Na Slovensku sa ročne vytriedi približne 8500 ton textilného odpadu

❚❚

Bratislava 23. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Prezídium PZ)

 

Na Slovensku sa ročne vytriedi približne 8500 ton textilného odpadu. Celkovo vytriedený textilný odpad predstavuje za rok približne 16.000 ton. Slovák tak ročne vytriedi 1,6 kilogramu textilu. Potenciál triedenia je podstatne vyšší, môže ísť o 12 kíl na osobu. Uviedla to analytička WOOD & Company Eva Sadovská s odvolaním sa na údaje ministerstva životného prostredia a Štatistického úradu SR za roky 2021 a 2022

Ilustračné foto

“Odborníci upozorňujú, že v skutočnosti na Slovensku vzniká podstatne väčšie množstvo textilného odpadu a ich odhady hovoria až o hodnote 100.000 ton ročne. Z domácností by pritom malo pochádzať 65 percent, z priemyslu zvyšných 35 percent,” skonštatovala Sadovská.

.

Problémom je podľa nej to, že väčšina textilného odpadu pochádzajúceho z domácností končí v zmesovom komunálnom odpade a následne tak prevažne na skládkach.

Analytička pripomína, že na Slovensku aktuálne prebieha dobrovoľný zber textilu. Závisí od samosprávy, či odpad chce alebo nechce zbierať a vykonáva sa cez špecializované kontajnery.

.

“Ich rozmiestnenie na Slovensku nie je rovnomerné, najviac ich je na západnom a strednom Slovensku, pomenej na východe,” podotkla Sadovská s tým, že niektoré obce za tento zber platia, pre niektoré ide o bezodplatnú službu.

“Približne 30 percent z textilného odpadu domácností, ktorý sa vyzbiera na Slovensku a dotriedi v zahraničných centrách, je umiestnených v krajinách východného bloku a v charitatívnych projektoch rozvojových krajín,” tvrdí Sadovská.

Asi 60 percent sa zhodnotí materiálovo podľa druhu textílie a približne desať percent končí na skládkach odpadu.

Zber textilu bude na Slovensku povinný od budúceho roka. Európska únia vyžaduje okrem zavedenia triedeného zberu cez rozšírenú zodpovednosť výrobcov od výrobcov ekodizajn a informácie o zložení a vlastnostiach výrobkov. Zároveň podľa Sadovskej požaduje zabezpečenie nielen nakladania s textilným odpadom po skončení jeho životnosti, ale i zábezpeku finančného krytia.

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:08

Príbuzní rukojemníkov zadržiavaných už takmer rok v palestínskom Pásme Gazy odmietajú tvrdenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že nažive ich je stále okolo 50. Podľa informácií, ktoré majú k dispozícii, žije už len 30 až 35 rukojemníkov. 

13:05

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí odsúdil “deštruktívny plán Izraela” a vyhlásil, že útoky, ktoré podniká majú znaky vyhladzovacej vojny. Uviedol tak krátko po leteckých útokoch izraelskej armády, ktorá zasiahla 300 cieľov hnutia Hizballáh po celom Libanone.

13:02

Francúzsky premiér Michel Barnier  vyhlásil, že jeho vláda “bude republikánska, progresívna a európska”. Vyzval tiež svojich ministrov, aby boli “bezúhonní a skromní” a konali v duchu jeho hesla “viac konať než komunikovať”. Podľa televízie BFM to Barnier vyhlásil na pracovných raňajkách, na ktorých sa členovia vlády zišli ešte pred oficiálnym prevzatím svojich ministerstiev.

 

13:00

Prijatie Globálneho digitálneho paktu je významným krokom vpred a zabezpečuje, aby technológie slúžili ľudstvu ako pozitívny nástroj. Stalo sa tak na Samite pre budúcnosť na okraji 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktorého sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Ivan Ivančin.

12:48

Opatrenia z konsolidačného balíka môžu spôsobiť úpadok podnikateľského prostredia, stagnáciu stavebníctva či neistotu a predražovanie bytovej výstavby. Upozornil na to Zväz stavebných podnikateľov Slovenska s tým, že si uvedomuje nevyhnutnosť konsolidácie, no podstatne viac škrtov by očakával vo výdavkoch štátu. Vládu vyzval, aby konsolidačné opatrenia a ich dosah na bytovú výstavbu prehodnotila.

12:46

Cena kávy je najvyššia za posledných 13 rokov, pričom Arabica zatiaľ v tomto roku rástla o 40 % a Robusta o viac ako 90 %. Dôvodom rastu cien sú negatívne vplyvy počasia a zavádzanie nových nariadení Európskej únie.

12:44

Zamestnávatelia z oblasti cestovného ruchu odmietajú zavedenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na úrovni 23 %. Návrh bude mať likvidačné dosahy a spôsobí pokles v ročných tržbách na úrovni 270 miliónov eur. Žiadajú preto prehodnotenie zo strany Ministerstva financií SR.

12:42

Absolventi stredných a vysokých škôl si môžu vyberať aktuálne z viac ako 4600 pracovných ponúk. Najviac ponúk je v Bratislavskom kraji, naopak, najmenej pracovných príležitostí ponúka Prešovský kraj. 

12:41

Najmenej 31 civilistov zahynulo a 256 utrpelo zranenia od 5. septembra pri ukrajinskej ofenzíve v ruskej Kurskej oblasti, oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

12:39

Vo vojnou zmietanom Sudáne sa naďalej šíri epidémia cholery, ktorou sa v priebehu uplynulých dvoch mesiacov nakazilo približne 13.000 ľudí a 388 jej podľahlo. Krajinu v súčasnosti sužuje viacero kríz. Občianska vojna medzi armádou a polovojenskými skupinami trvá už 17 mesiacov a začiatkom augusta vo viacerých oblastiach krajiny vyhlásili hladomor. 

12:38

Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri náhlom vzplanutí vo výrobnom závode maďarskej farmaceutickej spoločnosti Egis na ulici Keresztúri út v X. budapeštianskom obvode.

12:37

Obvodný súd pre Prahu 1 odsúdil dvoch bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB), ktorí sa v 80. rokoch snažili rozložiť rockovú kapelu Pražský výběr. Dostali podmienky a peňažné tresty. Podľa zakladateľa skupiny Michaela Kocába to nezodpovedá miere zavinenia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali