Na Tankových dňoch Laugaricio predstavili Švédi ľahký tank CV90120

Na Tankových dňoch Laugaricio predstavili Švédi ľahký tank CV90120

Trenčianske Stankovce 29. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:wikimedia)

Aktualizované 29. júna 2024 o 14:40 h.

Výrazné posilnenie výzbroje Ozbrojených síl (OS) Slovenskej republiky môže priniesť ľahký tank CV90120. Švédska spoločnosť BAE Systems Hägglunds ho v sobotu predstavila v rámci Tankových dní Laugaricio v areáli neďaleko obce Trenčianske Stankovce v Trenčianskom okrese. TASR o tom informoval riaditeľ platformy CV90 spoločnosti BAE Systems Hägglunds Tarkan Turkcan

ľahký tank CV90120
Na snímke ľahký tank CV90120

Tank CV90120 je podľa neho postavený na rovnakom podvozku ako bojové vozidlo pechoty CV90, na ktorého výrobe pre OS SR BAE Systems Hägglunds a jeho slovenskí priemyselní partneri už intenzívne pracujú a nedávno ho kúpila slovenská armáda.

Reklama

“Na Tankových dňoch Laugaricio prezentujeme tank strednej hmotnosti. Priemerná hmotnosť bojového tanku je dnes asi 60 až 70 ton. Hmotnosť tanku CV90120 nepresiahne 38 ton, na Slovensku tak prejde cez mosty bez toho, aby bola potrebná ďalšia ťažká technika na transport tanku cez rieky,” pripomenul Turkcan.

Ako dodal, spoločnosť BAE Systems Hägglunds pracuje na projekte ľahkého tanku už od 90. rokov minulého storočia. Hlavným cieľom je dostať rovnakú silu ťažkých bojových tankov tam, kam sa pre svoju hmotnosť nemôžu dostať.

Reklama

Tank s výkonom 950 konských síl dosahuje maximálnu rýchlosť 70 kilometrov za hodinu. Vybavený je 120-milimetrovým kanónom, dojazd na jednu nádrž je 600 kilometrov. Pancierovanie poskytuje vysokú mieru ochrany posádky. Nová verzia bude mať veliteľský zameriavač s pripojenou diaľkovou zbraňovou stanicou, ktorá bude slúžiť na boj proti bezpilotným lietadlám.

Po úspešnej spolupráci na projekte bojového vozidla pechoty CV90 je podľa Turkcana možná aj spolupráca pri výrobe a dodávke ľahkých tankov.

“Všetko bude záležať na rozhodnutí slovenskej vlády,” doplnil.

 

Tankové dni Laugaricio prezentujú viac ako 250 kusov vojenskej techniky

Viac ako 250 kusov súčasnej, no najmä historickej vojenskej techniky, statické i dynamické vojenské ukážky, leteckú šou i koncert vojenskej hudby ponúkajú Tankové dni Laugaricio neďaleko obce Trenčianske Stankovce. TASR o tom informoval hlavný organizátor Marián Simeon
Podujatie organizuje združenie historikov a zberateľov vojenskej techniky už deviatykrát. Partnerom organizátorského združenia Tank Laugaricio sa stali aj Ozbrojené sily (OS) Slovenskej republiky. Podujatie je najväčším svojho druhu na Slovensku, podľa Simeona si už veľký kredit získava aj v stredoeurópskom priestore.
Podľa Simeona tento ročník Tankových dní Laugaricio venovali 80. výročiu vzniku 1. československého armádneho zboru. Pripomenú si ho v popoludňajšej hlavnej ukážke – Karpatsko-duklianskej operácii.
Podujatie je zároveň Dňom s pozemnými silami OS SR. Na slávnostnom otvorení nechýbal ani minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).
“Je veľmi dobré, že organizátori umožňujú už deväť rokov stretnutia medzi ozbrojenými silami a občanmi. Obyvatelia vidia príslušníkov ozbrojených síl častokrát iba pri živelných pohromách a katastrofách. Dnes však ľudia vidia to, čo cvičia, to, v čom sú najväčší profesionáli,” uviedol minister.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:31

Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny pokračovala v júni v poklese, pričom tempo poklesu sa ešte zrýchlilo. Na druhej strane bolo o niečo miernejšie, než naznačoval predbežný odhad. Výsledky tak znamenajú, že k rastu sa aktivita vo výrobnom sektore eurozóny nedostala už dva roky.

12:30

Mníchovský ekonomický inštitút Ifo očakáva, že nemecká inflácia v auguste klesne pod 2 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

12:12

Dohoda o voľnom obchode medzi Čínou a Srbskom, ktorú obe strany podpísali v októbri v Pekingu, vstúpila dnes do platnosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Dohoda sa týka 20.000 produktov, pričom až 60 % z nich je s okamžitou platnosťou oslobodených od cla. Podľa mediálnych správ sa v priebehu nasledujúcich piatich až desiatich rokov zrušia clá aj na ďalších 30 % produktov. Zvyšných 10 % výrobkov, predovšetkým poľnohospodárskych produktov, však bude naďalej chránených clami.

12:04

Inflácia v piatich kľúčových spolkových štátoch Nemecka sa v júni spomalila, čo dáva predpoklad, že miernejší rast spotrebiteľských cien by malo zaznamenať aj celé Nemecko. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:04

Dovolenková a s tým spojená motoristická sezóna sa rozbieha. Slováci postupne začínajú cestovať do zahraničia, často autom. Keďže krajiny majú rôzne daňové zákony aj rôznu polohu, ceny palív v nich môžu byť výrazne odlišné a motoristi by s tým mali vopred počítať, upozornil analytik finančných trhov XTB Marek Nemky.

12:03

Izraelská väzenská služba v pondelok prepustila asi 50 palestínskych väzňov zadržiavaných v tzv. bezpečnostnej väzbe. Medzi nimi je aj riaditeľ nemocnice Šifá – najväčšieho nemocničného komplexu v Gaze -, ktorý vo väzbe strávil viac ako sedem mesiacov, informovala v pondelok agentúra AFP.

12:02

Rodina amerického prezidenta Joea Bidena sa v nedeľu stretla v jeho vidieckom sídle Camp Davide neďaleko Washingtonu, aby mu vyjadrila podporu v súboji o Biely dom po jeho nevydarenom štvrtkovom televíznom dueli s vyzývateľom Donaldom Trumpom. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na dvoch nemenovaných Bidenových poradcov.

11:53

Slovenská džudistka Patrícia Tománková a jej kolegovia z 1. JC Pezinok sa stali novými členmi Športového centra polície (ŠCP). Čerstvú majsterku Európy do 18 rokov v kategórii do 44 kg privítal v novom stredisku jeho riaditeľ Juraj Minčík. Spolu s Tománkovou prichádzajú k “policajtom” aj ďalší talentovaní džudisti Samuel Háger, Martin Klobučník a Jozef Tománek mladší.

ŠCP
Na snímke zľava tréner džuda a zástupca Policajného zboru Libor Pulc, predseda Slovenského zväzu Juda Jozef Tománek, džudisti Matej Klobučnik, Patrícia Tománková, Jozef Tománek mladší, Samuel Háger a prezident Športového centra polície (ŠCP) Juraj Minčík
11:36

Slovensko by malo viac investovať do sociálnej ochrany rodín s deťmi. Výdavky by mali podporiť najmä pôrodnosť a odvrátiť negatívnu demografiu v štáte. Pozitívny vplyv by to malo aj na ekonomickú a hospodársku situáciu v krajine. V pondelok na to upozornil Inštitút sociálnej demokracie (ISD).

11:36

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vyhlásilo vo štvrtok (27. 6.) výzvu z plánu obnovy za 70 miliónov eur. Jej cieľom je rozšíriť kapacity v zariadeniach komunitného typu a v ambulantných zariadeniach. Rezort o tom informoval na svojej webstránke.

11:27

Tréner slovenských futbalistov Francesco Calzona je na hráčov hrdý napriek vypadnutiu v osemfinále ME. “Sokoli” prehrali s Anglickom 1:2 pp, pričom ešte v nadstavení viedli 1:0. Postup medzi najlepšiu osmičku by bol historický úspech a jedno z najväčších prekvapení na turnaji.

Slovákov poslal do vedenia v 25. minúte Ivan Schranz. Brankára Jordana Pickforda prekonal strelou zblízka a zaznamenal tretí gól na podujatí. V druhom polčase mohol v podstate rozhodnúť David Strelec, keď takmer trafil z polovice ihriska odkrytú bránu. Vyrovnávajúci gól nakoniec padol z poslednej akcie zápasu, keď Jude Bellingham predviedol výstavné nožničky. Ďalší presný zásah prišiel hneď na začiatku predĺženia – po štandardnej situácii sa lopta dostala k Harrymu Kaneovi. “Je hrdosť vidieť, keď tím ako náš podá takýto výkon. Môžem len povedať, že pre mňa je veľká hrdosť trénovať ho. Fantastická skupina, jedinečné nasadenie a prístup. Mal som to šťastie, že som sa s týmito chlapcami mohol stretnúť a priniesli mi obrovskú radosť,” povedal na tlačovej konferencii Calzona.

Francesco Calzona
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali