Na pochode za mier sa ukázal s ukrajinskou vlajkou a potom to prišlo

❚❚

Bratislava 17. februára 2023 (HSP/Foto: Súkromný archív)

 

Mladík, ktorý prišiel zahalený do ukrajinskej zástavy na pochod za mier v Lučenci v minulý piatok, vlastne šiel protestovať proti protestujúcim, ale asi nepočítal s tým, čo sa stane

vlajka Ukrajiny
Ukrajinská vlajka na pochode za MIER v Lučenci

Denníky, ktoré ešte pred pár rokmi otvorene písali o neonacizme na Ukrajine, dnes obhajujú čestný názov Edelweiss, ktorý dal jednej z jednotiek prezident Zelenský. Vraj je to ukrajinský názov plesnivca. Je dôvod, prečo ukrajinský jazyk nemá vlastný výraz pre plesnivec a prevzal nemecký názov. Plesnivec totiž obľubuje vápencové skaly položené 2 tisíc metrov nad morom a vyššie. Najvyšší vrch Ukrajiny má 2061 m nad morom, je súčasťou hrebeňa, ktorý nie je tvorený vápencom, ale flyšom. Kedysi bol hranicou medzi Československom a Poľskom.

.

Ukrajina proste nemá slovo pre plesnivec, lebo ten nie je súčasťou jej prírody. Preto je dosť ťažké uveriť, že tento názov nie je skôr asociovaný s nacistickou protipartizánskou jednotkou, tvorenou rôznymi národnosťami ZSSR. Neskôr sa k nej prihlásili aj Slováci. Vypálila obce Kľak a Ostrý grúň, boli to azda najbrutálnejšie protipartizánske akcie na Slovensku.

Ale podľa mienkotvorných médií neonacizmus, o ktorom samé písali pred pár rokmi, zázračne na Ukrajine vymizol v okamihu ruskej invázie. Tak rýchly úspech si zaiste nepredstavoval ani Putin vo svojom deklarovanom cieli denacifikácie Ukrajiny. Kto spomenie podobné súvislosti, šíri ruskú propagandu a je ruský trol.

.

Hoci u nás plesnivec rastie, väčšina ľudí si vďaka spomienkam predkov uchováva konotáciu slova Edelweiss s krvavou históriou potlačenia SNP. Preto niet divu, že na mladíka, ktorý sa na pochode za mier objavil zahalený do ukrajinskej vlajky, viacerí kričali, kde má hákový kríž.

“O tomto proteste som sa dozvedel na Facebooku,” vraví pre Denník N Matúš Géč, mladík z videa. Kde inde? Slovenské médiá, aj verejnoprávne, sa tvária, že táto reťaz pochodov neexistuje. “Impulzom ísť na tento protest bolo, že som videl videá na Ovčianskom tribunáli z rôznych miest, kde ľudia skandujú Vivat Putin, Nech žije Putin a že sa tento mierový pochod len hrá na mierový a väčšina ľudí je tam za výhru Ruska.” Podľa Denníka N študent dostal po skončení pochodu slabší úder do tváre a v útočníkovi vraj spoznal učiteľa zo Spojenej strednej školy v Poltári.

Ako píše Denník N, ani táto skúsenosť ho neodradila. Plánuje s ukrajinskou vlajkou prísť aj na ďalší z takzvaných mierových pochodov. “Je to môj spôsob vyjadrenia solidarity s napadnutou krajinou. A je to aj moja odpoveď ľuďom, ktorí u nás odmietajú demokraciu a podporujú zločinecký režim.”

Reagovať na jeho provokáciu (ako to niektorí účastníci pochodu vnímali) hnevom nebodaj násilím, a to na pochode, ktorý v názve nesie slovo mier, nie je na mieste. Buďme radi, že (zatiaľ) máme možnosť verejne vyjadriť svoj názor a doprajme túto možnosť aj tým, ktorí s nami nesúhlasia. Opak má jediný dôsledok: Pochod sa síce dostane do médií, avšak v súvislostiach, o ktoré nik z protestujúcich nestojí.

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:03

Pri úprave spôsobu vyplácania rodičovského dôchodku nedošlo v koalícii k žiadnemu sporu a už vôbec na tejto téme nepadala vláda. Uviedol to v reakcii na nedeľňajšie vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka v diskusnej relácii O 5 minút 12 minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). Slová šéfa koaličnej strany podľa neho média nesprávne interpretovali.

19:03

Polícia v nedeľu ráno zastrelila muža z Mali, ktorý na vlakovej stanici Porta Nuova v meste Verona na severe Talianska zaútočil na policajta nožom, uvádza spoločné vyhlásenie miestnej prokuratúry a polície.

17:48

Nemecko údajne zvažuje zavedenie zákona na ochranu domácich bánk pred cezhraničným prevzatím.

17:23

Zadržaný sympatizant s teroristickou organizáciou Islamský štát plánujúci útok na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne bol Líbyjčan, ktorého žiadosť o azyl bola odmietnutá.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pes menom Luna je odetý v kostýme Draculu počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TARS/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali