Na psychiatrii skončili po požití syntetických kanabinoidov deti

Na psychiatrii skončili po požití syntetických kanabinoidov deti

Prešov 4. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Na detskej psychiatrii Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove v poslednom roku zaznamenali opakované prípady detí, ktoré udali požitie syntetických kanabinoidov z voľne dostupných automatov v obchodných centrách. Vyvinuli sa u nich závažnejšie psychické prejavy s potrebou hospitalizácie. TASR o tom informovala PR manažérka nemocnice Martina Pavliková

marihuana
Ilustračné foto

“Prírodné kanabinoidy pochádzajú z rastliny konopa siata, z ktorej sa získava ‘surová droga’ marihuana, jej hlavnou účinnou látkou je tetrahydrokanabinol (THC). THC je preukázanou omamnou a psychotropnou látkou vyvolávajúcou pri opakovanom použití závislosť a je spojená s celým radom telesných a duševných zdravotných problémov,” vysvetlila Martina Patúšová, primárka prešovskej detskej psychiatrie.

Reklama

V poslednom období sa podľa nej stále častejšie stretávajú s takzvanými polosyntetickými, respektíve syntetickými kanabinoidmi, ktoré sa vyrábajú v laboratóriách z prírodných kanabinoidov, najčastejšie ide o HHC (hexahydrokanabinol).

“Na našom oddelení detskej psychiatrie sme v poslednom roku zaznamenali opakované prípady detí, ktoré udali požitie HHC z voľne dostupných automatov v obchodných centrách, u ktorých sa vyvinuli závažnejšie psychické prejavy s potrebou hospitalizácie. V dvoch prípadoch išlo o psychotickú poruchu, ako následok užívania HHC, kde bolo nutné nasadenie psychofarmák. V klinickom pozorovaní a v anamnéze boli prítomné u pacientov úzkostné stavy, halucinácie, podozrievavosť, telesná slabosť s telesnými príznakmi, ako búšenie srdca, zrýchlené dýchanie. V oboch prípadoch došlo k ústupu uvedených prejavov,” priblížila Patúšová.

Reklama

Niektorí detskí pacienti, ktorí sú na prešovskej psychiatrii hospitalizovaní pre iné diagnózy, ako je užívanie drog, tiež priznali podľa primárky experimentovanie s HHC, respektíve syntetickými kanabinoidmi.

“Najväčším nebezpečenstvom užívania kanabinoidov v mladom veku je to, že u predisponovaných osôb môžu spôsobiť prepuknutie závažného duševného ochorenia z okruhu schizofrénie. Užívanie kanabinoidov v detstve a v období dospievania predisponuje jedincov k výskytu depresívnych a úzkostných porúch, spôsobuje vyššie riziko závislosti od iných psychoaktívnych látok, zvyšuje riziko samovrážd,” vysvetlila Patúšová.

Do zoznamu omamných a psychotropných látok by sa mohli zaradiť aj látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch. Vyplýva to z novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú v polovici júna poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Ministerstvo už skôr deklarovalo potrebu zaradenia látok medzi zakázané látky. Odôvodňovalo to najmä ohrozením širokej verejnosti, predovšetkým detí a mládeže, ktoré v súčasnosti majú k látkam voľný prístup. Na ohrozenie mládeže v súvislosti s HHC upozornili koncom minulého roka aj lekári z Národného ústavu detských chorôb. Informovali o prípadoch otravy detí.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:06

Na festivale v českej Jihlave sa pri tlačenici zranilo najmenej 12 ľudí. Ľudia v panike opúšťali areál, keď sa začala prehýbať strecha nafukovacieho stanu.

08:33

Ruské balistické strely Iskander zničili dve odpaľovacie zariadenia pre systém protivzdušnej obrany Patriot v ukrajinskej Odeskej oblasti. V nedeľu o tom informovala ruská štátna tlačová agentúra s odvolaním sa na tvrdenia tamojšieho ministerstva obrany.

08:13

V nedeľu o 8.00 h sa vo Francúzsku otvorili volebné miestnosti a začalo sa druhé kolo predčasných parlamentných volieb. Výsledok môže znamenať zlom v histórii krajiny, pričom môže mať aj veľký vplyv na európsku politiku.

07:48

Čínski vojaci letecky pricestovali do Bieloruska, kde sa zúčastnia na spoločnom protiteroristickom cvičení, ktoré sa bude konať od 8. do 19. júla, oznámilo bieloruské ministerstvo obrany.

07:47

Ukrajina plánuje potlačiť ruský vplyv v západnej časti Čierneho mora prostredníctvom novej národnej námornej stratégie, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videopríhovore.

07:46

Nemecká armáda ukončí operácie na svojej leteckej základni v Nigeri do konca augusta po zlyhaní rozhovorov s vládnucou juntou tejto sahelskej krajiny, uviedlo nemecké ministerstvo obrany.

07:44

Novovymenovaný britský minister zahraničných vecí David Lammy pricestoval do Nemecka na svoju prvú zahraničnú návštevu, len deň po drvivom víťazstve labouristov v parlamentných voľbách, a vyzval na “obnovenie” vzťahov s európskymi spojencami.

07:43

Francúzsko nedovolí Ukrajine použiť ďalekonosné zbrane francúzskej výroby proti okupačným ruským silám v prípade, že sa táto strana po súčasných parlamentných voľbách dostane do vlády, uviedla bývalá predsedníčka RN Marine Le Penová. 

06:34

Najmenej 16 ľudí zahynulo a viac ako 50 utrpelo zranenia pri izraelskom útoku na školu poskytujúcu úkryt pre vysídlené palestínske rodiny, ktorá sa nachádza v Pásme Gazy v utečeneckom tábore Nusajrát.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá maľujú slona v predvečer osláv festivalu Rath Yatra v indickom Ahmadabáde

Autor: TASR/AP-Ajit Solanki

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali