Na Slovensku má vzniknúť nová linka pomoci, odľahčiť by mala linku 155

❚❚

Bratislava 9. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

Aktualizované 9. októbra 14:37

Na Slovensku má vzniknúť nová linka pomoci v kompetencii Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR. Slúžiť má pre neurgentné stavy s cieľom odbremeniť tiesňovú linku 155. Vzniknúť majú aj nové typy záchranárskych posádok, s ktorými budú spojené aj nové indikačné kritériá na filtrovanie hovorov. Vyplýva to z novely zákona o záchrannej zdravotnej službe, ktorú Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania

záchranka sanitka BA
Ilustračné foto

“Narastajúci počet volaní na linku tiesňového volania 155, narastajúci počet výjazdov a zahlcovanie systému odkladnými udalosťami spôsobujú postupné znižovanie dostupnosti záchrannej zdravotnej služby. Tento návrh zavádza niekoľko opatrení, ktoré majú za cieľ stabilizovať systém ZZS a zabezpečiť jeho udržateľnosť a dostupnosť neodkladnej zdravotnej starostlivosti,” vysvetlilo.

.

Návrh novej linky pomoci odôvodňuje tým, že 20 percent udalostí oznámených na linku 155 je vyhodnotených ako nevyžadujúcich výjazd záchranky.

“Táto nová linka bude slúžiť na riešenie menej naliehavých zdravotných problémov, ktoré nevyžadujú okamžitý zásah záchrannej služby, napríklad konzultácie zdravotného stavu, odporúčania na vhodné zdravotnícke zariadenie alebo na organizáciu plánovaných medziklinických transportov,” ozrejmil rezort.

.

Nové typy posádok majú podľa predkladateľa rozšíriť možnosti operačného riadenia ZZS. Novinkou má byť hybridná posádka rýchlej lekárskej zdravotnej pomoci (RLZP), kde posádka s lekárom funguje počas dennej služby a počas noci bez lekára. Zaviesť sa má aj posádka rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) so zdravotníckym záchranárom špecialistom, ktorý má rozšírené kompetencie. Vzniknúť má aj ambulancia špecializovanej prepravy, ktorá je určená na plánované menej náročné medziklinické transporty a vybrané primárne výjazdy. Zavádza sa aj ambulancia s vybavením detskej mobilnej intenzívnej jednotky, ktorých prevádzkovateľmi budú koncové detské nemocnice. Novým typom bude aj ambulancia asistenčnej zdravotnej služby.

Novela má priniesť nový spôsob tvorby siete záchrannej zdravotnej služby na Slovensku, ktorý má zabezpečiť efektívnejšie rozmiestnenie ambulancií a staníc ZZS na základe skutočnej potreby a frekvencie zásahov v rôznych oblastiach. Má sa tiež pravidelne hodnotiť a vyhodnocovať výkon ZZS na základe dát od OS ZZS. Okrem iného má novela napríklad umožniť dispečerom operačného strediska určiť ambulancii neskorší výjazd v prípade, že nie je nevyhnutný. Upraviť sa má napríklad aj nutnosť previerky psychickej spôsobilosti operátorov.

Rezort navrhuje účinnosť novely od 1. januára 2025.

“Tento návrh legislatívnych zmien je nevyhnutný v súvislosti s plánovaným vyhlásením výberových konaní na prevádzkovanie ambulancií ZZS, ktoré sa musia uskutočniť začiatkom roka 2025. Ak by táto legislatíva nebola schválená najneskôr do 1. januára 2025, hrozilo by významné oneskorenie výberových konaní, čo by mohlo mať za následok narušenie dostupnosti a efektivity poskytovania záchrannej zdravotnej služby v celom štáte,” vysvetlil.

Dodal, že úprava tiež nadväzuje na záväzky SR v rámci plánu obnovy.

.

 

Záchranári vítajú pripravovanú reformu ZZS i zavedenie novej linky pomoci

Záchranári vítajú zmeny, ktoré by mala priniesť pripravovaná reforma záchrannej zdravotnej služby (ZZS) z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Tá počíta s novými typmi záchranárskych ambulancií, zmenami v sieti ZZS i so zriadením novej linky pomoci. Na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici to v stredu skonštatovali riaditeľ ZZS Bratislava Slavomír Gruška a riaditeľ Záchrannej služby Košice (ZSKE) Vladimír Hosa s tým, že zmeny prinesú efektívnejšie fungovanie záchraniek.

“Posledná reforma ZZS bola pred 20 rokmi. Ak chceme najbližších desať rokov udržať tento systém, potrebujeme a voláme po zmenách,” uviedol Gruška. Záchranárov podľa jeho slov trápi najmä obrovský počet výjazdov, neustále pribúdajúci počet neindikovaných zásahov a nedostatok personálu.

Rezortom zdravotníctva pripravovaná reforma ZZS počíta so zmenou siete ZZS, zavedením nových typov ambulancií či so zriadením novej linky pomoci. Tá by mala odľahčiť existujúcu tiesňovú linku 155, keďže podľa odborníkov z roka na rok rastie počet výjazdov k menej naliehavým prípadom.

“Dnes máme vyše 826.000 volaní na linku tiesňového volania, približne 250.000 hovorov je takých, kde nie je vyslaná posádka na výjazd. Ak očistíme z tohto objemu telefonáty, ktoré prichádzajú z prevádzkových a organizačných dôvodov, vychádza nám číslo asi 150.000 volaní, ktoré do emergentného systému nepatria,” priblížil hlavný lekár Operačného strediska ZZS SR Jozef Karaš.

.

Na novej linke pomoci s číslom 116117 by mali operátori riešiť najmä menej urgentné volania. “Prax ukazuje, že z tých 150.000 volaní je časť takých, kde je potrebná rada alebo pomoc psychológa. Máme veľa volaní od matiek detí, kde nepotrebujú vyslanie posádky, ale radu a nejaké usmernenie. Máme veľa volaní chronických pacientov, onkologických pacientov, ktorí nepotrebujú emergentnú pomoc, ale potrebujú poradiť,” doplnil Karaš.

Reforma ZZS by mala priniesť aj nové typy záchranárskych posádok. Menej naliehavé udalosti by mohli riešiť takzvané BLS (Basic Life Support) ambulancie, ktorých súčasťou by bol vodič a asistent so základným vzdelaním prvej pomoci a ďalším vzdelaním vhodným pre záchranársku oblasť. V krajských mestách s vysokou hustotou osídlenia by tiež mali fungovať takzvané rendez-vous (RV) ambulancie zabezpečujúce lekársku pomoc v stretávacom režime.

“Zavedením nových typov posádok chceme dosiahnuť to, aby naši lekári, ktorých máme fakt málo, jazdili ku kritickým stavom a aby záchranári jazdili k naliehavým stavom,” uviedol riaditeľ ZSKE Vladimír Hosa.

Pripravovaná reforma ZZS sa v ostatnom čase stretla aj s kritikou Združenia miest a obcí Slovenska a Základnej odborovej organizácie pri ZZS v Bratislave. Konštatovali tiež, že ich rezort zdravotníctva napriek prísľubu neprizval k tvorbe reformy. Ministerstvo argumentuje, že návrh zákona je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, kde má verejnosť priestor zmeny pripomienkovať a vylepšovať. Ubezpečuje tiež, že zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti od nového roka nehrozí.

“Aj keď účinnosť zákonov bude od 1. januára 2025, reálna implementácia do praxe bude až s novou sieťou ZZS. Počítame, že v plnom nasadení by mala byť až v roku 2026, keď budeme mať nové typy ambulancií, nové nástroje operačného riadenia, nový typ zdravotného pracovníka v systéme,” priblížil projektový manažér zmien ZZS na MZ SR Gaston Ivanov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:15

Približne 200 nemeckých policajtov zasahovalo v utorok proti domnelému gruzínskemu zločineckému gangu. Pri raziách v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko aj v mestách Hamburg a Berlín prehľadali dovedna šesť nehnuteľností a zadržali 12 osôb. Polícia o zásahoch informovala v stredu.

14:14

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí navštívi v stredu Saudskú Arábiu, aby tam rokoval o snahách na ukončenie útokov Izraela na militantnú skupinu Hamas v Pásme Gazy a šiitské hnutie Hizballáh v Libanone. Oznámilo to iránske ministerstvo zahraničných vecí.

14:14

Jeden policajt zahynul a ďalší utrpel zranenia v stredu pri izraelskom útoku na juhu Sýrie neďaleko Izraelom okupovaných Golanských výšin.

13:52

Počet žiadajúcich o medzinárodnú ochranu a poberajúcich sociálnu pomoc v Poľsku sa v roku 2024 takmer zdvojnásobil. Vláda musela z rezervy uvoľniť viac než štyri milióny eur.

13:51

Pred súdom v Prištine sa v stredu začal proces so 45 ľuďmi obvinenými v súvislosti s vlaňajšou streľbou, ktorá nasledovala po prieniku ozbrojených Srbov s ťažkou technikou na sever Kosova.

13:32

Ceny ropy v stredu obrátili svoje smerovanie, keď vymazali počiatočné zisky. Dôvodom je slabý dopyt na globálnom trhu a nárast dodávok. Obavy z nadmernej ponuky prevážili nad rizikami narušenia dodávok v dôsledku konfliktu na Blízkom východe a hurikánu Milton v Spojených štátoch.

13:26

Slovensko má najvyšší počet živnostníkov len s jedným zákazníkom a zároveň aj piaty najväčší počet živnostníkov na 1000 obyvateľov v rámci štátov EÚ. Za posledných desať rokov stúpol počet fiktívnych živnostníkov dvojnásobne.

13:24

Maďarský europoslanec a predseda mimoparlamentnej strany TISZA Péter Magyar, ktorý je najostrejším kritikom vlády premiéra Viktora Orbána, na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu prvýkrát zoči-voči konfrontoval Orbána s vnútropolitickými problémami Maďarska.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na Veľký čínsky múr v Pekingu

Autor: TASR/AP-Achmad Ibrahim

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali