Politici bijú kvôli migrantom na poplach. Gašpar: Situácia je alarmujúca!

❚❚

Bratislava 3. septembra 2023 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)

Aktualizované 3. septembra 2023 18:59

K výzve predsedovi vlády SR Ľudovítovi Ódorovi a vedeniu polície, aby sa intenzívne zaoberali rastúcou nelegálnou migráciou v južných okresoch Slovenska, sa po Hlase-SD pridávajú ďalšie strany

migranti
Na snímke migranti

Podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský na sociálnej sieti upozorňuje, že zvýšený nárast migrantov prichádzajúcich cez južnú hranicu je spôsobený nečinnosťou maďarskej polície, odvoláva sa pritom aj na informácie priamo od členov zmiešaných maďarsko-slovenských policajných hliadok. Kritizuje v tejto súvislosti prezidenta Policajného zboru (PZ) Štefana Hamrana. “Zaráža ma, prečo sa tvári, že sa nič nedeje. Už pred vyše rokom sme žiadali opatrenia na našich hraniciach s Maďarskom, avšak zo strany PZ sme sa dočkali ignorácie,” uviedol.

.

Predsedovia strán Republika a Modrí, Most-Híd poukazujú na narastajúce obavy obyvateľov v dotknutých okresoch na juhu Slovenska. Líder Republiky Milan Uhrík vyzýva policajného prezidenta, aby neodkladne konal, predseda strany Modrí, Most-Híd Mikuláš Dzurinda apeluje na predsedu vlády SR, aby o tejto situácii verejnosť bezodkladne informoval a predišiel tak šíreniu dezinformácií a podnikol tiež konkrétne kroky. “Občania SR majú právo na včasné a pravdivé informácie o udalostiach tohto typu a vláda má povinnosť prijímať opatrenia na zamedzenie organizovanej, nelegálnej imigrácie,” zdôraznil Dzurinda.

” Dnes sme sa išli pozrieť na “neviditeľných” migrantov. To, čo začal Mikulec, dnes Čaputovci dokončujú, no a Hamran to samozrejme nevidí.  Situácia je alarmujúca, my v SMER-SDD,” vyjadril sa Tibor Gašpar.

.

“Vedenie Policajného zboru sa k nelegálnej migrácii a ďalším otázkam vyjadrí na tlačovej konferencii začiatkom týždňa,” uviedli pre TASR z Prezídia Policajného zboru.

Ministerstvo vnútra SR v piatok (1. 9.) informovalo, že v okrese Veľký Krtíš vyhlásil okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie. Mimoriadny krízový štáb, reagujúci na problém s pobytom migrantov v meste, zvolali tento týždeň aj v Nových Zámkoch.

Polícia vo štvrtok (31. 8.) na sociálnej sieti oznámila podpísanie dohody s maďarskou políciou o rozšírení pôsobenia spoločných hliadok oboch štátov na území Maďarska, čo má prispieť k intenzívnejšiemu boju s nelegálnou migráciou.

 

.

Polícia aktivuje všetky sily a prostriedky pri zvládaní náporu migrantov

Policajný zbor (PZ) má nasadené všetky sily a prostriedky na zabezpečenie poriadku a bezpečnosti v súvislosti s nelegálnou migráciou. Vo Veľkom Krtíši ani na ostatnom území Slovenska neboli zaevidované žiadne narušenia verejného poriadku zo strany migrantov. Vo svojich stanoviskách o tom ubezpečuje Policajný zbor i Ministerstvo vnútra SR. Podotýkajú, že s nelegálnou migráciou sa stretávajú krajiny v celom európskom priestore, nie je to problém len Slovenska.

“Zneužívanie už beztak komplikovanej životnej situácie ľudí utekajúcimi pred vojnou je poľutovaniahodné. Vyzývame preto politické strany, aby sa zdržali šírenia dezinformácií a nezavádzali spoločnosť,” odkazuje rezort vnútra.

Doposiaľ nebol podľa Policajného zboru zaznamenaný žiadny trestný čin alebo priestupok, ktorého by sa migranti na území Slovenska dopustili. Každé podozrenie je preverované. Obyvateľov žiadajú o strpenie. Pripomínajú, že ide o ľudí, ktorí utekajú pred vojnou ďalej na západ. Na území SR zostať nechcú a zotrvávajú len na nevyhnutný čas, počas ktorého prechádzajú kontrolou v slovenských a európskych systémoch.

V okrese Veľký Krtíš bol vytypovaný objekt, v ktorom sa aktuálne migranti zdržiavajú. Rezort vnútra zdôrazňuje, že ide len o prechodné stanovište, ktoré umožňuje zabezpečiť potrebné procesy a kontrolovať prítomnosť cudzincov. Spracovanie ich údajov bude pokračovať zo strany cudzineckej polície. Ministerstvo zároveň komunikuje s lokálnymi zástupcami Slovenského Červeného kríža.

Policajný zbor deklaruje, že situáciu naďalej monitoruje a podniká kroky aj na medzinárodnej úrovni. Iba spoločnými a systematickými riešeniami v rámci celej Európskej únie je možné problém v oblasti nelegálnej migrácie riešiť. Polícia zároveň pokračuje vo zvýšenom výkone služby, a to najmä na južnej hranici Slovenska, ale tiež spolu s políciou v Maďarsku. Zároveň sa snažia urýchliť konania na jednotlivých útvaroch PZ.

.

Predsedu vlády SR Ľudovíta Ódora a policajného prezidenta Štefana Hamrana vyzval ešte v sobotu (2. 9.) mimoparlamentný Hlas-SD, aby sa začali intenzívne zaoberať rastúcou nelegálnou migráciou v južných okresoch Slovenska. K výzve sa pridali aj ďalšie strany.

 

Smer-SD bude iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu k téme nelegálnej migrácie

To, čo sa v súčasnosti deje v južných okresoch Slovenska, je zásadný obrat vládnej politiky a štátu voči nelegálnej migrácii. Na nedeľňajšej tlačovej konferencii Smeru-SD to uviedol jeho predseda Robert Fico. K téme chce zvolať mimoriadne rokovanie Národnej rady SR.

Súčasnú situáciu nehodnotí ako výsledok benevolencie, ale priamo zámer súčasnej vlády. “Robí všetko pre to, aby sa na územie Slovenska dostalo čo najviac migrantov,” vyhlásil Fico, poukazujúc na to, že namiesto ochrany pred infiltráciou sa situácia rieši legalizáciou pobytu migrantov.

Líder Smeru zároveň spochybňuje to, že všetci migranti sú vojnoví utečenci, poukazuje na to, že väčšinu z nich nemožno hodnoverne identifikovať. “Všetci sú Sýrčania, všetci sú z Aleppa, všetci sa narodili 1. januára,” komentuje a odvoláva sa aj na osobné skúsenosti z Veľkého Krtíša. Obrázky z blízkosti koncentračného centra, v ktorom sú migranti umiestnení, premietal počas tlačovej konferencie. Poukázal pritom na katastrofálne podmienky, v ktorých migranti existujú. “Okrem cisterny s vodou a prenosných toaliet nemajú nič, spia na zemi,” upozornil.

Obáva sa, že počet nelegálnych migrantov môže na Slovensku stúpať. “Toto tu smrdí jednou humanitárnou krízou,” upozornil. Oznámil, že v pondelok podá strana podnet na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Zároveň ocenil snahu veľkokrtíšskej samosprávy riešiť situáciu, rovnako tak aj prístup prítomných policajtov.

 

PS: Situácia s migráciou sa zhoršila, no je riešiteľná

Situácia s nelegálnou migráciou sa zhoršila, no je riešiteľná. V reakcii na dianie v južných okresoch Slovensko to na nedeľňajšej tlačovej konferencii uviedol podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Tomáš Valášek. Kritizoval zároveň predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, že zneužíva situáciu na predvolebné strašenie ľudí.

.

Zároveň zo zhoršenia situácie čiastočne viní samotného Fica. “V súčasnosti platný systém registrácie migrantov vychádza z úpravy, ktorú sám predložil do parlamentu,” uviedol Valášek. Upozornil, že problém s nelegálnou migráciou sa musí riešiť intenzívne na vonkajších hraniciach EÚ, rovnako by Slovensko malo vyžadovať dodržiavania medzinárodných zmlúv. “Medzi ne patrí readmisná dohoda o tom, že ak na Slovensku zadržíme nelegálneho migranta, ktorý k nám prišiel z územia Maďarska, maďarské úrady si ho majú prevziať,” upozornil.

Bezpečnostný expert PS a bývalý šéf polície Jaroslav Spišiak označil bezpečnostnú situáciu za “mierne vážnejšiu”. Polícia ju podľa neho zvláda. Navrhol preventívne posilniť a zvýšiť počet hliadok monitorujúcich situáciu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali