Na Ukrajine rokujú o zmene premiéra

Na Ukrajine rokujú o zmene premiéra

Kyjev 29. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Novou šéfkou vlády by sa už v lete mohla stať prvá vicepremiérka a ministerka hospodárstva Julija Sviridenková, uviedli pre denník Strana zdroje z politických kruhov

Ukrajinský premiér poskytol exkluzívne interview pre Jonhap
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhal

Iniciatíva pri výmene premiéra patrí prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a vedúcemu prezidentskej kancelárie Andrijovi Jermakovi.

Reklama

“Úlohou je pripísať súčasnému premiérovi Šmyhalovi všetky negatíva, ktoré sa v spoločnosti nahromadili voči vláde. Pokiaľ ide o mobilizáciu, zvyšovanie ciel, korupciu, otázky týkajúce sa výstavby opevnení, na ktoré boli vyčlenené miliardy z rozpočtu. A ukázať, že prezident tieto problémy vidí, rieši ich a zlepšuje efektívnosť vlády,” povedal zdroj.

Zároveň dodal, že zmena premiéra zásadne neovplyvní politické usporiadanie v rámci mocenského systému.

Reklama

“Všetko zostane tak, ako to bolo. Výmena predsedu vlády bude čisto technickou výmenou,” povedal zdroj.

Zároveň nevylučuje, že zmenu vlády využije Zelenského režim na “očistenie” kabinetu ministrov od viacerých ministrov, ktorí sa v poslednom čase, ako trebárs nedávno odvolaný vicepremiér Kubrakov, snažili hrať vlastnú hru a budovať vzťahy so západnými štruktúrami “poza chrbát” prezidenta.

Podľa tohto zdroja sa o myšlienke vymeniť Šmyhala za Sviridenkovú aktívne diskutuje v politickom vedení Ukrajiny, ale zásadné rozhodnutie – vymeniť alebo nie – sa prijme o niečo neskôr.

“Vyhodnocujú sa možné riziká. Napríklad, ak bude jasné, že premiér sa bude meniť, Západ môže začať vyvíjať tlak na Zelenského, aby za nového šéfa vymenoval inú osobu, ktorá bude prijateľnejšia pre USA a EÚ a menej kontrolovaná. Môžu tiež začať presadzovať vlastných kandidátov na ministerské posty. Napätie v už aj tak zložitých vzťahoch so západnými partnermi sa zvýši. Vo všeobecnosti sa zvažujú všetky pre a proti,” uviedol zdroj.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:40

Švajčiarsko s platnosťou od pondelka sprísnilo svoj doterajší zákon o znásilnení a sexuálnych trestných činoch, a to v súlade so zásadou “nie znamená nie”.

19:28

Organizácia spojených národov v pondelok uviedla, že zástupcovia krajín sveta a talibanská delegácia po prvýkrát otvorene diskutovali o Afganistane.

19:27

Fínsky parlament schválil v pondelok dohodu o spolupráci so Spojenými štátmi v oblasti obrany. Dohoda okrem iného dáva americkej armáde prístup k 15 základniam a výcvikovým priestorom vo Fínsku.

19:27

Lietadlo spoločnosti Air Europa muselo v pondelok núdzovo pristáť v Brazílii po “silných turbulenciách” pri ktorých niekoľko ľudí na palube utrpelo zranenia.

19:25

V Lotyšsku v pondelok vstúpili do platnosti legislatívne zmeny, ktoré umožňujú homosexuálnym párom uzatvárať registrované partnerstvá.

18:53

Súčasný mauritánsky prezident Muhammad Gazwání zvíťazil v sobotných prezidentských voľbách so ziskom 56 percent hlasov, oznámila v pondelok volebná komisia.

18:36

Snahy o démonizáciu krajne pravicových voličov strácajú účinok. Vyhlásila to v pondelok talianska premiérka Giorgia Meloniová po víťazstve krajne pravicového Národného združenia (RN) v prvom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku.

18:32

Občania EÚ, ktorí chcú pracovať alebo založiť si podnik v inom členskom štáte, sa ešte stále stretávajú s mnohými prekážkami a uznávanie odborných kvalifikácií nie je jednoduchá záležitosť. Vyplýva to z pondelňajšej správy Európskeho dvora audítorov (EDA).

18:31

Zložky českého Integrovaného záchranného systému (IZS) trénovali v pondelok v Poslaneckej snemovni zásah proti aktívnemu útočníkovi. Na cvičení sa zúčastnili aj niektorí zamestnanci snemovne a poslanci. Podľa predsedu bezpečnostného výboru Pavla Žáčka cvičenie odhalilo, že snemovňa nie je dostatočne chránená a na niektorých miestach chýbajú kamery.

18:30

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) pri rozhodnutí Európskej komisie (EK) odblokovať zastavenú platbu z plánu obnovy pripomína obrovský časový sklz, v ktorom sa Slovensko nachádza. Štvrtú platbu dostala súčasná vláda od tej úradníckej na zlatom podnose, a zablokovaná bola len pre ich kroky. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Štefan Kišš (PS) v reakcii na oznámenie, že EK schválila Slovensku v rámci plánu obnovy už štvrtú platbu.

18:13

NATO opätovne nasadilo do vzdušného priestoru Poľska lietadlá výstražného a riadiaceho systému (AWACS), aby monitorovali oblohu nad Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali