Na Slovensku zaznamenali nebezpečného ázijského komára tigrovaného, upozorňuje SAV

Na Slovensku zaznamenali nebezpečného ázijského komára tigrovaného, upozorňuje SAV

Bratislava 20. februára 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube/MDFIDF)

Aktualizované 20. februára 10:18

Ázijského komára tigrovaného zaznamenali na Slovensku. Ide o jeden z najnebezpečnejších inváznych druhov komára, ktorý sa v kontinentálnej Európe vyskytuje. Druh tohto invázneho komára potvrdilo Biomedicínske centrum (BMC) Slovenskej akadémie vied (SAV). TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková

ázijský komár tigrovaný
Na snímke nebezpečný ázijský komár tigrovaný

“Ide o jeden z najnebezpečnejších inváznych druhov komára, ktorý sa v kontinentálnej Európe vyskytuje. Prenáša až 22 rôznych vírusov, ako je západonílsky vírus, ktorý na našom území už cirkuluje, no prenáša aj exotické vírusy ako sú dengue, chikingunya, Zika alebo žltá zimnica,” uviedla SAV.

Reklama

Komár tigrovaný sa z Ázie rozšíril naprieč celým svetom pomocou dovozu komodít, ako sú napríklad pneumatiky alebo okrasný bambus nazývaný aj “luckybamboo”. Minulý rok zaznamenali najvyšší počet lokálne nadobudnutých infekcií spôsobených vírusom dengue v Európe, a to najmä vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku, tvrdí akadémia. Na Slovensku podľa SAV tento druh komára zaznamenali už v roku 2012 v okolí Košíc, vtedy sa mu však nepodarilo usídliť.

 

Reklama

Pomohol zber dát od verejnosti aj mobilná aplikácia

Komára sa na Slovensku podarilo objaviť na základe zberu dát od verejnosti z minulého roka, konkrétne v oblasti Bratislavy. Obyvatelia využili aj mobilnú aplikáciu, prostredníctvom ktorej odborníci monitorujú invázne komáre v celej Európe. Nález tohto druhu bol následne pomocou molekulárnych analýz potvrdený na pracovisku Virologického ústavu BMC SAV. “Keďže išlo o viacero nálezov v rámci mestskej časti Ružinov, predpokladáme, že je tu tento komár už usídlený,” skonštatovala odborníčka na komáre a samostatná vedecká pracovníčka BMC SAV Viktória Čabanová.

Sezóna tohto druhu komára sa začína v apríli a končí začiatkom novembra, no na rozdiel od ostatných druhov komárov je aktívny cez deň, priblížila akadémia. Nájsť ho možno v interiéri aj tesnej blízkosti obydlí. Jeho štípanie je podľa SAV veľmi agresívne, preto dokáže ľudí značne potrápiť.

“Je významným prenášačom ochorení, z čoho vyplýva, že je dôležité jeho populáciu monitorovať a regulovať. Množí sa v človekom vytvorených liahniskách, ako sú napríklad kontajnery a nádoby s malým množstvom vody, kvetináče, odkvapy, kanalizácia, odpad naplnený vodou a z vrchnáčiku od plastovej fľaše sa môže vyliahnuť až 200 lariev tohto druhu,” opísala akadémia.

Pokračuje, že dolet pre komára tigrovaného je od miesta vyliahnutia iba 200 až 500 metrov. Na porovnanie SAV uvádza, že záplavové komáre odlietavajú od miesta vyliahnutia 25 až 50 kilometrov. Ide o druh komára, ktorý je schopný v našich klimatických podmienkach prežiť aj zimu, tvrdí.

“Vzhľadom na riziká je veľmi dôležité monitorovať výskyt inváznych komárov a ochorenia, ktoré prenášajú. V jeho regulácii zohrávajú významnú úlohu hlavne obyvatelia, pretože bez nich nie je možné tieto komáre eliminovať,” povedala Čabanová.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:35

Britský premiér Rishi Sunak sa v reakcii na výsledok parlamentných volieb, v ktorých zvíťazila Labouristická strana, stretol s kráľom Karolom III. a odovzdal mu svoju demisiu. Sunak sa zároveň ospravedlnil verejnosti.

13:35

Na diaľnici D1 pred Trnavou smerom z Bratislavy sa zrazili tri osobné autá, blokovaný je pravý pruh. Zelená vlna RTVS o tom informovala na svojom webe. Vodičov upozorňuje, aby si dávali pozor na dobrzďovanie.

13:34

Hodnota 100 najlepších technologických spoločností v regióne strednej a východnej Európy vzrástla za posledný rok o takmer 41 %, čím sa celková hodnota zvýšila na viac ako 106,95 miliardy USD (99,414 miliardy eur). Informovala o tom finančno-technologická firma XTB, ktorá v spolupráci s nadáciou Digital Poland vypracovala rebríček 100 najväčších technologických spoločností regiónu. Podľa XTB je podiel Slovenska nevýznamný, keďže tvorí len 1,3 % z celkovej kapitalizácie.

13:33

Generálny konzul SR v Belgicku Andrej Michalec vo štvrtok večer, pri príležitosti Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí, pozvať na stretnutie predstaviteľov krajanských organizácií pôsobiacich v Belgicku, aby s nimi ukončil a zbilancoval krajanskú sezónu 2023/2024.

13:32

Menšie britské strany získali vo štvrtkových voľbách viac ako 40 percent hlasov, napriek tomu si zabezpečili len 18 percent poslaneckých mandátov v Dolnej snemovni britského parlamentu.

13:23

Iránci v piatok rozhodujú o svojom novom prezidentovi. V druhom kole volieb sa o ich priazeň uchádzajú reformista Massúd Pezeškiján a ultrakonzervatívny bývalý iránsky jadrový vyjednávač Saíd Džalílí. Informuje o tom TASR podľa správ agentúr DPA a AFP.

Irán voľby
Iránski voliči si preberajú hlasovacie lístky počas hlasovania v druhom kole predčasných prezidentských volieb, v ktorom sa stretnú reformista Massúd Pezeškiján a bývalý iránsky jadrový vyjednávač Saíd Džalílí vo volebnej miestnosti v Teheráne 5. júla 2024
13:22

Čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti v piatok uviedlo, že pôžičkové spoločnosti zarábajú desiatky miliónov dolárov ročne poskytovaním nelegálnych služieb pri výmene peňazí a ich pašovaní pre čínskych hráčov v Macau.

13:19

Slovenskí vodní slalomári do 23 rokov nepostúpili do finále K1 na MSJ v Liptovskom Mikuláši. K najlepšej desiatke mal v semifinále najbližšie Filip Stanko, ktorému chýbalo 47 stotín sekundy a skončil štrnásty. Jeho krajanka Kristína Ďurecová bola na šestnástej priečke.

Ivana Chlebová
Na snímke slovenská vodná slalomárka Ivana Chlebová počas semifinálovej jazdy v kategórii K1 počas Majstrovstiev sveta juniorov a do 23 rokov vo vodnom slalome v piatok 5. júla 2024 v Liptovskom Mikuláši
13:01

Slávnostnou svätou omšou na Svätoplukovom námestí v Nitre sa začali trojdňové oslavy Nitra, milá Nitra, ktorých súčasťou je celonárodná Cyrilo-metodská púť. Omšu celebroval arcibiskup Nicola Girasoli, apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku. Jeho slová o potrebe jednoty a súdržnosti národa si na námestí vypočuli tisícky veriacich z celého Slovenska vrátane prezidenta SR Petra Pellegriniho, podpredsedu Národnej rady (NR) SR Petra Žigu (Hlas-SD), povereného výkonom právomocí predsedu NR SR, členov vlády, poslancov, predstaviteľov spoločenského, kultúrneho a cirkevného života.

Nicola Girasoli
Slávnostnou svätou omšou na Svätoplukovom námestí v Nitre sa 5. júla 2024 začali trojdňové oslavy Nitra, milá Nitra, ktorých súčasťou je celonárodná Cyrilo-metodská púť. Omšu celebroval arcibiskup Nicola Girasoli (na snímke v strede), apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku
11:43

Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ v máji 2024 vykonali 3522 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Úradná kontrola bola vykonaná u 1269 právnych subjektov a 1977 prevádzok. Nedostatky sa zistili pri 202 kontrolách, z uvedeného počtu bolo zistených 674 nedostatkov. Uviedla to v aktuálnej správe Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali