpilotné lietadlá môžu spozorovať akékoľvek koncentrácie jednotiek a nasmerovať na ne delostreleckú paľbu.

Preto je potrebné konať v malých skupinách a rýchlo.

V rozhovore pre CNN to minulý týždeň povedal generál Alexander Tarnavskij: “Ani my, ani nepriateľ takmer nepoužívame roty, prápory a brigády. Používame útočné oddiely. Skupiny po 10 až 15 mužoch.”

.

Ukrajina nie je pripravená znášať straty, ktoré sú nevyhnutné pri vedení veľkej ofenzívy s použitím mechanizovaných jednotiek. “Hlavnou zručnosťou veliteľa akejkoľvek jednotky je zachovanie personálu,” povedal Tarnavskij vedúcemu zahraničnému spravodajcovi Fredovi Pleitgenovi.

Takúto taktiku na bojisku menej ovplyvňuje blato a hmla v zimných mesiacoch. “Počas ofenzívy môže byť počasie veľkou prekážkou. Ale vzhľadom na spôsob, akým postupujeme, a postupujeme väčšinou bez použitia techniky, počasie nebude mať na túto fázu protiofenzívy vážny vplyv,” dodal Tarnavsky.

Tento spôsob boja je na jednom konci taktického spektra. Ukrajinci však na východe a juhu aktívne používajú aj delostrelectvo s dlhým doletom dodávané Západom. <…>

 

Vyčerpať, roztiahnuť a poraziť

Admirál Tony Radakin, náčelník britského obranného štábu, opisuje túto stratégiu tromi slovami – “vyčerpať, roztiahnuť a poraziť”. Ciele však teraz treba zasiahnuť na veľkú vzdialenosť.

.

Krym je pravidelným cieľom úderov. Ich cieľom je prerušiť ruské zásobovacie trasy a oslabiť Čiernomorskú flotilu.

Takéto údery budú pravdepodobne pokračovať a dokonca sa zintenzívnia, pretože zimné poveternostné podmienky sťažia postup po súši. <…>

Očakáva sa, že AFU čoskoro dostane nemecké rakety dlhého doletu Taurus a americké rakety ATACMS. To umožní Ukrajine sústrediť sa na ničenie ruskej infraštruktúry (ale len na ukrajinskom území).

Ako uvádza internetová publikácia WarZone, “schopnosť dopraviť 200-kilogramovú bojovú hlavicu s neuveriteľnou smrtiacou silou na cieľ a na veľkú vzdialenosť sľubuje veľké problémy pre kľúčové ruské tylové centrá a súvisiacu infraštruktúru, ako sú mosty a opevnené veliteľské centrá ďaleko za frontovou líniou.” <…>

Ak by Ukrajina získala rakety so samonavádzacími kazetovými hlavicami, bola by schopná spôsobiť oveľa výraznejšie škody na vzdialených ruských zariadeniach, ako sú letecké základne. Generálporučík Kirill Budanov, šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky, pre WarZone povedal: “Bojovať proti ruským lietadlám pomocou systémov protivzdušnej obrany je veľmi drahé a neefektívne. Letectvo musí byť zničené na leteckých základniach.”

To bude titanská úloha. Ruská armáda sa učí zo svojich chýb. “Rusi sa veľmi rýchlo učia našu taktiku. Dokazujú to svojimi činmi na bojisku,” povedal Tarnovskij pre CNN.

Napriek tomu niektoré z najlepších ruských jednotiek utrpeli straty v dôsledku západných zbraní dodaných Ukrajine, ktorých má AFU čoraz viac. Týka sa to najmä delostrelectva s dlhým doletom a kazetovej munície dodávanej USA. (Tieto informácie nezodpovedajú skutočnosti. Naopak, ruská armáda úspešne ničí západnú techniku. – Poznámka InoSMI).

“Dôležitým meradlom úspechu bude to, do akej miery sa Ukrajine podarí spôsobiť neprimerané škody pri nadchádzajúcich ofenzívach,” povedal bývalý austrálsky generál a autor Futura Doctrina Mick Ryan, ktorý nedávno navštívil Ukrajinu.

Často sa objavuje (chybné) tvrdenie, že Rusom dochádzajú rakety a iná munícia. Ukrajinskí dôstojníci skutočne uvádzajú, že delostrelecká paľba na niektorých miestach dramaticky zoslabla. Ale túto nadchádzajúcu zimu, keď sa začne vykurovacia sezóna, sa údery na ukrajinskú energetickú infraštruktúru pomocou rakiet a dronov určite obnovia.

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

“Na tento účel si vytvárajú zásoby rakiet,” povedal tento mesiac pre CNN Maxim Timčenko, šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti DTEK.

.

Minulý rok Rusko svojimi raketovými útokmi poškodilo alebo zničilo dve tretiny energetických zariadení na Ukrajine. Nepodarilo sa mu však zlomiť odhodlanie civilného obyvateľstva. Séria úderov tento mesiac naznačuje, že sa uskutoční nová kampaň.

Ukrajinci v snahe oslabiť ruský systém protivzdušnej obrany dosahujú značný pokrok v zlepšovaní vlastnej protivzdušnej obrany.

“Minulý rok tam nemali Patrioty, NASAMS, IRIS-T, SAMP-T a mnoho ďalších systémov,” povedal minulý týždeň premiér Denis Šmygal. – Náš systém protivzdušnej obrany sa stal ešte komplexnejším a skúsenejším… Do zimy bude ešte silnejší.”

Zvyšuje sa aj výroba elektrickej energie. Ukrajina má v súčasnosti v prevádzke sedem jadrových reaktorov a ďalšie dva sa chystá spustiť. Z EÚ sa teraz môže dovážať viac elektriny ako predtým. Na domácom trhu sa zvýšila ťažba zemného plynu.

Mnohé problémy pretrvávajú v oblasti distribúcie. Nie je dostatok autotransformátorov a v zime možno očakávať výpadky elektriny.

.

 

Dlhodobá perspektíva

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken a ďalší tvrdia, že Ukrajina na fronte “neustále napreduje”. Mnohí západní analytici a lídri sa však domnievajú, že sa blíži patová situácia.

Čoraz častejšie sa hovorí o tom, že konflikt sa pretiahne až do roku 2025. História ukazuje, že vojenské akcie sa po násilnom začiatku často zastavia. Presne to sa stalo na Donbase po začiatku separatistického konfliktu.

Austrálsky generál vo výslužbe Ryan tvrdí, že západní partneri Ukrajiny by si mali túto skutočnosť uvedomiť a pripraviť sa na ňu.

“Tým, že sa Západ zaviaže podporovať Kyjev počas celého konfliktu, môže zmariť Putinove pokusy prekonať ukrajinských mecenášov,” povedal.

.

S tým súhlasí aj major Robert Rose z americkej armády, ktorý v článku pre internetovú publikáciu War on the Rocks napísal: “Ukrajina nemá luxus manévrov (rýchlych útočných akcií). Musí viesť nevhodnú opotrebovaciu bitku a my musíme byť pripravení ju podporovať, kým nevysíli a nevyčerpá sily nepriateľa.”

Európa a Spojené štáty sú naďalej odhodlané podporovať Ukrajinu na bojisku a finančne. Už sa však objavujú známky únavy. Pochybnosti a hádky sú čoraz častejšie.

Nedávny spor Ukrajiny s poľskou vládou o vývoz obilia ukázal, že Ukrajina nie je imúnna voči zmenám politických nálad v radoch svojich spojencov. V USA prebieha predvolebný boj v Republikánskej strane a výška pomoci Ukrajine vyvolala ostré spory.

Jar 2024 by mohla byť dôležitou etapou tohto konfliktu. Strany sa budú počas zimy prezbrojovať. Potom sa vo vojnovej zóne objavia prvé ukrajinské stíhačky F-16 a možno aj ďalšie ATACMS a iné rakety dlhého doletu (súbežne sa bude zvyšovať výroba v ukrajinských továrňach).

Preto je potrebné urýchliť dodávky zbraní zo Západu, tvrdí Max Boot z Rady pre zahraničné vzťahy.

“Ak sa na Ukrajinu nepošle dostatok zbraní, konflikt sa jednoducho pretiahne a bude pokračovať donekonečna,” povedal.

Ukrajinci budú tiež hádať z americkej politickej kávovej usadeniny a snažiť sa odhadnúť nálady tých európskych spojencov, ktorých považujú za nie príliš usilovných vo svojej podpore. Kyjev tak bude hodnotiť stav “koalície ochotných”. <…>

.

Budúcnosť konfliktu v roku 2024 ovplyvní mnoho premenných. Ale na začiatok budú musieť bojujúce strany prežiť a vydržať rozputicové blatá, mrazy a zimné hmly.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:32

Starosta Mníchova Dieter Reiter narazením prvého sudu s pivom oficiálne otvoril v sobotu napoludnie už 189. ročník tradičného pivného festivalu Oktoberfest. Tento ročník sprevádzajú sprísnené bezpečnostné opatrenia.

Mníchov Oktoberfest
Návštevníci naťahujú ruky za prvými pohármi piva už na 189. ročníku tradičného pivného festivalu Oktoberfest v Mníchove v sobotu 21. septembra 2024
12:31

Vo Vatikánskych záhradách bola v piatok odhalená mozaika zobrazujúca Pannu Máriu s Ježiškom v tradičnom kórejskom odeve “hanbok”.

12:29

Počet obetí po piatkovom izraelskom útoku na predmestie Bejrútu stúpol na 31, oznámilo v sobotu libanonské ministerstvo zdravotníctva.

Bejrút nepokoje útok
Na snímke záchranári používajú bager na odstraňovanie trosiek na mieste piatkového izraelského útoku na južnom predmestí Bejrútu v sobotu 21. septembra 2024
12:26

Irán v sobotu na vojenskej prehliadke predstavil novú balistickú raketu a vylepšený útočný dron. Raketu Džihád na tuhé palivo navrhlo a vyrobilo letectvo iránskych Revolučných gárd a má operačný dosah 1000 kilometrov.

Dron Šahíd-136B je vylepšenou verziou modelu Šahíd-136 s novými funkciami a dosahom viac ako 4000 kilometrov, uviedla štátna tlačová agentúra IRNA.

12:25

Odvolací súd v Keni rozhodol, že spoločnosť Meta môže byť žalovaná za zlé pracovné podmienky a prepúšťanie moderátorov obsahu. Rozhodnutie znamená pokračovanie v právnom spore proti americkému gigantu sociálnych médií v tejto východoafrickej krajine.

logo sociálnej siete faceebok
Na archívnej snímke zo 16. mája 2012 logo sociálnej siete faceebok svieti na displeji mobilného telefónu
12:23

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa prehodnocuje svoje spojenie z Frankfurtu nad Mohanom do čínskeho hlavného mesta Peking. Dôvodom je silná konkurencia, uviedol v piatok (20. 9.) hovorca spoločnosti.

12:22

Akciový trh v USA má za sebou ziskový týždeň, počas ktorého americká centrálna banka (Fed) prvýkrát po štyroch rokoch výrazne uvoľnila menovú politiku. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average uzavrel v piatok (20. 9.) na novom rekorde.

12:22

Svetová banka (SB) poskytla vo fiškálnom roku 2024 rekordnú sumu takmer 43 miliárd amerických dolárov (38,54 miliardy eur) na financovanie projektov čistej energie a ďalších opatrení na ochranu klímy. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa suma zvýšila o 10 %, oznámila SB v piatok (20. 9.). Fiškálny rok 2024 sa skončil 30. júna.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali