“Chytil ma za košeľu, a chcel ma udrieť päsťou.” Na pojednávaní proti sudcovi Klimentovi vypovedal napadnutý sudca

❚❚

Bratislava 14. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák, Screenshot)

Aktualizované 14. októbra 14:39

Pred senátom Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR vypovedal v pondelok proti disciplinárne obvinenom sudcovi Jurajovi Klimentovi sudca Peter Paluda. Toho mal Kliment minulý rok fyzicky napadnúť na parkovisku Kancelárie Najvyššieho súdu SR na Panónskej ulici v Bratislave

Juraj Kliment
Na snímke Juraj Kliment

Vo svojej výpovedi sudca Paluda opísal, ako mu sudca Kliment nedal prednosť v jazde a autom blokoval prístup na parkovacie miesto. Paluda tvrdil, že Klimenta vyzval, aby cúval. Tiež priznal, že napriek tomu že Klimentovi následne neúmyselne nacúval do auta, vystúpil z neho, aby sa uistil, že mu nespôsobil škodu. Po vystúpení z auta ho mal podľa jeho slov Kliment napadnúť. “Chytil ma za košeľu, a chcel ma udrieť päsťou,” ozrejmil Paluda. Poukázal na to, že zo strany Klimenta čelil slovným útokom aj v minulosti. Počas výpovede zároveň prehrávali obrazový záznam z parkoviska.

.

Kliment sa vo svojej výpovedi odvolal na znalecký posudok, ktorý nechal vyhotoviť. Ten podľa jeho slov jasne ukazuje, kto porušil pravidlá cestnej premávky. Paluda podľa neho vo svojej výpovedi zveličoval.

dve autá pred rampou
V čiernom aute čaká sudca Juraj Kliment na zdvihnutie rampy. V červenom aute prichádza sudca Paluda

Spoločný návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudcovi NS SR Klimentovi podali Sudcovská rada Najvyššieho súdu SR spolu s predsedom súdu Jánom Šikutom. Návrh sa týka incidentu na parkovisku Kancelárie Najvyššieho súdu na Panónskej ulici v Bratislave zo 17. októbra 2023, konkrétne fyzického útoku sudcu vo vzťahu k inému sudcovi na verejnosti.

.

 

Podľa Klimenta nacúval sudca Paluda do jeho auta úmyselne

Disciplinárne obvinený sudca Juraj Kliment vo svojej výpovedi pred Senátom Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR tvrdil, že sudca Peter Paluda do jeho auta nacúval úmyselne. Viaceré tvrdenia z Paludovej výpovede považoval za rozporuplné.

Kliment tiež poukázal na to, že sudca Paluda ho na parkovisku súdu slovne provokoval. “Vedel, že ja som vodič toho vozidla. Nedal som mu prednosť v jazde, pretože ju nemal,” vysvetlil Kliment. Paluda mu do auta podľa neho nacúval úmyselne. Vyvrátil aj Paludove tvrdenia o tom, že by po náraze do jeho auta vystúpil, aby skontroloval situáciu.

Kliment svoje konanie opísal ako nutnú obranu. “Chytil som ho za golier a dvakrát som ním zatriasol,” ozrejmil.

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:00

Ruský prokurátor požiadal v pondelok o vyše trojročný väzenský trest pre francúzskeho vedca Laurenta Vinatiera, ktorý je obvinený z porušenia ruského zákona o tzv. zahraničných agentoch. Verdikt sa očakáva už v priebehu popoludnia, uvádza agentúra Reuters odvolávajúca sa na ruské médiá.

Francúzsko tvrdí, že Vinatiera v Rusku “svojvoľne zadržali”, a vyzvalo na jeho okamžité prepustenie.

15:59

Maďarsko by odložilo rozhodnutie o harmonograme sankcií Európskej únie voči Rusku na obdobie po prezidentských voľbách v USA a v tomto čase by vetovalo aj pôžičku EÚ 50 miliárd dolárov pre Ukrajinu. S odvolaním sa na týždenník Politico to uviedol v pondelok server atv.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarský premiér Viktor Orbán vytrvalo odmieta predlžovanie sankcií voči Rusku a bráni poskytovaniu nových pôžičiek Ukrajine prostredníctvom zmrazených ruských aktív, píše Politico.

15:57

Muž obžalovaný zo založenia najväčšieho požiaru v novodobej českej histórii v pondelok pred súdom opäť odmietol, že by v roku 2022 České Švajčiarsko zapálil. Vinu priznal iba v prípade niekoľkých menších požiarov. Podľa odborníkov je muž schopný chápať zmysel súdneho konania, ktoré bolo pre jeho zdravotný stav v máji odložené na neurčito. Na základe stanice ČT24 a servera iDNES.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR.

15:49

Švajčiarsky tenista Dominic Stephan Stricker postúpil do 2. kola na turnaji ATP v Štokholme. S Američanom Aleksandarom Kovacevicom si poradil v troch setoch 6:4, 5:7 a 6:4.

15:40

Časť mimovládnych organizácii by mala byť oslobodená od novej transakčnej dane, ktorú začnú platiť právnické osoby na Slovensku od apríla budúceho roka. Na konkrétnej legislatívnej zmene sa už pracuje, potvrdili po pondelkovom rokovaní tripartity minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) a minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

15:39

Ministerstvo dopravy (MD)SR plánuje spojiť Bratislavu a Košice leteckou linkou. Rezort aktuálne pripravuje podmienky na vyhlásenie verejnej súťaže na leteckého dopravcu. Cieľom ministerstva je, aby sa medzi Bratislavou a Košicami začalo lietať koncom marca alebo začiatkom apríla 2025. V pondelok o tom informovala hovorkyňa MD Petra Poláčiková.

15:36

Šéf automobilovej skupiny Stellantis Carlos Tavares nevylučuje rušenie závodov vzhľadom na slabé predaje a konkurenciu z Číny. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA.

K plánovaným sankčným clám Európskej únie (EÚ) na čínske elektromobily Tavares uviedol, že Čína by takéto prekážky dokázala obísť investovaním do tovární v Európe.

Carlos Tavares
Na snímke generálny riaditeľ automobilovej skupiny Stellantis Carlos Tavares
15:32

Pohľady na návrh štátneho rozpočtu v rámci tripartity sú veľmi protichodné. Vláda plánuje v budúcnosti komunikovať viac so sociálnymi partnermi. Uviedol to v pondelok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) po rokovaní tripartity.

15:28

Taiwanský výrobca polovodičov Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) plánuje viac závodov v Európe so zameraním na trh s čipmi umelej inteligencie (AI). Uviedol to v pondelok taiwanský minister pre vedu a technológiu Wu Čcheng-wen. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

14:34

Spolupráca medzi Ruskom a Čínou vo vojenskej oblasti je dôležitým faktorom pri udržiavaní globálnej a regionálnej stability, Moskva očakáva úzku a plodnú interakciu, povedal Belousov.

13:26

Najmenej traja pakistanskí policajti zahynuli v pondelok počas útoku islamistických militantov na okresné policajné veliteľstvo v okrese Bannu v provincii Chajbar Paštúnchwá na severe krajiny.

13:25

Bývalého príslušníka východonemeckej tajnej služby Stasi v pondelok odsúdili na 10 rokov za vraždu z roku 1974 na hraničnom priechode do vtedajšieho Západného Berlína.

13:25

Poľská vízová politika voči občanom Ruska patrí medzi najprísnejšie, uviedlo na sociálnej sieti X poľské ministerstvo vnútra a správy.

13:23

Predĺženie akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) zďaleka nezažehná veľké problémy slovenských poľnohospodárov. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR Marián Čaučík za opozičné KDH, v reakcii na piatkové (11. 10.) oznámenie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča (Smer-SD) o predĺžení akreditácie PPA do polovice októbra 2027.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke pohľad na jazero v tvare srdca v Rodgau neďaleko Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali