Na Slovakia Cupe by sa zišla víťazná kreácia á la Hudáček

Na Slovakia Cupe by sa zišla víťazná kreácia á la Hudáček

Banská Bystrica 4. februára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Banská Bystrica sa stane svedkom hokeja na vrcholnej reprezentačnej úrovni, a takýto pocit, aj keď sa považuje za hokejové mesto, dlho nezažila

Slovenská hokejová reprezentácia potrebuje víťazstvá ako soľ. Ak by sa zrodili na Slovakia Cupe v Banskej Bystrici, ktorý sa začína vo štvrtok, mali by špecifickú hodnotu a fluidum mužstva vzhľadom na blížiace sa majstrovstvá sveta v Česku by pozdvihli. Byť úspešným je povzbudzujúci pocit a ak prichádzajú víťazstvá častejšie, hokejový život sa rozjasní.

Reklama
Na snímke brankár Július Hudáček

Brankár Július Hudáček sa považuje za výborného diváckeho baviča a v Banskej Bystrici našiel pre svoje povestné humorné scénky po zápase živnú pôdu. “O niečom novom som nepremýšľal,” zamýšľal sa nad šibalským scenárom. “Predpokladom na ne sú víťazstvá, uvidím, hádam sa niečo spontánne zrodí. Tanečným scénkam sa všelijako hovorí, dnes sa považujú za šou, predtým to bolo skôr o vďake divákom. Teraz sa cez internet kreácie rozšírili, je to aj propagácia klubu, ktorá letí do sveta. Preto som rád, že vo švédskom Örebrö vyhrávame veľa zápasov.”

Júliusovi Hudáčkovi dodali náladu predchádzajúce dva vyhraté zápasy v klube. “Predtým sme trochu poprehrávali a ja verím, že formu zo Švédska som si preniesol aj sem. S Janom Lašákom som sa stretol dávno pred domácimi majstrovstvami sveta, presne v Košiciach v zápase proti Švédsku. Tešil som sa na neho, má formu, dúfam, že vytvoríme dobrú dvojicu, teraz si asi zachytáme po jednom zápase.”

Reklama

Treba však myslieť aj na fanúšikov. Banská Bystrica sa stane konečne svedkom hokeja na vrcholnej reprezentačnej úrovni, a takýto pocit, aj keď sa považuje za hokejové mesto, dlho nezažila. Na vlastné oči môže posúdiť surovú kvalitu reprezentácie, surovú preto, že zatiaľ sa skladá v rámci možnosti možno aj pomalšie ako by sa patrilo.

Aj v realizačnom tíme nastalo značné očakávanie, spočiatku značne pribrzdené rozdrobenými príchodmi a tým pádom tréningovými komplikáciami. Čo sa na nich stihne nebude pre fanúšika dôležité, reprezentáciu posúdi na základe oboch zápasov, všimne si jednotlivcov a vyskloňuje to hlavné, úspešnosť.

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek

“Ako som informovaný, je vypredané, všetci sa tomu tešíme,” povedal tréner Vladimír Vůjtek. “Pred plným publikom sa vždy dobre hrá. My chceme vyhrávať, predtým nám to nevyšlo a pokúsime sa rehabilitovať.”

Bronzoví dvadsiatkári hrali na MS veľmi dobre a na pozvánkach do reprezentácie sa tento fakt prejavil. “Musia vidieť, že sa môžu posunúť ďalej,” objasnil stratégiu Vladimír Vůjtek. “Majú na to vhodnú príležitosť, podľa menoslovu vieme, že súperi budú silní. Hráme doma a sme schopní postaviť tiež kvalitný tím. Aj keď neuvidíme niekoľkých na tréningu, som presvedčený, že odovzdajú všetko a že sa v zápase už vo štvrtok presadia.”

Dôležitosť zápasov pred MS je nesporná z rôznych dôvodov. “Skúšame, hľadáme, čakáme, že oprávnenosť nominácie hráči potvrdia,” zaželal si kouč. “Percentuálne ťažko odhadnúť, na koľko sa skladba tímu dotvorila, máme piatich, šiestich, ktorí sa ospravedlnili, mužstvo je iné ako pôvodná nominácia, musíme počkať až na záverečnú prípravu. S Michalom Handzušom si sadneme, porozprávame sa o budúcnosti. Chcel som sem prísť v piatok, no kalamita mi to znemožnila, teraz využijem turnaj, aby sme si ujasnili predstavy.”

Reklama

Dve kompletné formácie vzhľadom na čas by sa už Vladimírovi Vůjtekovi mohli ponúkať. “To ešte nie, po tomto turnaji som síce chcel mať takú predstavu, no zase sa to bude riešiť až po všetkých súťažiach. V hlave niečo nosíte, ale o tri týždne to už bude iné a musíte prebudovávať. Je to v podstate rovnaké ako po iné roky, takže až v záverečnej príprave definitívne uvidím, kto bude voľný z Ameriky, kto nie. Teraz ma mrzí, že napríklad Vydarený, Starosta, Bartovič tu nie sú, sú to hráči, s ktorými sme rátali a mohli sme ich porovnávať s tými, ktorí boli vo Švajčiarsku a Nemecku.”

Na snímke útočník Martin Réway

Mladý Martin Réway si pozvánku do reprezentácie vysoko cení. “Sme radi, že my mladí sme dostali príležitosť, asi najviac presvedčil náš tímový bronzový úspech. Už som však prehodil výhybku a sústreďujem sa na iné výzvy, klub a reprezentáciu. V pražskej Sparte sa cítim v pohode, darí sa mi, body pribúdajú. V reprezentácii je to niečo iné, treba sa výrazne podriadiť tímu, s inými hráčmi, času na zohratie bude málo. V seniorskom hokeji sa hrá inak, viac hlavou, nelieta sa na ľade toľko, takže treba prepnúť na iný level.”

Podľa Réwaya sú šance prepracovať sa na šampionár rovnaké u každého. “Možno viac u skúsenejších, tých treba, mladší musia zabojovať a zapasovať ich do koncepcie. Na klubovej úrovni sme zatiaľ v Sparte Praha väčšie problémy nemali a ja som sa z tretej päťky postupne prebojoval do prvej. Máme obrovskú silu a verím, že v playoff urobíme niečo veľké.”

Na snímke Marek Viedenský

Marek Viedenský bude jeden z tých hráčov, ktorí sa pokúsia na Slovakia Cupe pohnúť s osobnou štatistikou strelca, na konte má zatiaľ štyri góly v reprezentácii. “Každý bude po zápasoch, ktoré nám nevyšli, očakávať víťazstvá. Súperí Nemci a Šajčiari sa opakujú a my sa im pokúsime vrátiť požičané. Ja som sa najlepšie cítil pred prvou reprezentačnou akciou, darilo sa mi, teraz sa cítim ako na hojdačke. Dúfam, že sa to zlomí, priletel som v nedeľu, pokorčuľoval som sa v Prievidzi, v pondelok som dokonca využil verejné korčuľovanie, aby som si udržiaval kondíciu.”

V spojitosti s Marekom Viedenským sa spomína dosť aj dres s 25-kou s nepísanými vlastníckymi právami pre Jána Lašáka. “Po príchode som si sadol do kúta a čakal, kedy si ma Jano Lašák všimne. Keď som si uvedomil kolíziu, aj mi prebleslo, či sa mám vôbec v Banskej Bystrici ukázať, alebo či si nenájdem miesto vo vedľajšej šatni,” zasmial sa. “Samozrejme, 25-ka patrí Janovi, ja som ju nosil odmalička, pre Jana je však legendárna. Zmeniť ju nebude pre mňa jednoduché, ponúka sa však náhrada so 68-kou.”

Reklama

 

Program Slovakia Cupu

štvrtok 5. februára: Slovensko – Nemecko 17.00

piatok 6. februára: Švajčiarsko – Nemecko 17.00

sobota 7. februára: Slovensko – Švajčiarsko 17.00

ml

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali