Prezident: Prílet F-16 je významný pre obranu Slovenska

❚❚

Kuchyňa/Bratislava 22. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

Aktualizované 23. júla 2024 o 6:38

Na vojenskom letisku v Kuchyni pri Malackách pristáli v pondelok večer prvé dve slovenské stíhačky F-16. Ide o prvé dve zo 14 lietadiel objednaných v roku 2018.

stíhačky F-16
Na snímke pilot jednej z dvoch slovenských stíhačok F-16 americkej výroby, ktorá pristála počas slávnostného ceremoniálu v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa v pondelok 22. júla 2024

Prelet zo Spojených štátov amerických na Slovensko podľa ministerstva obrany zabezpečili americkí piloti. Obe lietadlá pred pristátím preleteli ponad letiskom a prešli “slávobránou” z hasičských striekačiek.

.

S príletom lietadiel je spojený slávnostný ceremoniál. Zúčastniť by sa na ňom mali hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR a prezident Peter Pellegrini, vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD), náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko a ďalší hostia.

V Kuchyni by mali byť stíhačky umiestnené do dokončenia rekonštrukcie letiska Sliač.

.
stíhačky F-16
Na snímke jedna z dvoch slovenských stíhačok F-16 americkej výroby, ktoré prileteli na Slovensko, pristáva počas slávnostného ceremoniálu v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa v pondelok 22. júla 2024

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Dodanie lietadiel sa pre pandémiu oneskorilo.

Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky koncom februára tohto roka. Obe lietadlá sa pred príletom do SR využívali na výcvik slovenských technikov. Tretia stíhačka by mala na Slovensko priletieť do konca tohto roka.

 

Prezident: Prílet F-16 je významný pre obranu Slovenska

Prílet prvých dvoch slovenských F-16 zo Spojených štátov amerických je pre obranu Slovenska významný. Uviedol to hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR a prezident Peter Pellegrini v rámci slávnostného ceremoniálu, ktorý sa uskutočnil pri príležitosti pondelkového príletu lietadiel.

stíhačky F-16
Na snímke hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR a prezident SR Peter Pellegrini (druhý sprava), vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (SMER-SD, vľavo), náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko (druhý zľava) a slovenský pilot pplk. Peter Gregor (vpravo)

Predošlé stíhačky MiG-29 sa podľa prezidenta už v čase nákupu F-16 dostávali na koniec životnosti. Ponuka lietadiel z USA bola podľa prezidenta najvýhodnejšia. Nové stíhačky podľa neho zaistia aj lepšiu kooperáciu medzi partnermi v NATO.

.

Ochrana slovenského neba je podľa neho aj vecou hrdosti a znakom suverenity. “Sme vďační, že sme sa v prípade núdze mohli spoľahnúť na lietadlá našich českých, maďarských a poľských priateľov,” povedal prezident.

stíhačky F-16
Na snímke vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (SMER-SD, v popredí druhý sprava), náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko (druhý zľava), slovenský pilot pplk. Peter Gregor (vpravo) a šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD, vľavo)

Na ceremoniáli sa zúčastnil aj vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý vyzdvihol, že po dvoch rokoch môže SR opäť začať budovať suverénnu ochranu svojho vzdušného priestoru. “Práve dnes, po dvoch rokoch v zásade absencie všetkých obranných prostriedkov, keď sme protivzdušné zariadenia, ako aj všetky bojové lietadlá odovzdali, sa začína budovať nová mozaika. A dnes dva nie malé, ale dva veľké črepy do tejto mozaiky budúcej suverénnej ochrany vzdušných síl máme pred sebou,” vyhlásil.

Poďakoval pilotom aj technikom, ktorí absolvovali potrebný výcvik. “Dostávate do rúk kusy najmodernejšej techniky, a preto vám želám, aby ste sa vy o ňu dobre starali a ona vám dobre slúžila,” dodal. Zároveň poďakoval susedným štátom za pomoc s ochranou vzdušného priestoru SR za posledné dva roky. Minister tiež vyzdvihol, že priestory pre stíhačky, technikov i posádku sa podarilo vybudovať za osem týždňov. Po jeho príhovore si slovenská strana symbolicky prebrala kľúče od stíhačiek.

stíhačky F-16
Na snímke vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (SMER-SD, v popredí uprostred), veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku Gautam Rana (v popredí vpravo) a hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR a prezident SR Peter Pellegrini (v pozadí zľava) počas symbolického odovzdávania kľúčov od prvých dvoch stíhačok F-16 po ich pristátí na vojenskom letisku v Kuchyni pri Malackách v pondelok 22. júla 2024

Veľvyslanec USA na Slovensku Guatam Rana povedal, že stíhačky F-16 pomôžu Slovensku brániť svoj vzdušný priestor. Aj podľa neho pomôžu nové stíhačky lepšej kooperácii medzi spojencami v NATO. Spomenul tiež, že Ukrajina čelí útoku Ruska, preto je posilnenie obrany Slovenska dôležité. “Tieto stíhačky robia zo Slovenska silnejšiu krajinu a posilňujú aj NATO,” povedal.

stíhačky F-16
Na snímke jedna z dvoch slovenských stíhačok F-16 americkej výroby, ktoré prileteli na Slovensko, pristáva počas slávnostného ceremoniálu v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa v pondelok 22. júla 2024

Poďakoval sa tiež predstaviteľom štátu za silnejšie ukotvenie Slovenska v západných štruktúrach. Partnerstvo medzi Národnou gardou amerického štátu Indiana a slovenskou armádou, ktoré má tento rok 30. výročie, je príletom stíhačiek podľa neho posilnené.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali