Na podporu športu v malých obciach pôjde 5 miliónov eur

❚❚

Bratislava 4. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Na podporu budovania športovej infraštruktúry v obciach do 3000 obyvateľov by malo ísť v najbližšom období päť miliónov eur. Rozdelia sa prostredníctvom novej výzvy, ktorú čoskoro otvorí Fond na podporu športu (FPŠ). Výzva ešte musí byť definitívne schválená správnou radou fondu, na jej nastavení a podmienkach čerpania je však už zhoda. Informovali o tom v stredu na tlačovej konferencii štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR Ján Krišanda a predseda správnej rady FPŠ Lukáš Pitek

Ján Krišanda štátny tajomník MCRŠ
Na snímke štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR Ján Krišanda

Maximálny príspevok na jeden projekt bude 150 000 eur, minimálna výška oprávnených výdavkov projektu 40.000 eur a minimálna úroveň spolufinancovania 10 %. Zvýhodnení budú žiadatelia s vyššou mierou spoluúčasti.

.

“Pri diskusiách aj so samosprávami sme identifikovali, že by bolo vhodné zabezpečiť vonkajšie športoviská, najmä v podobe multifunkčných ihrísk, aby sa v obciach vedelo zabezpečiť aj športovanie mládeže. Z toho dôvodu sú teda preferencie skôr na multifunkčné ihriská,” priblížil Pitek.

Ak schvaľovanie výzvy pôjde podľa plánu, termín na podávanie žiadostí je naplánovaný od 10. do 31. októbra tohto roka. Podporené projekty už musia byť reálne pripravené, s právoplatným stavebným povolením alebo ohláškou stavby a so spusteným verejným obstarávaním.

.

“Vítame rozhodnutie správnej rady FPŠ pristúpiť v tejto výzve k regionálnemu princípu, to znamená proporčne rozložiť peniaze rovnako do všetkých krajov. Keďže obce mali veľmi sťažené podmienky pri uchádzaní o financie v porovnaní s krajskými a okresnými mestami, som veľmi rád, že správna rada vyhovela v požiadavkách týmto malým obciam a vypísala pre ne špeciálnu výzvu, v ktorej sa budú môcť uchádzať o granty,” zhodnotil Krišanda.

Fond nikdy doteraz podľa Piteka nevypísal v rámci športovej infraštruktúry tematické výzvy a pristupuje k tomu prvýkrát v histórii. “Zhodli sme sa na tom, že adresnosť pre obce do 3000 obyvateľov bude vhodná. Máme aj čerstvú podporu z prostredia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS),” zdôraznil predseda správnej rady fondu. Regionálny charakter je podľa neho v tejto chvíli kľúčový, aby bola podpora rozdelená rovnomernejšie ako doteraz.

Fond na podporu športu je verejnoprávna inštitúcia, ktorá poskytuje finančné prostriedky formou príspevkov na projekty podpory športu, monitoruje podporné projekty, podieľa sa na propagácii športu v SR, uskutočňuje vzdelávacie aktivity a metodicko-poradenskú činnosť v oblasti športu. Spolupracuje tiež s medzinárodnými organizáciami a zahraničnými inštitúciami, ktoré pôsobia v oblasti športu.

 

.

Prečítajte si tiež

Ministerstvo cestovného ruchu a športu: Cieľom návrhu novely zákona je zlepšiť podmienky pre šport

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:26

Na väčšine Slovenska sa aj v pondelok (16. 9.) očakáva intenzívny dážď. Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

16:29

Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou, informuje v nedeľu TASR podľa agentúr DPA a APA.

Chodníky i cyklotrasy boli zaplavené a pod vodou sa ocitli aj terasy reštaurácií na brehu rieky.

16:28

V juhozápadnom Poľsku sa v dôsledku intenzívnych dažďov preliala už druhá priehrada a voda sa voľne valí mestom Stronie Śląskie. V nedeľu to uviedli poľské orgány. Juhozápadná časť Poľska aktuálne patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka Gazeta Wyborcza.

14:57

Od začiatku povodní v Českej republike evakuovali viac ako 10.500 ľudí. V nedeľu to uviedol generálny riaditeľ českého Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček. V televíznej diskusii Otázky Václava Moravce taktiež ozrejmil, že niekoľko stoviek ľudí už museli zachraňovať. TASR informuje podľa agentúry ČTK a televízie ČT24.

Záplavy v Česku
Na snímke hasiči pomáhajú ľuďom počas evakuácie v zaplavenom kúpeľnom meste Jeseník na severovýchode Českej republiky
14:19

Polícia upozorňuje na aktuálne dopravné obmedzenia v Bratislavskom kraji súvisiace s nedeľnou mimoriadnou situáciou.

“V tejto súvislosti vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby jazdili opatrne, prípadne, aby nejazdili vôbec, ak to nie je nevyhnutné. O ďalších dopravných obmedzeniach budeme verejnosť včas informovať,” vysvetľuje polícia.

14:11

Štrajk zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing “môže chvíľu trvať”. Sú totiž presvedčení, že môžu dosiahnuť väčšie zvýšenie miezd a lepší dôchodok. Povedal to v sobotu (14. 9.) v rozhovore pre National Public Radio (NPR) odborový predák Jon Holden. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

14:09

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval jemenských povstalcov pred odvetou za ich nedeľňajší raketový útok na strednú časť Izraela. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Naprieč centrálnym Izraelom vrátane Tel Avivu sa v reakcii na prichádzajúci útok rozozvučali v nedeľu ráno aj sirény a ľudia sa utekali ukryť.

14:08

Hlava katolíckej cirkvi pápež František počas nedeľňajšej omše vo Vatikáne zopakoval výzvy na zastavenie bojov na Blízkom východe a inde vo svete. Uviedol taktiež, že súcití s rodinami izraelských rukojemníkov, ktorých militanti z hnutia Hamas držia v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry ANSA.

14:06

Jordánsky premiér Bišár Chasawna v nedeľu niekoľko dní po parlamentných voľbách podal svoju demisiu. Uviedli to nemenovaní predstavitelia oboznámení so záležitosťou, ktorých vo svojej správe citovala agentúra Reuters.

14:05

Irán plánuje svoju notoricky známu väznicu Evín pretvoriť na budovu, ktorá bude súčasťou neďalekej univerzity, oznámila v sobotu vláda v Teheráne. TASR informuje podľa agentúry DPA.

14:03

Povodne si v Poľsku vyžiadali svoju prvú obeť, potvrdil v nedeľu tamojší premiér Donald Tusk. Aj pri záplavách v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko, ktorú vyhlásili za oblasť katastrofy, prišiel v nedeľu o život počas zásahu jeden z hasičov. TASR informuje podľa agentúr DPA a APA.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali