Na štarte 32. sezóny je opäť 12 tímov, nováčikom Žilina

❚❚

Bratislava 19. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Daniel Stehlík, Jaroslav Novák, František Iván)

 

Slovenská hokejová extraliga vstúpi v piatok 20. septembra šiestimi zápasmi do svojho 32. ročníka. Na štarte novej sezóny je opäť 12 tímov, medzi ktorými už figuruje aj Žilina, ktorá sa do najvyššej súťaže vrátila po päťročnom pôsobení v Slovenskej hokejovej lige. V základnej časti odohrá každý z tímov 54 zápasov, teda o štyri viac než v minulej

Prípravný zápas v hokeji - Vlci Žilina - HC Nové Zámky
Na snímke sprava v súboji o puk Róbert Varga (Žilina), Patrik Luža a brankár Jason Grande (obaja Nové Zámky) počas prípravného zápasu v hokeji medzi Vlci Žilina – HC Nové Zámky

Všetky mužstvá sa navzájom stretnú štyrikrát, dvakrát doma a dvakrát vonku. Zmena prišla v regionálnych kolách, v ktorých budú namiesto troch skupín len dve – “východ” a “západ.” Každý tím navyše odohrá ďalších desať duelov. V západnej časti sú Slovan, Nitra, Nové Zámky, Trenčín, Banská Bystrica a Zvolen. Vo východnej polovici figurujú Michalovce, Košice, Spišská Nová Ves, Poprad, Liptovský Mikuláš a Žilina.

.

Prvých šesť klubov po základnej časti si zabezpečí priamu účasť v play off, tímy na 7.- 10. mieste sa predstavia v kvalifikácii. Jedenástemu mužstvu sa po ZČ sa skončí sezóna, dvanáste zostúpi z najvyššej súťaže. Základná časť sezóny vyvrcholí 7. marca. Kvalifikácia sa hrá na tri víťazné stretnutia. Od štvrťfinále sa všetky série play off hrajú tradične na štyri víťazné zápasy. O novom šampiónovi sa rozhodne najneskôr 29. apríla.

V pozícii obhajcov titulu vstúpia do nového ročníka hráči HK Nitra, ktorí vo finále minulej sezóny 2023/2024 zdolali Spišskú Novú Ves 4:0 na zápasy. Nitrania sa zároveň stali prvým tímom, ktorý získal slovenský titul po tom, čo do play off postúpil až z predkola. V kádri majstra nenastali zásadné zmeny, no už ho nepovedie úspešný tréner Antonín Stavjaňa, ktorý odišiel do Sparty Praha, ale Andrej Kmeč. Nitrania majú za sebou vydarené prípravné obdobie, v ktorom prehrali iba záverečný zápas.

.
Andrej Kmeč
Na snímke z 20. decembra 2023 sprava Andrej Kmeč, v pozícii asistenta trénera HC Slovan

K favoritom nastávajúceho ročníka budú patriť aj tímy Košíc, Zvolena či Slovana Bratislava, ktorých k tomu predurčujú tradične vysoké ambície aj zloženie kádra. Podliezť finálovú latku by nechceli Spišiaci, ktorých už nepovedie český tréner Vlastimil Wojnar, ale Kanaďan Jason O´Leary. Spišiaci už viackrát obrátili naruby “papierové” predpoklady a hoci z ich kádra odišlo viacero vlaňajších ťahúňov, skauting klubu už viackrát potvrdil, že dokáže tím adekvátne posilniť aj v skromnejších pomeroch.

K ašpirantom na finále sa v nedávnych rokoch zaradili aj hokejisti Michaloviec, ktorým sa však zatiaľ nepodarilo preskočiť semifinálový prah. Na ich striedačke bude opäť Tomek Valtonen, ktorý má opäť k dispozícii hrajúcu legendu lotyšského hokeja Kasparsa Daugavinša, ale aj viacero zahraničných akvizícií, ktoré by sa mali zaradiť k lídrom. Michalovčania sa zaujímavo posilnili v závere predsezónnej prípravy, keď do ich kádra pribudli Ján Brejčák, Ben Johnson a Adam Rockwood.

Hokejistom Košíc sa v sezóne 2023/2024 nevydarila obhajoba titulu, keď v sedemzápasovom semifinále podľahli Spišskej Novej Vsi. Z ich kádra odišli najmä legionári. Tréner Dan Ceman, ktorý je v súčasnosti najdlhšie pôsobiaci kormidelník v jednom extraligovom klube, začne na striedačke “oceliarov” svoju štvrtú sezónu. V tíme má opäť osvedčené brankárske duo Dominik Riečický, Jaroslav Janus a ofenzívu, do ktorej v lete pribudlo viacero produktívnych hráčov – Filip Krivošík, Šimon Petráš či Dannick Martel.

HC Košice - HC MIKRON Nové Zámky
Na snímke vpravo Filip Krivošík (Košice), vľavo brankár Pavel Kantor (Nové Zámky) v zápase 15. kola hokejovej Tipos extraligy HC Košice – HC MIKRON Nové Zámky v Košiciach

Hráči Slovana Bratislava sa po nevydarenej sezóne pokúsia o návrat medzi elitu. Pomôcť by k tomu mal tréner Peter Oremus, ktorý prevzal tím počas uplynulej sezóny, a aj nová štruktúra vedenia klubu, do ktorej vstúpili Peter Kúdelka a Lukáš Havlíček.

Hokejisti Popradu vlani premiérovo triumfovali v základnej časti, no v play off vypadli už v prvom kole. Aj “kamzíci” spravili v kádri viacero zmien, aby opäť uspeli nielen v dlhodobej časti, ale najmä vo vyraďovačke.
Uplynulá sezóna príliš nevyšla ani Zvolenu, ktorý tiež vypadol už vo štvrťfinále. Tím prevzal po sezóne 2023/2024 český tréner Martin Štrba po tom, čo sa mu s Humenným nepodarilo udržať sa v extralige.

.

Zmeny v kádri s cieľom dosiahnuť lepšie výsledky než v uplynulej sezóne spravili aj v Banskej Bystrici, Trenčíne, Liptovskom Mikuláši či v Nových Zámkoch. Zaujímavým spestrením ligy môže byť nováčik zo Žiliny. V snahe obstáť v silnej konkurencii angažoval viacero hráčov, ktorí sa v minulosti presadili v extralige. V premiérovej sezóne po návrate ich povedie tréner Milan Bartovič.

 

Hlavní tréneri tímov TEL 2024/2025:

  • HK Nitra – Andrej Kmeč (SR)
  • HK Spišská Nová Ves – Jason O’Leary (Kan.)
  • HK Dukla Ingema Michalovce – Tomek Valtonen (Fín.)
  • HC Košice – Dan Ceman (Kan.)
  • HK Poprad – Todd Bjorkstrand (USA)
  • HC Slovan Bratislava – Peter Oremus (SR)
  • HC MONACObet Banská Bystrica – Vladimír Országh (SR)
  • HKM Zvolen – Martin Štrba (ČR)
  • HK 32 Liptovský Mikuláš – Juraj Faith (SR)
  • HC MIKRON Nové Zámky – Erik Čaládi (SR)
  • DOXXbet Vlci Žilina – Milan Bartovič (SR)

 

Program 1. kola TIPOS Extraligy 2024/2025, piatok 20. septembra:

  • 17.30 HC MONACObet Banská Bystrica – HK Spišská Nová Ves
  • 17.30 DOXXbet Vlci Žilina – HK 32 Liptovský Mikuláš
  • 18.00 HK Dukla Ingema Michalovce – HC Košice
  • 18.00 HK Poprad – HKM Zvolen
  • 18.00 HC Slovan Bratislava – HC MIKRON Nové Zámky
  • 18.30 HK Dukla Trenčín – HK Nitra

Dôležité dátumy sezóny 2024/2025 v Tipos extralige

  • 1. kolo základnej časti: 20. september
  • záverečné 54. kolo ZČ: 7. marec
  • začiatok predkola play off: 10. marec
  • začiatok štvrťfinále: 17. marec
  • najneskorší termín pre spoznanie nového majstra: 29. apríl

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali